УПРАВЛІННЯ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ М. ХАРКОВА

ЛИСТ

від 19.05.2005 р. N 130/10

На Ваш лист <...> управління ветеринарної медицини м. Харкова повідомляє, що відповідно до Закону України "Про ветеринарну медицину" (у редакції Закону України від 15.11.2001 р. N 2775-III) Законом України "Про якість і безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини" (від 23.12.97 р. N 771/97-ВР) державні інспектори ветеринарної медицини мають право здійснювати державний ветеринарний контроль і нагляд за діяльністю суб'єктів господарювання, які здійснюють реалізацію продукції та сировини тваринного походження, у цьому випадку підприємства громадського харчування, у частині закупівлі та подальшого використання продукції тваринного походження: м'яса, ковбасних виробів, яєць, рибопродуктів, напівфабрикатів тощо. Практично на всіх підприємствах м. Харкова, що здійснюють закупівлю, зберігання, переробку та реалізацію продукції тваринного походження, державний ветеринарний контроль і нагляд здійснюються офіційними лікарями ветеринарної медицини на підставі Положення про державний ветеринарно-санітарний нагляд і контроль за діяльністю суб'єктів господарювання щодо забою тварин, переробки, зберігання, транспортування та реалізації продукції тваринного походження, затвердженого наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 01.09.2000 р. N 45, зареєстрованого в Мін'юсті України 31.10.2000 р. за N 760/4981. Офіційні лікарі ветеринарної медицини видають ветеринарні документи (ветеринарні довідки, ветеринарні свідоцтва) на продукцію, що виходить із переробних підприємств та об'єктів оптової торгівлі. При закупівлі на ринках у державній лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку під закупівлю оформляється дублікат експертного висновку на продукцію.

Перевірки проводяться не рідше одного разу на квартал, а також у разі надходження скарги. При перевірці вимагається надати накладну, якісне посвідчення на продукцію, ветеринарний документ, сертифікат якості (якщо наявність такого передбачено). У разі відсутності документів, що підтверджують якість і безпеку продукції, інспектор може вилучити з обігу цю продукцію для подальшого з'ясування її походження, складається протокол про адміністративне правопорушення на особу, яка вчинила правопорушення, і вирішується питання про її притягнення до адміністративної відповідальності відповідно до статті 107 КУпАП України.

 ____________

 

Надруковано:
"Власне діло",
N 12, 20 червня 2005 р.