ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА
ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

РОЗПОРЯДЖЕННЯ
Харків

Від 26.04.2004 № 163

Про проведення обласного конкурсу
"Обираю професію державного службовця"

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2003 року № 1444 "Про затвердження Програми підготовки та залучення молоді до державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, створення умов для її професійного зростання" та обласної Програми підготовки та залучення молоді до державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, створення умов для її професійного зростання на 2004-2005 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 23 грудня 2003 року (XIII сесія XXIV скликання), з метою виявлення талановитої молоді, яка має здібності для роботи на посадах державних службовців чи посадових осіб місцевого самоврядування, а також сприяння її зарахуванню до вищих навчальних закладів, що здійснюють підготовку фахівців за спеціальностями освітнього напряму “Державне управління”:

1. Започаткувати проведення обласного конкурсу "Обираю професію державного службовця".

2. Затвердити Положення про проведення обласного конкурсу "Обираю професію державного службовця" (додається).

3. Утворити організаційний комітет з підготовки та проведення обласного конкурсу "Обираю професію державного службовця" (додається).

4. Провести у 2004 році конкурс до 22 травня.

5. Головному управлінню освіти і науки облдержадміністрації (Бєлова Л.О.), відділу кадрової роботи та з питань державної служби апарату облдержадміністрації (Сухаревський В.М.), райдержадміністраціям спільно з виконавчими комітетами міських міст обласного значення рад, районних у м.Харкові рад, починаючи з квітня 2004 року, забезпечити щорічне проведення обласного конкурсу "Обираю професію державного службовця".

6. Головному управлінню освіти і науки облдержадміністрації, управлінню у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації (Левченко Н.В.), райдержадміністраціям вжити заходів щодо інформування молоді про час та умови проведення конкурсу, забезпечити участь талановитої молоді у першому етапі конкурсу.

Запропонувати виконкомам міських міст обласного значення рад та районних у м.Харкові рад провести аналогічну роботу.

7. Головному управлінню освіти і науки облдержадміністрації забезпечити участь у конкурсі студентів випускних курсів вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації та проведення першого етапу конкурсу.

8. Райдержадміністраціям створити конкурсні комісії та забезпечити проведення першого етапу конкурсу.

Запропонувати виконкомам міських міст обласного значення рад, районних у м.Харкові рад та вищим навчальним закладам III-IV рівнів акредитації здійснити відповідні заходи.

9. Рекомендувати Харківському регіональному інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України та Харківському державному економічному університету забезпечити проведення другого та третього етапів конкурсу.

10. Відділу з питань взаємодії із засобами масової інформації та зв’язків з громадськістю апарату облдержадміністрації (Марченко Н.М.) забезпечити висвітлення в засобах масової інформації умов проведення конкурсу та його результатів.

11. Управлінням, відділам та іншим структурним підрозділам облдержадміністрації, райдержадміністраціям, відповідно до Положення про проведення конкурсу, зараховувати до кадрового резерву на посади державних службовців V-VІІ категорій посад переможців третього етапу конкурсу.

Рекомендувати виконкомам міських міст обласного значення рад і районних у м. Харкові рад проводити відповідну роботу.

12. Відділу кадрової роботи та з питань державної служби апарату облдержадміністрації про хід виконання розпорядження інформувати облдержадміністрацію щорічно до 15 червня.

13. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови облдержадміністрації, керівника апарату І.Г. Ріяку.

14. Це розпорядження набирає дії у порядку, установленому чинним законодавством.

Голова обласної державної адміністрації Є.КУШНАРЬОВ

Затверджено
розпорядженням голови
обласної державної адміністрації
від ________2004 року № ____


Положення про проведення обласного конкурсу
"Обираю професію державного службовця"


Загальні положення

1.1. Основною метою обласного конкурсу "Обираю професію державного службовця" є виявлення, відбір і підтримка талановитої молоді, підвищення якості підготовки фахівців, які можуть обіймати посади державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування.

1.2. Засновником конкурсу є Харківська обласна державна адміністрація.

1.3. Основними завданнями конкурсу є:

- виявлення та розвиток талановитої молоді, надання їй допомоги у виборі професії державного службовця, посадової особи місцевого самоврядування;

- запровадження відбору талановитої молоді для зарахування до кадрового резерву державної служби, органів місцевого самоврядування, навчання, професійно спрямованого до роботи в органах державної влади та органах місцевого самоврядування;

- підвищення інтересу молоді до поглибленого вивчення проблем державного управління та державної служби;

- підвищення іміджу та популяризація державної служби серед молоді;

- стимулювання бажання та готовності молоді до роботи в органах державної влади та органах місцевого самоврядування.

