СХІДНА РЕГІОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ

від 14.05.2002 р. N 340

Про затвердження Технологічної схеми взаємодії структурних підрозділів митниці щодо здійснення митного контролю за тимчасовим увезенням (вивезенням) та зворотним вивезенням (увезенням) товарів та інших предметів, які переміщуються через митний кордон України

Наказ втратив чинність
(згідно з наказом Східної регіональної митниці
 від 12 лютого 2004 року N 123)

На виконання вимог Порядку застосування митного режиму тимчасового ввезення (вивезення), затвердженого наказом Держмитслужби України N 173 від 28.03.2000 р. та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.04.2000 р. за N 250/4471, з метою чіткої організації взаємодії структурних підрозділів Східної РМ при проведенні митного контролю товарів, розміщених в режимі тимчасового ввезення (вивезення), а також контролю за їх своєчасним вивезенням (ввезенням), наказую:

1. Затвердити Технологічну схему взаємодії структурних підрозділів митниці щодо здійснення митного контролю за тимчасовим увезенням (вивезенням) та зворотним вивезенням (увезенням) товарів та інших предметів, які переміщуються через митний кордон України (додається), і ввести її в дію в Східній РМ з 01.05.2002 р.

2. Начальникам структурних підрозділів Східної РМ, які здійснюють митне оформлення товарів та інших предметів у режимі тимчасового ввезення (вивезення), забезпечити безумовне виконання затвердженої цим наказом Технологічної схеми.

3. Начальнику відділу ІАР та МС Аргунову В. А. з урахуванням зауважень та пропозицій, наданих начальником вантажного відділу N 7, доопрацювати програмне забезпечення "Контроль за перебуванням вантажів в режимі тимчасового ввезення (вивезення)" та ввести його в постійну експлуатацію з 01.06.2002 р.

4. Начальникам митниць Східного регіону забезпечити направлення до Східної РМ документів щодо подовження термінів тимчасового ввезення (вивезення) товарів у порядку, визначеному розділом 7 даної Технологічної схеми.

5. Вважати таким, що втратив чинність, наказ СРМ N 289 від 17.09.97 р. "Про порядок продовження термінів тимчасового ввезення (вивезення) майна".

6. Начальнику загального відділу Єльніковій О. П. довести цей наказ до оперативних підрозділів Східної РМ згідно з розсилкою.

7. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступників начальника митниці Даниленка О. Г., Трифонова О. О. та Пруднікова М. І. відповідно до розподілу службових обов'язків.

 

Начальник Східної РМ 

О. О. Тютюнник 


 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Східної РМ
від 14 травня 2002 р. N 340 


Технологічна схема
взаємодії структурних підрозділів митниці щодо здійснення контролю за тимчасовим увезенням (вивезенням) товарів та зворотним вивезенням (увезенням) товарів та інших предметів, які переміщуються через митний кордон України

Ця Технологічна схема розроблена на підставі ст. 71 МК України та на виконання вимог Порядку застосування митного режиму тимчасового ввезення (вивезення), затвердженого наказом Держмитслужби України N 173 від 28.03.2000 р. та зареєстрованого Міністерством юстиції України 27.04.2000 р. за N 250/4471, а також з метою вдосконалення організації митного контролю та оформлення вантажів із застосуванням митних режимів тимчасового ввезення та тимчасового вивезення, недопущення безпідставного їх розміщення в такі митні режими, забезпечення дійового контролю за цільовим використанням таких вантажів в період перебування під митним контролем та запобігання ухиленню суб'єктів ЗЕД від сплати передбачених чинним законодавством України митних платежів та податків.

1. Загальні положення

1.1. Терміни - виставкові товари, міжнародна виставка, організатор виставки (ярмарку), професійне устаткування, учасник виставки (ярмарку), ярмарок - розуміються в цій Технологічній схемі відповідно до Порядку застосування митного режиму тимчасового ввезення (вивезення), затвердженого наказом Держмитслужби України N 173 від 28.03.2000 р.

1.2. Оперативний підрозділ - підрозділ митниці, який безпосередньо здійснює митний контроль та митне оформлення тимчасового ввезення (вивезення) майна.

2. Особливості здійснення митного оформлення товарів, призначених для проведення міжнародних виставок або ярмарків, спортивних, наукових, культурно-освітніх та подібних заходів

2.1. Дія даного розділу поширюється у разі необхідності тимчасового ввезення (вивезення) наступних товарів:

а) призначених для демонстрації чи використання на міжнародних виставках, ярмарках;

б) призначених для використання при проведенні спортивних, наукових, культурно-освітніх та інших подібних заходів.

2.2. Рішення щодо можливості тимчасового ввезення (вивезення) товарів, визначених в п. 2.1, приймається виключно начальником митниці чи його заступниками.

