ХАРКІВСЬКЕ ОБЛАСНЕ УПРАВЛІННЯ ЮСТИЦІЇ

ЛИСТ

від 18.01.2006 р. N 07/12/2-5

Державним та приватним нотаріусам м. Харкова та області 


У зв'язку із надходженням 20.12.2005 року до Харківського обласного управління юстиції з Харківської митниці листа за N 05/2/05-2332 щодо усунення причин та умов, які сприяють вчиненню порушень митних правил, повідомляємо наступне.

Транспортні засоби, тимчасово ввезені під письмове зобов'язання про зворотне вивезення, не можуть бути законно передані громадянами-нерезидентами іншим особам, оскільки згідно з вимогами ст. 11 Закону України від 13.09.2001 N 2681-III "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України" тимчасове ввезення транспортних засобів дозволяється терміном до одного року громадянам-нерезидентам для власних потреб. Тимчасово ввезені транспортні засоби не можуть бути передані у володіння або користування іншим особам.

Згідно зі ст. 5 Закону України "Про нотаріат" від 02.09.93 N 3425-XII нотаріус повинен відмовити у вчиненні нотаріальної дії в разі її невідповідності законодавству України або міжнародним договорам.

На підставі викладеного та керуючись вимогами вищезазначених законодавчих актів, попереджаємо про неприпустимість посвідчення довіреностей щодо передачі у володіння або користування автомобілями, тимчасово ввезеними на митну територію України громадянами-нерезидентами.

Крім того, у випадках виявлення при вчиненні нотаріальних дій порушення закону дотримуватись вимог ст. 51 Закону України "Про нотаріат" від 02.09.93 N 3425-XII.

 

Перший заступник начальника
управління юстиції 

 
М. Ф. Овчинніков