ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ

від 8 вересня 2003 року № 313

Про заходи щодо забезпечення в області продовольчої безпеки
і стабілізації ринків основних продовольчих товарів

Аналіз ситуації на продовольчому ринку області свідчить, що вона є стабільною і керованою.

Але впродовж І півріччя 2003 року при загальному індексі інфляції у розмірі 4,6% продовольчі товари подорожчали на 6,4%. В основному це відбулося, за рахунок сезонного зростання цін на плодоовочеву продукцію, продукти переробки зерна та цукор. При цьому найбільше подорожчали: крупа гречана на 41,7%, пшоно на 73,2%, цукор на 23,0%, макаронні вироби на 35,4%, борошно на 59%. Суттєве зростання цін на крупу гречану відбулося у зв'язку зі зменшенням її пропозиції на ринку, скороченням посівних площ і виробництва гречки.

На початку липня відбулося різке підвищення цін на основні товари. В середньому, порівняно з травнем цього року, ціни на борошно зросли на 42%, -цукор на 25%, макаронні вироби - 31%, на крупи: ячневу - 59%, гречану - 31%, манну - 37%, пшоно - 45%.

Облдержадміністрація, з метою зниження цін і стабілізації ситуації на продовольчому ринку, вжила ряд заходів, які дозволили по 8 найменуваннях основних продовольчих товарів повернутися на рівень травневих цін і навіть їх знизити. За рівнем більшості цін область займає 2-9 місця серед областей України.

У той же час, рівень цін на борошно вищого гатунку вище травневих на 10,7%, макаронні вироби - 19,1 %, крупу ячневу - 3,6%, крупу гречану - 2,8%.

Згідно із зернофуражним балансом по всіх категоріях господарств очікується зібрати 176,3 тис. тонн зерна пшениці та жита . З них на продовольчі цілі буде використано лише 50,2 тис. тонн при потребі 350 тис. тонн. Круп'яними культурами область буде забезпечена в 2 рази більше від потреби.

Завдяки вжитим заходам станом на 27 серпня п.р. закуплено по імпорту 24,2 тис. тонн продовольчого зерна.

Планується провести посів озимих культур під урожай 2004 року на площі не менше 500 тис. га. Ведеться робота щодо повного забезпечення насіннєвим матеріалом і задоволення потреб сільгосппідприємств у кредитних ресурсах.

Ураховуючи викладене вище, з метою стабілізації ринків основних продовольчих товарів і забезпечення продовольчої безпеки області, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 24 липня 2003р. № 1150 "Про недоліки у роботі органів виконавчої влади із забезпечення продовольчої безпеки та заходи щодо стабілізації ринку основних продовольчих товарів", відповідно до рішення колегії обласної державної адміністрації від 28 серпня 2003 року:

1. Головним управлінням облдержадміністрації: сільського господарства і продовольства (Лобас С.В.), промисловості, транспорту і зв'язку (Колот І.П.), економіки та ринкових відносин (Дуленко А.Л.):

1.1. Забезпечити формування регіональних ресурсів продовольчого зерна в обсязі 396 тис. тонн, у т.ч. стабілізаційного фонду в обсязі 99 тис. тонн.

1.2. Проводити постійний моніторинг ринку товарних потоків зерна, борошна і хліба та цін на них. Вживати дієвих заходів з метою забезпечення постійної наявності в роздрібній мережі хліба і хлібобулочних виробів, борошна, крупів, макаронних виробів, цукру тощо.

2.Запропонувати Державній інспекції з контролю за цінами в Харківській області (Чаплій Ю.Г.) забезпечити проведення постійного моніторингу рівня цін на основні види продуктів харчування, а також аналізу обґрунтованості величини торговельних надбавок, рівня рентабельності та вживати заходів щодо недопущення безпідставного їх підвищення.

3. Рекомендувати Харківському територіальному відділенню Антимонопольного комітету України (Нагній В.О.) систематично проводити перевірки стану дотримання антимонопольного законодавства про захист економічної конкуренції на основні види продуктів харчування. Притягувати до відповідальності осіб, винних у виявлених порушеннях.

