СХІДНА РЕГІОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ

від 25.06.2004 р. N 518

Про затвердження Порядку дій підрозділів митниці при проведенні щоденного моніторингу сумнівних експортних операцій

З метою забезпечення механізму реалізації вимог листа ЦБАР та А Держмитслужби від 16.06.2004 N 1-12/719-ЕП "Про посилення контролю за експортом товарів" в частині запровадження щоденного моніторингу сумнівних експортних операцій наказую:

1. Затвердити Порядок дій підрозділів митниці при проведенні щоденного моніторингу сумнівних експортних операцій (далі - Порядок), що додається.

2. Відповідальність за виконання Порядку покласти на начальників визначених в ньому структурних підрозділів.

3. Начальнику загального відділу Єльніковій О. П. направити даний наказ згідно з розсилкою.

4. Контроль за виконанням даного наказу покласти на заступників начальника Східної регіональної митниці, відповідальних за роботу зазначених в наказі підрозділів, відповідно до розподілу обов'язків.

 

Т. в. о. начальника
Східної регіональної митниці 

 
І. Р. Карімов 


 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Східної регіональної митниці
від 25 червня 2004 р. N 518 


Порядок дій підрозділів митниці при проведенні щоденного моніторингу сумнівних експортних операцій

1. Загальні положення

1.1. Цей Порядок запроваджується з метою практичного застосування та забезпечення механізму реалізації вимог листа ЦБАР та А Держмитслужби від 16.06.2004 N 1-12/719-ЕП "Про посилення контролю за експортом товарів" в частині визначення порядку дій митних підрозділів при проведенні щоденного моніторингу сумнівних експортних операцій.

1.2. Щоденний моніторинг сумнівних експортних операцій проводити за наступними критеріями:

- основними:

- висока вартість товару (більше 500000 грн.);

- операції, розрахунки по яких здійснюються через офшорні зони;

- товари, які експортуються за договорами комісії;

- відправник товару не є виробником продукції;

- декількома відправниками експортуються товари одного найменування на адресу одного одержувача - нерезидента з розрахунком через одного комітента;

- допоміжними:

- вартість товару значно перевищує ціни на ідентичні або подібні товари на внутрішньому ринку;

- маршрут транспортування є нелогічним та не передбачає доставку товару кінцевому споживачу;

- використання митних складів, митних зон, доставка товарів в морські порти до отримання особливого розпорядження власника;

- стороною контракту є суб'єкт зовнішньоекономічної діяльності, зареєстрований в офшорних територіях;

- митне оформлення здійснюється за договорами комісії та з подрібненням партії на декілька одночасно оформлених ВМД з митною вартістю по кожній ВМД менше 500 тис. грн. на адресу одного отримувача.

1.3. В разі збігу критеріїв щоденного моніторингу та критеріїв контрольних заходів, щодо окремих видів товарів, встановлених іншими нормативними документами Держмитслужби та Східної регіональної митниці, - такі заходи застосовуються в повному обсязі.

2. Проведення щоденного моніторингу сумнівних експортних операцій

2.1. Начальникам ВВ, ВПВ та ПВ (далі - ПМО) забезпечити щоденний моніторинг сумнівних операцій за вказаним в пункті 1.2 цього Порядку переліком критеріїв в повному обсязі при проведенні процедур митного контролю та митного оформлення.

Щоденний моніторинг в ПМО безпосередньо здійснюється посадовими особами ПМО, залученими до проведення митних оглядів та розгляду документів, що використовуються при проведенні процедур митного контролю, а також посадовими особами спеціалізованих підрозділів, що уповноважені, на виконання функцій контролю на етапах, визначених Порядком здійснення митного контролю й митного оформлення товарів і транспортних засобів із застосуванням вантажної митної декларації, затвердженим наказом Держмитслужби від 21.10.2003 N 715.

При цьому про виявлені ознаки сумнівних операцій вказані посадові особи ПМО та спеціалізованих підрозділів доповідають начальнику ПМО (або особі, яка його заміщує).

