СХІДНА РЕГІОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ

від 30.07.2002 р. N 522 

Про внесення змін та доповнень до Технологічної схеми взаємодії підрозділів Східної РМ щодо надання суб'єктам ЗЕД підтвердження про фактичне вивезення товарів за межі митної території України

З метою приведення окремих положень Технологічної схеми взаємодії підрозділів Східної РМ щодо надання суб'єктам ЗЕД підтвердження про фактичне вивезення товарів за межі митної території України, затвердженої наказом Східної РМ N 485 від 10.07.2002 р., у відповідності до вимог чинного законодавства України наказую:

1. Затвердити зміни та доповнення до Технологічної схеми взаємодії підрозділів Східної РМ щодо надання суб'єктам ЗЕД підтвердження про фактичне вивезення товарів за межі митної території України, затвердженої наказом Східної РМ N 485 від 10.07.2002 р., виклавши її в новій редакції (додається).

2. Начальнику відділу КДВ Гой О. М. визначити посадових осіб з особового складу підпорядкованого підрозділу та вжити заходи по забезпеченню цих осіб особистими номерними печатками.

Встановити, що отримані особисті номерні печатки використовуються виключно для завірення оригіналів п'ятих основних аркушів ВМД ("примірник для декларанта"), по яких отримані підтвердження про фактичне вивезення товарів за межі митної території України.

3. Начальникам вантажних відділів та митних постів довести до суб'єктів ЗЕД положення Технологічної схеми взаємодії підрозділів східної РМ щодо надання суб'єктам ЗЕД підтвердження про фактичне вивезення товарів за межі митної території України.

4. Начальнику ВА та ПЗГКЦ Співакову В. В. забезпечити опублікування даного наказу у засобах масової інформації.

5. Вважати таким, що втратив чинність, наказ Східної РМ N 485 від 10.07.2002 р. "Про затвердження Технологічної схеми взаємодії підрозділів Східної РМ щодо надання суб'єктам ЗЕД підтвердження про фактичне вивезення товарів за межі митної території України".

6. Начальнику загального відділу Єльніковій О. П. направити даний наказ до підрозділів митниці згідно з розсилкою.

7. Відповідальність за виконання даного наказу покласти на начальників відповідних підрозділів Східної РМ.

Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою.

 

В. о. начальника Східної регіональної митниці 

 О. Г. Даниленко 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО наказом Східної РМ від 30 липня 2002 р. N 522 

ТЕХНОЛОГІЧНА СХЕМА взаємодії підрозділів Східної РМ щодо надання суб'єктам ЗЕД підтвердження про фактичне вивезення товарів за межі митної території України

1. Ця Технологічна схема розроблена у відповідності до постанови КМУ N 243 від 01.03.2002 р. "Про вдосконалення механізму відшкодування бюджетної заборгованості з податку на додану вартість за операціями з експорту продукції" та спільного наказу Держмитслужби України та Державної податкової адміністрації України від 21.03.2002 р. N 163/121 "Про затвердження Порядку підтвердження відомостей про фактичне вивезення товарів за межі митної території України" і застосовується щодо товарів, на які Східною РМ були оформлені експортні декларації типу "ЕК 10", починаючи з 01.03.2002 р.

2. Для завірення п'ятого основного аркуша експортної ВМД суб'єкт ЗЕД надає до підрозділу митниці, що здійснював митне оформлення експортної ВМД:

- заяву в довільній формі про надання підтвердження про фактичне вивезення (пересилання) експортованих ним товарів за межі митної території України в 2-х примірниках;

- оригінал п'ятого аркуша експортної ВМД ("примірник для декларанта").

Зазначені документи подаються до оперативного підрозділу митниці після закінчення терміну доставки вантажу до митниці призначення.

3. Оперативний підрозділ митниці з урахуванням п. 3.3.2 Інструкції з діловодства в митних органах України, затвердженої наказом ДМСУ N 184 від 06.04.98 р., реєструє у встановленому порядку зазначені в п. 2 документи. Другий примірник заяви з відміткою про реєстрацію в справах оперативного підрозділу повертається суб'єкту ЗЕД.

4. Призначений начальником оперативного підрозділу співробітник ретельно розглядає надану заяву і оригінал п'ятого аркуша експортної ВМД ("примірник для декларанта") та звіряє його з оригіналом першого аркуша відповідної ВМД ("примірник для митниці").

У випадку негативного результату розгляду або виявлення невідповідності даних, зазначених в графах ВМД, готує лист на адресу заявника про неможливість надання підтвердження про фактичне вивезення товарів за межі митної території України із зазначенням об'єктивних причин. Зазначений лист в установленому порядку передається на підпис заступнику начальника митниці, відповідальному за роботу оперативного підрозділу.

У випадку позитивного результату розгляду - на зворотному боці заяви суб'єкта ЗЕД особою, відповідальною за розгляд документів, робиться запис: "Відомості, зазначені у п'ятому та першому примірниках ВМД, збігаються", П. І. Б., підпис та ОНП інспектора митниці.

Зазначений запис також завіряється підписом начальника оперативного підрозділу.

Заява суб'єкта ЗЕД та п'ятий аркуш експортної ВМД ("примірник для декларанта") не пізніше двох робочих днів з моменту реєстрації в оперативному підрозділі передаються співробітником такого підрозділу безпосередньо до відділу КДВ за реєстром, який в подальшому зберігається в справах оперативного підрозділу.

Заява суб'єкта ЗЕД у встановленому порядку реєструється у відділі КДВ в окремому журналі, форма якого наведена у додатку 1.

5. Начальник відділу КДВ доручає розглянути заяву одному з підлеглих співробітників.

5.1. Призначений начальником співробітник уважно розглядає наданий суб'єктом ЗЕД пакет документів.

