Про затвердження Положення про порядок надання відділами реєстрації актів громадянського стану додаткових платних послуг правового та технічного характеру, тарифів за надання цих послуг

Наказ управління юстиції в Харківській області
від 13 липня 1998 року N 02-6/121

Зареєстровано в Харківському обласному управлінні юстиції
17 липня 1998 р. за N 29/177

Наказ втратив чинність
(згідно з наказом Харківського обласного управління юстиції
 від 20 травня 2004 року N 02-6/279)

На виконання ст. 17 Закону України "Про органи реєстрації актів громадянського стану" і наказу Міністра юстиції України від 6 червня 1997 року N 43/5 "Про затвердження Примірного положення про порядок надання відділами реєстрації актів громадянського стану додаткових платних послуг правового та технічного характеру громадянам та організаціям і Примірного переліку додаткових платних послуг правового та технічного характеру, які можуть надаватись працівниками відділів реєстрації актів громадянського стану" НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Положення про порядок надання відділами реєстрації актів громадянського стану додаткових платних послуг правового та технічного характеру, тарифи за надання цих послуг та калькуляцію їх вартості.

2. Дане Положення та тарифи довести до відома відділів реєстрації актів громадянського стану області для застосування в роботі та забезпечення дотримання встановлених вимог по наданню додаткових послуг правового та технічного характеру.

3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника начальника управління юстиції Кислякову Г. М. та головного бухгалтера Шадріну М. О.

4. Вважати таким, що втратив чинність, наказ по управлінню юстиції від 7 червня 1996 року N 02-6/72.

 

Начальник управління юстиції 

Л. Р. Ковальова 


 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом управління юстиції в Харківській області
від 13 липня 1998 р. N 02-6/121

Зареєстровано
в Харківському обласному управлінні юстиції
17 липня 1998 р. за N 29/177 


ПОЛОЖЕННЯ
про порядок надання відділами реєстрації актів громадянського стану Харківської області додаткових платних послуг правового та технічного характеру громадянам та організаціям

Відповідно до ст. 17 Закону України "Про органи реєстрації актів громадянського стану" від 24 грудня 1993 року та Примірного положення про порядок надання відділами реєстрації актів громадянського стану додаткових платних послуг правового та технічного характеру громадянам та організаціям, затвердженого наказом Міністра юстиції України від 6 червня 1997 року N 43/5, працівники відділів реєстрації актів громадянського стану Харківської області надають додаткові платні послуги правового та технічного характеру, які не передбачені цим Законом.

Діяльність як відділу реєстрації актів громадянського стану управління юстиції, так і районних, міських відділів області щодо надання додаткових платних послуг правового та технічного характеру спрямована на всебічне оперативне забезпечення громадян та організацій послугами правового та технічного характеру з метою реалізації їх прав, свобод і законних інтересів.

Організаційне забезпечення та методологічне керівництво роботою відділів щодо надання додаткових платних послуг правового та технічного характеру здійснюється управлінням у справах цивільного стану громадян та фінансовим управлінням Міністерства юстиції України через управління Міністерства юстиції України в Харківській області.

Додаткові послуги правового та технічного характеру надаються за тарифами, які розроблені з урахуванням фактичних витрат на забезпечення якісного і термінового обслуговування громадян та організацій.

Розміри тарифних ставок затверджені управлінням Міністерства юстиції України в Харківській області.

Оплата за додаткові послуги проводиться як готівкою, так і безготівковими розрахунками у порядку, встановленому відповідними нормативно-правовими актами по бухгалтерському обліку.

За достовірність відомостей, зазначених у документах, та якісне їх складання несуть відповідальність особи, які склали та підпасали ці документи.

Надходження, зберігання і витрачання коштів, отриманих за надані додаткові послуги правового та технічного характеру, здійснюється через єдиний банківський рахунок позабюджетних коштів управління юстиції N 000141751 КОД 02893491 ОПЕРУ ХОУ НБУ м. Харкова згідно з єдиним кошторисом доходів і видатків, затвердженим Міністерством юстиції України.

Єдиний кошторис доходів і видатків управління юстиції складається за формою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України 21 лютого 1997 року N 180, і є основним документом, який визначає загальний обсяг, цільове надходження і квартальний розподіл коштів за статтями витрат.