2.3. Розгляд питання щодо розміщення товарів, визначених в п. 2.1, в режим тимчасового ввезення здійснюється за умови завчасного подання до загального відділу митниці наступних документів:

- письмової заяви, заповненої за встановленою формою (додаток 1);

- копії зовнішньоекономічного договору (контракту), запрошення на проведення виставки, інші документи, які підтверджують необхідність тимчасового ввезення на територію України товарів, зазначених у заяві;

- копії облікової картки суб'єкта ЗЕД, взятого на облік у вантажному відділі митниці або митному посту;

- копії довідки ДПА про проведення декларування валютних цінностей, доходів та майна, що належать резиденту України і знаходяться за її межами, або про їх відсутність за межами України;

- інших документів (на вимогу митниці), що необхідні для вирішення питання розміщення в митний режим тимчасового ввезення.

Зазначені копії документів повинні бути завірені печаткою підприємства та особистим підписом його керівника або особи, яка згідно облікової картки суб'єкта ЗЕД уповноважена на роботу з митницею.

2.4. Після реєстрації у загальному відділі пакет документів за резолюцією начальника митниці або його заступника передається до оперативного підрозділу митниці, до функцій якого віднесено здійснення митного оформлення зазначених в п. 2.1 вантажів.

2.5. Начальник оперативного підрозділу (ОП) призначає особу, відповідальну за розгляд зазначених документів.

Особа, відповідальна за розгляд, перевіряє наявність всіх необхідних для прийняття рішення документів, а також достовірність даних, зазначених у заяві.

У разі наявності підстав для розміщення вантажу в митний режим тимчасового ввезення (вивезення) відповідальною особою, за погодженням начальника ОП, на адресу суб'єкта ЗЕД готується лист-повідомлення за підписом заступника начальника митниці. При цьому на письмовій заяві суб'єкта ЗЕД (організатора виставки) заступником начальника митниці проставляється резолюція "Розміщення предметів у режим тимчасового ввезення дозволено". Копія письмової заяви з резолюцією заступника начальника додається до листа-повідомлення, який в установленому порядку направляється на адресу суб'єкта ЗЕД.

У разі відсутності підстав для розміщення вантажу в митний режим тимчасового ввезення (вивезення) на адресу підприємства, при узгодженні з начальником ОП складається лист-відповідь за підписом заступника начальника митниці, в якому зазначається інформація про причини відмови.

Оригінал заяви разом з наданими документами передаються до оперативного підрозділу митниці, де зберігаються в окремій теці.

2.6. Митне оформлення виставкових товарів може бути завершено після їх представлення митниці разом з ВМД та при наявності наступних документів:

- копії письмової заяви організатора міжнародної виставки з відповідною резолюцією заступника начальника митниці;

- гарантійного зобов'язання встановленої форми (додаток 2) в 2-х примірниках, реєстраційний номер якого вноситься до гр. 44 ВМД;

- товаросупровідних документів;

- договору (контракту, запрошення тощо) щодо участі в міжнародній виставці;

- установлених чинним законодавством дозволів інших органів;

- документів, що підтверджують сплату встановлених чинним законодавством платежів.

2.7. В тому разі, коли митне оформлення тимчасового ввезення виставкових товарів здійснювалось у Східній РМ та виникла необхідність переміщення цих товарів та інших предметів до митниці, в зоні діяльності якої проводиться виставка (митниця призначення), особа, відповідальна за зворотне вивезення товарів, попередньо подає до загального відділу митниці лист-узгодження митниці призначення та письмову заяву довільної форми з обґрунтуванням необхідності відправлення товарів в зону діяльності іншої митниці.

Начальник митниці або його заступник розглядає документи та накладає відповідну резолюцію і через загальний відділ передає їх до підрозділу митниці, в якому проводилось митне оформлення товарів та інших предметів в режимі тимчасового ввезення.

Співробітник підрозділу митниці, відповідальний за здійснення контролю за тимчасовим увезенням (вивезенням) товарів, за дорученням керівника підрозділу розглядає надані разом з заявою документи, проводить необхідні процедури контролю, за наявності підстав завіряє особистою печаткою копії ВМД та товаросупровідних документів, які використовувались для розміщення товарів та інших предметів в режим тимчасового ввезення, та за документом контролю за доставкою вантажу направляє товари та інші предмети разом із завіреними копіями документів до митниці призначення. При відсутності підстав співробітник, який розглядає заяву, доповідає про причини відмови керівнику підрозділу письмово.

Вантаж знімається з контролю в підрозділі Східної РМ за умови надходження з митниці призначення документів, які свідчать про його митне оформлення в режимі імпорту або зворотного вивезення.

2.8. У випадку проведення в зоні діяльності Східної РМ міжнародних виставок, ярмарків, спортивних, наукових, культурно-освітніх та подібних заходів з використанням товарів, оформлених в режимі тимчасового ввезення іншими митницями (митниці оформлення), особа, відповідальна за зворотне вивезення цих товарів, подає до загального відділу Східної РМ лист-узгодження разом з завіреними копіями документів, на підставі яких такі товари та інші предмети були оформлені в митний режим тимчасового ввезення іншою митницею, та документально обґрунтованим підтвердженням проведення виставки в зоні діяльності Східної РМ. Рішення про узгодження питання направлення вантажу в Східну РМ приймається в загальному порядку.

