ОПОДАТКУВАННЯ ОПЕРАЦІЙ З КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ
                  ВАЛЮТ, ЗОКРЕМА ЧЕРЕЗ АГЕНТА
           (Лист Державної податкової адміністрації в
                       Харківській області
             від 19 квітня 1999 р. N 5749/10/31-016)

Згідно з підпунктом 3.2.4 ст. 3 Закону України "Про податок на додану вартість" від 3.04.1997 р. N 168/97-ВР (із змінами і доповненнями), операції з обігу валютних цінностей, у тому числі національної та іноземної валюти, не є об'єктом оподаткування.

Відповідно до роз'яснення Національного банку України (лист N 13-135/1537-6338 від 8.09.1998 р.), агентська угода юридичних осіб з уповноваженими банками на здійснення операцій купівлі-продажу національної та іноземної валют є за своєю правовою суттю договором доручення. Згідно із ст. 38 Цивільного кодексу України, за договором доручення одна сторона (повірений) зобов'язується виконати від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії.

Оскільки агент здійснює купівлю-продаж валют від імені та за рахунок уповноваженого банку, то такі операції належать до складу операцій банку, а не агента. Тому операції з отримання агентом від банку коштів (крім винагороди) на здійснення операцій купівлі-продажу валюти та повернення таких коштів не підлягають оподаткуванню податком на додану вартість.

Що стосується прибутку агента, то він його отримує не від здійснення операцій купівлі-продажу валюти, а як винагороду за надання агентських послуг уповноваженому банку. В зв'язку з цим така операція не підпадає під дію пп. 3.2.4 ст. 3 Закону України "Про податок на додану вартість" і підлягає оподаткуванню ПДВ на загальних підставах.

                                             Голова ДПА в області
                                                     М.Вишневська
          "Урядовий кур'єр" від 25 травня 1999 р. N 95