Додаток 2
до рішення VI сесії ХХІІІ скликання
від 11 травня 1999 року
 
П О Л О Ж Е Н Н Я
  про герб Харківської області

1. Герб - це символ, офіційна емблема області, в якому відображаються її історія, особливості та традиції.

2.
Герб області являє собою геральдичний щит (чотирикутний, загострений до низу). На зеленому полі щита зображені: перехрещені золотий ріг достатку і кадуцей, жезл якого також золотий, а крила і змії - срібні. Щит обрамлений золотою каймою. Навколо гербового щита розташоване золоте дубове листя, обвите блакитною стрічкою. Щит увінчано стилізованим зображенням шестірні, з обох боків якої розташовані по два злакових колоси. На тлі шестірні подано книгу з символічним зображенням атомного ядра з електронними орбітами.

Пропорції герба - висота до ширини 8 : 7, заокруглені частини герба являють собою 1/4 кола з радіусом окружності рівним 1/8 висоти герба. Кадуцей та ріг достатку розміщуються на діагоналях умовного прямокутника геральдичного щита, перехрещуючись в його центрі.

3. Еталонний зразок герба знаходиться в Харківській обласній раді.

4. Герб області може:

- розміщуватися на будинках та в приміщеннях обласної ради, обласної державної адміністрації, органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування;

-зображатися на бланках ділових паперів обласної ради, обласної державної адміністрації, органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування.

5. Герб області може розташовуватися на архітектурних спорудах й використовуватися в святкових оформленнях, при виготовленні друкованої та рекламно-сувенірної продукції, зображатися на бланках ділових паперів підприємств, закладів, організацій.

6. Використання зображення герба здійснюється за умови отримання дозволу, який видається головою обласної ради. Дозвіл або письмова відмова з зазначенням її причини видається протягом одного місяця з моменту подання заяви. Термін дії дозволу -1 рік. Після закінчення
терміну дії необхідно отримати дозвіл на наступний період.

У дозволі визначається комерційна або некомерційна мета використання зображення герба. У разі визначення мети як комерційної заявник зобов`язується сплачувати збір за використання місцевої символіки у розмірі, визначеному місцевою радою за місцем юридичної адреси заявника.

Дозвіл видається на один або декілька видів продукції (робіт, послуг). Збір за право використання символіки Харківської області справляється з повного обсягу продукції (робіт, послуг) зазначеного виду.

7. Контроль за виконанням цього Положення покласти на заступника голови Харківської обласної ради А.І.Вінника.