УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Н А К А З
N 253 від 11.05.99
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Державної податкової адміністрації N 766 (v0766225-06) від 11.12.2006 )

Рекомендації щодо прийому та термінів розгляду податкових декларацій з податку на прибуток і механізму реалізації виявлених правопорушень

( Текст зі змінами, внесеними наказами ДПА України від 27 березня 2000 р. N 133 (v0133225-00) , від 10 вересня 2001 р. N 360 (v0360225-01) опубліковано в виданні "Галицькі контракти - Документи для роботи", N 40, жовтень, 2001 р. )
Рекомендації щодо прийому та термінів розгляду податкових декларацій з податку на прибуток і механізму реалізації виявлених правопорушень (далі - Рекомендації) розроблено на підставі норм Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (568-14) та Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (2181-14) (далі - Закон).

1. Податкова звітність з податку на прибуток

До складу звітності з податку на прибуток (далі - декларація) включається:
- податкова декларація з податку на прибуток (z0313-97) ;
- довідки та додатки до податкової декларації, подання яких передбачено нормативними актами, серед них:
звіт про результати спільної діяльності на території України без створення юридичної особи;
звіт про утримання та внесення до бюджету податку на доходи нерезидентів;
звіт про використання коштів неприбуткових організацій та установ;
звіт про отримані прибутки підприємствами всеукраїнських громадських організацій інвалідів;
повідомлення про зменшення валового доходу щодо операцій, пов'язаних з реалізацією товарів (виконанням робіт, наданням послуг);
звіт про отриманий прибуток від реалізації на митній території України спеціальних продуктів дитячого харчування власного виробництва;
звіт про результати виконання підприємством довгострокових договорів (контрактів);
відомості про балансову вартість матеріальних ресурсів і малоцінних предметів;
відомості про балансову вартість товарних запасів;
розрахунок сплати консолідованого податку на прибуток;
повідомлення про сплату авансових внесків;
довідки, розрахунки, акти, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27 квітня 1998 року N 568 (568-98-п) , що надаються платником для відшкодування інвестицій, спрямованих на будівництво житла для військовослужбовців.
Декларація разом із додатками та звітами подається платником податку у строки, визначені Законом (2181-14) , протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя). Повідомлення про результати розрахунку авансового внеску податку на прибуток (далі - повідомлення) подається протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Якщо останній день строку подання декларації або повідомлення припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається наступний за вихідним або святковим робочий день.
Податкова звітність може бути надана за добровільним рішенням платника податків податковому органу в електронній формі, за умови реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.
Декларації приймаються від платника податку канцелярією державного податкового органу або надсилаються поштою в строки та в порядку, встановлені п. 16.6 ст. 16 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (334/94-ВР) та постановою Кабінету Міністрів України від 28.07.97 р. N 799 (799-97-п) "Про затвердження Порядку оформлення поштових відправлень з вкладенням матеріалів звітності, розрахункових документів і декларацій". При цьому попередня (до реєстрації в канцелярії) перевірка декларацій податковим органом не дозволяється.

2. Рух, обробка та перевірка податкової звітності

Рух, обробка та перевірка податкової звітності з податку на прибуток здійснюється в загальному порядку.

3. Відділ (сектор) прямих податків

Відділ (сектор) прямих податків отримує не пізніше 1 числа місяця, наступного за звітним, від відділу обліку податкові декларації для здійснення їх камеральної перевірки.
Порядок перевірки декларацій визначений Порядком проведення перевірки податкової декларації з податку на прибуток (додаток 1).
У місячний термін відділи (сектори) зобов'язані розглянути та перевірити декларації та звіти.
Перевірка декларацій проводиться відповідно до Порядку проведення попередньої перевірки (додаток 1).
При перевірці інспектором додатково використовуються:
- податкові декларації попередніх звітних періодів;
- дані підрозділу стягнення податкової заборгованості щодо наявності у платника заборгованості перед бюджетом та форми погашення такої заборгованості;
- акти документальних перевірок;
- розглядаються терміни та обсяги сплати авансових платежів;
- звіт про спільну діяльність без створення юридичної особи;
- звіт про утримання та внесення до бюджету податку на доходи нерезидентів;
- відомості про балансову вартість матеріальних ресурсів і малоцінних предметів;
- відомості про балансову вартість товарних запасів;
- повідомлення про зменшення валового доходу по операціях, пов'язаних з реалізацією товарів (виконанням робіт), наданням послуг;
- звіт про отримані прибутки підприємствами всеукраїнських громадських організацій інвалідів та порядок його заповнення;
- звіт про отриманий прибуток від реалізації на митній території України спеціальних продуктів дитячого харчування власного виробництва;
- звіт про результати виконання підприємством довгострокових договорів (контрактів);
- розрахунок нарахування та сплати консолідованого податку на прибуток;
- звіт про використання коштів неприбуткових організацій і установ.
У процесі перевірки декларацій виявляються арифметичні та/або методологічні помилки, які призвели до заниження або завищення суми податкового зобов'язання.
Перевірці підлягає правильність визначення об'єкта оподаткування та нарахованої суми податку, порівнянність даних додатків до декларації з основними рядками декларації, розрахунок фінансових результатів товарообмінних (бартерних) операцій.
У разі виявлення в ході перевірки арифметичних або методологічних помилок у поданій платником податків податковій декларації, які призвели до заниження або завищення суми податкового зобов'язання, відповідальна особа державного податкового органу складає акт про результати проведення перевірки податкової звітності (далі - акт) за формою, що наводиться у додатку 6 до цих Рекомендацій. В акті вказуються рядки декларації, в яких платником податку допущені арифметичні помилки, а також надається стислий опис методологічних помилок. Крім того, в акті зазначається сума податкового зобов'язання, обчислена платником податку самостійно в податковій декларації, та сума податкового зобов'язання, визначена самостійно податковим органом після виправлення допущених таким платником податку помилок на підставі частини "в" підпункту 4.2.2 Закону (2181-14) . При цьому податковий орган не зобов'язаний доводити платнику податку в судовому чи будь-якому іншому порядку, що нарахування, здійснене податковим органом у зв'язку із допущенням таким платником податку арифметичних та/або методологічних помилок у податковій декларації (z0313-97) , є правомірним. У разі незгоди платника податку з таким нарахуванням у нього залишається на підставі підпункту 4.2.3 Закону право судового або адміністративного оскарження податкового зобов'язання, нарахованого йому податковим органом.
На підставі зазначеного акта керівником податкового органу або його заступником приймається рішення, в якому зазначається сума донарахованих податкових зобов'язань та сума штрафу, обчисленого відповідно до підпункту 17.1.4 Закону. Про прийняте рішення податковий орган письмово повідомляє платника податку в установленому порядку.
Працівники відділу прямих податків у разі необхідності можуть здійснювати тематичні перевірки в загальновстановленому порядку.
Після проведення перевірки декларацій начальник відділу прямих податків подає підрозділу податкового аудиту висновок про включення платника в план проведення документальних перевірок відповідно до додатка 1 розпорядження ДПА України від 30.10.98 р. N 328-р, який наведено в додатку 3.
На кожній декларації проставляється підпис відповідальної особи та дата.
Перевірені декларації передаються податковим інспектором до облікової справи платника податку.
По завершенні перевірки начальник відділу (сектору) готує доповідну записку керівництву про наслідки розгляду декларацій, в яких обов'язково слід відобразити: кількість декларацій збиткових підприємств; кількість прибуткових, кількість підприємств, які здійснюють бартерні операції, а також навести дані про суми донарахованого податку на прибуток внаслідок проведеної камеральної перевірки декларацій, донараховані суми штрафів та пені.

