СХІДНА РЕГІОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ

від 08.05.2002 р. N 315

Про затвердження Порядку проведення в Східній РМ ідентифікаційного огляду товарів та інших предметів декларантом

Наказ втратив чинність
(згідно з наказом Східної регіональної митниці
 від 17 червня 2004 року N 487)

З метою забезпечення реалізації прав та обов'язків декларанта та на виконання наказу Держмитслужби від 01.04.2002 р. N 174 "Про затвердження Порядку проведення ідентифікаційного огляду товарів та інших предметів декларантом" наказую:

1. Затвердити Порядок проведення в Східній РМ ідентифікаційного огляду товарів та інших предметів декларантом (далі - Порядок), що додається, та ввести його в дію у визначений законодавством термін після державної реєстрації даного наказу в Харківському обласному управлінні Міністерства юстиції України.

2. Відділу організації митного контролю (Мартинов М. А.) та юридичному відділу (Пузіков В. А.) у встановлений законодавством термін забезпечити подання даного наказу для державної реєстрації до Харківського обласного управління Міністерства юстиції України.

3. Відділу аналізу, прогнозування, зв'язків з громадськістю - консультаційному центру (Співаков В. В.) протягом тижня з дати державної реєстрації даного наказу в Харківському обласному управлінні Міністерства юстиції України забезпечити висвітлення Порядку проведення в Східній РМ ідентифікаційного огляду товарів та інших предметів декларантом в засобах масової інформації.

4. Начальникам вантажних відділів NN 1 - 7, вантажно-пасажирських відділів N 1 та N 2, а також поштового відділу забезпечити проведення постійної роз'яснювальної роботи, спрямованої на недопущення декларантами затримок митного оформлення товарів та інших предметів внаслідок подання ними до зазначених підрозділів безпідставних заяв про надання дозволу на проведення ідентифікаційного огляду.

5. Начальникам вантажних відділів NN 1 - 7, вантажно-пасажирських відділів N 1 та N 2, поштового відділу та відділу контролю за доставкою вантажів в термін до 01.08.2002 р. надати до відділу організації митного контролю аналітичну інформацію щодо впливу Порядку на тривалість та якість митного оформлення товарів та інших предметів, а також пропозиції щодо можливого удосконалення зазначеного Порядку.

6. Відділу організації митного контролю (Мартинов М. А.) в термін до 15.08.2002 р. надати на розгляд заступнику начальника митниці Даниленку О. Г. узагальнені матеріали щодо результатів застосування Порядку, затвердженого даним наказом.

7. Загальному відділу (Єльнікова О. П.) забезпечити направлення даного наказу згідно з розсилкою.

8. Відповідальність за виконання даного наказу покласти на начальників зазначених в ньому підрозділів митниці.

9 Контроль за виконанням даного наказу покласти на заступників начальника митниці згідно з розподілом функціональних обов'язків.

 

Начальник Східної РМ 

О. О. Тютюнник 


 

Додаток


ПОРЯДОК
проведення в Східній РМ ідентифікаційного огляду товарів та інших предметів декларантом

1. Загальні положення

1.1. Даний Порядок розроблено відповідно до Митного кодексу України, Положення про вантажну митну декларацію, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.97 р. N 574 (зі змінами та доповненнями), Положення про діяльність підприємств, що здійснюють декларування на підставі договору, затвердженого наказом Держмитслужби України від 22.07.97 р. N 340 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23.10.97 р. за N 495/2299, Положення про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України від 08.12.98 р. N 771 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.01.99 р. за N 42/3335, наказу Держмитслужби України від 15.11.99 р. N 721 "Про визначення Переліку місць прибуття автотранспорту", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 06.12.99 р. за N 839/4132, та наказу Держмитслужби України від 01.04.2002 р. N 174 "Про затвердження Порядку проведення ідентифікаційного огляду товарів та інших предметів декларантом", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.04.2002 р. за N 353/6641.

1.2. Порядок розроблений з метою реалізації прав та обов'язків декларанта, передбачених Митним кодексом України, Положенням про вантажну митну декларацію та Положенням про діяльність підприємств, що здійснюють декларування на підставі договору, заявляти дані про товари та інші предмети, що надходять на митну територію України, виходячи як із товаросупровідних документів на них, так і результатів ідентифікаційного огляду цих товарів та інших предметів.

