Про затвердження Порядку розміщення товарів і транспортних засобів на складах тимчасового зберігання Харківської митниці

Наказ Харківської митниці
від 18 березня 2008 року N 192

Зареєстровано в Головному управлінні юстиції у Харківській області
11 квітня 2008 р. за N 7/975

Відповідно до положень статей 99 - 109 Митного кодексу України від 11.07.2002 N 92-IV та вимог наказу Держмитслужби України від 07.10.2003 N 674 "Про затвердження Положення про склади тимчасового зберігання" (далі - Положення), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19.11.2003 за N 1061/8382, НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Порядок розміщення товарів і транспортних засобів на складах тимчасового зберігання Харківської митниці (додається).

2. Уважати таким, що втратив чинність, наказ Східної регіональної митниці від 14.01.2004 N 21 "Про затвердження Порядку розміщення товарів і транспортних засобів на складах тимчасового зберігання у Харківській митниці", зареєстрований в Харківському обласному управлінні юстиції 22.01.2004 за N 6/702 (зі змінами).

3. Начальнику відділу організації митного контролю Мітяєву Г. Є та начальнику юридичного відділу Пузікову В. А. забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Головного управління юстиції у Харківській області.

4. Головному інспектору із зв'язків з громадськістю Уваровій А. В. забезпечити оприлюднення цього наказу після його державної реєстрації.

5. Начальнику загального відділу Єльніковій О. П. забезпечити направлення цього наказу згідно з розсипкою.

6. Відповідальність за виконання цього наказу покласти на начальників відділів митного оформлення, відділу організації митного контролю та юридичного відділу в частині, що їх стосується.

7. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступників начальника Харківської митниці згідно з розподілом обов'язків.

8. Цей наказ набирає чинності через 10 днів з дня опублікування.

 

Начальник Харківської митниці 

М. І. Прудніков 


 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Харківської митниці
від 18 березня 2008 р. N 192

Зареєстровано
в Головному управлінні юстиції у Харківській області
11 квітня 2008 р. за N 7/975 


Порядок розміщення товарів і транспортних засобів на складах тимчасового зберігання Харківської митниці

1. Загальні положення

1.1. Цей Порядок розміщення товарів і транспортних засобів на складах тимчасового зберігання Харківської митниці (далі - Порядок) розроблений з метою впорядкування процедури розміщення товарів і транспортних засобів на складах тимчасового зберігання (далі - СТЗ) в зоні діяльності Харківської митниці (далі - митниця), видачі їх із СТЗ після проведення митного оформлення.

1.2. Терміни, які вживаються у цьому Порядку, визначені Митним кодексом України від 11.07.2002 N 92-IV та Положенням.

2. Розміщення товарів і транспортних засобів на складах тимчасового зберігання

2.1. Рішення про розміщення товарів на СТЗ відкритого типу приймає начальник підрозділу митного оформлення Харківської митниці (далі - ПМО), до компетенції якого віднесений контроль діяльності СТЗ, на якому планується розміщення товарів, або інша посадова особа цього ж ПМО, визначена його начальником.

Рішення про розміщення товарів на СТЗ закритого типу приймає начальник ПМО, яким здійснюється митне оформлення цих товарів і транспортних засобів.

У вихідні, святкові та неробочі дні Харківської митниці рішення про розміщення товарів на СТЗ може приймати особа з числа керівного складу митниці, призначена відповідальним черговим по митниці.

2.2. З метою розміщення товарів і транспортних засобів на СТЗ уповноважена особа підприємства - власника товарів звертається з письмовою заявою на ім'я начальника ПМО, зазначеного у підпункті 2.1 цього Порядку (далі - Заява), за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку. Заява реєструється у ПМО.

2.3. Факт розміщення товарів на СТЗ на тимчасове зберігання під митним контролем фіксується в Акті за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку, який реєструється у ПМО.

2.4. Акт заповнюється у трьох примірниках:

перший примірник залишається у справах ПМО митниці;

другий примірник призначається для власника СТЗ;

третій примірник призначається для підприємства - власника товарів (у випадках розміщення товарів на СТЗ відкритого типу).

Одержувачі другого та третього примірників Акта розписуються про факт отримання в першому примірнику.

2.5. Якщо підприємство - власник товарів є одночасно підприємством - власником СТЗ, то Акт заповнюється в установленому порядку у двох примірниках. При цьому реквізити "підприємство, яке передає товари на зберігання під митним контролем" та "підприємство (власник складу), яке приймає товари на зберігання під митним контролем", збігаються.

3. Особливості розміщення товарів і транспортних засобів на складі тимчасового зберігання відкритого типу в міжнародному авіаційному пункті пропуску "Харків-Аеропорт", з врахуванням положень Конвенції про міжнародну цивільну авіацію (ІКАО, Doc 7300), Стандартної Угоди про наземне обслуговування (ІАТА АНМ 810 April 1998 - 2000)

3.1. Рішення про розміщення товарів на СТЗ приймає уповноважена начальником підрозділу митниці в пункті пропуску "Харків-Аеропорт" посадова особа.

