ХАРКІВСЬКЕ ОБЛАСНЕ УПРАВЛІННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ

ЛИСТ

від 10.11.2005 р. N 01-01-48/2904

Харківське обласне управління земельних ресурсів розглянуло звернення З. Молочної (м. Харків) стосовно питання, повязаного з вилученням земель для облаштування газових свердловин для добування корисних копалин, і листом (N 01-01-48/2904 від 10.11.2005 р.) повідомляє.

Згідно з пунктом 1 статті 151 Земельного кодексу України передбачено порядок погодження питань, пов'язаних із вилученням земельних ділянок. Встановлено, що юридичні особи, зацікавлені у вилученні земельних ділянок, зобов'язані до початку проектування погодити з власниками землі і землекористувачами та сільськими, селищними, міськими радами, державними адміністраціями, Кабінетом Міністрів України і Верховною Радою України місце розташування об'єкта, розмір земельної ділянки та умови вилучення з урахуванням комплексного розвитку території, який би забезпечував нормальне функціонування на цій ділянці і прилеглих територіях усіх об'єктів, умови проживання населення і охорони довкілля.

Щодо коштів, які повинні надходити на рахунок сільської ради при відведенні земельних ділянок, повідомляємо, що у разі вилучення земельних ділянок для потреб, не пов'язаних із сільськогосподарським і лісогосподарським виробництвом, відшкодуванню підлягають втрати сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, перелогів, сінокосів, пасовищ), лісових земель та чагарників як основного засобу виробництва в сільському і лісовому виробництві.

Втрати сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва підлягають відшкодуванню і зараховуються на спеціальні рахунки відповідних місцевих рад у таких розмірах: обласним радам - 25 відсотків; районним радам - 15 відсотків; міським, сільським, селищним радам - 60 відсотків (стаття 209 Земельного кодексу України).

 

Начальник Харківського обласного
управління земельних ресурсів 

 
Ю. Потикун 


 

Надруковано:
"Урядовий кур'єр",
N 237, 13 грудня 2005 р.