Про затвердження  Положення про зону митного контролю вантажно-пасажирського відділу N 1

Наказ Східної регіональної митниці
від 4 жовтня 2000 року N 558

Зареєстровано в Харківському обласному управлінні юстиції
25 жовтня 2000 р. за N 105/454

Із змінами і доповненнями, внесеними
 наказом Східної регіональної митниці
 від 3 грудня 2001 року N 561

З метою чіткої організації митного контролю в пункті пропуску "Харків-Аеропорт" та на виконання статті 23 Митного кодексу України НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Положення про зону митного контролю вантажно-пасажирського відділу N 1 (додається).

2. Начальнику вантажно-пасажирського відділу N 1 Бичкову В. В. ознайомити з цим наказом керівництво Харківського державного авіаційного підприємства та Державного авіаційного підприємства "Міжнародний аеропорт "Харків".

3. Вважати таким, що втратило чинність, Положення про зони митного контролю в аеропорту "Харків", затверджене начальником СРМ 05.09.97 р.

4. Відділу організації митного контролю (Лад В. Б.) та юридичному відділу (Пузіков В. А.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Харківського обласного управління юстиції.

5. Відповідальність за виконання даного наказу покласти на начальника вантажно-пасажирського відділу N 1 Бичкова В. В.

6. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника начальника митниці Пруднікова М. І.

 

Начальник
Східної регіональної митниці 

 
О. О. Тютюнник 


 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Східної регіональної митниці
від 4 жовтня 2000 р. N 558

Зареєстровано
в Харківському обласному управлінні юстиції
25 жовтня 2000 р. за N 105/454 


ПОЛОЖЕННЯ
про зону митного контролю вантажно-пасажирського відділу N 1

1. ПОНЯТТЯ І ТЕРМІНИ ПОЛОЖЕННЯ

Цим Положенням згідно із законами України "Про митну справу в Україні", "Про державний кордон України", "Про Прикордонні війська України", постанови Кабінету Міністрів України від 03.08.2000 р. N 1203 "Про затвердження Положення про пункти пропуску через державний кордон", Митним кодексом України, наказом Державного митного комітету України від 06.05.95 р. N 198 "Про затвердження Положення про зону митного контролю", зареєстрованим в Міністерстві юстиції України від 23.05.95 р. за N 152/688, визначається порядок створення зон митного контролю, межі таких зон, режим переміщення товарів та інших предметів на територію таких зон або за межі цих територій, режим доступу осіб в такі зони, а також права і обов'язки службових осіб митних органів по створенню і забезпеченню режиму в зонах митного контролю.

У цьому Положенні розуміється:

1.1. Під "пунктом пропуску через державний кордон України" - частина території аеропорту "Харків", частина території аеродрому Харківського державного авіаційного виробничого підприємства із комплексом будівель, споруд та інженерно-технічних засобів, де здійснюється прикордонний, митний та інші види контролю і пропуск через державний кордон України осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна.

1.2. Під "зоною митного контролю" - частина пункту пропуску на митному кордоні України або в інших місцях територія, в межах якої вантажно-пасажирський відділ N 1 здійснює митний контроль.

1.3. Під "режимом зони митного контролю" - порядок доступу та перебування в таких зонах, включаючи службових осіб, які безпосередньо забезпечують процес прикордонного та митного контролю, та громадян, які проходять митний контроль або уповноважені пред'явити такому контролю товари та інші предмети, а також порядок переміщення товарів та інших предметів за межі зони митного контролю.

2. ВСТАНОВЛЕННЯ ЗОН МИТНОГО КОНТРОЛЮ

2.1. Зони митного контролю на території аеропорту "Харків" та аеродрому "Сокольники" Харківського державного авіаційного виробничого підприємства створюються з метою запобігання спробам з боку юридичних та фізичних осіб переміщення через митний кордон товарів та інших з порушенням законодавства України.