4. Взаємодія з підрозділом податкового аудиту

Підрозділ податкового аудиту юридичних осіб отримує від відділу прямих податків обгрунтований висновок згідно з додатком 3.
Зазначений висновок, підписаний начальником відділу, що здійснює камеральні перевірки, передається до відділу, відповідального за підготовку планів документальних перевірок платників податків, і є однією з підстав для включення підприємства в план проведення документальних перевірок дотримання податкового та валютного законодавства на майбутній період при виникненні необхідності проведення такої документальної перевірки підприємства, що передбачено розділом 3.4 розпорядження ДПА України від 30.10.98 р. N 328-р.

5. Порядок формування облікових справ платників податку на прибуток

Працівникам, що мають відношення до роботи з цими справами, забороняється без дозволу керівництва державного податкового органу повідомляти усно або письмово будь-кому відомості, що містяться в документах справи.
Справа є зведенням документів довготермінового користування і повинна вестися у папці з твердою обкладинкою.
Загальне керівництво, контроль і відповідальність за процес формування і збереження облікових справ після одержання від відділу обліку платників податків здійснює начальник управління (відділу) прямих і непрямих податків з юридичних осіб, а при його відсутності посадова особа, що його заміщає. Безпосередній контроль та персональна відповідальність за їх збереження здійснюється в установленому порядку.

6. Прийом та перевірка нової податкової декларації, що містить виправлені показники

6.1. Відповідно до п. 5.1 ст. 5 Закону (2181-14) у разі коли у майбутніх податкових періодах платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, такий платник податків зобов'язаний подати нову податкову декларацію, що містить виправлені показники.
Вищезазначена нова декларація подається платником податку, яким виявлено помилки в декларації про прибуток (z0313-97) , в обов'язковому порядку для розкриття інформації про зміст і суму самостійно виявлених помилок. Нова декларація подається платником податку за формою та за той звітний період, в якому була вперше допущена помилка. Подання платником податку нової декларації не змінює суми нарахованого податкового зобов'язання за особовим рахунком платника податку, а використовується виключно з метою здійснення якісної та повної перевірки податкової декларації за звітний період, в якій і виправляється помилка в установленому Законом порядку.
6.2. Нова декларація використовується для перевірки правильності заповнення платником податку рядка 8.6 додатка "Е" та рядка 23 декларації. При цьому сама нова декларація перевіряється на відповідність форми, що використовувалась у періоді, за який подавалася декларація з помилками. Перевірка нової декларації на наявність арифметичних і методологічних помилок здійснюється в установленому цими Рекомендаціями порядку.
6.3. Нова декларація подається платником податку разом із довідкою про самостійне нарахування штрафу у розмірі десяти відсотків суми недоїмки, яка виникла в результаті виявлення помилок. Форма довідки наводиться в додатку 7 до Рекомендацій. У разі коли виявлені помилки не призвели до появи недоїмки, вищезазначена довідка платником податку не подається.
Якщо платник податку подав нову декларацію, але не виконав усіх дій, передбачених п. 17.2 Закону (2181-14) , такий платник податку підлягає тематичній перевірці за даними, що містяться у новій декларації. При цьому до такого платника податку п. 17.2 Закону не застосовується. У цьому разі до платника застосовуються штрафні санкції, передбачені підпунктом 17.1.7 Закону.
6.4. Пункти 6.1 та 6.3 поширюються також на платників податку, які подають декларації про прибуток банківської установи та про доходи страховика.

Додаток 1
до Рекомендацій щодо прийому
та термінів розгляду
податкових декларацій з
податку на прибуток і
механізму реалізації
виявлених правопорушень

Порядок проведення попередньої перевірки податкової декларації з податку на прибуток