Отримані кошти за надані додаткові послуги правового та технічного характеру згідно з єдиним кошторисом можуть бути використані на:

а) оплату праці додатково залучених працівників;

б) нарахування на заробітну плату;

в) придбання канцелярського приладдя, спеціальної літератури, нормативних актів, бланків документів;

г) проведення поточного ремонту і інші господарські витрати;

д) оплату навчання працівників відділів реєстрації актів громадянського стану;

є) надання матеріальної допомоги та виплату заохочення.

Порядок розподілу і перерахування коштів визначається Міністерством юстиції України.

Прийом наявних грошей від громадян проводиться безпосередньо при наданні додаткових платних послуг за квитанціями встановленого зразка, які ведуться в двох примірниках: перший з котрих видається платнику, а другий - залишається в квитанційній книзі, яка служить первинним документом для фінансової звітності і підтвердження одержаної суми в тарифній відомості.

Квитанційні книжки і тарифні відомості є документами суворої звітності, які видаються в установленому порядку і піддягають відповідному збереженню.

Виручені від реалізації платних послуг кошти здаються в місцеве відділення банку на поточний рахунок відділу реєстрації актів громадянського стану щоденно. Залишок грошових коштів у кожному відділі повинен відповідати ліміту каси, встановленому банком.

Виручені та здані в місцеве відділення банку кошти щоденно повинні заноситись в касову книгу, яка повинна бути відповідним чином оформлена: прошита, пронумерована, скріплена печаткою відділу та підписом його керівника.

Відділи реєстрації актів громадянського стану щомісячно не пізніше 1 числа слідуючого за звітним місяцем подають з бухгалтерію управління юстиції фінансовий звіт з додатком документів по надходженню і витрати грошових і матеріально-товарних цінностей при реєстрі здачі документів, який складається в двох примірниках.

Первинні документи, які надійшли до бухгалтерії, обов'язково підлягають перевірці як по формі (повнота та своєчасність оформлення первинних документів, заповнення реквізитів), так і за змістом (законність документальних операцій і т. д.).

Не пізніше 26 числа кожного місяця зароблені кошти перераховуються з поточних рахунків відділів реєстрації актів громадянського стану на поточний рахунок управління юстиції.

Звітність про надходження та використання коштів за надання додаткових платних послуг правового та технічного характеру подається управлінням юстиції до Міністерства юстиції України за встановленим порядком.

За належну організацію по наданню додаткових платних послуг правового та технічного характеру, за правильність ведення обліку, зберігання використаних книжок, квитанцій несе відповідальність згідно з чинним законодавством керівник відділу реєстрації актів громадянського стану.

Порядок оформлення касових документів, ведення касової книги, зберігання грошей і дотримання касової дисципліни передбачено чинним законодавством.

При зверненні громадян до відділу реєстрації актів громадянського стану з питань, при розгляді яких можуть бути надані додаткові платні послуги правового та технічного характеру, передбачені тарифами по їх наданню, необхідно з'ясувати, чи бажає особа, яка звернулася, одержати такі послуги та у випадку згоди, попередити про їх вартість.

Працівники відділу реєстрації актів громадянського стану не повинні нав'язувати додаткові платні послуги правового та технічного характеру, якщо громадянин не мав потреби в них або від них відмовляється.

Від сплати за надання додаткових платних послуг правового та технічного характеру звільняються громадяни, щодо яких передбачені пільги, встановлені ст. 4 п. 18 Декрету Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року N 7-93 "Про державне мито", та громадяни, які віднесені до категорії малозабезпечених.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом управління юстиції в Харківській області
від 13 липня 1998 р. N 02-6/121

Зареєстровано
в Харківському обласному управлінні юстиції
17 липня 1998 р. за N 30/178 


ТАРИФИ
по наданню громадянам додаткових платних послуг в органах реєстрації актів громадянського стану Харківської області

N
п/п 

Назва послуги 

Одиниця виміру 

Ціна, грн. і коп. 

I. Консультації по правових питаннях реєстрації актів громадянського стану 

1. 

Про порядок реєстрації актів громадянського стану 

консультація 

1,18 

2. 

Про порядок та умови переміни прізвища, імені, по батькові 

- " - 

1,62 

3. 