1.3. Положення даного Порядку застосовуються також до фізичних осіб - суб'єктів господарської діяльності у разі подання ними відповідної письмової заяви.

1.4. В даному Порядку терміни вживаються в такому значенні:

декларант - підприємство, яке здійснює декларування товарів та інших предметів, що переміщуються через митний кордон України;

зона митного контролю - визначена на митному кордоні України або в інших місцях територія, у межах якої митниця здійснює митний контроль;

ідентифікаційний огляд - сукупність заходів, що здійснюються декларантом з метою визначення відомостей про товари та інші предмети, які дають змогу зробити висновок про їх країну походження, класифікацію згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі - УКТ ЗЕД), кількісні та якісні характеристики, однозначно їх ідентифікувати тощо;

митниця - Східна регіональна митниця;

оперативний підрозділ - підрозділ митниці, посадові особи якого здійснюють митний контроль та митне оформлення товарів та інших предметів із застосуванням вантажної митної декларації;

посадова особа оперативного підрозділу - співробітник оперативного підрозділу, визначений начальником оперативного підрозділу бути присутнім при проведенні ідентифікаційного огляду;

товари - будь-яка переміщувана через митний кордон України продукція, утому числі - продукція, на яку поширюються права інтелектуальної власності, що є об'єктом купівлі-продажу або обміну;

предмети - будь-які предмети, що переміщуються через митний кордон України.

1.5. Накладання декларантом власного забезпечення на транспортний засіб після завершення ідентифікаційного огляду можливе виключно у вигляді пломби.

Пломба декларанта повинна мати ознаки, які дають змогу її однозначно ідентифікувати.

Вказані ознаки пломби обов'язково зазначаються декларантом в заяві про надання дозволу на проведення ідентифікаційного огляду, а також вносяться ним до документів, що є підставою для обліку декларанта, як суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності, в оперативному підрозділі.

Під час проведення ідентифікаційного огляду не допускається використання декларантом пломб, відтиски яких вказують на приналежність пломби іншому підприємству.

2. Проведення ідентифікаційного огляду

2.1. При надходженні товарів та інших предметів до Східної регіональної митниці та після виконання всіх дій, передбачених Положенням про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення, затвердженим наказом Держмитслужби України від 08.12.98 р. N 771 і зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 22.01.99 р. за N 42/3335, та (при автомобільних перевезеннях) наказом Держмитслужби від 15.11.99 р. N 721 "Про визначення Переліку місць прибуття автотранспорту", зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 06.12.99 р. N 839/4132, декларант має право звернутись до митниці із заявою про надання дозволу на проведення ідентифікаційного огляду товарів та інших предметів (далі - Заява) за формою, наведеною у додатку 1 до даного Порядку.

З метою скорочення часу, який витрачається для проведення митного оформлення товарів та інших предметів, допускається подача Заяви декларантом відразу після виконання дій, передбачених даним пунктом.

Організація роботи та взаємодії підрозділів митниці по контролю за доставкою товарів та інших предметів до митниці призначення, в тому числі у визначених Держмитслужбою місцях прибуття автотранспорту, здійснюється згідно з відповідними технологічними схемами та порядками, затвердженими наказами начальника митниці.

2.2. Заява декларанта не є підставою для прийняття митницею рішення щодо передачі підприємствам товарів та інших предметів на зберігання під митним контролем відповідно до статті 85 Митного кодексу України.

2.3. Заява подається декларантом безпосередньо до оперативного підрозділу за місцем обліку суб'єкта ЗЕД відповідно до розподілу зон діяльності підрозділів митниці.

У випадку надходження в митницю товарів та інших предметів на підставі листів - узгоджень між митницями Заява подається до оперативного підрозділу, визначеного керівництвом митниці для проведення митного контролю та митного оформлення зазначених товарів та інших предметів.

2.4. Заява підлягає реєстрації в оперативному підрозділі в журналі обліку вхідної кореспонденції згідно з номенклатурою справ.