Відповідно до статті 11 Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (568-14) податковими звітними періодами вважаються:
- звітний (податковий) рік - період, який розпочинається з 1 січня поточного року і закінчується 31 грудня поточного року;
- звітний (податковий) квартал.
I. Виявлення помилок
Податок на прибуток за звітний квартал розраховується згідно з пунктом 3.1 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (334/94-ВР) , з урахуванням положень пунктів 7.12, 7.13, 7.14, 14.1, 16.8, 16.9 та статті 6 цього Закону, наростаючим підсумком з початку звітного фінансового року (пункти 16.2, 16.4 ст. 16 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств").
Таким чином, слід мати на увазі, що платник податку з числа резидентів, розраховуючи наростаючим підсумком з початку звітного фінансового року податок на прибуток, має право на відповідне зменшення об'єкта оподаткування наступного звітного (податкового) кварталу, якщо об'єкт оподаткування за результатами звітного (податкового) кварталу має від'ємне значення (з урахуванням суми амортизаційних відрахувань), а також кожного з наступних двадцяти звітних (податкових) кварталів до повного погашення такого від'ємного значення об'єкта оподаткування. Зменшення платником податку об'єкта оподаткування попереднього звітного (податкового) кварталу на суму від'ємного значення (з урахуванням суми амортизаційних відрахувань) об'єкта оподаткування не дозволяється. Тобто якщо платник податку в І кварталі одержав оподаткований прибуток, а в II кварталі балансовий збиток (від'ємне значення об'єкта оподаткування), то прибуток (об'єкт оподаткування), розрахований платником податку з початку звітного фінансового року наростаючим підсумком за півріччя, буде дорівнювати оподаткованому прибутку I квартал, а на суму від'ємного значення об'єкта оподаткування, одержаного платником податку у II кварталі, зменшується прибуток III кварталу. Якщо і в третьому податковому кварталі платник податку одержує балансові збитки (від'ємне значення об'єкта оподаткування), то накопичені наростаючим підсумком балансові збитки (за результатами II і III кварталу) переносяться на зменшення об'єкта оподаткування четвертого звітного (податкового) кварталу і далі - до повного погашення такого від'ємного значення об'єкта оподаткування.
Умовний приклад заповнення рядків декларації про прибуток підприємства (z0313-97) наводиться в додатку 4 до Рекомендацій щодо прийому та термінів розгляду податкових декларацій з податку на прибуток і механізму реалізації виявлених правопорушень.
Для виявлення арифметичних помилок звіряються дані податкових декларацій як звітного кварталу, так і попереднього, а також звіряються дані додатків попереднього та звітного кварталів.
При перевірці даних рядка 1 графи 3 декларації (z0313-97) перевіряється порівнянність даних рядка 1.7 графи 3 додатка "А". Дані рядка 1 графи 4 декларації повинні становити суму рядка 1 графи 3 декларації та рядка 1 графи 3 декларації за попередній звітний період. Причому не порівнюють зазначені рядки за І квартал поточного року з IV кварталом минулого звітного року. При заповненні рядка 1 декларації перевіряється на наявність арифметичних помилок додаток "А", в якому суми рядків з 1.1 по 1.6 графи 4 за звітний квартал становлять суму рядків з 1.1 по 1.6 графи 3 за звітний та попередні квартали. Крім зазначеного, перевіряються суми за рядком 1.7 графи 3 та 4 додатка "А", які становлять суми рядків з 1.1 по 1.6.
Рядок 2 декларації (z0313-97) заповнюється на підставі додатка "Б", причому дані рядка 2 графи 3 та 4 повинні збігатися з даними рядка 2.12 додатка "Б", дані рядка 2 графи 4 становлять суму рядка 2 графи 3 за звітний квартал та за попередній квартал. Крім цього, додаток "Б" перевіряється арифметично: рядок 2.12 за графою 3 та 4 дорівнює сумі рядків з 2.1 по 2.11.
Рядок 3 декларації графи 3 та 4 збігається з даними рядка 3.7 за графами додатка "В" звітного кварталу. Причому за аналогічною схемою, викладеною вище, звіряються дані рядка 3 графи 4, як сума рядків 3 графи 3 за попередній та минулий квартал, а дані рядка 3 графи 3 дорівнюють різниці даних рядка 3 графи 4 та рядка 3 графи 3 за минулий квартал.
Для правильного заповнення рядка 3 перевіряються арифметичні помилки в додатку "В". Для цього обраховуються сума рядків з 3.1 по 3.6 за графами 3 та 4, а також виявляється порівнянність даних суми рядків з 3.1 по 3.6 за графами 3, яка повинна дорівнювати різниці рядка 3.7 додатка "В" графи 4 звітного кварталу та рядка 3.7 за графою 3 додатка "В" минулого кварталу.
Особливу увагу слід звернути на наявність даних рядка 3.3 додатка "В" (капітальний дохід), який визначається на підставі даних індексу інфляції Кі = /I(а -1) - 10 : 100, де I(а - 1) - це індекс інфляції року, за результатами якого проводиться індексація. Якщо значення Кі не перевищує одиниці, то індексація не провадиться. Капітальний дохід визначається як різниця між балансовою вартістю відповідної групи основних фондів (нематеріальних активів), визначеною на початок звітного року із застосуванням коефіцієнта індексації, і балансовою вартістю такої групи основних фондів (нематеріальних активів) до проведення такої індексації.
Слід звернути увагу, що дані рядка 3.4 графи 3 за попередній та звітний квартал однакові, оскільки дорівнюють одній четвертій відсотка річної норми амортизації відповідної групи основних фондів (нематеріальних активів від суми капітального доходу).
Проте якщо підприємство застосовує прискорений метод амортизації, то капітальний дохід в такому разі не визначається. Такі дані щодо прискореної амортизації податковим інспектором з'ясовуються до початку перевірки декларації, про що складається довідка, яка зберігається у справі платника податку.
У довідці зазначається номер та дата рішення платника податку про застосування прискореної амортизації основних фондів групи 3, придбаних після набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" від 22.05.97 р. N 283/97-ВР (283/97-ВР) .
Зазначене рішення не може бути прийняте платником, якщо такого платника визнано монополістом або якщо ціни на продукцію такого платника регулюються державою. Рядок 4 декларації (z0313-97) порівнюється з даними додатка "Г". Дані рядка 4 графи 3 дорівнюють різниці даних рядка 4 графи 4 звітного кварталу та даних рядка 4 графи 4 попереднього кварталу.
Для виявлення правильності заповнення рядка 4 перевіряється додаток "Г", в якому сума рядків з 4.1 по 4.7 за графами дорівнює даним рядка 4.8.
Для правильного заповнення рядка 5 декларації (z0313-97) перевіряється додаток "Д" до декларації, для чого звіряються дані рядків з 5.1 по 5.12 граф 3 та 4 з даними рядка 5.13 за графами 3 та 4. Цей додаток звіряється з аналогічним додатком за попередній звітний квартал на порівнянність рядків 5.13 графи 3 звітного кварталу, визначених як різниця між рядками 5.13 графи 4 звітного кварталу та рядком 5.13 графи 4 попереднього кварталу.
Дані рядка 6 в додатках до декларації (z0313-97) не наводяться, тому перевірка їх здійснюється з даними рядка 6 декларації (z0313-97) попереднього періоду. Дані рядка 6 декларації за графою 3 звітного кварталу визначаються як різниця між даними рядка 6 графи 4 звітного кварталу та рядка 6 графи 4 попереднього кварталу.
Аналогічно дані рядка 7 декларації не наводяться в додатках. Перевірка здійснюється за схемою, наведеною для рядка 6. Проте при перевірці рядка 7 декларації податковий інспектор повинен перевірити наявність письмового підтвердження податкового органу іншої держави щодо факту сплати податку з доходів у вигляді пасивного прибутку та перевірити, що на суму такого сплаченого податку не зменшено доходи, отримані у вигляді пасивного прибутку, тобто доходи з дивідендів, процентів, страхування, роялті.