1.4. Конкурс проводиться за трьома напрямами:

перший напрям - відбір кандидатур на навчання за освітньо-професійною програмою підготовки магістрів державного управління в Харківському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України за окремою квотою згідно з державним замовленням;

другий напрям - відбір кандидатур на навчання за освітньо-професійною програмою підготовки магістрів за спеціальністю “Державна служба” освітнього напряму “Державне управління” у Харківському державному економічному університеті за окремою квотою згідно з державним замовленням;

третій напрям - відбір кандидатур для зарахування до кадрового резерву на посади державних службовців в обласній державній адміністрації та посади місцевого самоврядування Харківської міської ради.

1.5. За першим напрямом у конкурсі можуть брати участь громадяни України віком до 30 років, які працюють на підприємствах в установах та організаціях незалежно від форми власності, мають загальний трудовий стаж не менше, як три роки або диплом про повну вищу освіту з відзнакою.

За другим і третім напрямом можуть брати участь громадяни України, яким на час проведення конкурсу виповнилося не більше 30 років, що виявили бажання зайняти посади в органах виконавчої влади (органах місцевого самоврядування), мають відповідну кваліфікацію та повну вищу освіту або закінчують вищі навчальні заклади

1.6. Для участі у другому етапі учасники конкурсу першого та другого напряму повинні мати договори (угоди) - направлення органів виконавчої влади або місцевого самоврядування до вищого навчального закладу, що здійснює підготовку магістрів в освітній галузі “Державне управління”.

1.7. Для організації та проведення конкурсу створюється організаційний комітет.

2. Організація та проведення конкурсу

Обласний конкурс "Обираю професію державного службовця" має індивідуальний характер і проводиться щорічно в три етапи у квітні - травні.

2.1. Перший етап конкурсу

Перший етап конкурсу проводиться конкурсними комісіями (далі - комісії) райдержадміністрацій та виконкомів міських міст обласного значення рад, вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації області щорічно із середини квітня до середини травня.

У м. Харкові конкурсний відбір учасників ІІ етапу здійснюється конкурсною комісією виконкому Харківської міської ради із числа переможців районних конкурсів за поданням комісій виконкомів районних у м. Харкові рад.

Комісії через місцеві засоби масової інформації оголошують про проведення конкурсу із зазначенням термінів та умов конкурсу відповідно до цього Положення.

Для участі в конкурсі необхідно подати заяву та заповнити анкету встановленого зразка.

Під час першого етапу учасники конкурсу отримують завдання та дають на них відповіді державною мовою у вигляді співбесіди та обирають теми письмової роботи.

Під час співбесіди учасники конкурсу мають продемонструвати:

ступінь володіння знаннями щодо питань державного управління і державної служби;

уміння узагальнювати інформацію та аналізувати різні джерела та статистичні матеріали;

здатність працювати з нормативно-правовими актами;

здатність використовувати сучасні методи дослідження та застосовувати комп’ютерну техніку та технічні засоби.

Після проведення співбесіди та підведення підсумків першого етапу конкурсу комісії визначають переможців і рекомендують їх для участі в другому етапі за визначеними напрямами.

За підсумками першого етапу вищі навчальні заклади III-IV рівнів акредитації рекомендують для участі у другому етапі по два переможці з кожного напряму, райдержадміністрації та виконавчі комітети міських міст обласного значення рад - по три переможці з кожного напряму, виконком Харківської міської ради - не більше ніж по дев’ять переможців з кожного напряму.

Конкурсні комісії райдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування, вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації подають на переможців до Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України анкети учасника, протокольні рішення комісії згідно з додатками 1, 2.

2.2. Другий етап конкурсу

Другий етап конкурсу проводиться щорічно протягом тижня у середині травня на базі Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України.

Для проведення другого та третього етапів конкурсу створюються дві комісії. Склад першої комісії затверджується директором Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України. Другої - ректором Харківського державного економічного університету.

До складу комісій входять посадові особи органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, працівники Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, Харківського державного економічного університету.

Вищі навчальні заклади розробляють на підставі цього Положення умови проведення другого етапу конкурсу. Критерії та умови конкурсного відбору визначаються вищими навчальними закладами.

Другий етап конкурсу передбачає навчання учасників конкурсу на тематичному семінарі “Актуальні проблеми державного управління”, виконання його учасниками теоретичних і практичних завдань, зміст яких має відповідати вимогам до вступу на навчання до Національної академії державного управління при Президентові України, за освітньо-професійними програмами підготовки магістрів державного управління в освітній галузі "Державне управління" і професійних програм функціональної спеціалізації "Державна служба".