До Заяви додаються копії товаросупровідних документів, відомості про які внесені декларантом до Заяви.

Дозволом на проведення ідентифікаційного огляду є резолюція на Заяві "Ідентифікаційний огляд дозволено. ___ інспектору ____________ бути присутнім при проведенні огляду", засвідчена підписом начальника оперативного підрозділу (або особою, яка виконує його обов'язки).

2.5. Ідентифікаційний огляд товарів та інших предметів, що надходять в митницю автомобільним транспортом, здійснюється виключно в місцях прибуття автотранспорту, Перелік яких затверджений наказом Держмитслужби України від 15.11.99 р. N 721 "Про визначення Переліку місць прибуття автотранспорту".

У разі надходження товарів та інших предметів іншими видами транспорту за рішенням начальника оперативного підрозділу (або особи, яка виконує його обов'язки) допускається проведення їх ідентифікаційного огляду в інших місцях за умови створення в таких місцях зон митного контролю (тимчасових зон митного контролю) з дотриманням вимог Положення про зону митного контролю, затвердженого наказом Держмиткому України від 06.05.95 р. N 198, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23.05.95 р. за N 152/688.

2.6. Ідентифікаційний огляд товарів та інших предметів проводиться декларантом в присутності представника перевізника (експедитора) та посадової особи оперативного підрозділу виключно з метою визначення (уточнення) декларантом відомостей про товари та інші предмети, необхідних для оголошення ним у вантажній митній декларації.

Під час проведення ідентифікаційного огляду не допускається взяття відбір проб (зразків), виправлення маркування товарів та інших предметів, а також інші дії, які можуть призвести до змін їх характерних ознак (кількісних, якісних тощо).

2.7. Перед початком проведення декларантом ідентифікаційного огляду посадова особа оперативного підрозділу перевіряє повноваження декларанта щодо здійснення декларування товарів та інших предметів, що оглядаються.

Відповідно до Технологічної схеми поетапного оформлення в митному відношенні товарів та інших предметів із застосуванням вантажної митної декларації, затвердженої наказом по митниці від 23.01.2001 р. N 29 та зареєстрованого в Харківському обласному управлінні юстиції 29.01.2001 р. за N 7/475, документами, що підтверджують повноваження декларанта, є:

- документ, який засвідчує особу декларанта;

- доручення на право декларування та (або) договір на декларування товарів та інших предметів, що оглядаються.

2.8. Посадова особа оперативного підрозділу проводить зовнішній огляд транспортного засобу з метою виявлення наявності пошкоджень, які б давали можливість проникнення до товарів та інших предметів без видимого пошкодження митного забезпечення та (або) забезпечення відправника (перевізника), а також перевіряє цілісність митного забезпечення та (або) забезпечення відправника (перевізника).

У разі виявлення під час зовнішнього огляду транспортного засобу ознак порушень митних правил посадова особа терміново доповідає про виявлені порушення начальнику оперативного підрозділу (або особі, яка виконує його обов'язки), а також вживає заходи, передбачені Митним кодексом України, в порядку, визначеному відповідними технологічними схемами, затвердженими наказами по митниці.

Якщо при огляді транспортного засобу, а також митного забезпечення та (або) забезпечення відправника (перевізника) ознак порушень митних правил не виявлено, посадова особа оперативного підрозділу допускає декларанта до проведення ідентифікаційного огляду.

2.9. За результатами проведення ідентифікаційного огляду декларантом складається у двох примірниках Акт про проведення ідентифікаційного огляду товарів та інших предметів (далі - Акт) за формою, наведеною у додатку 2 до даного Порядку.

Перший примірник Акта залишається у декларанта, а другий примірник передається посадовій особі оперативного підрозділу.

До завершення митного оформлення товарів та інших предметів, щодо яких декларантом був проведений ідентифікаційний огляд, другий примірник Акта зберігається у справах оперативного підрозділу разом з Заявою, а також (у випадку надходження в митницю товарів та інших предметів автомобільним транспортом) реєстром документів, форма якого затверджена наказом по митниці від 08.06.2000 р. N 343 "Про внесення змін до технологічних схем".