Дані рядка 8 звіряються з даними додатка "Е". Причому слід звернути увагу на перевірку рядка 8.6 додатка "Е" про доходи, не враховані в обчисленні валового доходу періодів, що передують звітному, та виявлені у звітному періоді. При перевірці цього рядка слід звернути увагу на обставини: хто виявив (донарахував) доходи, не враховані в попередніх звітних періодах. Якщо це було виявлено в ході документальних перевірок, то слід підняти та переглянути матеріали документальних перевірок та прийнятого податковим органом рішення щодо сплати донарахованих податку на прибуток, штрафу, пені та адмінштрафів. У такому випадку необхідно з'ясувати, чи сплатив та в якому періоді зазначені суми платник, а також з'ясувати, чи збігаються доходи, враховані в рядку 8.6 додатка "Е", з даними документальних перевірок. Слід звернути увагу, що за рядком 8.6 додатка "Е" заповнюються суми лише донарахованого доходу, без суми пені та штрафів. При перевірці цього рядка слід з'ясувати порівнянність з даними рядка 42.2 додатка "П", який визначається як добуток суми рядка 8.6 додатка "Е" х 30 %. Проте така схема стосується лише донарахованих сум за актами документальних перевірок, за якими встановлюється податковим органом рішення про термін сплати донарахованого податку.
За рядком 8.6 додатка "Е" також проставляється платником податку сума самостійно виявлених ним занижених (прихованих) валових доходів, які не враховані ним в обчисленні валового доходу періодів, що передують звітному, та самостійно виявлені платником податку до початку перевірки платника податковим органом. У такому разі також слід перевірити дотримання платником вимог підпункту 20.4 статті 20 Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (568-14) , а саме перевірити наявність письмового повідомлення від платника, платіжного доручення про сплату ним недоїмки та пені.
Сукупний валовий дохід, рядок 9 декларації (z0313-97) , перевіряється за графами 3 та 4 як арифметична сума рядків з 1 по 8. Сума рядка 9 графи 3 за звітний квартал визначається як різниця між даними рядка 9 графи 4 звітного періоду та рядка 9 графи 4 попереднього звітного періоду.
Рядок 10 декларації визначається на підставі даних додатка "Є".
При перевірці рядків 10.1 та 10.2 додатка "Є" слід перевірити наявність повідомлення, що надається платником податку одночасно з декларацією про зменшення валового доходу за операціями, пов'язаними з реалізацією товарів (виконанням робіт), наданням послуг в порядку, визначеному в наказі ДПА України від 28.07.97 р. N 256 (z0312-97) "Про затвердження Порядку повідомлення про зменшення валового доходу за операціями, пов'язаними з реалізацією товарів (виконанням робіт, наданням послуг)", із внесеними до нього змінами та доповненнями. Без наявних повідомлень, визначених цим Порядком, дані рядків 10.1 та 10.2 додатка "Є" податковими органами не приймаються. Якщо рядок 10.1 додатка "Є" не дорівнює нулю, то необхідно відслідкувати, щоб надалі після відмови судом ця сума була включена до рядка 1.6 додатка "А". При поверненні заборгованості вона повинна бути відображена в рядку 5.9 додатка "Д". При заповненні рядка 10.4 додатка "Є" дані цього рядка звіряються з даними звіту, який надається одночасно з декларацією, - "Звіт про отримані прибутки підприємствами громадських організацій інвалідів", затвердженого наказом ДПА України від 30.07.97 р. N 270 (z0315-97) . За відсутності звіту дані рядка 10.4 не приймаються.
Дані рядка 10.5 додатка "Є" звіряються з даними звіту про отриманий прибуток від реалізації на митній території України спеціальних продуктів дитячого харчування власного виробництва. Звіт подається одночасно з декларацією, за його відсутності дані рядка 10.5 не приймаються.
У рядку 10.6 додатка "Є" проставляється сума від перерахунку доходу за завершеними довгостроковими договорами (контрактами) у разі завищення суми податкових зобов'язань у попередніх податкових періодах, але за наявності звіту про результати виконання підприємством довгострокових договорів (контрактів), затвердженого наказом ДПА України від 31.07.97 р. N 275 (z0318-97) . Звіт надається одночасно з поданням декларації, за його відсутності дані рядка 10.6 додатка "Є" не приймаються податковими органами.
Дані рядка 10.7 додатка "Є", тобто доходи (крім пасивного прибутку), одержані за межами митної території України, за наявності міжнародного договору про усунення подвійного оподаткування приймаються податковими органами тільки в разі, якщо платник податку надав письмове підтвердження податкового органу іншої держави щодо факту сплати такого податку та за наявності міжнародного договору України про усунення подвійного оподаткування доходів, ратифікованого Верховною Радою України. За наявності такого документа податковий інспектор повинен перевірити, щоб у рахунок зменшення податкового зобов'язання платника податку за рядком 42.4 додатка "П" не потрапили такі податки, сплачені в інших країнах:
- податок на капітал (майно) та приріст капіталу;
- поштові податки;
- податки на реалізацію (продаж);
- інші непрямі податки незалежно від того, чи підпадають вони під категорію прибуткових податків чи обкладаються окремими податками згідно із законодавством іноземних держав;
- суми податку, сплачені з пасивного прибутку (дивідендів, процентів, страхування, роялті).
Рядок 11 декларації (z0313-97) перевіряється як різниця рядків 9 та 10 за графами 3 та 4. Причому рядок 11 графи 3 обчислюється як різниця між рядком 11 графи 4 попереднього звітного періоду.
Рядок 12 декларації перевіряється на підставі рядків з 1 по 3, з 5 по 7, з 9 по 13 додатка "Ж". Перевірка вказаних рядків на виявлення арифметичних помилок здійснюється на підставі даних графи 4 цих рядків на звітний та попередній квартал, різниця між якими дає значення цих рядків за графою 3 за звітний квартал.
Рядок 13 декларації (z0313-97) перевіряється одночасно з рядками 33.1 - 33.3 додатка "Л", якщо різниця має позитивне значення, та перевіряються рядки 4, 8, 14 додатка "Ж", якщо різниця має від'ємне значення. При цьому зазначені рядки розглядаються податковим органом разом із відомостями про балансову вартість матеріальних ресурсів і малоцінних предметів та про балансову вартість товарних запасів, які обов'язково подаються платником податку одночасно із декларацією про прибуток підприємства (z0313-97) .
Рядок 14 декларації перевіряється на підставі рядків 15, 16, 17 додатка "Ж" до декларації (z0313-97) . Причому слід уважно переглянути дані рядка 17 додатка "Ж", які до прийняття відповідних нормативних документів в централізованому порядку не проставляються.
Таким чином, рядок 14 графи 3 та 4 декларації визначається як сума рядків 15, 16, 17 додатка "Ж". Значення рядка 14 за графою 3 декларації обраховується як різниця між рядком 14 графи 4 за звітний період та попередній звітний період.
При перевірці рядка 15 декларації податковий інспектор повинен з'ясувати: чи насправді включена неприбуткова організація, якій платник податку перерахував кошти, до реєстру неприбуткових організацій в податковому органі за місцем свого розташування. Для цієї мети податковий інспектор повинен навести необхідні довідки про таку неприбуткову організацію і з'ясувати повну назву організації, юридичну адресу, вид благодійної діяльності, а також з'ясувати з податковим органом за місцем розташування такої неприбуткової організації і запросити довідку про включення такої неприбуткової організації до реєстру. Крім зазначеного, податковий інспектор повинен перевірити наявність копії платіжного доручення про перерахування коштів (копію акта виконаних робіт тощо) та порівняти ці дані з декларацією. Після закінчення такої перевірки податковий інспектор складає довідку про порівнянність суми коштів, перерахованих неприбутковій організації. Дані рядка 15 за графою 3 дорівнюють різниці між даними рядка 15 за графою 4 за звітний та попередній звітний період.
При перевірці рядка 15 графи 3 декларації (z0313-97) здійснюється перевірка рядка 36 графи 3 декларації за попередній звітний період, при цьому значення рядка 15 графи 3 не повинно бути більше 4 відсотків від суми рядка 36 графи 3 декларації за попередній звітний період.
При від'ємному значенні рядка 36 графи 3 декларації за попередній звітний період дані рядка 15 графи 3 не заповнюються. При перевірці рядка 15 графи 3 декларації за I квартал здійснюється перевірка рядка 36 графи 3 декларації за IV квартал попереднього звітного року.
Дані рядка 16 декларації (z0313-97) заповнюються підприємствами всеукраїнських об'єднань осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Інші підприємства цей рядок не заповнюють. Податковий інспектор перевіряє належність платника до такої категорії підприємств. Дані рядка 16 графи 3 не повинні бути більше 10 відсотків від суми рядка 36 графи 3 декларації (z0313-97) за попередній звітний період.