За підсумками другого етапу комісії своїми рішеннями визначають 40 переможців для участі у третьому етапі за встановленими напрямами конкурсу, у тому числі для:

вступу до Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України - 10 осіб;

вступу до магістратури Харківського державного економічного університету - 15 осіб;

зарахування до кадрового резерву на посади державних службовців в обласній державній адміністрації та посадових осіб Харківської міської ради - 15 осіб.

2.3. Третій етап конкурсу

Третій етап конкурсу проводиться щорічно у другій половині травня. Переможці другого етапу подають комісіям письмові роботи в одному примірнику, виконані українською мовою, із зазначенням на титульному аркуші назви теми роботи.

Одночасно в закритому конверті із вказівкою на ньому теми роботи учасник конкурсу повідомляє про себе такі дані:

прізвище, ім'я та по батькові;

повна дата народження;

спеціальність;

місце роботи (чи місце навчання);

посада (чи курс, на якому навчається конкурсант);

володіння мовами (українською, російською та іншими), у якій мірі;

домашня адреса (указати контактний телефон);

володіння комп'ютерною технікою (який рівень).

Теми конкурсних робіт розробляються Харківським регіональним інститутом державного управління Національної академії державного управління при Президентові України та магістратурою державного управління Харківського державного економічного університету з урахуванням пропозицій та потреб органів державної влади та органів місцевого самоврядування та надаються комісіям першого етапу.

Учасникам конкурсу надається право вибору теми.

Учасники конкурсу можуть запропонувати свою тему з необхідним обґрунтуванням її вибору.

У третьому етапі конкурсу приймаються твори - есе, наукові роботи, роботи практичного значення (проекти, програми заходів тощо), рекомендації до змін законодавства, концепції законопроектів тощо, написані українською мовою, надруковані через 1,5 інтервала. Об'єм конкурсних робіт не повинен бути меншим за десять сторінок друкованого тексту.

Робота може відображати розроблений варіант рішення у формі проектів: доповідної записки, наказу, постанови, закону, змін і доповнень до чинних нормативно-правових актів.

Робота має у стислій та чіткій формі розкрити творчий задум, вміщати методи дослідження, опис проведених досліджень (якщо були), їх аналіз і висновки, при необхідності - супровід роботи ілюстраціями, графіками, ескізами, діаграмами, схемами тощо.

Критерії оцінки роботи:

актуальність;

творчий підхід до розкриття теми;

ступінь розкриття теми;

оригінальність;

стиль написання.

Обговорення рукописів письмових робіт комісіями проводиться із залученням не менше трьох рецензентів та особистого ознайомлення членів комісій з роботами, що представлені на конкурс.

Письмова робота має бути рецензована.

Склад рецензентів затверджується ректором Харківського державного економічного університету та директором Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України із числа фахівців за темою роботи.

Рецензентами можуть бути доктори (професори) і кандидати наук (доценти), висококваліфіковані фахівці органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Організаційний комітет організує проведення комісіями тестування та співбесіду з питань функціонування державної служби з переможцями другого етапу конкурсу, за підсумками яких визначаються переможці конкурсу.

Переможці конкурсу визначаються за сумарною кількістю балів, набраних за підсумками письмової роботи, тестування та співбесіди.

Переможцям конкурсу, які зайняли три призових місця за першим напрямом, за рішенням першої конкурсної комісії надається можливість вступу на навчання до Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України за державним замовленням у межах установленої 10-процентної квоти.

Переможцям конкурсу, які зайняли п’ять призових місць за другим напрямом, за рішенням другої конкурсної комісії надається можливість вступу на навчання до магістратури Харківського державного економічного університету за окремою квотою.

Переможцям конкурсу, які зайняли три призових місця за першим напрямом і п’ять призових місць за другим напрямом, результати конкурсу враховуються як вступні іспити до відповідних навчальних закладів.

Переможці конкурсу, які зайняли десять перших місць за третім напрямом, за згодою та висновками комісій зараховуються до кадрового резерву в обласній державній адміністрації та Харківській міській раді.

Інших учасників третього етапу конкурсу оргкомітет рекомендує органам виконавчої влади та місцевого самоврядування зарахувати до кадрового резерву на посади державних службовців або посадових осіб місцевого самоврядування.

Усі учасники третього етапу конкурсу нагороджуються грамотами Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України та грамотами Харківського державного економічного університету.

Заступник голови обласної державної адміністрації,
керівник апарату І.Ріяка