СХІДНА РЕГІОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ

від 17.06.2004 р. N 487

Про затвердження Технології проведення в Східній регіональній митниці ідентифікаційного огляду товарів та транспортних засобів декларантом

З метою належного виконання вимог Порядку, затвердженого наказом Держмитслужби від 01.04.2002 N 174 "Про затвердження Порядку проведення ідентифікаційного огляду товарів та інших предметів декларантом", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.04.2002 за N 353/6641, та в зв'язку зі змінами у митному законодавстві України НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Технологію проведення в Східній регіональній митниці ідентифікаційного огляду товарів та транспортних засобів декларантом (далі - Технологія), що додається.

2. Головному інспектору по зв'язках із ЗМІ Дорошу В. І. у місячний термін з дня набуття чинності наказу забезпечити опублікування положень Технології, затвердженої даним наказом.

3. Начальникам вантажних відділів N 1 - 4, вантажно-пасажирських відділів N 1 та N 2, поштового відділу забезпечити проведення постійної роз'яснювальної роботи серед декларантів при поданні ними попередньої митної декларації або попереднього повідомлення до ввезення товарів на митну територію України щодо можливості та доцільності застосування ідентифікаційного огляду.

4. Начальнику відділу ОМК забезпечити здійснення періодичних перевірок дотримання вимог Технології.

5. Вважати таким, що втратив чинність, наказ Східної регіональної митниці від 08.05.2002 N 315 "Про затвердження Порядку проведення в Східній РМ ідентифікаційного огляду товарів та інших предметів декларантом".

6. Начальнику загального відділу Єльніковій О. П. забезпечити направлення даного наказу до підрозділів митниці згідно з розсилкою.

7. Відповідальність за виконання даного наказу покласти на начальників зазначених в ньому підрозділів митниці.

8. Контроль за виконанням даного наказу покласти на заступників начальника митниці відповідно до розподілу обов'язків.

 

Т. в. о. начальника
Східної регіональної митниці 

 
І. Р. Карімов 


 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Східної РМ
від 17 червня 2004 р. N 487 


Технологія
проведення в Східній РМ ідентифікаційного огляду товарів та транспортних засобів декларантом

1. В даній Технології терміни та поняття вживаються у тому ж значенні, що і в Митному кодексі України.

2. Ідентифікаційний огляд проводиться відповідно до Порядку, затвердженого наказом Держмитслужби від 01.04.2002 N 174 "Про затвердження Порядку проведення ідентифікаційного огляду товарів та інших предметів декларантом", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.04.2002 за N 353/6641, з урахуванням особливостей, передбачених даною Технологією.

3. Заява про надання дозволу на проведення ідентифікаційного огляду (далі - Заява) приймається від декларанта безпосередньо у підрозділі митного оформлення (далі - ПМО) за місцем обліку суб'єкта ЗЕД відповідно до розподілу зон діяльності підрозділів митниці.

У випадку надходження в митницю товарів та транспортних засобів на підставі листів-узгоджень між митницями Заява приймається ПМО, визначеним керівництвом митниці для проведення митного контролю та митного оформлення зазначених товарів та транспортних засобів.

4. З метою скорочення часу, який витрачається при проведенні митного оформлення товарів та транспортних засобів при ввезенні їх на митну територію України, допускається прийом Заяви від декларанта відразу після виконання всіх дій, передбачених Положенням про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення, затвердженим наказом Держмитслужби України від 08.12.98 N 771 і зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 22.01.99 за N 42/3335, та наказом Держмитслужби України від 15.11.99 N 721 "Про визначення Переліку місць прибуття автотранспорту", зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 06.12.99 за N 839/4132.

5. Заява підлягає реєстрації в ПМО в Журналі обліку вхідної кореспонденції згідно з номенклатурою справ.

Разом із Заявою приймаються копії товаросупровідних документів, відомості про які внесені декларантом до Заяви.

Дозволом на проведення ідентифікаційного огляду є резолюція на Заяві, засвідчена підписом начальника ПМО (або іншою уповноваженою особою).