При перевірці рядка 17 декларації податковому інспектору необхідно підняти всі податкові звіти платника податку за попередні періоди і здійснити логічну перевірку цього рядка. У разі заповнення цього рядка декларації податковим інспектором формується справа і передається управлінню організації документальних перевірок для використання при проведенні документальної перевірки даного платника податку. А саме: в хронологічному порядку піднімаються матеріали щодо звернення платника податку до арбітражного суду щодо стягнення безнадійної заборгованості, далі звернення до арбітражного суду із заявою про визнання такого боржника банкрутом і виявлення заборгованості, яка залишилася непогашеною після розподілу активів покупця, оголошеного банкрутом за рішенням суду (арбітражного суду). Дані звіряються з рішенням ліквідаційної комісії і уточнюється сума, яка може бути врахована за рядком 17 декларації.
Рядок 18 декларації (z0313-97) заповнюється тільки підприємствами, які не зареєстровані як платники податку на додану вартість. У разі наявності цифр по вказаному рядку податковий інспектор повинен навести відповідні довідки в управлінні (відділі) непрямих податків щодо обліку вказаного підприємства.
При заповненні рядка 19 декларації (z0313-97) порівнюються дані з рядком 14 декларації, в якому враховані внески на соціальні заходи, включаючи збори до соціальних фондів Пенсійного фонду, на обов'язкове соціальне страхування та на випадок безробіття, а також до Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення. Зазначені внески не повинні бути повторно враховані за рядком 19 декларації. При виникненні підозри щодо подвійного врахування платником податків таких зборів за рядком 19 податковий інспектор повинен зв'язатися з відділом обліку та звітності і виявити дані про розміри сплати підприємством обов'язкових платежів, передбачених Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про систему оподаткування" (588-14) .
Рядок 20 графи 3 декларації (z0313-97) перевіряється на наявність арифметичних помилок як різниця між значенням рядка 20 графи 4 за звітний та попередній періоди.
При перевірці рядка 21 графи 3 декларації здійснюють перевірки рядка 36 графи 3 декларації за попередній звітний період, при цьому значення рядка 21 графи 3 повинно бути не більше 2 відсотків від суми рядка 36 графи 3 декларації за попередній звітний період. При від'ємному значенні рядка 36 або нульовому значенні дані рядка 21 графи 3 декларації не заповнюються.
Рядок 22 декларації (z0313-97) при перевірці податковим інспектором узгоджується з даними квартального звіту за формою 1-ПП (про податкові пільги).
У рядку 23 перевіряються суми витрат, не віднесених до складу валових витрат минулих звітних податкових періодів у зв'язку з втратою, знищенням або зіпсуванням документів, установлених правилами податкового обліку, та підтверджених такими документами у звітному податковому періоді, а також суми витрат, не врахованих у минулих податкових періодах у зв'язку з допущенням помилок та виявлених у звітному податковому періоді у розрахунку податкового зобов'язання. Дані цього рядка приймаються податковим інспектором в разі надання платником податку розшифрувань та письмового пояснення щодо допущених помилок. При наявності показників по цьому рядку в значних сумах висновки відділу, що здійснює камеральні перевірки податкових декларацій і розрахунків, передаються до відділу, що відповідає за підготовку планів документальних перевірок платників податків. До висновків додаються копії (оригінали) розшифрувань та письмових пояснень платника щодо допущених помилок.
Рядок 24 за графою 3 декларації (z0313-97) перевіряється арифметично як різниця між даними рядка 24 за графою 4 за звітний та попередній звітний період.
Якщо рядок 24 декларації не дорівнює нулю, то потрібно перевірити, чи дана сума за графою 4 не перевищує 5 відсотків сукупної балансової вартості основних засобів на початок року або 9 відсотків у підприємств, перелік яких визначено пунктом 22.4 Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (568-14) .
Рядок 25 декларації перевіряється на наявність арифметичних помилок з використанням даних декларації попереднього періоду. Причому рядок 25 графи 3 визначається як різниця даних рядка 25 графи 4 звітного та попереднього періодів.
Рядок 26 декларації перевіряється з даними звіту за формою 1-ПП.
Рядок 27 декларації (z0313-97) перевіряється одночасно з додатком "З". Арифметична сума рядків з 29.6 по 29.8 за графами 3 та 4 збігається з даними рядка 27 декларації за графами 3 та 4.
Рядок 28 декларації заповнюється на підставі рядка 18 додатка "Ж". Причому рядок 28 графи 3 декларації визначається як різниця даних рядка 28 графи 4 звітного та попереднього звітних періодів.
Рядок 29 декларації перевіряється як різниця даних рядка 29.13 додатка "З" та рядком 27 декларації за графами 3 та 4. Для цього на арифметичні помилки перевіряється додаток "З", в якому рядок 29.13 за графами 3 та 4 визначається як сума рядків з 29.1 по 29.12 за відповідними графами. Рядок 29.12 додатка "З" заповнюється лише за умови, що заповнено рядок 2.3 додатка "Б". Розходження в сумі - на курсову різницю.
Рядок 30 заповнюється на підставі додатка "І", в якому сума рядків з 30.1 по 30.7 за графами 3 та 4 повинна давати цифру рядка 30.8 по відповідній графі. Якщо рядок 30.4 додатка "І" не дорівнює нулю, то потрібно перевірити наявність документів, які б засвідчували факт вимушеної ліквідації основних засобів групи I. У разі ліквідації основних засобів за рішенням підприємства зазначена сума в даному рядку не заповнюється.
Рядок 31 перевіряється на підставі додатка "К". У додатку "К" податковий інспектор приділяє увагу рядкам 31.1 та 31.2. Якщо сума за зазначеними рядками перевищує номінальну вартість за рядком 31.1 корпоративних прав, за 31.2 балансовою вартістю матеріальних цінностей та коштів, переданих для здійснення спільної діяльності, податковий інспектор формує справу і передає управлінню організації документальних перевірок для використання при проведенні документальної перевірки на такому підприємстві.
Рядок 32 за графами 3 та 4 декларації (z0313-97) перевіряється арифметично як сума рядків з 14 по 31 + рядок 12 + рядок 13.
Крім зазначеного, рядок 32 графи 3 перевіряється як різниця між рядками 32 графи 4 декларацій звітного та попереднього звітного періоду.
Рядок 33 декларації заповнюється на підставі додатка "Л", в якому при перевірці даних рядка 33.4 податковий інспектор звіряє дані зі Звітом про отримані прибутки підприємствами всеукраїнських громадських організацій інвалідів та порядком його заповнення, що затверджений наказом ДПА України від 30.07.97 р. N 270 (z0315-97) . При відсутності такого звіту дані не приймаються.
При перевірці рядка 33.5 додатка "Л" одночасно перевіряються дані звіту про отримання прибутку від реалізації на митній території України спеціальних продуктів дитячого харчування власного виробництва, затвердженого наказом ДПА України від 31.07.97 р. N 275 (z0318-97) .
Рядок 33.6 цього додатка заповнюється, якщо платник подав письмове підтвердження податкового органу іншої держави про сплату в ній податку на прибуток та за наявності з такою державою міжнародного договору України про усунення подвійного оподаткування доходів, ратифікованого Верховною Радою України.
Крім цього арифметично перевіряється сума рядків з 33.4 по 33.6 додатка "Л" за графами 3 та 4, яка повинна збігатися з рядком 33 декларації (z0313-97) за графами 3 та 4.
Рядок 34 декларації заповнюється на підставі додатка "М", в якому перевіряється арифметична сума рядків з 34.1 по 34.5 за графами 3 та 4, що повинна співпадати із значенням рядка 34 за графами 3 та 4. Якщо дані рядка 34 перевищують у 10 разів дані рядка 34 попереднього звітного періоду, то справа передається для документальної перевірки.
Рядок 35 декларації (z0313-97) заповнюється на підставі додатка "Н", в якому в рядку 35.1 будуть проставлятись значення з прийняттям відповідних законодавчих актів про інноваційний продукт.
Рядок 35.2 приймається податковим інспектором за наявність документів аналогічно рядку 33.6 додатка "Л".
Рядки 35.3 та 35.4 додатка "Н" приймаються за наявності відповідних звітів підприємств: звіту про отриманий прибуток від реалізації на митній території України спеціальних продуктів дитячого харчування власного виробництва та звітів про отримані прибутки підприємствами всеукраїнських громадських організацій інвалідів. Рядки 34 та 35 за графою 3 декларації визначаються як різниця між рядком 34 та 35 графи 4 за звітний та попередній звітний період.