При надходженні вантажу до Східної РМ підрозділ митниці, який здійснює контроль за вантажами, розміщеними в режимі тимчасового ввезення, проводить наступні процедури:

а) приймає виставкові товари та за завіреними копіями документів ставить ці товари на контроль;

б) здійснює контроль за використанням виставкових товарів за призначенням та в цілях, у зв'язку з якими було надано пільги по оподаткуванню;

в) повертає у разі необхідності виставкові товари за документом контролю за доставкою вантажу в митницю оформлення;

г) здійснює митне оформлення виставкових товарів відповідно до митного режиму випуску для вільного обігу (імпорту);

і) здійснює митне оформлення зворотного вивезення виставкових товарів;

д) направляє виставкові товари за заявою особи, відповідальної за зворотне вивезення, за документом контролю за доставкою вантажу в іншу митницю призначення при умові попереднього отримання листа-узгодження цієї митниці (при цьому копії ВМД, транспортних та комерційних документів повторно завіряються та до них додаються, у разі митного оформлення частини виставкових товарів у вільне використання на території України, завірені копії ВМД, оформлені митницею призначення відповідно до митного режиму імпорту);

е) надсилає повідомлення у митницю оформлення про проведення митного оформлення виставкових товарів відповідно до митного режиму випуску для вільного обігу чи їх зворотного вивезення з обов'язковим направленням цій митниці завірених копій ВМД або про подальше направлення цих товарів в іншу митницю призначення.

3. Особливості проведення митного оформлення тимчасового ввезення (вивезення) інших товарів

3.1. Вирішення питання щодо можливості тимчасового ввезення зразків продукції, яку планується виготовляти на території України, та подібних товарів, що ввозяться у зв'язку з комерційною операцією (крім багаторазової зворотної тари), підакцизних товарів, а також можливості тимчасового ввезення (вивезення) професійного устаткування, здійснюється на підставі завчасного подання суб'єктом ЗЕД до митниці письмової заяви, заповненої за встановленою формою (додаток 3).

Розгляд заяви здійснюється відповідно до п. 2.3 - 2.5 цієї Технологічної схеми.

Остаточне рішення щодо можливості митного оформлення тимчасового ввезення таких товарів приймається виключно начальником митниці чи його заступником.

3.2. Вирішення питань щодо розміщення в режим тимчасового ввезення товарів, зазначених в підпунктах "в" - "и", а для тимчасового вивезення товарів, зазначених в підпунктах "в" - "і" пункту 1.2 Порядку застосування митного режиму тимчасового ввезення (вивезення) (далі - Порядок), затвердженого наказом ДМСУ N 173 від 28.03.2000 р., здійснюється під час проведення митного оформлення відповідальними посадовими особами оперативних підрозділів митниці, до компетенції яких входить проведення митного оформлення таких вантажів, при узгодженні цього питання з начальником оперативного підрозділу, що відображається на письмовій заяві суб'єкта ЗЕД у вигляді його резолюції "Розміщення предметів в режим тимчасового ввезення/вивезення дозволено".

3.4. Митне оформлення товарів відповідно до режиму тимчасового ввезення (вивезення) може бути завершено тільки після їх представлення до митниці та за умови подання:

- вантажної митної декларації зі сплатою встановлених чинним законодавством платежів;

- письмової заяви, заповненої за встановленою формою в 2-х примірниках (додаток 3);

- гарантійного зобов'язання встановленої форми (додаток 2) в 2-х примірниках, реєстраційний номер якого вноситься до гр. 44 ВМД;

- товаросупровідних документів;

- договору (контракту);

- установлених чинним законодавством дозволів інших органів;

- інших документів (на вимогу митниці), що необхідні для здійснення митного оформлення вантажу.

4. Особливості проведення процедур контролю під час перебування товарів та інших предметів в режимі "тимчасового ввезення"

4.1. Після завершення митного оформлення вантажу в режимі тимчасового ввезення співробітником митниці, яким проводилось митне оформлення, формується окрема тека з ВМД та іншими документами, які використовувались при митному оформленні, та заповнюється контрольна картка встановленого зразка (додаток 4), яка разом із заявою та гарантійним зобов'язанням передається співробітнику митниці, відповідальному за здійснення контролю вантажів, що перебувають в режимі тимчасового ввезення, яким ВМД реєструється в журналі обліку та контролю тимчасового ввезення (вивезення) майна (додаток 5).

4.2. Начальник підрозділу митниці, де проводилось митне оформлення тимчасового ввезення (вивезення) товарів та інших предметів, організує періодичні (щоквартальні) перевірки дотримання суб'єктами ЗЕД України положень діючого законодавства щодо порядку розпорядження та використання предметів, розміщених в режимі "тимчасового ввезення". Начальник ОП чи особа, що його заміщує, щомісячно (до 10 числа поточного місяця) затверджує письмові плани-завдання за формою, що додається (додаток 6), в яких визначає об'єкти для проведення оперативних перевірок, їх терміни та відповідальних осіб, а також контролює виконання визначених завдань. По результатах перевірок співробітниками митниці складаються акти за встановленою формою (додаток 7), які представляються керівнику оперативного підрозділу митниці. При необхідності, перевірки проводяться за дорученням начальника митниці чи його заступників із залученням співробітників інших підрозділів митниці.

