ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

ЛИСТ

від 13.06.2005 р. N 548/Р/17-121 

З 1 січня 2005 року оподаткування доходів фізичних осіб регулюється Законом України від 22.05.2003 р. N 889-IV "Про податок з доходів фізичних осіб" (далі - Закон), який змінив механізм справляння податку з доходів фізичних осіб у порівнянні з механізмом справляння прибуткового податку з громадян. Зокрема, Законом значно знижено податковий тиск на всіх платників податку шляхом встановлення 15-відсоткової ставки оподаткування (на перехідний період 2004 - 2006 роки - 13 відсотків).

Порядок оподаткування доходу від надання в оренду земельної частки (паю) визначено у п. 9.1 ст. 9 Закону.

Зокрема, пп. 9.1.1 п. 9.1 ст. 9 Закону визначено, що податковим агентом платника податку - орендодавця щодо його доходу від надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю є орендар.

При цьому об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше мінімальної суми орендного платежу, встановленої законодавством з питань оренди землі.

Доходи, зазначені у цьому пункті, кінцево оподатковуються при їх виплаті за їх рахунок (пп. 9.1.5 п. 9.1 ст. 9 Закону) за ставкою, визначеною пунктом 7.1 ст. 7 Закону - 15 відсотків (до 31.12.2006 р. - 13 відсотків).

Що стосується застосування податкової соціальної пільги до доходів у вигляді орендної плати за здану в оренду земельну частку (пай), повідомляємо.

Законом встановлено значний обсяг пільг з оподаткування, в тому числі і для інвалідів I та II групи (пп. 6.1.2 "є" п. 6.1 ст. 6 Закону) та для учасників бойових дій під час Другої світової війни або осіб, які у той час працювали в тилу, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (пп. 6.1.3 "б" п. 6.1 ст. 6 Закону).

Але, в той же час, встановлені певні обмеження щодо застосування податкової соціальної пільги, а саме, підпунктом 6.5.1 п. 6.5 ст. 6 Закону визначено, що податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та відшкодування), якщо його розмір не перевищує суми, яка дорівнює сумі місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 гривень.

Оскільки дохід від надання в оренду земельної частки (паю) не є заробітною платою та не може бути прирівняний до неї відповідно до законодавства, розмір такого доходу не зменшуватиметься на суму податкової соціальної пільги.

 

Заступник Голови ДПА у Харківській області 

Л. Мілаш 


 

Надруковано:
"Урядовий кур'єр",
N 136, 26 липня 2005 р.