Про посилення контролю за використанням і збереженням грошових коштів та матеріальних цінностей

Розпорядження Харківської обласної державної адміністрації
від 9 грудня 1998 року  N 1039

Зареєстровано в Харківському обласному управлінні юстиції
24 грудня 1998 р. за N 68/216

Розглянувши наслідки роботи контрольно-ревізійної служби за дев'ять місяців 1998 року, обласна державна адміністрація відзначає, що незважаючи на вжиті заходи щодо наповнення доходної частини бюджету, цільового і економного витрачання та збереження грошових коштів і матеріальних цінностей, керівниками управлінь, відділів та інших структурних підрозділів районних державних адміністрацій, виконкомів міських і районних в м. Харкові рад, підвідомчих підприємств, установ і організацій не приділяється належна увага контролю за ефективним використанням державних коштів, запобіганню фактів розкрадання та розбазарювання грошей і майна.

Ревізіями та перевірками, проведеними контрольно-ревізійним управлінням в Харківській області у січні - вересні поточного року, майже на кожному другому перевіреному підприємстві, установі та організації встановлено незаконних і не за цільовим призначенням проведених витрат, недостач і розкрадань грошових коштів і матеріальних цінностей на загальну суму 57288,8 тис. грн., в тому числі на підприємствах і в організаціях, підпорядкованих управлінням житлово-комунального господарства - 1127,8 тис. грн., охорони здоров'я - 600,5 тис. грн., освіти - 303,1 тис. грн., соціального захисту - 256,7 тис. грн., культури - 112,5 тис. грн.

Донараховано до бюджету платежів та інших сум, відрахувань до державних фондів 83225,5 тис. грн., з яких поступило до бюджету 3568,9 тис. грн.

В особливо великих розмірах виявлені незаконні витрати і недостачі в державному підприємстві "Харківський метрополітен", Лозівському виробничому підприємстві водопровідно-каналізаційного господарства, відділі освіти Шевченківської райдержадміністрації, Харківській міській лікарні швидкої невідкладної допомоги, Красноградській центральній районній лікарні, Палаці культури "Харків" Червонозаводського району м. Харкова.

Незаконне витрачання бюджетних і позабюджетних коштів наявне у більшості сільських і селищних рад. З 261 перевірених установ незаконні і не за цільовим призначенням проведені витрати, недостачі грошових коштів і матеріальних цінностей виявлені в 230, на загальну суму 366,3 тис. грн., в тому числі недостачі - в 126 на суму 41,6 тис. грн.

Найбільші суми фінансових порушень при виконанні сільських і селищних бюджетів допущені у Харківському, Краснокутському, Кегичівському, Зачепилівському, Дергачівському, Валківському, Богодухівському та деяких інших районах.

Не поліпшується ситуація на підприємствах і в організаціях недержавної форми власності. З перевірених 747 підприємств і організацій незаконні і не за цільовим призначенням проведені витрати встановлені в 211, на суму 31707,2 тис. грн., недостачі і розкрадання - в 140 на 3860,7 тис. грн., по 183 підприємствах донараховане до бюджету та позабюджетних фондів 72022,4 тис. грн. належних платежів.

Керівниками бюджетних установ не повною мірою виконуються вимоги Указів Президента України від 12 травня 1996 року N 333 "Про невідкладні заходи щодо забезпечення своєчасної виплати заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат", від 28 лютого 1997 року N 187 "Про заходи щодо забезпечення наповнення державного бюджету та посилення фінансово-бюджетної дисципліни", від 21 січня 1998 року N 41 "Про запровадження режиму жорсткого обмеження бюджетних видатків та інших державних витрат, заходи щодо забезпечення надходження доходів до бюджету і запобігання фінансовій кризі".

Перевірками виконання Указу Президента України від 21 січня 1998 р. N 41, проведеними з початку поточного року в 335 установах, порушення виявлені в 73, в тому числі 16 - установами, де кошториси не були складені, отримано 5022,4 тис. грн. бюджетного фінансування.

Факти непроведення скорочення на 15 відсотків видатків на службові відрядження, утримання службового автотранспорту виявлені в бюджетних установах Валківського, Дворічанського, Дергачівського, Зміївського, Золочівського, Краснокутського, Куп'янського, Печенізького, Харківського, Чугуївського районів.

З метою посилення контролю за використанням і збереженням грошових коштів та матеріальних цінностей, забезпечення виконання вимог вищезазначених Указів Президента України та постанови Кабінету Міністрів України від 13 травня 1998 року N 668 "Про заходи щодо запобігання порушенням фінансової дисципліни у бюджетних установах і організаціях":

1. Головам районних державних адміністрацій, начальникам управлінь облдержадміністрації - освіти (О. Л. Сидоренко), охорони здоров'я (В. С. Яворський), соціального захисту населення (заступник начальника В. М. Онищенко), культури (О. А. Марченко) та житлово-комунального господарства (О. М. Непомнящий) детально проаналізувати наслідки контрольно-ревізійної роботи за січень - вересень 1998 року та за матеріалами ревізій і перевірок підприємств, установ і організацій, де виявлені фінансові порушення і зловживання, вжити відповідних заходів щодо їх усунення, максимального відшкодування нанесених державі збитків і притягнення до відповідальності винних посадових осіб, включаючи розірвання контракту та передачу матеріалів правоохоронним органам.