4.3. Виїзди в період проведення перевірок в місця перебування предметів, які знаходяться під митним контролем, відображаються в журналі реєстрації місцевих відряджень особового складу оперативного підрозділу. При виявленні ознак порушень митних правил особою, яка виявила порушення, складається протокол про порушення митних правил, а у відповідних випадках приймаються заходи для затримання вантажу. Матеріали по справі про ПМП передаються в установленому порядку до відділення БК та ПМП. Копія протоколу про ПМП залишається в справах оперативного підрозділу, в якому було здійснено митне оформлення вантажу.

4.4. В підрозділах митниці, які здійснюють митне оформлення тимчасового ввезення (вивезення) товарів, встановлюється окремий облік та зберігання ВМД на тимчасове ввезення (вивезення) товарів та на подальше їх зворотне вивезення (ввезення). При цьому ВМД на зворотне вивезення (увезення) товарів підшивається в одній справі з відповідною (відповідними) ВМД на тимчасове ввезення (вивезення) таких товарів. В разі, якщо ВМД на зворотне вивезення/ввезення (або випуск у вільний обіг) закриває декілька ВМД на тимчасове ввезення/вивезення, ВМД на зворотне вивезення/ввезення підшивається в одну зі справ, в інші справи - копії цієї ВМД, на інших копіях ВМД робиться запис про номер справи, де зберігається оригінал ВМД.

Облік вантажів в справах підрозділу проводиться за наступними напрямками:

• ВМД на тимчасове ввезення товарів, що перебувають на контролі;

• ВМД на тимчасове вивезення товарів, що перебувають на контролі;

• ВМД на тимчасове ввезення товарів, зняті з контролю;

• ВМД на тимчасове вивезення товарів, зняті з контролю;

• ВМД на зворотне вивезення товарів, на які не надійшло підтвердження про вивезення товарів з митної території України.

За допомогою програмного забезпечення обліку та контролю за товарами та іншими предметами, які розміщені в режимі тимчасового ввезення (вивезення) посадовими особами митниці, відповідальними за здійснення контролю зазначених товарів, постійно забезпечується контроль термінів зворотного ввезення (вивезення) товарів, зазначених у гарантійних зобов'язаннях суб'єктів ЗЕД.

Не пізніше ніж за місяць до вичерпання терміну наданих митниці зобов'язань на адресу суб'єкта ЗЕД направляється повідомлення про необхідність виконання вимог ст. 71 МКУ з попередженням про можливість застосування в разі їх порушення санкцій, передбачених чинним законодавством України.

4.5. У разі невиконання у встановлений термін суб'єктом ЗЕД вимог ст. 71 МКУ особа, відповідальна за здійснення контролю тимчасового ввезення (вивезення), в установленому порядку заводить справу про порушення митних правил, яку передає до відділення БК та ПМП.

5. Порядок зняття з контролю товарів та інших предметів, раніше розміщених в митний режим "тимчасове ввезення"

5.1. Після завершення митного оформлення зворотного вивезення або переоформлення у митний режим випуск у вільний обіг товарів та інших предметів, раніше розміщених в режимі тимчасового ввезення, посадова особа, що проводила їх оформлення, робить необхідні відмітки в контрольній картці, зшиває ВМД з документами, які використовувались при митному оформленні, в теці разом з документами, на підставі яких їх було розміщено в митному режимі тимчасового ввезення, і передає їх посадовій особі підрозділу митниці, відповідальній за здійснення контролю таких вантажів.

Відповідальною особою проводиться перевірка повноти виконання суб'єктом ЗЕД наданих митниці зобов'язань та робляться відмітки у відповідних графах журналу обліку та контролю тимчасового ввезення майна.

5.2. По завершенню митного оформлення вантажів, попередньо розміщених у митному режимі тимчасового ввезення, в режим випуску у вільний обіг в гр. 11 журналу обліку та контролю тимчасового ввезення майна особою, відповідальною за здійснення контролю за тимчасовим ввезенням (вивезенням), робиться позначка "Пропущено для вільного використання. Знято з контролю".

5.3. ВМД на зворотне вивезення товарів разом з ВМД на їх тимчасове ввезення знаходяться на контролі до надходження підтвердження від митного органу, у зоні діяльності якого здійснювалося вивезення товарів, про їх фактичне вивезення за межі митної території України в порядку, передбаченому наказом Держмитслужби України від 08.12.98 р. N 771 "Про затвердження Положення про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення", зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 22.01.99 р. за N 42/3335.

Для здійснення контролю фактичного вивезення товарів, оформлених в режимі зворотного вивезення, інспектором відділу КДВ, робоче місце якого знаходиться в оперативному підрозділі, щоденно, на підставі наданих відповідальною особою оперативного підрозділу номерів ВМД, здійснюється перегляд ЦБД ІАМУ на предмет наявності підтвердження про фактичне вивезення вантажів за межі митної території України по відповідних ВМД.

За наявності в ЦБД ІАМУ повідомлення про фактичне вивезення вантажу по ВМД на зворотне вивезення інспектор відділу КДВ роздруковує витяг з ЦБД ІАМУ про здійснення такого вивезення, який засвідчує своїм особистим підписом.

