УПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

ЛИСТ

від 16.04.2008 р. N 04-093/ 3111

Відділ готівкового обігу і касових операцій  

Комерційним банкам м. Харкова та Харківської області 


Щодо роботи з готівкою

В останні роки простежується стала тенденція щодо збільшення грошових потоків через банківські установи як у цілому по Україні, так і у межах Харківської області.

За результатами аналізу даних статистичного звіту про касові обороти щодо установ банків області (ф. N 748) протягом січня - березня ц. р. надходження готівкою до кас установ банків склали 15,2 млрд. грн., що на 64,5 % більше, ніж за відповідний період м. р. (збільшення спостерігалося за всіма статтями надходжень). Видачі за цей період збільшились на 66,7 % і склали 12,4 млрд. грн.

Як і в попередніх періодах, підсумком руху готівки в області за 3 місяці 2008 року було вилучення готівки з обігу, обсяги якої проти аналогічного періоду 2007 року збільшилися в 1,6 разу і склали 2,8 млрд. грн.

Збільшення об'ємів готівки вимагає додаткових зусиль щодо забезпечення готівкового обігу області банкнотами і монетами належної якості та відповідних номіналів і від управління і від касових працівників комерційних банків.

Управління здійснює контроль якості формування та сортування банкнот установами банків як при перерахуванні придатної готівки так і шляхом вибіркового перерахування зношеної готівки відповідно до вимог Інструкції про касові операції в банках України, затвердженої постановою Правління Національного банку України N 337 від 14.08.2003, зі змінами і доповненнями (далі - Інструкція N 337) та Правил визначення платіжності та обміну банкнот і монет Національно банку України, затверджених постановою Правління Національного банку України N 547 від 17.11.2004, зі змінами та доповненнями (далі - Постанова N 547).

За результатами перерахування у 1 кварталі 2008 р. маємо зазначити що типові недоліки формування лишаються незмінними із року в рік, а саме:

- на бандеролях не проставлялись іменні штампи;

- відсутні підписи касира на бандеролях;

- різні дати та реквізити на накладці та бандеролях;

- підпис касира на верхній накладці пачки не відповідає підписам на бандеролях корінців;

- відсутні відбитки на поліетиленовій стрічці та інш.

Є зауваження щодо якості сортування банкнот і переважно це наявність придатної до обігу готівки у пачках зі зношеними банкнотами номіналом 50 - 200 грн. Наводимо перелік банківських установ, у пачках яких було виявлено більше третини придатних банкнот:

- АКІБ "Укрсиббанк", Харківська філія ВАТ "ВіЕйБі Банк" у м. Харкові, ХФ АБ "Тавріка" у м. Харкові, Філія ЗАТ "Перший Український міжнародний банк" у м. Харкові, Центральне відділення ВАТ "Морський Транспортний банк" у м. Харкові, Філія ВАТ "Державний експортно-імпортний банк України" у м. Харкові, ХОД ВАТ "РБ Аваль" у м. Харкові, ХФ ВАТ ВТБ Банк, Філії Промінвестбанку м. Харкова, АК РБ "Регіон Банк", ВАТ "Реал Банк", а у пачках зношених банкнот, сформованих касирами Дирекції АБ "Діамант банк" у м. Харкові та Харківського відділення N 1 ВАТ "Родовід Банк", придатних було більше половини, а саме: 51,3 % та 55,2 % відповідно.

Також має тенденцію до збільшення кількість придатних банкнот, які у процесі обробки на автоматизованих системах BPS-1040 повертаються для ручної обробки, частка з яких потребує дослідження. За звітний період управлінням проведено експертизу сумнівних банкнот, які надійшли від установ банків та виявлені при перерахуванні готівки касирами управління та складено 356 актів. За результатами експертизи виявлено 129 фальшивих банкнот, 108 з яких надійшли від банківських установ та 2 неплатіжні.

Крім того, за результатами перерахування зношеної готівки Центральним сховищем Національного банку України за 1 квартал 2008 року є серйозні зауваження як щодо якості сортування банкнот, формування пачок, не відповідності року випуску банкнот зазначеного на верхній накладці, віднесення до справжніх підроблених банкнот касовими працівниками установ банків так і касових прорахунків. За січень-лютий поточного року Центральним сховищем щодо установ банків Харківської області виявлено фальшивих банкнот 6 випадків, надлишків 6 випадків, нестач 4 випадки.

У зв'язку із вищевикладеним звертаємо увагу відповідальних працівників установ банків, на необхідність усунення зазначених недоліків щодо якості готівки та посилення контролю щодо безумовного виконання вимог Інструкції N 337 та Постанови N 547 стосовно організації роботи з готівкою.

 

Начальник управління 

В. В. Качук