Начальник ПМО аналізує та узагальнює отриману інформацію, приймає рішення щодо необхідності направлення відповідних запитів до спеціалізованих підрозділів, а також залучення до розгляду зовнішньоекономічної операції з метою виявлення порушення законодавства представників ВБК та ПМП.

Інформування ВБК та ПМП здійснюється службовими записками засобами факсимільного, електронного зв'язку та/або телефонограмами із зазначенням конкретних ознак сумнівної операції і пропозиції щодо необхідності залучення співробітників ВБК та ПМП до процедур митного контролю, в тому числі доцільності залучення співробітників інших державних органів. При складанні службової записки в разі необхідності до неї додаються (або досилаються в твердому вигляді) копії відповідних документів.

Відомості щодо результатів митного оформлення при наявності ознак вищезазначених критеріїв щоденного моніторингу надаються до ВБК та ПМП, ВМП, ВКМВ за формою, визначеною додатком 1, виключно в форматі Microsoft Excel.

2.2. Начальникам ВМП, ВНКТ, ВКМВ забезпечити здійснення постійного контролю за проведенням вказаного моніторингу посадовими особами цих відділів, які уповноважені на виконання функцій митного контролю в ПМО.

Щоденний моніторинг сумнівних експортних операцій за вказаним в пункті 1.2 цього Порядку переліком критеріїв при проведенні функцій контролю, віднесених до компетенції відділів, проводиться в спеціалізованих підрозділах.

До безпосередньої уваги та першочергового неухильного врахування при здійсненні щоденного моніторингу спеціалізованими підрозділами відносяться критерії:

- висока вартість товару (більше 500000 грн.) - ВКМВ;

- вартість товару значно перевищує ціни на ідентичні або подібні товари на внутрішньому ринку - ВКМВ;

- операції, розрахунки по яких здійснюються через офшорні зони, - ВМП;

Відомості щодо результатів митного оформлення при наявності ознак вищезазначених критеріїв щоденного моніторингу надаються за формою, визначеною додатком 1, виключно у форматі Microsoft Excel до ВБК та ПМП, а також додатково - ВМП до ВКМВ, ВКМВ до ВМП, ВНКТ до ВМП та ВКМВ.

Результати аналізу та узагальнення інформації, яка надходить з ПМО і ВІАР та МС до ВМП та ВКМВ, стосовно відомостей щоденного моніторингу, в разі необхідності також надаються до відповідних ПМО. При цьому враховується можливість встановлення в різних ПМО фактів митного оформлення за договорами комісії та з подрібненням партії на декілька одночасно оформлених ВМД з митною вартістю по кожній ВМД менше 500 тис. грн. на адресу одного отримувача з розрахунком через одного комітента.

2.3. Начальнику ЛзЕЗ при проведенні контрольних заходів забезпечити термінове проведення досліджень щодо хімічного складу або фізико-хімічних властивостей товару, що експортується з наявністю ознак вказаних критеріїв, розгляд пакету товаросупровідних документів та технічної інформації та посилення взаємодії з Центральним митним управлінням лабораторних досліджень та експертної роботи.

В разі самостійного виявлення ознак вищезазначених критеріїв щоденного моніторингу відомості надаються за формою, визначеною додатком 1, в форматі Microsoft Excel до ПМО і ВБК та ПМП для проведення подальшого аналізу щодо остаточного вирішення питання стосовно сумнівності експортної операції.

2.4. Начальнику В1АР та МС забезпечити надання (електронною поштою з наступним надісланням в твердому вигляді) щоденної інформації (до 16.00 за результатами за минулий день) щодо фактів митного оформлення в Східній регіональній митниці експортних вантажів за наступними критеріями:

• висока вартість товару (більше 500000 грн.) - до ВБК та ПМП, ВМП, ВКМВ;

• товари, які експортуються за договорами комісії, - до ВБК та ПМП.

Інформація надається за формою, визначеною додатком 2, в форматі Microsoft Excel.