2.2. Межі зони митного контролю встановлюються в аеропорту "Харків" та аеродромі "Сокольники" в залах митного огляду, на стоянках літаків, в літаках із початком митного оформлення до відправлення, на складі Державного авіаційного підприємства "Міжнародний аеропорт "Харків" та в інших місцях, передбачених в аеропорту (аеродромі) для оформлення вантажів і багажу (додатки 1, 2, 3, 4, 5 до Положення про зону митного контролю вантажно-пасажирського відділу N 1).

В зонах митного контролю розміщуються тільки споруди та об'єкти прикордонних і митних органів, які необхідні для технологічного процесу. Об'єкти інших державних контрольних органів розміщуються за межами зон митного контролю.
2.2. Межі зони митного контролю встановлюються в аеропорту "Харків" та аеродромі "Сокольники" в залах митного огляду, на стоянках літаків, в літаках із початком митного оформлення до відправлення, на складі Державного авіаційного підприємства "Міжнародний аеропорт "Харків", в залі очікування громадян при відльоті з аеропорту "Харків" обмеженими спорудами безмитного магазину та в інших місцях, передбачених в аеропорту (аеродромі) для оформлення вантажів і багажу (додатки 1, 2, 3, 4, 5 до Положення про зону митного контролю вантажно-пасажирського відділу N 1).

В зонах митного контролю розміщуються тільки споруди та об'єкти прикордонних і митних органів, які необхідні для технологічного процесу. Об'єкти інших державних контрольних органів розміщуються за межами зон митного контролю.

(пункт 2.2 розділу 2 в редакції наказу
 Східної регіональної митниці від 03.12.2001 р. N 561)

2.3. На територіях та в приміщеннях підприємств, що зберігають товари та інші предмети під митним контролем, вантажно-пасажирський відділ N 1 визначає території тимчасових зон митного контролю за умови виконання підприємством вимог, що забезпечують здійснення митного контролю в повному обсязі. Такі зони встановлюються на термін, необхідний для проведення митного контролю у повному обсязі. Режим тимчасових зон митного контролю доводиться до осіб, які безпосередньо присутні під час проведення контролю (додатки 6, 7 до Положення про зону митного контролю вантажно-пасажирського відділу N 1).

3. РЕЖИМ ЗОН МИТНОГО КОНТРОЛЮ

3.1. Режим в зонах митного контролю встановлюється з метою заборони доступу осіб, не причетних до здійснення прикордонного та митного контролю, створення умов для роботи та захисту особового складу та майна митних органів.

Режимні правила у зонах митного контролю є обов'язковими для виконання співробітниками державних прикордонних контрольних органів та осіб, що прямують через кордон.

3.2. Доступ у зони митного контролю дозволяється тільки службовим особам, які безпосередньо беруть участь у технології контролю, а також співробітникам спеціальних підрозділів органів МВС та СБ України за письмовим розпорядженням керівників цих підрозділів при здійсненні заходів по боротьбі зі злочинністю.

Перелік осіб, які безпосередньо беруть участь у технології контролю у межах визначеної зони митного контролю, за поданням керівників відповідних організацій затверджується заступником начальника Східної регіональної митниці, який курирує роботу вантажно-пасажирського відділу N 1. Такі особи пропускаються на територію зон митного контролю тільки по службовим посвідченням.

Громадяни, що перетинають митний кордон України, представники організацій, підприємств та установ, що отримують чи відправляють товари та інші предмети, допускаються до зон митного контролю на підставі дійсних для виїзду/в'їзду документів чи транспортних та інших документів на отримання/відправку товарів чи інших предметів.

3.3. Службові особи, що мають доступ у зони митного контролю, можуть пересуватися в них тільки в межах, необхідних для виконання своїх прямих службових обов'язків. Такі службові особи не повинні мати при собі цінностей та предметів, вивезення або ввезення яких на митну територію України заборонено чи обмежено митними правилами.

3.4. Доступ у зони митного контролю у випадках, не передбачених вище, може бути дозволений начальником контрольно-пропускного пункту Прикордонних військ і начальником Східної регіональної митниці або їх заступниками.

3.5. Товари та інші предмети знаходяться під митним контролем в зоні митного контролю з моменту їх ввезення на територію цієї зони і до моменту їх пропуску через митний кордон України або за межі зони митного контролю.