Про правила відновлення, виправлення, доповнення, зміни, анулювання записів актів громадянського стану 

- " - 

1,62 

4. 

Про порядок оформлення документів, призначених для дії за кордоном 

- " - 

1,82 

5. 

Про порядок та особливості реєстрації актів громадянського стану з іноземними громадянами 

- " - 

3,18 

6. 

Про порядок укладення шлюбного контракту 

- " - 

1,18 

II. Складання за проханням громадян заяв та оформлення документів 

1. 

Про реєстрацію актів громадянського стану 

заява 

1,18 

2. 

На видачу повторних свідоцтв про реєстрацію актів громадянського стану 

- " - 

0,72 

3. 

Про внесення змін в записи актів громадянського стану, анулювання відновлених та повторно складених записів 

- " - 

1,18 

III. Видача довідок 

1. 

Пошук по записах актів громадянського стану даних, що підтверджують родинні стосунки, та видача довідок про їх наявність 

довідка 

2,53 

2. 

Перевірка даних стосовно наявності запису акта про укладення шлюбу та видача довідки про сімейний стан громадянина України 

- " - 

3,18 

3. 

Довідок, що містять відомості про реєстрацію актів громадянського стану 

- " - 

1,62 

4. 

Про ідентичність імен та відтворення прізвищ 

довідка 

2,74 

5. 

Письмові довідки по законодавству 

- " - 

2,53 

IV. Надання інших послуг 

1. 

Пошук запису про реєстрацію акта громадянського стану за відсутності даних про дату реєстрації та видача відповідних документів (за кожний рік, що перевіряється) 

за один рік перевірки 

0,72 

2. 

Направлення громадянам повідомлень про надходження повторних свідоцтв про реєстрацію актів громадянського стану в інших органів реєстрації актів громадянського стану (з урахуванням поштових витрат) 

повідомлення 

0,72 

3. 

Доставка додому документів про проведену реєстрацію актів громадянського стану (без урахування транспортних витрат) 

за одну годину 

3,29 

4. 

Витребування на прохання громадян повторних свідоцтв про реєстрацію актів громадянського стану з інших відділів реєстрації актів громадянського стану України 

документ 

1,18 

5. 

Засвідчення документів, виданих органами реєстрації актів громадянського стану, для подальшого використання їх за кордоном 

- " - 

3,64 

6. 

Термінове виконання дій, зазначених в цьому переліку 

- " - 

1,02 

7. 

Кур'єрські послуги за проханням громадян 

за одну годину 

3,29 

8. 

Попередній запис на організацію та проведення індивідуальних урочистих сімейних подій 

запис 

1,56 

9. 

За перенесення строку реєстрації акта громадянського стану 

- " - 

2,89 

10. 

Переклад з іноземної на українську мову документів, необхідних для реєстрації актів громадянського стану (перекладачем) 

один стандартний аркуш 

17,48 

11. 

Ламінування документів: 

  

  

- з одного боку  

документ 

1,15 

- з обох боків 

- " - 

1,95 

12. 

Організація та проведення обряду "Одруження" 

обряд 

10,40 

13. 

Організація та проведення обряду "Народження" 

- " - 

6,06 

14. 

Організація та проведення урочистого вручення документів: 

  

  

- про укладення шлюбу  

вручення 

4,08  

- про народження 

- " - 

2,61 

15. 

Організація та проведення урочистого сімейного обряду "Заручини" 

обряд 

3,03 

16. 

Організація та проведення урочистого сімейного обряду "Перші іменини" 

- " - 

3,56 

17. 

Організація та проведення урочистого сімейного обряду у зв'язку з ювілейним весіллям 

- " - 

10,40 

18. 

Музичний супровід: 

  

  

- магнітофонний запис 

- " - 

1,00 

- інструментальний дует 

- " - 

9,28 


Примітка.

Перед наданням додаткових послуг працівник органу реєстрації актів громадянського стану зобов'язаний дати роз'яснення про умови застосування даних тарифів.

За надання працівниками органів реєстрації актів громадянського стану додаткових послуг правового характеру, а також технічного характеру підприємствам, установам, організаціям та громадянам органи реєстрації актів громадянського стану укладають з ними угоду з оплатою цієї роботи за разовим дорученням або тимчасово.

Розмір оплати встановлюється за згодою сторін з урахуванням складності правової допомоги.