2.10. На вимогу перевізника (експедитора) декларант може скласти для нього третій примірник Акта.

2.11. Під час проведення ідентифікаційного огляду із вантажних місць (вантажних відсіків) декларантом (за дозволом посадової особи оперативного підрозділу) можуть вилучатись документи (пакувальні листи, описи), які були додані відправником до товарів та інших предметів та містять в собі додаткові відомості про їх комплектацію, технічні характеристики тощо. Факт вилучення вказаних документів відображається декларантом в Акті. В такому випадку екземпляр вилучених документів додається посадовою особою оперативного підрозділу до другого примірника Акта.

2.12. У разі вивантаження товарів та інших предметів при проведенні їх ідентифікаційного огляду декларант забезпечує їх завантаження у той же транспортний засіб (після завершення ідентифікаційного огляду).

2.13. Після завершення ідентифікаційного огляду (за відсутністю ознак порушень митних правил) та у відповідних випадках завантаження у транспортний засіб товарів та інших предметів, які були вивантажені при проведенні огляду, декларант накладає на транспортний засіб власне забезпечення (виключно у виді пломби, ознаки якої зазначені декларантом в Заяві).

У разі виявлення під час ідентифікаційного огляду ознак порушень митних правил посадова особа оперативного підрозділу терміново доповідає про виявлені порушення начальнику оперативного підрозділу (або особі, яка виконує його обов'язки), а також вживає заходи, передбачені Митним кодексом України, в порядку, визначеному відповідними технологічними схемами, затвердженими наказами по митниці. Про виявлене порушення посадовою особою оперативного підрозділу в Акті робиться відповідний запис. В такому випадку забезпечення декларанта на транспортний засіб не накладається.

2.14. Після завершення декларантом ідентифікаційного огляду посадова особа оперативного підрозділу контролює накладення забезпечення декларанта, підписує Акт та накладає нове митне забезпечення на транспортний засіб (контейнер тощо).

В примірниках Акта та на товаросупровідних документах посадовою особою робиться запис про накладене митне забезпечення.

Підтвердженням завершення ідентифікаційного огляду є проставлення посадовою особою оперативного підрозділу в примірниках Акта та на товаросупровідних документах відтиску штампа "Під митним контролем".

2.15. У випадках, передбачених законодавством, при проведенні ідентифікаційного огляду нараховуються та сплачуються митні збори за ставками, встановленими постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.97 р. N 65 "Про ставки митних зборів", в порядку, встановленому нормативними документами Держмитслужби та наказами начальника митниці.

У випадку, якщо митні збори були сплачені за уніфікованою митною квитанцією МД-1, її номер та дата зазначаються посадовою особою оперативного підрозділу на примірнику Акта, що залишається у справах оперативного підрозділу.

Відтиск штампа "Під митним контролем", проставлений посадовою особою оперативного підрозділу на товаросупровідних документах, використовується для обчислення строку перебування товарів та інших предметів під митним контролем, за який у встановленому порядку справляється митний збір за ставками, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.97 р. N 65 "Про ставки митних зборів".

3. Заключні положення

3.1. Перший примірник Акта додається декларантом до вантажної митної декларації разом з іншими необхідними для здійснення митного оформлення документами. Дата складання Акта та код документа "9003" зазначаються декларантом під номером 9 в графі 44 вантажної митної декларації.

3.2. Співробітник оперативного підрозділу, який здійснює попередні операції по перевірці документів відповідно до затвердженої наказом по митниці Технологічної схеми поетапного оформлення в митному відношенні товарів та інших предметів із застосуванням вантажної митної декларації, додає до наданого декларантом пакета документів Заяву та другий примірник Акта, який зберігається у справах оперативного підрозділу, а також обов'язково звіряє обидва примірники Акта.

3.3. У разі виявлення під час митного оформлення товарів та інших предметів (після проведення їх ідентифікаційного огляду) порушень митних правил, передбачених Митним кодексом України, відповідальність винних у цьому осіб настає згідно з чинним законодавством України.

3.4. Заява та Акт, а також документи, які додані до них відповідно до даного Порядку, підлягають зберіганню у справах оперативного підрозділу разом з іншими документами, які підтверджують завершення митного оформлення товарів та інших предметів, щодо яких декларантом було проведено ідентифікаційний огляд.