3.2. Умовою розміщення товарів на СТЗ відкритого типу, розташованому в міжнародному авіаційному пункті пропуску "Харків-Аеропорт", є:

наявність передбаченого Стандартною Угодою про наземне обслуговування відповідного договору між авіакомпаніями та власником СТЗ;

подання власником товарів (уповноваженою ним особою) авіаційної вантажної накладної (Air Waybill), вантажної відомості (карго-маніфесту) та інших передбачених законодавством товарно-супровідних документів.

3.3. Підставою (дозволом) для розміщення товарів на СТЗ є наявність на авіаційній вантажній накладній, вантажній відомості (карго-маніфесті) та інших передбачених законодавством товарно-супровідних документах відтиску, штампа "Під митним контролем", проставленого уповноваженою посадовою особою підрозділу митниці в пункті пропуску "Харків-Аеропорт".

3.4. Видача із СТЗ товарів, митне оформлення яких відбулось в інших ПМО митниці, здійснюється уповноваженою начальником підрозділу митниці в пункті пропуску "Харків-Аеропорт" посадовою особою, за наявності оригіналу вантажної митної декларації з відповідними відмітками, що свідчать про завершення митного оформлення товарів у повному обсязі, та її електронної копії в центральній базі даних єдиної автоматизованої інформаційної системи Держмитслужби України,

4. Порядок контролю за товарами, які розміщені на СТЗ

4.1. З метою забезпечення контролю за товарами, розміщеними на тимчасове зберігання під митним контролем на СТЗ, у ПМО формується окрема тека, де зберігаються зареєстровані Заяви (у разі наявності), Акти та документи до них.

4.2. Не менш ніж за місяць до закінчення терміну тимчасового зберігання товарів під митним контролем, ПМО, за дозволом якого товари розміщено на СТЗ, на адресу підприємства - власника товарів, що розміщені на СТЗ, готується та направляється лист-попередження про те, що визначений термін перебування товарів під митним контролем минає і вони повинні бути оформлені в митному відношенні або передані для зберігання митному органу, а також про те, що в разі невиконання встановлених вимог підприємство буде притягнуте до відповідальності згідно з вимогами чинного законодавства.

4.3. Переміщення товарів з одного СТЗ, де вони розміщені на тимчасове зберігання під митним контролем, на інший СТЗ у зоні діяльності митниці здійснюється за письмовою заявою підприємства - власника товарів зі складанням нового Акта.

4.4. В разі необхідності продовження терміну тимчасового зберігання товарів або зміни обраного митного режиму підприємство - власник товарів завчасно, у термін не менший ніж 15 днів до закінчення строку зберігання, надає ПМО, за дозволом якого товари розміщено на СТЗ, відповідну мотивовану заяву.

4.5. Про прийняте рішення за результатами розгляду заяви про продовження терміну тимчасового зберігання товарів або зміну обраного митного режиму письмово повідомляється підприємство - власник товару.

5. Порядок видачі товарів із СТЗ після проведення митного оформлення

5.1. У разі проведення митного оформлення товарів, розміщених на СТЗ, відповідно до обраного митного режиму, уповноважена посадова особа ПМО надає дозвіл на видачу товарів із СТЗ.

5.2. Після закінчення в повному обсязі митного оформлення товарів, розміщених на тимчасовому зберіганні під митним контролем на СТЗ, Заява (у разі наявності), Акт та пакет документів до них вилучаються з теки контролю, зшиваються разом з першим примірником ВМД та зберігаються у ПМО, що здійснив митне оформлення.

У випадку проведення митного оформлення товарів ПМО іншим, ніж тим, за рішенням якого товари розміщені на СТЗ, до справ кожного із зазначених ПМО вноситься відповідна інформація.

У випадках, якщо товар передається для зберігання на склад митниці, Заява (у разі наявності), Акт та пакет документів до них вилучаються з теки контролю, зшиваються разом з документами на підставі яких товар знято з контролю та передано на склад митниці. Ці документи зберігаються ПМО в окремій теці.

6. Прикінцеві положення

6.1. З метою здійснення контролю за діяльністю СТЗ відділом організації митного контролю організуються планові і раптові інвентаризаційні перевірки діяльності СТЗ.

6.2. Спірні, складні та не визначені цим Порядком питання митного контролю товарів, що зберігаються на СТЗ, вирішуються ПМО у робочому порядку у взаємодії з відділом організації митного контролю.