З метою уникнення повторного експортного (бюджетного) відшкодування податку на додану вартість співробітником відділу КДВ здійснюється перевірка відсутності в ЄАІС ДМСУ відмітки про надання митницею підтвердження про фактичне вивезення товарів по конкретній експортній ВМД.

5.1.1. У разі вивезення товарів видами транспорту, на які не розповсюджено дії вимог Положення про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України від 08.12.98 N 771, надання підтвердження про фактичне вивезення товарів здійснюється на підставі отриманого повідомлення про фактичне вивезення товарів з митної території України в повному обсязі.

Посадова особа відділу КДВ на оригіналі 5-го основного аркуша ВМД ("примірник для декларанта") робить запис "Задекларовані в цій ВМД товари вивезено за межі митної території України в повному обсязі" із зазначенням дати фактичного вивезення. Вказаний вище запис завіряється особистим підписом та відтиском особистої номерної печатки посадової особи відділу КДВ, яка вчинила запис.

5.1.2. У разі оформлення експортних вантажів за загальними ВМД, використання яких передбачено вимогами пункту 2 наказу Держмиткому від 18.04.95 N 172 "Про спрощення процедур митного оформлення при здійсненні зовнішньоекономічних операцій", зареєстрованого в Міністерстві юстиції 06.05.95 за N 128/664, призначений співробітник відділу контролю за доставкою вантажів (далі - ВКДВ) складає запит-реєстр на митницю призначення (додаток 2).

Реєстр підписується начальником відділу КДВ. Після підписання та реєстрації у встановленому порядку запит-реєстр засобами електронного зв'язку надсилається до митниці призначення (митниці на кордоні).

На підставі отриманого доповненого запиту-реєстру з підтвердженням митниці призначення (митниці на кордоні) про фактичне вивезення товарів з митної території України в повному обсязі посадова особа відділу КДВ на оригіналі 5-го основного аркуша ВМД ("примірник для декларанта") робить запис "Задекларовані в цій ВМД товари вивезено за межі митної території України в повному обсязі" із зазначенням дати фактичного вивезення. Вказаний вище запис завіряється особистим підписом та відтиском особистої номерної печатки посадової особи відділу КДВ, яка вчинила запис.

5.1.3. У разі вивезення товарів видами транспорту, на які розповсюджено дії вимог Положення про порядок здійснення контролю за доставкою вантажів у митниці призначення, затвердженого наказом Держмитслужби України від 08.12.98 N 771, посадова особа відділу КДВ перевіряє наявність в електронній копії ВМД в ЄАІС ДМСУ відмітки митниці призначення (митниці на кордоні) про фактичне вивезення в повному обсязі товарів за межі митної території України. За допомогою роздрукованого витягу з ЄАІС ДМСУ по конкретній експортній ВМД звіряється кількість фактично вивезеного товару з кількістю, зазначеною у п'ятому аркуші експортної ВМД.

На підставі отриманої з ЄАІС ДМСУ інформації про фактичне вивезення в повному обсязі товарів за межі митної території України по конкретній експортній ВМД посадовою особою відділу КДВ на зворотному боці оригіналу 5-го основного аркуша ВМД ("примірник для декларанта") робиться запис "Задекларовані в цій ВМД товари вивезено за межі митної території України в повному обсязі" із зазначенням дати фактичного вивезення. Вказаний вище запис завіряється особистим підписом та відтиском особистої номерної печатки посадової особи відділу КДВ, яка вчинила запис.

5.2. Оригінал 5-го аркуша ВМД ("примірник для декларанта") разом з витягом з ЄАІС ДМСУ (або доповненим митницею на кордоні запитом-реєстром, або повідомленням митниці призначення (митниці на кордоні) про фактичне вивезення товарів з митної території України) надається начальнику митниці або особі, яка його заміщує, для розгляду та підтвердження запису про фактичне вивезення товарів за межі митної території України особистим підписом.

Підпис начальника митниці або особи, яка його заміщує, засвідчується гербовою печаткою митниці.

5.3. П'ятий аркуш ВМД ("примірник для декларанта") з відміткою про фактичне вивезення товарів за межі митної території України видається відділом КДВ представнику суб'єкта ЗЕД, уповноваженого на роботу з митницею, під розпис в журналі видачі суб'єктам ЗЕД підтвердження фактичного вивезення товарів за межі митної території України.

Оригінал заяви суб'єкта ЗЕД разом з витягом з ЄАІС ДМСУ (або доповненим митницею на кордоні запитом-реєстром) зберігається у відділі КДВ в окремій теці.

5.4. Відповідальним співробітником відділу КДВ інформація про надане підтвердження вноситься до електронної копії відповідної ВМД, що міститься в центральній базі даних Єдиної автоматизованої інформаційної системи Держмитслужби України.

5.5. У разі відсутності підтвердження про фактичне вивезення товарів за межі митної території України в повному обсязі співробітник, відповідальний за розгляд документів, за погодженням з начальником відділу готує лист-відповідь суб'єкту ЗЕД, у якій зазначає інформацію про причини відмови, при цьому до заяви додається витяг з ЄАІС ДМСУ (або доповнений митницею на кордоні запит-реєстр) по відповідній ВМД.

Зазначена відповідь у встановленому порядку передається на підпис начальнику митниці або особі, яка його заміщує.

Копія відповіді з оригіналом заяви суб'єкта ЗЕД разом з витягом з ЄАІС ДМСУ (або доповненим митницею на кордоні запитом-реєстром) повертається до відділу КДВ, де зберігається в окремій теці.

 

Начальник ВКДВ 

О. М. Гой 

 

Надруковано:"Таможенная параллель",N 32, 8 серпня 2002 р.