Починаючи від рядка 36 та рядка 37 - 46 дані за графою 3 не перевіряються як різниця між значеннями цих рядків за графою 4 за звітний та попередній звітний період, тому що такі значення не збігаються. Дані рядка 36 за графами 3 та 4 заповнюються за формулою, наведеною в декларації. Приклади заповнення цих рядків наводяться в додатку 4 до цього Порядку.
За рядком 36 декларації в разі від'ємного чи нульового значення за графами 3, 4 в декларації (z0313-97) дані проставляються з відповідними знаками:
прибуток - "+", збиток - "-".
Рядок 37 декларації заповнюється аналогічно як рядок 36 декларації. Проте при перевірці рядка 37 перевіряється додаток "О". При цьому при заповненні рядків 36.3 - 36.6 цього додатка дані не заповнюються в разі відсутності підтвердних документів, звітів, звернень тощо, про що говорилося в попередніх розділах.
Дані в рядках 38 та 40 декларації (z0313-97) проставляються з від'ємним значенням.
Рядок 39 за графами 3 та 4 декларації заповнюється тільки у випадку додатнього значення. При від'ємному та нульовому значенні прокреслюється.
Рядок 40 декларації (z0313-97) заповнюється за графою 3 та за графою 4 з від'ємним значенням.
Рядок 41 декларації заповнюється на підставі додатка "П" декларації. У додатку "П" за рядком 42 проставляються дані, на які зменшується нарахована сума податку як за квартал, так і зростаючим підсумком з початку року. У додатку "П-1" проставляються суми, сплачені до державного бюджету.
Наприклад, за рядком 42.1 граф 3 та 4 наводяться суми нарахованих авансових платежів, відповідно, за квартал та зростаючим підсумком з початку року. Проте рядок 42.1 за графою 4 враховує, крім суми нарахованих авансових внесків, і перерахунки за результатами звітних періодів.
За рядком 42.2 додатка "П" проставляються дані нарахованих платником сум податку (без пені та штрафів), донарахованих за актами перевірок минулого та поточного року податковим органом. Виявлені суми прибутків як за результатами документальних перевірок, так і платником податку самостійно відображаються в рядку 8.6 додатка "Е".
Для цілей Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (334/94-ВР) (ст. 11) звітним (податковим) роком вважається період, який розпочинається 1 січня поточного року і закінчується 31 грудня поточного року. Таким чином, пункт 16.4 в частині обчислення прибутку наростаючим підсумком з початку звітного фінансового року стосується прибутку, отриманого за період з 1 січня по 31 грудня поточного року.
Розглянемо умовні приклади врахування нарахованого податку на прибуток за минулий звітний період за рядком 42.2.
Приклад I. Проведено документальну перевірку суб'єкта підприємницької діяльності у вересні 1998 року за 1997 рік та 6 місяців 1998 року. У результаті перевірки збільшено валові доходи за 1997 рік на 4000 грн., за 6 місяців 1998 року на 1000 гривень. Результати роботи суб'єкта за 1997 рік - прибуткові. В акті документальної перевірки донараховано податок:
Період Валовий дохід Податок
1997 рік 4000 1200
6 місяців 1998 року 1000 300
Рознесено в картки особового рахунка:
I варіант: якщо за III квартал 1998 року - прибутки
грн.
Прибутки III кварталу 1998 року 35000
у т. ч.: - донараховано прибуток за 1997 рік (рядок 8.6 додатка "Е" декларації за 9 місяців 1998 року) 4000
- донараховано прибуток за 6 місяців 1998 року (рядок 8.6 додатка "Е" декларації за III квартал 1998 року) 1000
Нараховано податку (рядок 41.5 додатка "П") (35000 х 30 %) = 10500
Зменшуємо суму донарахованого податку за 1997 рік та 6 місяців 1998 року, які донараховані актом перевірки поточного року (рядок 42.2) 1500
Підлягає нарахуванню 9000
-------------------------
II варіант: якщо III квартал 1998 року підприємство працювало збитково.
грн.
Збитки за III квартал 1998 року без урахування донарахованих прибутків за 1997 рік та 6 місяців 1998 року -10000
Донараховано прибуток за 1997 рік (рядок 8.6 додатка "Е" декларації за 9 місяців 1998 року) +4000
Донараховано прибуток за 6 місяців 1998 року (рядок 8.6 додатка "Е" декларації за 9 місяців 1998 року) +1000
Нараховано прибутки (збитки) (-10000 + 5000) = -5000
Дані рядків 42.2 та 42.3, так як і дані рядка 42.1, заповнюються наростаючим підсумком з початку року. Дані рядків 42.4 - 42.9 заповнюються платником податку лише за сплаченими сумами за звітний квартал та наростаючим підсумком з початку року.
Причому при заповненні рядків 42.4 - 42.9 податковий інспектор відділу прямих податків в обов'язковому порядку повинен здійснити перевірку додатка "П" на правильність зменшення нарахованої суми податку на прибуток на суми, визначені за рядками 42.4 - 42.9.
Так, при одночасній сплаті сум за рядками 42.1 - 42.9 та недостатній сумі нарахованого податку на прибуток за звітний квартал у першу чергу погашається сума вартості торгового патенту. Особливість обліку за вказаним рядком полягає в тому, що непогашена вартість торгового патенту, не відшкодована нарахованою сумою податку на прибуток за звітний квартал, не обліковується як переплата та не може бути погашена в наступних звітних кварталах.
Пріоритети погашення нарахованою сумою податку на прибуток за звітний квартал, після погашення вартості торгового патенту, надаються за визначеними платником податку сумами за рядками 42.4 та 42.5, які аналогічно вартості торгових патентів погашаються нарахованою сумою податку на прибуток у межах звітного кварталу та не враховуються як переплата і не переносяться на погашення в наступних податкових періодах.
За рядками 42.6, 42.8 та 42.9 відшкодування нарахованою сумою податку на прибуток за звітний квартал здійснюється в межах нарахованого податку на прибуток, проте неперекриті суми зазначених платежів не вважаються переплатою та, на відміну від рядків 42.4 та 42.5, переносяться в рахунок зменшення податкового зобов'язання наступних періодів. Причому відшкодування за рядком 42.8 здійснюється в останню чергу.
За рядком 42.9 проставляються суми сплачених податків з дивідендів як резидентам, так і нерезидентам.
У разі недостатньої суми нарахованого податку на прибуток за звітний квартал та одночасної сплати сум, що визначені за рядками 42.3 та 42.1, а також за рядком 42.2, зазначені суми обліковуються як переплата.
Рядки 42, 43, 44, 45 декларації (z0313-97) заповнюються на підставі додатка "П" і забігаються за графами 3 та 4 відповідних рядків цього додатка.
Рядок 46 декларації заповнюється на підставі додатка "Р". Рядок 46.4 додатка "Р" необхідно звірити з рядком 5 звіту суб'єктів грального бізнесу про утримані і перераховані до бюджету 30 відсотків від суми прибутку особи, затвердженого наказом ДПА України від 19.01.98 р. N 35 (z0126-98) , якщо платник здійснює виплату особі у зв'язку з виграшем у казино, бінго, інші ігри у гральних місцях (домах). У разі якщо платник здійснює виплату виграшів як з виграшу у казино, бінго, інших ігор, так і з автоматичних розігрувальних пристроїв, які не контролюються уповноваженою на це фізичною особою, або тільки з автоматичних розігрувальних пристроїв, сума податку повинна відповідати сумі сплаченого податку за особовою карткою платника за звітний період.
Додаток "П-1" декларації заповнюється за формулами розрахунку, що наведені в рядках додатка.
Причому за рядком 43.13 проставляється лише сума нарахованих авансових внесків до державного бюджету.
Додаток "С" заповнюється платником податку самостійно за кожною бартерною угодою. При цьому додаток "С" надається у випадках, якщо контракт ще не закритий, тобто відбулася лише одна з операцій. Податковий інспектор при перевірці цього додатка повинен ретельно перевіряти фінансові результати від проведення бартерних операцій, які визначаються як різниця між графами 6 та 7 і 8 та 9. У разі отримання значних збитків від проведення бартерних операцій формується реєстр таких платників, який передається відділу (управлінню) документальних перевірок.
У разі коли графа 3 додатка "С" більша за графу 2, сума даних графи 6 додатка "С" повинна дорівнювати сумі, відображеній у рядку 1.2 додатка "А".
Якщо графа 3 додатка "С" менша за графу 2, то різниця між графами 2 і 3 плюс дані графи 6 додатка "С" повинна дорівнювати даним рядка 1.2 додатка "А".

