ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

ЛИСТ

від 15.08.2005 р. N 3248/10/15-220

Щодо оподаткування ПДВ поставок товарів, отриманих у межах договорів комісії

(Витяг)

Державна податкова адміністрація у Харківській області розглянула <...> листи <...>, що надіслані до ДПА України, і повідомляє наступне.

Порядок оподаткування податком на додану вартість по поставках товарів, отриманих у межах договорів комісії, встановлений пунктом 4.7 статті 4 Закону України від 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартість", зі змінами згідно із Законом України від 25.03.2005 р. N 2505-IV "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2005 рік" та деяких інших законодавчих актів України" (далі - Закон), визначає наступне:

У випадках коли платник податку здійснює діяльність з поставки товарів, отриманих у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів, що уповноважують такого платника податку (далі - комісіонера) здійснювати поставку товарів від імені та за дорученням іншої особи (далі - комітента) без передання права власності на такі товари, базою оподаткування є продажна вартість цих товарів, визначена у порядку, встановленому цим Законом. Датою збільшення податкових зобов'язань комісіонера є дата, визначена за правилами, встановленими пунктом 7.3 цього Закону, а датою збільшення суми податкового кредиту комісіонера є дата перерахування коштів на користь комітента або поставки останньому інших видів компенсації вартості зазначених товарів. При цьому датою збільшення податкових зобов'язань комітента є дата отримання коштів або інших видів компенсації вартості товарів від комісіонера.

Відповідно до пп. 6.2.1 п. 6.2 ст. 6 Закону при експорті товарів та супутніх такому експорту послуг ставка податку становить "0" відсотків до бази оподаткування. Товари вважаються експортованими платником податку в разі, якщо їх експорт засвідчений належно оформленою митною вантажною декларацією.

При передачі товару від комітента до комісіонера у межах договору комісії не передбачено переходу права власності на такий товар, тому така операція не є продажем, а отже, у разі якщо комісіонер реалізує товар покупцю (тобто третій особі), відбувається перехід права власності від комітента до покупця.

Ураховуючи викладене вище, оскільки операція з продажу товарів (робіт, послуг) передбачає перехід права власності на такий товар (роботи, послуги) від продавця до покупця, то пп. 6.2.1 п. 6.2 ст. 6 Закону діє для комітента, який у цьому випадку є власником такого товару, у межах відносин з покупцем такого товару.

<...>

 

Заступник Голови 

Л. Мілаш 


 

Надруковано:
"Податки та бухгалтерський облік",
N 76, 22 вересня 2005 р.