Залежно від обсягу виконаної роботи, матеріального стану платника працівниками органів реєстрації актів громадянського стану питання про зменшення або звільнення від сплати сум за надані послуги вирішується у кожному випадку індивідуально.

З громадян за надання їм послуг технічного характеру, не пов'язаних з вчиненням дій, передбачених законом, додатково до тарифів стягується податок на добавлену вартість (ПДВ) згідно з діючим законодавством на день надання послуги. Термінове виконання або виготовлення документів є додатковою послугою і сплачується за згодою сторін з відміткою у відомості "терміново".

КАЛЬКУЛЯЦІЯ
вартості надання додаткових платних послуг органами реєстрації актів громадянського стану Харківської області

N
п/п 

Назва послуги 

Одиниця виміру 

Заробітна плата, грн. 

Нарахування на зарплату (47,5 %), грн. 

Матеріали, грн. 

Накладні вибутки (176,6 %), грн. 

Собівартість послуги, грн. 

Рентабельність (30 %), грн. 

Роздрібна вартість, грн. 

ПДВ (20 %), грн. 

Відпускна вартість послуги, грн. 

10 

11 

12 

  

I. Консультації по правових питаннях реєстрації актів громадянського стану 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

1. 

Про порядок реєстрації актів громадянського стану 

консуль-
тація 

0,23 

0,11 

  

0,41 

0,75 

0,23 

0,98 

0,20 

1,18 

2. 

Про порядок та умови переміни прізвища, імені, по батькові 

- " - 

0,32 

0,15 

  

0,57 

1,04 

0,31 

1,35 

0,27 

1,62 

3. 

Про правила відновлення, виправлення, доповнення, зміни, анулювання записів актів громадянського стану 

- " - 

0,32 

0,15 

  

0,57 

1,04 

0,31 

1,35 

0,27 

1,62 

4. 

Про порядок оформлення документів, призначених для дії за кордоном 

консуль-
тація 

0,36 

0,17 

  

0,64 

1,17 

0,35 

1,52 

0,30 

1,82 

5. 

Про порядок і особливості реєстрації актів громадянського стану з іноземними громадянами 

- " - 

0,63 

0,30 

  

1,11 

2,04 

0,61 

2,65 

0,53 

3,18 

6. 

Про порядок укладення шлюбного контракту 

- " - 

0,23 

0,11 

  

0,41 

0,75 

0,23 

0,98 

0,20 

1,18 

  

II. Складання за проханням громадян заяв та оформлення документів 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

1. 

Про реєстрацію актів громадянського стану 

заява 

0,23 

0,11 

  

0,41 

0,75 

0,23 

0,98 

0,20 

1,18 

2. 

На видачу повторних свідоцтв про реєстрацію актів громадянського стану 

- " - 

0,14 

0,07 

  

0,25 

0,46 

0,14 

0,60 

0,12 

0,72 

3. 

Про внесення змін в записи актів громадянського стану, анулювання відновлених та повторно складених записів 

- " - 

0,23 

0,11 

  

0,41 

0,75 

0,23 

0,98 

0,20 

1,18 

  

III. Видача довідок 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

1. 

Пошук по записах актів громадянського стану даних, що підтверджують родинні стосунки, та видача довідок про їх наявність 

довідка 

0,50 

0,24 

  

0,88 

1,62 

0,49 

2,11 

0,42 

2,53 

2. 

Перевірка даних стосовно наявності запису акта про укладення шлюбу та видача довідки про сімейний стан громадянина України 

довідка 

0,63 

0,30 

  

1,11 

2,04 

0,61 

2,65 

0,53 

3,18 

3. 

Довідок, що містять відомості про реєстрацію актів громадянського стану 

- " - 

0,32 

0,15 

  

0,53 

1,04 

0,31 

1,35 

0,27 

1,62 

4. 

Про ідентичність імен та відтворення прізвищ 

- " - 

0,54 

0,26 

  

0,95 

1,75 

0,53 

2,28 

0,46 

2,74 

5. 

Письмові довідки по законодавству 

- " - 

0,50 

0,24 

  

0,88 

1,62 

0,49 

2,11 

0,42 

2,53 

  

IV. Надання інших послуг 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

1. 