Додаток 2
до Рекомендацій щодо прийому
та термінів розгляду
податкових декларацій з
податку на прибуток і
механізму реалізації
виявлених правопорушень

Рядки декларації та рядки додатків до декларації ( z0313-97 ), при заповненні яких необхідні звіти, повідомлення, інші документи

N з/п Рядок декларації Назва додатка, рядок декларації Додаткові звіти, повідомлення, розрахунки, відомості, що додаються до декларації
1 2 3 4
1. 1 додаток "А" ряд. 1.3 - Звіт про результати виконання підприємством довгострокових договорів (контрактів)
2. 2 додаток "Б" -
3. 3 додаток "В" -
4. 4 додаток "Г" -
5. 5 додаток "Д" -
6. 6 - -
7. 7 Письмове підтвердження податкового органу іншої держави щодо факту сплати податку за межами України
8. 8 додаток "Е"
9. рядок 8.4 - Звіт про результати спільної діяльності на території України без створення юридичної особи
10. 9 - -
11. 10 додаток "Є"
12. - ряд. 10.1 - 10.2 Повідомлення про зменшення валового доходу за операціями, пов'язаними з реалізацією товарів (виконанням робіт, наданням послуг)
13. - ряд. 10.4 - Звіт про отримані прибутки підприємствами всеукраїнських громадських організацій інвалідів
14. - ряд. 10.5 - Звіт про отриманий прибуток від реалізації на митній території України спеціальних продуктів дитячого харчування власного виробництва
15. - ряд. 10.6 - Звіт про результати виконання підприємствами довгострокових контрактів
16. ряд. 10.7 Письмове підтвердження податкового органу іншої держави щодо факту сплати податку за межами України
17. -
18. 11 -
19. 12 додаток "Е"
19а 12 додаток "Ж"
20. - рядок 12, 13 - Звіт про результати виконання підприємством довгострокових контрактів
21. 13 рядок 4, 8, 14 - Відомості про балансову вартість матеріальних ресурсів і малоцінних предметів та відомості про балансову вартість товарних запасів
22. 14 - -
23. 15 - -
24. 16 - -
25. 17 - -
26. 18 - -
27. 19 - -
28. 20 - -
29. 21 - -
30. 22 - -
31. 23 - -
32. 24 - -
33. 25 - -
34. 26 - -
35. 27 додаток "З" -
36. 28 додаток "Ж" -
37. 29 додаток "З" -
38. 30 додаток "І" -
39. 31 додаток "К"
ряд. 31.2 - Звіт про результати спільної діяльності на території України без створення юридичної особи
40. 32 - -
41. 33 Додаток "Л" ряд. 33.1 та 33.2, 33.3 - Відомості про балансову вартість матеріальних ресурсів і малоцінних предметів та відомості про балансову вартість товарних запасів
ряд. 33.4 - Звіт про отримані прибутки підприємствами всеукраїнських громадських організацій інвалідів
ряд. 33.5 - Звіт про отриманий прибуток від реалізації на митній території України спеціальних продуктів дитячого харчування
ряд. 33.6 - Письмове підтвердження податкового органу іншої держави щодо факту сплати податку за межами України
42. 34 додаток "М"
43. 35, 37 додаток "Н" ряд. 35.2 та ряд. 36.4 - Письмове підтвердження податкового органу іншої держави щодо факту сплати податку за межами України
ряд. 35.3 та ряд. 36.5 - Звіт про отриманий прибуток від реалізації на митній території України спеціальних продуктів дитячого харчування
ряд. 35.4 та ряд. 36.6 - Звіт про отримані прибутки підприємствами Всеукраїнських громадських організацій інвалідів
44. 36 - -
45. 38 - -
46. 39 - -
47. 40 - -
48. 41 додаток "П" -
49. 42 додаток "П"
50. - ряд. 42.1 - Повідомлення про сплату авансових внесків
51. - ряд. 42.3 Розрахунок про сплату консолідованого податку
52. ряд. 42.4 та ряд. 42.5 - Письмове підтвердження податкового органу іншої держави щодо факту сплати податку за межами України
ряд. 42.7 - Довідка про придбання торгового патенту
53. ряд. 42.8 Довідки, розрахунки, акти, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27 квітня 1998 року N 568 ( 568-98-п ), що надаються інвесторами для будівництва житла військовослужбовцям
54. 43 додаток "П" -
55. 44 додаток "П" -
56. 45 додаток "П" -
57. 46 додаток "Р" ряд. 46.4 - Звіт суб'єктів грального бізнесу про утримані та перераховані до бюджету 30 відсотків від суми прибутку особи
Примітка: додаток "С" надається при умові проведення підприємством у звітному податковому періоді бартерних операцій.