4. Рекомендувати облспоживспілці (Близняк В.Б.) забезпечити закупівлю продовольчого зерна у фермерів і населення в обсязі 10,5 тис. тонн для забезпечення роботи власного виробництва і торгівлі.

5. Головному фінансовому управлінню облдержадміністрації (Кузькін Є.Ю.) при формуванні проекту бюджету на 2004 рік передбачити кошти для здешевлення кредитних ресурсів для формування стабілізаційного фонду продовольчого зерна та подати в установленому порядку на розгляд сесії обласної ради.

6. Рекомендувати міським головам провести організаційну роботу щодо виділення коштів із міських вюджетів з метою здешевлення кредитних ресурсів для закупівлі продовольчого зерна.

7. Головному управлінню сільського господарства і продовольства облдержадміністрації, райдержадміністраціям вжити організаційних заходів щодо посіву озимих культур в обсягах, передбачених Комплексною програмою розвитку сільського господарства на 2001-2005 роки та на період до 2010 року, затвердженою рішенням обласної ради від 19 червня 2001 року (ХУІІ сесія XXIII скликання).

8. Звернути увагу:

- голів Великобурлуцької, Вовчанської, Дворічанської, Дергачівської, Золочівської, Ізюмської, Коломацької, Красноградської, Куп'янської, Сахновщинської та Чугуївської районних державних адміністрацій на недостатню роботу щодо укладання сільгосптоваровиробниками кредитних угод для посіву озимих під урожай 2004 року;

-голів Близнюківської, Борівської, Великобурлуцької, Ізюмської, Кегичівської, Коломацької, Красноградської, Краснокутської, Куп'янської, Лозівської, Первомайської, Печенізької та Чугуївської районних державних адміністрацій на зволікання з проведенням пролонгації сільгосптоваровиробниками раніше отриманих кредитів;

- голів Близнюківської, Зміївської та Коломацької районних державних адміністрацій на неприпустиму затримку щодо засипки насіння озимих культур для посіву під урожай 2004 року;

- голів Зміївської, Ізюмської, Кегичівської, Близнюківської, Дергачівської, Валківської та Харківської районних державних адміністрацій на незадовільний стан забезпеченості господарств протруйниками насіння озимих культур;

- голів Вовчанської, Барвінківської, Богодухівської, Ізюмської, Великобурлуцької, Кегичівської, Лозівської та Куп'янської районних державних адміністрацій на суттєве відставання щодо придбання мінеральних добрив для посіву озимих під урожай 2004 року.

9. Запропонувати обласному управлінню у справах захисту прав споживачів (Щербина Л.Т.), державному центру стандартизації, метрології та сертифікації (Москаленко І.І.) систематично проводити перевірки дотримання вимог нормативної документації щодо якості виробництва продовольчих товарів.

10. Рекомендувати управлінню Міністерства внутрішніх справ України в Харківській області (Гусаров С.М.) забезпечити перевірки стану дотримання законодавства на ринку зерна та продовольства.

11. Рекомендувати контрольно-ревізійному управлінню в Харківській області (Щербаков О.І.) забезпечити проведення перевірок щодо цільового та ефективного використання бюджетних коштів, які виділялися на підтримку виробництва в сільськогосподарській галузі та стабілізації продовольчого ринку в області.

12. Головному управлінню економіки та ринкових відносин облдержадміністрації для подальшої стабілізації цін на продовольчому ринку, показу та підтримки найкращих харківських товаровиробників продовжити практику проведення обласних ярмарків.

У вересні п.р. провести на належному рівні Великий Слобожанський ярмарок.

13. Головному управлінню економіки та ринкових відносин обласної державної адміністрації підготувати пропозиції про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України стосовно впровадження єдиної державної цінової політики на основні види продовольчих товарів в умовах ринкової економіки.

14. Головному управлінню економіки та ринкових відносин облдержадміністрації про виконання розпорядження інформувати обласну державну адміністрацію до 1 січня 2004 року.

15. Контроль за виконанням розпорядження покласти на першого заступника голови облдержадміністрації О.О.Колеснікова.

Голова обласної державної адміністрації

Є.КУШНАРЬОВ