Переміщення товарів та інших предметів на територію зони митного контролю чи за межі такої території можливе тільки з дозволу митниці.

4. ОБОВ'ЯЗКИ І ПРАВА ВАНТАЖНО-ПАСАЖИРСЬКОГО ВІДДІЛУ N 1 ПО ПІДТРИМАННЮ РЕЖИМУ В ЗОНАХ МИТНОГО КОНТРОЛЮ

4.1. Основними обов'язками вантажно-пасажирського відділу N 1 є:

4.1.1. Забезпечення пропускного режиму до зон митного контролю;

4.1.2. Охорона місця проведення митного контролю з метою гарантування безпеки службових осіб митниці, які його проводять, та громадян, які його проходять, а також майна митниці, фізичних та юридичних осіб. Вжиття заходів по локалізації та нейтралізації негативних проявів у місцях проведення митного контролю в необхідних випадках - у взаємодії з службовими особами Прикордонних військ та органів внутрішніх справ;

4.1.3. Надання необхідної допомоги спеціальним підрозділам по боротьбі зі злочинністю при проведенні оперативно-розшукових заходів у зоні митного контролю.

4.2. Вантажно-пасажирський сектор N 1 має право:

4.2.1. Встановлювати додаткові режимні правила в зонах митного контролю;

4.2.2. Перевіряти документи на право доступу до зон митного контролю;

4.2.3. Перевіряти речі, предмети, валюту та цінності, що переміщуються через межі таких зон;

4.2.4. Вимагати від організацій, підприємств, установ, громадян та службових осіб суміжних служб додержання вимог режиму зон митного контролю.

5. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ РЕЖИМУ У ЗОНАХ МИТНОГО КОНТРОЛЮ

Особи, які винні в порушенні режиму в зонах митного контролю та в незаконному переміщенні через зони митного контролю вантажів, товарів та інших предметів, несуть кримінальну та адміністративну відповідальність згідно з чинним законодавством України.

 

Начальник  
 вантажно-пасажирського відділу N 1 

 
В. В. Бичков 


 

Додаток N 1
до Положення про зону митного контролю  вантажно-пасажирського відділу N 1 


Схема аеровокзалу аеропорту "Харків"

  

Додаток 1
до Положення про зону митного контролю вантажно-пасажирського відділу N 1 


Схема аеровокзалу аеропорту "Харків"

(додаток 1 в редакції наказу Східної
 регіональної митниці від 03.12.2001 р. N 561)

Додаток N 2
до Положення про зону митного контролю вантажно-пасажирського відділу N 1 


Зал "Приліт"

  

Додаток N 3
до Положення про зону митного контролю  вантажно-пасажирського відділу N 1 


Зал "Відліт"

 

Додаток 3
до Положення про зону митного контролю вантажно-пасажирського відділу N 1 


ЗАЛ "ВІДЛІТ"

(додаток 3 в редакції наказу Східної
 регіональної митниці від 03.12.2001 р. N 561)

Додаток N 4
до Положення про зону митного контролю вантажно-пасажирського відділу N 1 


Схема
зони митного контролю пункту перепуску "Харків-Аеропорт"

  

Додаток 4
до Положення про зону митного контролю вантажно-пасажирського відділу N 1 


Схема
зони митного контролю пункту пропуску "Харків-аеропорт"

(додаток 4 в редакції наказу Східної
 регіональної митниці від 03.12.2001 р. N 561)

Додаток N 5
до Положення про зону митного контролю вантажно-пасажирського відділу N 1 


Схема
зони митного контролю в аеровокзалі аеродрому "Сокольники"

  

Додаток N 6
до Положення про зону митного контролю вантажно-пасажирського відділу N 1 


Схема
зони митного контролю вантажного сектору вантажно-пасажирського відділу N 1 на станції "Харків-Червонозаводський"

 

Додаток N 7
до Положення про зону митного контролю вантажно-пасажирського відділу N 1 


СХЕМА
зони митного контролю вантажного сектору на станції "Харків-Балашовський"

  

____________