Пошук запису про реєстрацію акта громадянського стану за відсутності даних про дату реєстрації та видача відповідних документів (за кожний рік, що перевіряється, окремо) 

за один рік перевірки 

0,14 

0,07 

  

0,25 

0,46 

0,14 

0,60 

0,12 

0,72 

2. 

Направлення громадянам повідомлень про надходження повторних свідоцтв про реєстрацію актів громадянського стану з інших органів реєстрації актів громадянського стану (з урахуванням поштових витрат) 

повідом-
лення 

0,14 

0,07 

  

0,25 

0,46 

0,14 

0,60 

0,12 

0,72 

3. 

Доставка додому документів про проведену реєстрацію актів громадянського стану (без урахування транспортних витрат) 

за одну годину 

0,65 

0,31 

  

1,15 

2,11 

0,63 

2,74 

0,55 

3,29 

4. 

Витребування на прохання громадян повторних свідоцтв про реєстрацію актів громадянського стану з інших відділів реєстрації актів громадянського стану України 

документ 

0,23 

0,11 

  

0,41 

0,75 

0,23 

0,98 

0,20 

1,18 

5. 

Засвідчення документів, виданих органами реєстрації актів громадянського стану для подальшого використання їх за кордоном 

- " - 

0,72 

0,34 

  

1,27 

2,33 

0,70 

3,03 

0,61 

3,64 

6. 

Термінове виконання дій, зазначених у цьому переліку 

- " - 

0,20 

0,10 

  

0,35 

0,65 

0,20 

0,85 

0,17 

1,02 

7. 

Кур'єрські послуги за проханням громадян 

за одну годину 

0,65 

0,31 

  

1,15 

2,11 

0,63 

2,74 

0,55 

3,29 

8. 

Попередній запис на організацію та проведення індивідуальних урочистих сімейних подій 

запис 

0,30 

0,14 

  

0,53 

0,97 

0,29 

1,26 

0,30 

1,56 

9. 

За перенесення строку реєстрації акта громадянського стану 

- " - 

0,57 

0,27 

  

1,01 

1,85 

0,56 

2,41 

0,48 

2,89 

10. 

Переклад з іноземної мови на українську мову документів, необхідних для реєстрації актів громадянського стану (перекладачем) 

1 стандарт-
ний аркуш 

3,50 

1,66 

  

6,05 

11,21 

3,36 

14,57 

2,91 

17,48 

11. 

Ламінування документів  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

- з одного боку 

документ 

0,09 

0,04 

0,45 

0,16 

0,74 

0,22 

0,96 

0,19 

1,15 

- з обох боків 

- " - 

0,14 

0,07 

0,90 

0,25 

1,15 

0,35 

1,50 

0,45 

1,95 

12. 

Організація та проведення обряду "Одруження" 

обряд 

2,47 

1,17 

  

4,36 

8,00 

2,40 

10,40 

10,40 

13. 

Організація та проведення обряду "Народження" 

- " - 

1,44 

0,68 

  

2,54 

4,66 

1,40 

6,06 

6,06 

14. 

Організація та проведення урочистого вручення документів: 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

- про укладання шлюбу 

вручення 

0,97 

0,46 

  

1,71 

3,14 

0,94 

4,08 

4,08 

- про народження 

- " - 

0,62 

0,30 

  

1,09 

2,01 

0,60 

2,61 

2,61 

15. 

Організація та проведення урочистого сімейного обряду "Заручини" 

обряд 

0,74 

0,28 

  

1,31 

2,33 

0,70 

3,03 

3,03 

16. 

Організація та проведення урочистого сімейного обряду "Перші іменини" 

- " - 

0,85 

0,39 

  

1,50 

2,74 

0,82 

3,56 

3,56 

17. 

Організація та проведення урочистого сімейного обряду у зв'язку з ювілейним весіллям 

обряд 

2,47 

1,17 

  

4,36 

8,00 

2,40 

10,40 

10,40 

18. 

Музичний супровід: 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

- магнітофонний запис 

- " - 

0,24 

0,11 

  

0,42 

0,77 

0,23 

1,00 

1,00 

- інструментальний дует 

- " - 

1,95 

0,93 

  

3,07 

5,95 

1,78 

7,73 

1,55 

9,28 


 

Бухгалтер-економіст 

В. М. Мирошниченко