 

Начальник відділу організації
митного контролю 

 
Г. Є. Мітяєв 


 

Додаток 1
до Порядку розміщення товарів і транспортних засобів на складах тимчасового зберігання Харківської митниці 


Начальнику ________________________
                                                  (назва ПМО)
 


ЗАЯВА

Підприємство ________________________________________________________________________
                                                                                                          (повна назва підприємства)
код за ЄДРПОУ _________________

адреса: ________________________

тел. __________________________

Банківські відомості:

Банк _________________________________________________________________________________
                                                                                                         (назва банку, адреса)
р/р ______________ МФО ______________

в/р ______________ МФО ______________

Акредитаційний N __________________________ від "___" ______________________ р.
просить Вашого дозволу на розміщення товарів _____________________________________________

_____________________________________________________________________________________
                                                                                                              (назва вантажу) 

що надійшли на нашу адресу за:
документом контролю доставки _________________________________________________________,
контрактом __________________________________________________________________________,
товаросупровідними документами _______________________________________________________
на зберігання під митним контролем на складі тимчасового зберігання _________________________
_____________________________________________________________________________________
                                                                                            (тип складу, назва підприємства)
за адресою: _________________________________________________________________, у зв'язку з
_____________________________________________________________________________________

З правилами зберігання товарів під митним контролем та, зокрема, статтями 99 - 109 Митного кодексу України ознайомлені.

З вимогами статей 329 - 331, 334, 336 - 338, 340, 342 - 344, 353, 355 Митного кодексу України - ознайомлений.

Зобов'язуємося заявити товари, в митний режим ___________________________________________
або передати їх на склад митниці до закінчення строків тимчасового зберігання товарів під митним контролем, встановлених статтею 108 Митного кодексу України

Примітки: ___________________________________________________________________________

Керівник підприємства _________________________________________________________ (П. І. Б.)

М. П.
 

  

Розміщення товару на зберігання під митним
контролем дозволено

"___" ___________ р.

________________________________________
(посада, підпис, прізвище, ініціали посадової особи ПМО) 


 

Додаток 2
до Порядку розміщення товарів і транспортних засобів на складах тимчасового зберігання Харківської митниці 


АКТ
про розміщення товарів і транспортних засобів на тимчасове зберігання під митним контролем на СТЗ

N ___ 

"___" ___________ 200_ р. 

Мною, _______________________________________________________________________________
                                                  (посада, прізвище, ім'я, по батькові посадової особи Харківської митниці)
у присутності _________________________________________________________________________
                                                                                           (посада, прізвище, ім'я, по батькові)
представника підприємства (або посередника) _____________________________________________,
                                                                                                                                                     (назва підприємства)
яке передає товари для зберігання на СТЗ,
_____________________________________________________________________________________
                                                                                 (посада, прізвище, ім'я, по батькові)
представника підприємства (власника СТЗ) _______________________________________________,
                                                                                                                                             (назва підприємства)
яке приймає товари для зберігання на СТЗ,
знято пломбу N _____ з _______________, реєстраційний N _________________________________,
                                                                                                                                                            (вид транспортного засобу)
проведено митний огляд вантажу, який надійшов з _________________________________________,
                                                                                                                                                      (країна відправлення)
за документом контролю доставки N ____, виписаним ____________________________ митницею.

При митному огляді встановлено, що кількість місць товарів _________________________________
___________________________________________________________________ даним, зазначеним у:
                                                                     (відповідає, не відповідає)
товарно-транспортній накладній ________________________________________________________,
книжці МДП _________________________________________________________________________,
комерційному рахунку _________________________________________________________________.

Нижчеперелічені товари і транспортні засоби прийнято для зберігання на СТЗ за адресою:
_____________________________________________________________________________________
за договором на зберігання товару від ____________________ N ______________________________
 


N
з/п 

Назва товару (особливі ознаки) 

Кількість
(вага) 

  

  

  

  


Результати митного огляду:
_____________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________
Представнику СТЗ _____________________________________________________________________
                                                                                                                  (назва підприємства)
_____________________________________________________________________________________,
                                                 (прізвище, ім'я, по батькові особи, відповідальної за зберігання товарів)
який мешкає за адресою: ________________________________________________________________,
роз'яснено положення митного законодавства, що регламентують питання тимчасового зберігання товарів і транспортних засобів підприємством під митним контролем і відповідальність за порушення цих положень (статті 329 - 331, 334, 336 - 338, 340, 342 - 344, 353, 355 Митного кодексу України).

На склад накладено митне забезпечення N ________ у кількості _______ шт. та пломби власника СТЗ N ________ у кількості _______ шт. 


Товари і транспортні засоби
на тимчасове зберігання під
митним контролем на СТЗ
передав 

 
 
_____________________
(підпис, прізвище,
ініціали) 

Печатка власника товарів і транспортних засобів, уповноваженої особи підприємства - власника товарів 

Товари і транспортні засоби
на тимчасове зберігання під
митним контролем на СТЗ
прийняв 

 
_____________________
(підпис, прізвище,
ініціали) 

Печатка представника СТЗ 

Посадова особа митниці 

_____________________
(підпис, прізвище,
ініціали) 

Відтиск штампа
"Під митним контролем" 

Копію акта ___________________ "___" ____________ 200_ р.
отримав: 

(підпис) 

                _____________________ "___" ____________ 200_р. 

(підпис) 


____________