Додаток 3
до Рекомендацій щодо прийому
та термінів розгляду
податкових декларацій з
податку на прибуток і
механізму реалізації
виявлених правопорушень

Висновок відділу, що здійснює камеральні перевірки податкових декларацій і розрахунків, про необхідність включення підприємств (організацій, установ) в план проведення документальних перевірок

N з/п Назва підприємства Код ЄДРПОУ Дата реєстрації в податко- вому органі Основний вид діяльності (код за КВЕД) Підстава для проведення документальної перевірки (факти, що ставлять під сумнів звітні дані платника податку)
1 2 3 4 5 6
 Начальник відділу               ___________         ___________
 обліку                           підпис               (П.І.Б.)
 "___" _______________ 200_ р.

Додаток 4
до Рекомендацій щодо прийому
та термінів розгляду
податкових декларацій з
податку на прибуток і
механізму реалізації
виявлених правопорушень

Розрахунок умовного прикладу заповнення рядків декларації про прибуток підприємства ( z0313-97 )

N з/п Назва рядка Декларації (скорочена) Код рядка I кв. II кв. I пів- річчя III кв. 9 міс. IV кв. 2000 р. I кв. 2001 р. II кв. I пів річчя
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
1. Скоригований валовий дохід 11 100 150 250 100 350 100 450 300 220 520
2. Скориговані валові витрати 32 50 130 180 85 265 80 345 180 90 270
3. Амортизації 34 30 50 80 40 120 25 145 70 45 115
4. Оподаткову- ваний прибуток 36 +20 -30 -10 -25 -35 -5 -40 +50 +85 +135
5. Від'ємне значення за результатами попереднього кварталу 38 -10 - -10 -10 -10 -35 -10 -50 - -50
6. Оподаткову- ваний прибуток з урахуванням від'ємного значення об'єкта опо- даткування 39 +10 - - - - - - - +85 +85
7. Від'ємне значення об'єкта, що переноситься на наступні квартали 40 - +30 -20 -35 -45 -40 -50 - - -
8. Податкове зобов'язання 41 3 - - - - - - - 25,5 25,5

Додаток 5
до Рекомендацій щодо прийому
та термінів розгляду
податкових декларацій з
податку на прибуток і
механізму реалізації
виявлених правопорушень
           Державна податкова інспекція (адміністрація)
                       в _________________
                         (районі, місті)
_____________ N _____________

Акт

_________________________________________________________________
                             (посада)
_________________________________________________________________
                       (прізвище, ініціали)
державної податкової інспекції (адміністрації) в ________________
_________________________________________________________________
                          (районі, місті)
складено  акт  щодо  своєчасності  подання податкової  звітності
з  податку  на прибуток за
_________________________________________________________________
                         (звітний період)
платником податку на прибуток ___________________________________
_________________________________________________________________
 (назва, податковий номер платника податку на додану вартість,
  код ЄДРПОУ чи ДРФОУ)
     Перевіркою встановлено,  що в  порушення  вимог  пункту  16.4
Закону  України  "Про  оподаткування  прибутку підприємств",  яким
встановлено, що у терміни не пізніше 25 числа місяця, що настає за
звітним  періодом,  платник  податку  подає  податковому органу за
своїм місцезнаходженням податкову декларацію незалежно  від  того,
чи   виникло   у   цьому  періоді  податкове  зобов'язання  чи  ні
__________________________________________________________________
                         (назва платника)
подано ___________________________________________________________
__________________________________________________________________
_________________ з порушенням терміну подання ___________________
 (дата подання)                                 (термін подання)
____________________  ____________________  ____________________
 (Посада особи, яка         (Підпис)        (Прізвище, ініціали)
       склала акт)
                        Копію акта отримав:
____________________  ____________________  ____________________
  (Посадова особа           (Підпис)        (Прізвище посадової
      платника                                    особи -
 податку, прізвище                           платника податку)
      платника
 податку - фізичної
       особи)

Додаток 6
до Рекомендацій щодо прийому
та термінів розгляду
податкових декларацій з
податку на прибуток та
механізму реалізації
виявлених правопорушень
           Державна податкова інспекція (адміністрація)
                   в __________________________
                          (районі, місті)

Акт N ___

від "__" ____________ 200_ р.

про результати проведення перевірки податкової декларації про прибуток

 Мною, ___________________________________________________________
               (прізвище, ім'я, по батькові, посада)
      державної податкової    інспекції    проведено     перевірку
податкової звітності підприємства ________________________________
__________________________________________________________________
код ЄДРПОУ __________________, розрахунковий рахунок _____________
по наданій податковій звітності за період ________________________
Перевірка проведена "___" ____________ 200_ р.
      Відповідальними особами   за   стан  фінансово-господарської
діяльності вищеназваного підприємства за період
__________________________________________________________________
були: керівник _______________ головний бухгалтер ________________
Перевірка проведена на підставі таких документів: ________________
__________________________________________________________________
Перевіркою встановлено:___________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
Висновки:
1. Перевіркою податкової декларації встановлено:
Зменшення (збільшення)* податку на прибуток - на _______ тис. грн.
2. Сума   нарахованого штрафу становить (5 відсотків донарахованої
суми) ___ тис. грн. за ________________ - на __________ тис. грн.;
                      (період перевірки)
Додатки на _____________________ аркушах.
_________________________________   ______________________________
(посада спеціаліста, який            (підпис, ініціали, прізвище)
   проводив перевірку)
Керівник підприємства              _______________________________
                                    (підпис, ініціали, прізвище)
Головний бухгалтер                 _______________________________
                                    (підпис, ініціали, прізвище)
Один примірник акта отримав
керівник                           _______________________________
(головний бухгалтер)                (підпис, ініціали, прізвище)
підприємства
"___" _____________ 200_ р.
____________
* Термін "зменшення (збільшення)" означає різницю між даними, зазначеними в декларації, та даними, отриманими за результатами перевірки.

Додаток 7
до Рекомендацій щодо прийому
та термінів розгляду
податкових декларацій з
податку на прибуток та
механізму реалізації
виявлених правопорушень

Довідка

про самостійне нарахування платником податку на прибуток штрафу у розмірі десяти відсотків суми недоїмки, яка виникла в результаті виявлення таким платником податку помилок, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації*

 1. Платник ______________________________________________________
                       (назва підприємства)
 2. Адреса _______________________________________________________
 3. Телефони посадових осіб підприємства _________________________
 4. Ідентифікаційний код платника згідно з ЄДРПОУ ----------------
                                                  ----------------
 ---------------------------------------------------------------------
 |5. Податковий період ____ року -- квартал--півріччя--3 квартал--рік|
 |                               --        --        --         --   |
 |Довідка подається до державної податкової                          |
 |інспекції ( адміністрації) в                                       |
 ---------------------------------------------------------------------
 6. Дата подання довідки "___" _______________ 200_ року
 ----------------------------------------------------------------------------
 |7. Податковий період ____ року -- квартал -- півріччя -- 3 квартали -- рік|
 |                               --         --          --            --    |
 |за який виявлено помилку                                                  |
 ----------------------------------------------------------------------------
 8.  Сума  самостійно  виявленого  податку на прибуток,  яка  збільшує
 податкові зобов'язання в зв'язку з виправленням помилок
 _________________________________________________________________
                                  одиниця виміру: гривня
 9. Сума самостійно нарахованого штрафу у розмірі десяти відсотків
 суми недоїмки, яка виникла в результаті виявлення помилок
 _________________________________________________________________
                          одиниця виміру: гривня
 Наведена інформація є правильною
     Керівник підприємства
     _____________________                     М. П.
(підпис) (прізвище)
------------------------------------------------------------------
|Проведення нарахованого штрафу за особовим рахунком платника    |
|податку:                                                        |
|Сума (рядок 9): ________________________ гривень.               |
|Дата "___" _______________ 200_ року                            |
|Службова особа ДПІ (ДПА) ____________________                   |
|                           (підпис, прізвище)                   |
------------------------------------------------------------------
____________
* Довідка складається платником податку самостійно і підтверджує факт самостійного нарахування штрафних санкцій.
Довідка подається разом з декларацією окремо за кожний звітний період у разі, коли сума податкового зобов'язання в новій декларації перевищує суму податкового зобов'язання, нарахованого платником податку у старій декларації з помилками.
"Галицькі контракти - Документи для роботи",
N 40, жовтень, 2001 р.