2. Звернути увагу голів районних державних адміністрацій, виконкомів міських рад на недостатній контроль за додержанням вимог Указу Президента від 21 січня 1998 року N 41 "Про запровадження режиму жорсткого обмеження бюджетних видатків та інших державних витрат, заходи щодо забезпечення надходжень доходів до бюджету і запобігання фінансовій кризі" у бюджетних установах районів і міст.

3. З метою вдосконалення форм і методів контролю у сучасних умовах, попередження порушень чинного законодавства, недопущення фактів незаконного та нецільового використання бюджетних коштів та коштів державних цільових фондів відділам, управлінням та іншим структурним підрозділам обласної, районних державних адміністрацій і міськвиконкомів надавати контрольно-ревізійній службі в області інформацію за показниками і в строки, визначені у переліку, що додається.

4. Рекомендувати райдержадміністраціям, виконкомам міських рад надавати допомогу контрольно-ревізійній службі на місцях в одержанні від колективних сільськогосподарських підприємств, переробних та інших підприємств і організацій, незалежно від форм власності, інформації про здійснення ними благодійної (спонсорської) допомоги соціально-культурним та іншим бюджетним установам.

5. Контрольно-ревізійному управлінню в Харківській області (Л. Г. Мєшкова), фінансовому управлінню облдержадміністрації (К. Д. Козиренко) забезпечити дійовий контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів, збереженням державного майна, підвищити якість і рівень комплексних перевірок виконання бюджетів районів і міст обласного значення, залучати до участі в них працівників державної податкової адміністрації, інших контролюючих і адміністративних органів.

Про наслідки цієї роботи та виконання заходів, передбачених Комплексною цільовою програмою боротьби зі злочинністю на 1996 - 2000 роки, рішеннями обласного Координаційного комітету по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю щоквартально інформувати обласну державну адміністрацію.

6. Результати комплексних перевірок виконання бюджетів районів і міст обласного значення в обов'язковому порядку розглядати на розширених нарадах керівників підприємств, організацій і установ району (міста), висвітлювати в засобах масової інформації.

7. Фінансовому управлінню облдержадміністрації, управлінню державного казначейства в Харківській області (Р. А. Єремейчук) з метою недопущення та попередження неефективного і нецільового використання бюджетних коштів фінансування видатків бюджетних установ та організацій проводити виключно в межах затверджених кошторисів.

8. Просити управління МВС України в Харківській області (В. М. Музика), управління Служби безпеки України в Харківській області (В. І. Голік), прокуратуру області (В. В. Кривобок) вжити рішучих заходів щодо прискорення розгляду справ, переданих їм за наслідками ревізій та перевірок, притягнення до відповідальності осіб, які допустили фінансові порушення і зловживання, забезпечення відшкодування нанесених державі збитків, особливо по справах, які припинено, а збитки не відшкодовані.

9. Контроль за виконанням розпорядження покласти на першого заступника голови обласної державної адміністрації В. І. Потапова.

10. Не розпорядження набуває чинності через десять днів після реєстрації в управлінні Міністерства юстиції України в Харківській області.
 

Голова обласної державної адміністрації

О. Дьомін

 
До розпорядження
голови обласної державної адміністрації 
від 9 грудня 1998 р. N 1039
  

 

 

ПЕРЕЛІК
показників, виконавці та строки подання інформацій, що надаються контрольно-ревізійному управлінню в Харківській області і його структурним підрозділам

NN
п/п 

Найменування показників 

Виконавці 

Строки подання 

1.

Бюджетний розпис обласного, міського (міст обласного значення), районного бюджетів, затверджених на рік, з поквартальною розбивкою в розрізі розпорядників кредитів і статей видатків 

Фінансове управління облдержадміністрації, фінансові відділи райдержадміністрацій, виконавчих органів міських рад 

У місячний термін після затвердження відповідних бюджетів 

2.

Про розміри і спрямування коштів, виділених з державного бюджету на утримання установ, організацій і закладів 

Регіональні управління (відділи) державного казначейства 

У місячний термін після затвердження державного бюджету 

3.

Про розміри і спрямування коштів, виділених з державного і місцевих бюджетів на додаткові видатки і заходи, не передбачені планом і бюджетом 

Фінансове управління облдержадміністрації, управління державного казначейства у Харківській області 

Щоквартально, до 15 числа наступного за кварталом місяця 

4.

Про розміри і спрямування коштів державних і місцевих цільових фондів, створених відповідно до діючого законодавства України, рішень обласної ради у розрізі суб'єктивних користувачів 

Відділ з питань охорони праці облдержадміністрації, управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення облдержадміністрації, управління у справах захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС облдержадміністрації, управління праці та зайнятості населення облдержадміністрації, обласний центр зайнятості, регіональне відділення Фонду державного майна України в області, регіональне відділення Держіннофонду України, обласне відділення Фонду України соціального захисту інвалідів, державне управління екологічної безпеки в Харківській області  

Щоквартально, до 10 числа наступного за кварталом місяця 

5.

Про розміри неоподаткованого прибутку підприємств і господарських організацій, спрямованого на розвиток соціальної сфери, благодійну діяльність у розрізі підприємств і організацій 

Державні податкові адміністрації в Харківській області 

Щоквартально, в 10-денний термін після подання податкової декларації 

6.

Перелік суб'єктів юридичних осіб, які зареєстрували в органах державної автоінспекції легкові автомобілі за період з 1 червня 1996 року 

ДАІ УМВС України в Харківській області

 

Щоквартально, до 10 числа 

 

(Л. Г. Мєшкова) __________________

 
Текст надано Харківською обласною державною адміністрацією.