 

Начальник відділу ОМК 

М. А. Мартинов 


 

Додаток 1
 до Порядку проведення в Східній РМ ідентифікаційного огляду товарів та інших предметів декларантом 


Начальнику __________________
                       (назва підрозділу митниці)
_____________________________ 


ЗАЯВА
про надання дозволу на проведення ідентифікаційного огляду товарів та інших предметів

Вих. N ___ 

"___" ____________ 200_ р. 


Підприємство _________________________________________________,

код за ЄДРПОУ _____________, місцезнаходження (фактична адреса):
______________________________________________________________
______________________________________________________________

просить Вашого дозволу на проведення ідентифікаційного огляду товарів та інших предметів, що переміщуються від відправника ____________________

на адресу одержувача ___________________________________________

за товаросупровідними документами: ______________________________

______________________________________________________________

Транспортний засіб _____________________________________________

Мета огляду ___________________________________________________
                                  (визначення коду згідно з УКТ ЗЕД, країни походження, кількісних
                                                                  та якісних характеристик тощо)
_______________________________________________________________
_______________________________________________________________

Місце проведення огляду _________________________________________

Особи, уповноважені на здійснення декларування та проведення ідентифікаційного огляду: ______________________________________________
_______________________________________________________________
                           (посада, ініціали, прізвище, N паспорта або посвідчення, підпис)
_______________________________________________________________
_______________________________________________________________

Договір про проведення декларування ______________________________
                                                                          (у разі декларування на підставі договору)

Ознаки пломби: ________________________________________________
______________________________________________________________ 

Керівник підприємства 

_______________________
(підпис, ініціали, прізвище) 

М. П. 

  


 

Додаток 2
до Порядку проведення в Східній РМ ідентифікаційного огляду товарів та інших предметів декларантом 


АКТ
про проведення ідентифікаційного огляду товарів та інших предметів

від "___" ____________ 200_ р.

Назва митниці __________________________________________________

Мета огляду ____________________________________________________
                                      (визначення коду згідно з УКТ ЗЕД, країни походження, кількісних
                                                                    та якісних характеристик тощо)
_______________________________________________________________

Місце проведення огляду _________________________________________

Місцезнаходження товарів та інших предметів (транспортний засіб,
контейнер тощо) ________________________________________________
_______________________________________________________________
                                         (вид транспортного засобу, державний номер)

Митне забезпечення (забезпечення відправника) _____________________
                                                                                             (наявність, номер та цілість)

Ідентифікаційні ознаки та кількість відкритих (розпакованих) вантажних
місць _________________________________________________________
______________________________________________________________
______________________________________________________________
______________________________________________________________

РЕЗУЛЬТАТИ ПРОВЕДЕННЯ ІДЕНТИФІКАЦІЙНОГО ОГЛЯДУ:

Кількість вантажних місць _______________________________________

Пакування (ящики, пакунки, палети, мішки, без пакування, інше) _______
______________________________________________________________

Опис, кількість і країна походження товарів та інших предметів (за
маркуванням): ________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

зворотний бік Акта  про проведення ідентифікаційного огляду товарів та інших предметів  


Інші відомості (з урахуванням мети огляду) ________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_________________________________________

Вантажні місця запаковано з накладенням митного забезпечення N ____

Забезпечення декларанта N _______________

Огляд проводив:

_______________________________
(посада, ініціали, прізвище декларанта) 

____________
(підпис) 

Особи, що були присутні при здійсненні ідентифікаційного огляду: 
  

_______________________________
(посада, ініціали, прізвище, N паспорта або посвідчення особи) 

____________
(підпис) 

_______________________________
(посада, ініціали, прізвище, N паспорта або посвідчення особи) 

____________
(підпис) 

_______________________________
(посада, ініціали, прізвище, N паспорта або посвідчення особи) 

____________
(підпис) 

Посадова особа митного органу: 

  

_______________________________
(посада, ініціали, прізвище посадової особи митниці) 

____________
(підпис) 


Місце для відбитка штампа
"Під митним контролем" 


____________