Зазначений витяг передається відповідальній особі оперативного підрозділу, яка додає його до відповідної ВМД для подальшого зберігання в справах оперативного підрозділу.

Оперативні підрозділи митниці, в яких відсутні прикомандировані співробітники відділу КДВ, здійснюють контроль фактичного вивезення товарів за допомогою письмового запиту до відділу КДВ щодо надходження повідомлення з митниці на кордоні про фактичне вивезення товарів. Письмовий запит здійснюється оперативним підрозділом в тижневий термін з дати доставки товарів в митницю призначення на кордоні.

Відділ КДВ, не пізніше семиденного терміну, письмово інформує оперативний підрозділ, який здійснював митне оформлення зворотного вивезення товарів про їх фактичне вивезення за межі митної території України. До письмового повідомлення додаються витяги з ЦБД ІАМУ про фактичне вивезення товарів.

В разі підтвердження факту невивезення товарів, оформлених в режимі зворотного вивезення, для з'ясування ознак правопорушення в діях суб'єкта ЗЕД, а також при необхідності складання протоколу про ПМП відділ КДВ інформує оперативний підрозділ митниці, який здійснював митне оформлення зворотного вивезення товарів, та оперативний відділ ВБК та ПМП.

5.4. Вантаж знімається з контролю в справах оперативного підрозділу митниці при наявності документальних підтверджень:

- про завершення його митного оформлення в повному обсязі та при підтвердженні його фактичного зворотного вивезення за межі митної території України;

- проведення митного оформлення в режимі "випуск у вільне використання".

5.5. Товари та інші предмети, прийняті на склад митниці для передачі у власність держави, конфісковані по рішеннях суду, а також знищені під контролем митниці, знімаються з контролю за окремими рішеннями начальника митниці чи його заступника.

6. Продовження терміну тимчасового ввезення (вивезення)

6.1. Східною РМ здійснюється продовження термінів:

а) тимчасового ввезення (вивезення) товарів у межах річного періоду, установленого ст. 71 МКУ;

б) тимчасового ввезення понад один рік для товарів, зазначених у підпунктах "а", "б", "ж", "і" пункту 1.2 Порядку, затвердженого наказом ДМСУ N 173 від 28.03.2000 р.;

в) тимчасового вивезення товарів.

6.2. Розгляд питання щодо продовження терміну тимчасового ввезення (вивезення) майна здійснюється на підставі завчасно наданих до загального відділу митниці наступних документів:

- мотивованої заяви про продовження строку тимчасового ввезення (вивезення) майна, в якій має бути зазначено перелік усіх документів, що додаються;

- копії ВМД;

- копії письмової заяви, на підставі якої здійснювалось розміщення товарів в режим тимчасового ввезення;

- копій контрактів, договорів (у необхідних випадках - звернення іноземних фірм з приводу продовження зазначених строків, які можуть бути використані митницями при прийнятті належного рішення;

- копій листів, якими було продовжено термін тимчасового ввезення (вивезення), якщо таке продовження було;

- копій протоколів про ПМП та постанов по них, якщо було складено такі протоколи;

- довідки про проведення декларування валютних цінностей, доходів та майна, що належать резиденту України і знаходяться за її межами, або довідка про відсутність за межами України валютних цінностей та майна;

- копії гарантійного зобов'язання про зворотне ввезення (вивезення);

- копії облікової картки суб'єкта ЗЕД.

Зазначені копії документів повинні бути завірені печаткою підприємства та особистим підписом його керівника або особи, яка згідно облікової картки суб'єкта ЗЕД уповноважена на роботу з митницею.

Співробітник загального відділу реєструє надані суб'єктом ЗЕД документи та передає для візування заступнику начальника митниці, який за своїми функціональними обов'язками відповідає за вказану роботу.

Заступник начальника митниці після візування повертає пакет документів до загального відділу.

Співробітник загального відділу виписує контрольну картку на пакет документів і за встановленим порядком передає його до підрозділу, який зазначений у резолюції заступника начальника митниці.

6.3. Начальник оперативного підрозділу, на розгляд до якого надано пакет документів, і у якому майно знаходиться на обліку, розглядає ці документи і накладає візу на листі-заяві, в якій призначає відповідальним за розгляд зазначених документів особу, відповідальну за здійснення контролю за тимчасовим ввезенням (вивезенням) товарів.

Особа, відповідальна за розгляд зазначених документів, перевіряє наявність всіх необхідних для прийняття рішення документів, а також достовірність даних, зазначених у заяві, перевіряє наявність та стан використання майна, зазначеного у ВМД на тимчасове ввезення, та у присутності повноважних осіб організації, яка звернулася за продовженням терміну тимчасового ввезення майна, складає акт, у якому вказує на місцезнаходження вантажу та мету його використання за формою (додаток 7). Акт підписується інспектором митниці та особами, у присутності яких було проведено догляд майна та проставляються відтиски штампа ПМК та печатки організації.

