ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

ЛИСТ

від 15.06.2006 р. N 2303/10/15-220

Про розгляд листа

Державна податкова адміністрація у Харківській області розглянула Ваш лист від 18 травня 2006 року N 13/17-05 "Щодо проблемних питань нарахування ПДВ та єдиного податку" та повідомляє таке.

1. Стосовно ведення Книги обліку доходів і витрат СПД - фізичною особою, платником єдиного податку.

Листом ДПА України від 26.10.2004 р. N 20714/7/17-3117 зазначено, що відповідно до Указу Президента України від 03.07.98 р. N 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" в редакції Указу Президента України від 28.06.99 р. N 746/99 (далі - Указ) СПД - фізичні особи, які займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи і у трудових відносинах з якими, включаючи членів їх сімей, протягом календарного року перебуває не більше 10 осіб та обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за календарний рік не перевищує 500 тис. гривень, мають право обрати спосіб оподаткування доходів за єдиним податком шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку (далі - Свідоцтво) за встановленою формою.

Статтею 4 Указу визначено, що форма Книги обліку доходів і витрат, які підлягають оподаткуванню відповідно до цього Указу, а також порядок її ведення суб'єктами малого підприємництва, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, встановлюється ДПА України. Для платника єдиного податку - фізичної особи порядок ведення Книги обліку доходів і витрат затверджений наказом ДПА України від 29.10.99 р. N 599 "Про затвердження Свідоцтва про сплату єдиного податку та Порядку його видачі" (далі - Порядок) та зареєстрований в Мін'юсті України 02.11.99 р. за N 752/4045.

Відповідно до цього Порядку для визначення результатів власної підприємницької діяльності на підставі хронологічного відображення здійснених господарських і фіноперацій платник єдиного податку веде Книгу обліку доходів та витрат згідно з додатком 10 до Інструкції про прибутковий податок з громадян, затвердженої наказом ГДПІУ від 21.04.93 р. N 12 та зареєстрованої в Мін'юсті України 09.06.93 р. за N 64 (у редакції наказу ДПАУ від 16.07.2003 р. N 352).

Дані Книги обліку доходів і витрат за квартал (рік) є підставою для складання і подання до податкових органів звітів про результати діяльності фізичних осіб - СПД, які є платниками єдиного податку.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.03.2000 р. N 507, право надання роз'яснення щодо Указу N 727/98 покладено на Кабінет Міністрів України, Книги обліку доходів і витрат (форма N 10) додатково отримуються суб'єктом малого підприємництва - фізичною особою, яка провадить торговельну діяльність, на кожного найманого працівника, що займається реалізацією товарів (п. 3 постанови N 507).

Згідно зі ст. 1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення громадяни, винні у неподанні або несвоєчасному поданні декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов'язкову форму обліку, притягаються до адміністративної відповідальності у вигляді накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

2. Щодо відображення в податковому обліку придбання для працівників бухгалтерії мікрохвильової печі.

Згідно з пп. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 Закону України в редакції від 22.05.97 р. N 283/97-ВР "Про оподаткування прибутку підприємств" (далі - Закон N 283/97-ВР), зі змінами та доповненнями, до валових витрат платника податку - юридичної особи включаються витрати платника податку на забезпечення найманих працівників спеціальним одягом, взуттям, обмундируванням, необхідними для виконання професійних обов'язків, а також продуктами спеціального харчування за переліком, який встановлюється Кабінетом Міністрів України. Такий Перелік встановлено постановою КМУ від 27 червня 2003 р. N 994 "Про затвердження переліку заходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до валових витрат".

Підпунктом 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 Закону N 283/97-ВР передбачено, що не включаються до складу валових витрат витрати на потреби, не пов'язані з веденням господарської діяльності, а саме:

організацію та проведення прийомів, презентацій, свят, розваг та відпочинку, придбання та розповсюдження подарунків (крім благодійних внесків та пожертвувань неприбутковим організаціям, визначеним пунктом 7.11 цього Закону, та витрат, пов'язаних з проведенням рекламної діяльності, які регулюються нормами підпункту 5.4.4 цієї статті). Обмеження частини другої цього підпункту не стосуються платників податку, основною діяльністю яких є організація прийомів, презентацій і свят за замовленням та за рахунок інших осіб;

фінансування особистих потреб фізичних осіб за винятком виплат, передбачених пунктами 5.6 і 5.7 цієї статті, та в інших випадках, передбачених нормами цього Закону.

Відповідно до п. 1.32 ст. 1 Закону N 283/97-ВР господарська діяльність - будь-яка діяльність особи, направлена на отримання доходу в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, у разі коли безпосередня участь такої особи в організації такої діяльності є регулярною, постійною та суттєвою. Під безпосередньою участю слід розуміти зазначену діяльність особи через свої постійні представництва, філіали, відділення, інші відокремлені підрозділи, а також через довірену особу, агента або будь-яку іншу особу, яка діє від імені та на користь першої особи.

У зв'язку з тим, що витрати на придбання мікрохвильової печі для працівників бухгалтерії не включені до Переліку заходів та засобів, які здійснюються за рахунок фонду охорони праці, то такі витрати не відносяться до складу валових витрат в податковому обліку.

Витрати на придбання мікрохвильової печі не відносяться до складу валових витрат і як витрати, не пов'язані з веденням господарської діяльності, внаслідок чого норми п. 5.9 ст. 5 Закону N 283/97-ВР не застосовуються.

Щодо податкового кредиту з податку на додану вартість, то відповідно до пп. 7.4.1 п. 7.4 ст. 4 Закону України від 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартість" зі змінами та доповненнями (далі - Закон "Про ПДВ" "...податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 6.1 статті 6 та статтею 81 цього Закону, протягом такого звітного періоду у зв'язку з: придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку...".

Оскільки мікрохвильова піч не буде використовуватися в оподатковуваних операціях, сума придбання не може бути включена до складу податкового кредиту.

 

Заступник Голови 

С. Пажина 


 

Надруковано:
"Галицькі контракти - Дебет-Кредит",
N 29, 17 липня 2006 р.