2.5. Начальнику ВБК та ПМП прийняти заходи щодо забезпечення:

- організації на регіональному рівні взаємодії з підрозділами ДПА, філіями НБУ щодо перевірки законності формування митної вартості та повернення валютних коштів на територію України - в координації з начальником ВОКР (в тому числі за поданням начальникам ВМП та ВКМВ та залученням посадових осіб цих відділів до перевірок);

- регулярного (щомісяця, а при необхідності - негайного) інформування регіональних ДПА та правоохоронних органів про сумнівні експортні операції;

- у разі виявлення порушень - негайного інформування Центрального бюро з аналізу ризику та аудиту Держмитслужби.

У разі, коли на підставі остаточного вирішення питання щодо віднесення експортної операції до сумнівної була встановлена відсутність її відповідності вказаним критеріям, начальниками ВБК та ПМП приймаються заходи щодо надання ПМО та/або спеціалізованим підрозділам, які приймали участь в розгляді цього питання, відповідної інформації засобами факсимільного, електронного зв'язку та телефонограмами із забезпеченням причин відсутності ознак сумнівності експортної операції.

У разі необхідності призначена посадова особа ВБК та ПМП здійснює організаційні заходи щодо взаємодії з підрозділами ДПА, НБУ, правоохоронними органами щодо сумнівної операції. У разі виявлення правопорушень приймає заходи згідно з діючим законодавством.

2.6. Начальнику ВОКР в межах компетенції відділу здійснювати на регіональному рівні координацію дій структурних підрозділів митниці з організації виконання заходів, що проводяться органами державної виконавчої влади при перевірці фінансово-господарської діяльності суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, а також постійний контроль за організацією та результатами взаємодії структурних підрозділів митниці з підрозділами ДПА, філіями НБУ щодо перевірки законності формування митної вартості та повернення валютних коштів на територію України.

2.7. Начальникам вищевказаних підрозділів забезпечити надання в термін до 25 числа останнього місяця кварталу до ВОМК підсумково-аналітичної інформації щодо практичного застосування положень листа ЦБАР та А Держмитслужби від 16.06.2004 N 1-12/719-ЕП "Про посилення контролю за експортом товарів" в частині запровадження щоденного моніторингу сумнівних операцій, а також пов'язаних з ним нормативних документів Держмитслужби та Східної регіональної митниці.

2.8. Начальнику ВОМК в термін до 10 числа місяця, наступного за звітним кварталом, забезпечити опрацювання наданої інформації та надання до Держмитслужби (в разі необхідності) пропозицій щодо практичного застосування законодавчих актів України та нормативних документів Держмитслужби.

 

В. о. начальника ВОМК 

Г. Є. Мітяєв 


 

Додаток 1
до Порядку дій підрозділів митниці при проведенні щоденного моніторингу сумнівних експортних операцій 


Відомості щодо результатів митного оформлення при наявності ознак критеріїв щоденного моніторингу

Код ЄДРПОУ 

Назва підприємства 

N та дата (ВМД, та/або запит до ВНКТ, ВКМВ, ЛзЕЗ, інше) 

Критерій сумнівної експортної операції 

Примітки 

  

  

  

  

  


 

Начальник (або особа, яка його заміщує) 

____________________
(назва підрозділу) 

____________________
(дата, підпис) 


 

Додаток 2
до Порядку дій підрозділів митниці при проведенні щоденного моніторингу сумнівних експортних операцій 


Інформація щодо фактів митного оформлення в Східній регіональній митниці експортних вантажів за критеріями щоденного моніторингу

ПМО 

Код ЄДРПОУ 

Назва підприємства (комітент), гр. 2 

Назва підприємства (комісіонер), гр. 9 

ВМД, N, дата 

Договір комісії (гр. 44) 

Митна вартість, грн. (гр.12) 

  

  

  

  

  

  

  


 

Начальник ВІАР та МС (або особа, яка його заміщує) 

________________________
(дата, підпис) 


____________

 

НПО "Поверхность"
(www.mdoffice.com.ua)