В тому разі, коли надіслані не всі необхідні документи, підрозділом, в якому майно знаходиться на контролі, на адресу організації у 7-денний термін направляється лист, в якому вказується на необхідність надіслати додаткові матеріали з обов'язковим зазначенням терміну виконання цих вимог. В разі ненадання необхідних для митного контролю документів або надання таких документів не в повному обсязі, що унеможливило прийняття відповідного рішення митницею та призвело до порушення терміну, встановленого зобов'язанням про зворотне ввезення (вивезення) майна, інспектор оперативного підрозділу складає протокол про ПМП за ст. 108, 113 Митного кодексу України.

У разі, якщо термін тимчасового ввезення (вивезення) майна продовжити неможливо, за наявності достатніх підстав, у 15-денний термін підрозділ, в якому майно знаходиться на обліку, готує лист-відповідь суб'єкту ЗЕД, у якій зазначає:

- інформацію про причини відмови;

- вимоги до суб'єкта ЗЕД щодо здійснення зворотного вивезення (ввезення) товарів у десятиденний термін з обов'язковим зазначенням конкретної дати вивезення (ввезення) або оформлення цих товарів для вільного використання;

- попередження про застосування санкцій, передбачених ст. 113 Митного кодексу України, до суб'єкта ЗЕД у разі невиконання рішення начальника митниці або його заступника.

У разі, якщо термін тимчасового ввезення (вивезення) майна продовжити можливо, особою, відповідальною за розгляд зазначених документів, на адресу організації у 15-денний термін складається лист-відповідь із обов'язковим зазначенням того, що до закінчення терміну тимчасового ввезення (вивезення) майна керівником підприємства мають бути виконані вимоги ст. 71 Митного кодексу України. В разі невиконання він буде притягнутий до відповідальності згідно ст. 108, 113 Митного кодексу України. Завізована заява разом із пакетом документів та проектом відповіді заявникові передається на підпис заступнику начальника митниці.

Копія відповіді заявнику та пакет документів повертається до підрозділу, в якому майно знаходиться на контролі.

6.4. У випадку, коли вирішення питання щодо продовження терміну тимчасового ввезення (вивезення) товарів не віднесено до компетенції Східної регіональної митниці, особа, відповідальна за розгляд документів, у 10-денний термін направляє в установленому порядку на розгляд до Держмитслужби копії документів, зазначених в п. 6.2 даної Технологічної схеми, разом з супровідним листом, в якому зазначаються пропозиції щодо можливості або неможливості продовжити термін тимчасового ввезення (вивезення) товарів. При цьому, на адресу суб'єкта ЗЕД надсилається лист-повідомлення щодо направлення зазначених документів на розгляд до Держмитслужби.

7. Особливості продовження терміну тимчасового ввезення (вивезення) майна, що знаходиться на контролі в іншій митниці регіону

7.1. Положення даного розділу застосовуються у разі виникнення необхідності продовження термінів:

а) тимчасового ввезення понад один рік для товарів, зазначених у підпунктах "а", "б", "ж", "і" пункту 1.2 Порядку, затвердженого наказом ДМСУ N 173 від 28.03.2000 р.

б) тимчасового вивезення товарів понад один рік.

7.2. Суб'єкти господарювання мають надсилати на адресу регіональної митниці мотивовану заяву про продовження строку тимчасового ввезення (вивезення) майна, завізовану в митному органі, який здійснив пропуск майна через митний кордон України, тобто в митниці, де майно знаходиться на контролі.

Під візуванням розуміється проставлення на заяві резолюції та підпису начальника (заступника начальника) митниці. Зазначений підпис завіряється гербовою печаткою митниці.

Візуються тільки мотивовані заяви, в яких обов'язково має бути зазначений перелік усіх документів, що додаються (п. 6.2 даної Технологічної схеми). До заяви в обов'язковому порядку додається акт (додаток 7) перевірки відповідності фактичного стану (фактичних кількості, місцезнаходження, комплектності тощо) товарів інформації, заявленій у попередньому зобов'язанні про зворотне вивезення.

Співробітник загального відділу реєструє надані суб'єктом ЗЕД документи та передає для візування заступнику начальника митниці.

Заступник начальника митниці після візування повертає пакет документів до загального відділу.

Співробітник загального відділу виписує контрольну картку на пакет документів і за встановленим порядком передає його до відділу ОМК.

Відділ ОМК в 15-денний термін розглядає надані документи та готує проект відповіді суб'єкту ЗЕД за підписом начальника митниці або його заступника. Копія відповіді надсилається начальнику митниці, який візував заяву суб'єкта ЗЕД.

8. Заключні положення

Питання взаємодії, не передбачені цією Технологічною схемою, вирішуються по узгодженню між керівниками структурних підрозділів митниць та заступниками начальників митниць, яким вони підпорядковані в установленому порядку.

