ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

РОЗПОРЯДЖЕННЯ
Харків

від 18 квітня 2002 року № 166

Про термін опалювального періоду для
населення у разі відсутності газових лічильників

Зареєстровано в Харківському
обласному управлінні юстиції
"19" квітня 2002 р
за № 26/563

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 8 червня 1996 р. № 619 "Про затвердження норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників":

1 .Установити опалювальний період у Харківській області з 1 жовтая по 30 квітня щороку для населення, яке використовує природний газ на індивідуальне опалення, у разі відсутності газових лічильників.

2.Газопостачальним підприємствам забезпечити своєчасне включення та відключення індивідуальних газових опалювальних приладів відповідно до діючих норм і правил.

3.У правлінню паливно-енергетичного комплексу обласної державної адміністрації про хід виконання розпорядження інформувати обласну державну адміністрацію щорічно 5 жовтня та 5 травня.

4.Контроль за виконанням розпорядження залишаю за собою.

5.Це розпорядження набирає дії в порядку, встановленому чинним законодавством.

Перший заступник голови
обласної державної адміністрації

О.Колесніков

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту розпорядження "Про термін опалювального
періоду для населення у разі відсутності газових лічильників".

1. Обгрунтування необхідності прийняття розпорядження

Зазначений проект розпорядження розроблено на виконання пункту 4 приміток до "Норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників", затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 8 червня 1996 року № 619 "Про затвердження норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників", де передбачено, що тривалість опалювального періоду встановлюється обласними держадміністраціями.

2. Мета і завдання прийняття розпорядження

Метою прийняття розпорядження є:

- максимальне приведення фактичного споживання газу населенням, якому нарахування за використаний природний газ проводиться згідно встановлених норм споживання, до рівня цих норм;

- впорядкування розрахунків за спожитий природний газ населенням для індивідуального опалення при відсутності газових лічильників;

- забезпечення можливості чіткого планування та своєчасного проведення газопостачальними організаціями заходів по технічному обслуговуванню опалювальних приладів у населення;

- зменшення комерційних втрат газопостачальних організацій;

- стимулювання населення до встановлення газових лічильників і відповідного зменшення споживання природного газу.

3. Загальна характеристика та основні положення проекту розпорядження

Споживання природного газу у разі відсутності лічильників здійснюється без обмежень і у багатьох випадках перевищує встановлені норми. Відсутність обмежень, а також можливість отримання житлових субсидій, наявность пільг не спонукає населення до економії газу та оснащення житла газовими лічильниками.

Зменшення споживання газу населенням можливе лише за умови наявності обліку споживання.

Розпорядження регулює відносини між газопостачальними організаціями та громадянами - споживачами газу в частині нарахування за споживання газу в опалювальний період при відсутності лічільників газу. Основним положенням проекту розпорядження є встановлення терміну опалювального періоду в Харківській області за данними багаторічного моніторингу фактичного споживання природного газу населенням при відсутності газових лічильників.

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

Основними нормативними документами, які забезпечують правове регулювання у даній сфері є:

1. Постанова Кабінету Міністрів України від 9 грудня 1999 року № 2246 "Про затвердження Правил надання населенню послуг з газопостачання".

2. Постанова Кабінету Міністрів України від 8 червня 1996 року № 619 "Про затвердження норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників".

5. Фінансово-економічне обгрунтування .

Реалізація розпорядження не потребує додаткових матеріальних та інших витрат.

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття розпорядження

Прийняття зазначеного розпорядження надасть можливість:

- чіткого планування організаційних заходів газопостачальних організацій, пов'язаних з початком та закінченням опалювального сезону;

- зменшення обсягів споживання газу населенням;

- покращення економічної ситуації в газопостачальних організаціях

- зменшення видатків з бюджету на оплату пільг та субсидій. Негативного впливу прийняття розпорядження на соціально-економічну ситуацію в області не прогнозується

Начальник управління паливно-енергетичного
комплексу облдержадміністрації
В. Без'язичний