6. Ідентифікаційний огляд товарів та інших предметів проводиться в присутності представника перевізника (експедитора) та посадової особи ПМО виключно з метою визначення (уточнення) декларантом відомостей про товари та інші предмети, необхідних для оголошення ним у вантажній митній декларації.

Під час проведення ідентифікаційного огляду із вантажних місць (вантажних відсіків) декларантом (за дозволом посадової особи ПМО) можуть вилучатись документи (пакувальні листи, описи), які були додані відправником до товарів та інших предметів та містять в собі додаткові відомості про їх комплектацію, технічні характеристики тощо.

Не допускається виправлення маркування товарів, а також інші дії, які можуть призвести до змін їх характерних ознак (кількісних, якісних тощо).

7. Після завершення ідентифікаційного огляду (за відсутністю ознак порушень митних правил) та, у відповідних випадках, завантаження у транспортний засіб товарів, які були вивантажені при проведенні огляду, декларант накладає на транспортний засіб власне забезпечення (виключно у виді пломби, ознаки якої зазначені декларантом в Заяві).

8. Посадова особа митного органу, яка приймає рішення щодо можливості проведення ідентифікаційного огляду, контролює, щоб вказані ознаки пломби, які зазначаються декларантом в заяві про надання дозволу на проведення ідентифікаційного огляду, співпадали з тими, які вносяться ним до документів, що є підставою для обліку декларанта як суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності в ПМО.

9. За результатами проведення ідентифікаційного огляду за формою, встановленою Порядком, складається Акт про проведення ідентифікаційного огляду товарів та інших предметів (далі - Акт). Акт складається у двох примірниках. На вимогу перевізника (експедитора) може складатися ще один примірник Акта.

Перший примірник Акта залишається у декларанта, другий примірник передається посадовій особі ПМО, а третій (у випадку складання) - передається перевізнику (експедитору).

До завершення митного оформлення товарів та інших предметів, щодо яких декларантом був проведений ідентифікаційний огляд, другий примірник Акта зберігається у справах ПМО разом з Заявою, а також (у випадку надходження в митницю товарів та інших предметів автомобільним транспортом) реєстром документів, форма якого затверджена наказом по митниці від 13.10.2003 N 853 "Про затвердження Положення про взаємодію співробітників відділу КДВ Східної РМ з підрозділами митниці під час здійснення контролю за доставкою вантажів суб'єктів ЗЕД, що перевозяться між митницями на території України".

10. Факт вилучення документів обов'язково відображається в Акті. В такому випадку копії вилучених документів додаються посадовою особою ПМО до другого примірника Акта.

11. У випадках, передбачених законодавством, при проведенні ідентифікаційного огляду нараховуються та сплачуються митні збори за ставками, встановленими постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.97 р. N 65 "Про ставки митних зборів", в порядку, встановленому нормативними документами Держмитслужби та наказами начальника митниці.

У випадку, якщо митні збори були сплачені за уніфікованою митною квитанцією МД-1, її номер та дата зазначаються посадовою особою ПМО на примірнику Акта, що залишається у справах ПМО.

12. Перший примірник Акта додається до вантажної митної декларації разом з іншими необхідними для здійснення митного оформлення документами.

13. Співробітник ПМО, який здійснює попередні операції по перевірці документів відповідно до Порядку здійснення митного контролю й митного оформлення товарів і транспортних засобів із застосуванням вантажної митної декларації, затвердженого наказом Державної митної служби України від 14.10.2002 N 561, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 07.11.2002 за N 877/7165, додає до наданого декларантом пакета документів Заяву та другий примірник Акта, який зберігається у справах ПМО.

14. Заява та Акт, а також документи, які додані до них відповідно до даної Технології, підлягають зберіганню у справах ПМО разом з іншими документами, які підтверджують завершення митного оформлення товарів та транспортних засобів, щодо яких декларантом було проведено ідентифікаційний огляд.

 

Начальник відділу ОМК 

М. А. Мартинов 


 

НПО "Поверхность"
(www.mdoffice.com.ua)