 

Начальник ВОМК 

М. А. Мартинов 


 

Додаток 1
до Технологічної схеми 


ЗАЯВА
щодо можливості тимчасового ввезення/вивезення виставкових товарів

1. Підприємство (організатор виставки) ___________________________________________________

Юридична адреса______________________________________________________________________

Поштова (фактична) адреса______________________________________________________________

тел. _____________

зареєстровано в _________________________________________ митниці під N _________________

Банківські відомості: р/р ____________________ назва банку _________________________________

МФО _______________ адреса банку _____________________________________________________

2. Мета виставки

3. Час проведення виставки

4. Місце проведення виставки

7. Особи (П. І. Б., телефони), відповідальні за зворотне вивезення (ввезення)

8. Відомості про організації (учасники виставки):

Підприємство _________________________________________________________________________

Юридична адреса______________________________________________________________________

Банківські відомості: р/р ______________ назва банку _______________________________________

МФО _______________ адреса банку _____________________________________________________

9. Найменування, кількість та вартість товарів, що будуть оформлені відповідно до митного режиму тимчасового ввезення: 


Керівник 

(підпис) (П. І. Б.) 

Головний бухгалтер 

(підпис) (П. І. Б.) 

"Розміщення предметів у режим тимчасового ввезення/вивезння дозволено" 

Заступник начальника
Східної регіональної митниці 

  


 

Додаток 2
до Технологічної схеми 


вих. N ___ від "___" ____________ 200_ р.

СХІДНА РЕГІОНАЛЬНА МИТНИЦЯ
61003, м. Харків, вул. Короленка, 16а

ГАРАНТІЙНЕ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ
ПРО ЗВОРОТНЕ ВИВЕЗЕННЯ ПРЕДМЕТІВ

Підприємство ________________________________________________________________________,
                                             (назва підприємства, його юридична/фактична адреса, телефони, банківські відомості)
зареєстроване Східною регіональною митницею за номером _________________________________,
                                                                                                                                                    (номер облікової картки заявника)
в особі _______________________________________________________________________________,
                                 (прізвище, ім'я та по батькові особи, відповідальної за зворотне вивезення вантажу, її посада)
яка діє на підставі ______________________________________________________________________,
просить дозволити розміщення, згідно ст. 71 Митного кодексу України, в митний режим
тимчасового ввезення вантажу: __________________________________________________________
                                                                                                     (назва вантажу, його кількість та вартість)
під зобов'язання про його зворотне вивезення в термін до ____________.

Вантаж переміщується через митний кордон України на підставі угоди N _________ від ____________, укладеної нашим підприємством з ___________________________________________
_____________________________________________________________________________________,
                                                                           (вказується повна назва власника вантажу)
і буде використовуватися для ____________________________________________________________.
                                                                                                      (вказується мета переміщення) 

В період перебування майна під митним контролем гарантую його використання виключно за умовами, передбаченими вищезазначеною угодою, і постійне його перебування за адресою _____________________________________________________________________________________.
                                                      (вказується фактична адреса місця знаходження предметів)
ЗОБОВ'ЯЗУЮСЬ:

- не реалізовувати товари, оформлені відповідно до митного режиму тимчасового ввезення, без дозволу митниці та відповідного митного оформлення;

- вивезти ці товари у встановлений термін або провести їх переоформлення у вільне використання до закінчення цього терміну;

- представляти щоквартально вищезазначені предмети для митного контролю.

В разі будь-яких змін даних, заявлених в зобов'язанні гарантую надати в тижневий термін, письмово, інформацію про такі зміни. З санкціями, передбаченими ст. 108, 113 Митного кодексу України, за порушення даного зобов'язання ознайомлений. 


Керівник 

(підпис) (П. І. Б.) 

Головний бухгалтер 

(підпис) (П. І. Б.) 


вих. N ___ від "___" ____________ 200_ р.

СХІДНА РЕГІОНАЛЬНА МИТНИЦЯ
61003, м. Харків, вул. Короленка, 16а

ГАРАНТІЙНЕ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ
ПРО ЗВОРОТНЕ ВВЕЗЕННЯ ПРЕДМЕТІВ

Підприємство__________________________________________________________________________,
                                            (назва підприємства, його юридична/фактична адреса, телефони, банківські відомості)
зареєстроване Східною регіональною митницею за номером __________________________________,
                                                                                                                                                           (номер облікової картки заявника)
в особі _______________________________________________________________________________,
                                     (прізвище, ім'я та по батькові особи, відповідальної за зворотне ввезення вантажу, її посада)
яка діє на підставі ______________________________________________________________________,
просить дозволити розміщення, згідно ст. 71 Митного кодексу України, в митний режим
тимчасового ввезення вантажу: __________________________________________________________
                                                                                               (назва вантажу, його кількість та вартість)
під зобов'язання про його зворотне ввезення в термін до ____________.

Вантаж переміщується через митний кордон України на підставі угоди N _________ від ____________, укладеної нашим підприємством з ___________________________________________
_____________________________________________________________________________________,
                                                                  (вказується повна назва власника вантажу)
і буде використовуватися для ____________________________________________________________.
                                                                                                  (вказується мета переміщення) 

В період перебування майна під митним контролем гарантую його використання виключно за умовами, передбаченими вищезазначеною угодою, і постійне його перебування за адресою _____________________________________________________________________________________.
                                                          (вказується фактична адреса місця знаходження предметів) 

ЗОБОВ'ЯЗУЮСЬ:

- не реалізовувати товари, оформлені відповідно до митного режиму тимчасового ввезення, без дозволу митниці та відповідного митного оформлення;

- вивезти ці товари у встановлений термін або провести їх переоформлення у вільне використання до закінчення цього терміну;

- представляти щоквартально вищезазначені предмети для митного контролю.

В разі будь-яких змін даних, заявлених в зобов'язанні, гарантую надати в тижневий термін, письмово, інформацію про такі зміни. З санкціями, передбаченими ст. 108, 113 Митного кодексу України, за порушення даного зобов'язання ознайомлений. 


Керівник 

(підпис) (П. І. Б.) 

Головний бухгалтер 

(підпис) (П. І. Б.) 


 

Додаток 3
до Технологічної схеми 


ЗАЯВА
щодо можливості тимчасового ввезення/вивезення товарів

1. Підприємство _______________________________________________________________________

Юридична адреса _____________________________________________________________________

Поштова (фактична) адреса______________________________________________________________

тел. _____________

зареєстровано в _____________________________________________ митниці під N _____________

Банківські відомості: р/р _____________________ назва банку ________________________________

МФО _______________ адреса банку______________________________________________________

2. Мета тимчасового ввезення/вивезення __________________________________________________

3. Термін тимчасового ввезення/вивезення _________________________________________________

4. Особи (П. І. Б., телефони), відповідальні за зворотне вивезення/ввезення

5. Найменування, кількість та вартість товарів, що будуть оформлені відповідно до митного режиму тимчасового ввезення/вивезення: 


Керівник 

(підпис) (П. І. Б.) 

Головний бухгалтер 

(підпис) (П. І. Б.) 


 

Додаток 4
до Технологічної схеми 


N ___________ від "___"__________ 200_ р.

КОНТРОЛЬНА КАРТКА
ПО ОФОРМЛЕНІЙ ОПЕРАЦІЇ В МИТНОМУ РЕЖИМІ ТИМЧАСОВОГО ВВЕЗЕННЯ/ВИВЕЗЕННЯ

Підприємство _______________________________________________________ (назва, код ЄДРПО) ______________________________________________________________________________ (адреса)

Контрольний термін зворотного ввезення/вивезення предметів (згідно ВМД від ____________ N _____) до ____________, оформлених під гарантійне зобов'язання N _____ від ____________ про зворотне повернення. 


1. КОНТРОЛЬНІ ВІДОМОСТІ

Коротке найменування предметів згідно ВМД 

Код по ТН ЗЕД 

Одиниця виміру 

Кількість фізичних одиниць 

Вага нетто, кг 

Вартість в валюті контракту 

П. І. Б. та підпис посадової особи митниці 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


2. РЕЗУЛЬТАТИ КОНТРОЛЮ

Номер ВМД, дата, згідно яких оформлено зворотне ввезення (вивезення) 

Код по ТН ЗЕД 

Одиниця виміру 

Кількість фізичних одиниць 

Вага нетто, кг 

Вартість в валюті контракту 

П. І. Б. та підпис посадової особи митниці 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


N п/п 

Особові примітки 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Додаток 7
до Технологічної схеми 


________________________________________________
(назва митниці)

АКТ ПРО ПРОВЕДЕННЯ МИТНОГО ОГЛЯДУ

N ___ від "___" ____________ 200_ р.

Місце проведення огляду _______________________________________________________________

Огляд товарів, заявлених у ВМД N _____/_/_____ від "___" ____________ 200_ р.,
проводив ____________________________________________________________________________
                                                          (посада, прізвище, ініціали посадової особи митного органу)
у присутності _________________________________________________________________________
                                                          (посада, прізвище, ініціали, N паспорта або посвідчення)
за участю ____________________________________________________________________________
                                                           (посада, прізвище, ініціали, N паспорта або посвідчення)

Відомості, заявлені у ВМД:

Відправник/експортер __________________________________________________________________

Одержувач/імпортер ___________________________________________________________________

Найменування товару __________________________________________________________________

Кількість вантажних місць __________ Вага брутто ______________ Вага нетто _________________

Код товару за УКТЗЕД __________

Код країни походження _________

Товаросупровідні документи ____________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________
                   (назви, номери та дати товаросупровідних документів: ТТН, книжки МДП, CMR, інвойсів, рахунків тощо)

Митне забезпечення (забезпечення відправника) ___________________________________________
                                                                                                                                              (наявність та цілість) 

Кількість відкритих (розпакованих) вантажних місць _______________________________________

Результати проведення митного огляду:

* Вантажні місця запаковано з накладенням митного забезпечення N ____________

Особи, що були присутні при здійсненні митного огляду: 


  

(підпис)
(підпис) 

(П. І. Б.)
(П. І. Б.) 

Посадова особа митного органу 

(підпис) 

(П. І. Б.) 


Місце для відбитка штампа "Під митним контролем"
____________
* Якщо недостатньо місця для занесення всіх відомостей, то вони наводяться на додатковому аркуші формату А4, про що робиться запис "Див. на додатковому аркуші".

** Запис виконується власноручно.

3. Начальнику відділу ОМК Мартинову М. А. та начальнику юридичного відділу Пузікову В. А. забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Харківського обласного управління юстиції. 


____________

 

НПО "Поверхность"
(www.mdoffice.com.ua)