Про затвердження Порядку реалізації матеріальних ресурсів підприємств - боржників Пенсійного фонду України в Харківській області по збору на обов'язкове державне пенсійне страхування

Розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації
від 15 березня 1999 року N 150

Зареєстровано в Харківському обласному управлінні юстиції
17 березня 1999 р. за N 11/228

Стан виплати пенсій громадянам області залишається складним. Так, заборгованість по пенсіях на 1 січня 1999 року становить 154,3 млн. грн.

Майже 89 % підприємств і організацій не забезпечують своєчасної виплати заробітної плати працюючим, що призводить до затримки з надходженням до Пенсійного фонду збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.

З метою ліквідації заборгованості та забезпечення своєчасної виплати пенсій і допомоги громадянам області та відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 листопада 1998 року N 1810 "Про заходи щодо поліпшення ситуації з виплати заробітної плати, грошового забезпечення, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат на 1998 - 1999 роки":

1. Затвердити Порядок реалізації матеріальних ресурсів підприємств - боржників Пенсійного фонду України в Харківській області по збору на обов'язкове державне пенсійне страхування (додається).

2. Головам райдержадміністрацій та міськрайвиконкомів:

2.1. Вживати невідкладних заходів щодо ліквідації недоїмки по платежах до Пенсійного фонду суб'єктами господарювання, що знаходяться на підвідомчій території.

2.2. Забезпечити постійне формування замовлень пенсіонерів на товари та послуги в рахунок погашення заборгованості по пенсіях, залучивши для проведення цієї роботи сільські та селищні ради, ветеранські організації. органи соціального захисту населення, підприємства поштового зв'язку. споживчої кооперації та підприємства, які мають заборгованість по платежах до Пенсійного фонду України.

2.3. На засіданнях комісій з питань забезпечення своєчасності сплати податків, зборів, ефективного використання бюджетних коштів та контролю за своєчасністю виплати заробітної плати, пенсій, стипендій, інші соціальних виплат щодекади заслуховувати керівників підприємств боржників про вжиті заходи щодо поліпшення стану розрахунків підприємств з Пенсійним фондом по належних йому платежах.

2.4. Сприяти райміськвідділам Пенсійного фонду України в проведені роботи щодо оформлення підприємствами і організаціями заборгованості і платежах до Пенсійного фонду векселями відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 1998 р. N 75 "Про додаткові заходи щодо погашення заборгованості підприємств, установ та організацій обов'язкових платежів до Пенсійного фонду України".

2.5. Спільно з підприємствами споживчої кооперації, управлінням зовнішніх економічних зв'язків, торгівлі та побутового обслуговувані населення облдержадміністрації продовжити роботу по розширенню мережі спеціалізованих магазинів з обслуговування пенсіонерів.

3. Рекомендувати обласному управлінню Пенсійного фонду України щомісячно інформувати облспоживспілку, управління зовнішніх економічні зв'язків, торгівлі та побутового обслуговування населені облдержадміністрації та управління споживчого ринку Харківське міськвиконкому, а в районах області - райспоживспілку а (райспоживтовариство, про наявність товарів на підприємствах, які маю заборгованість.

4. Управлінню промислової політики, транспорту і зв'язку облдержадміністрації вжити заходи щодо постачання промисловими підприємствами, які мають заборгованість по платежах до Пенсійне фонду, в спеціалізовані магазини продукції цих підприємств на замовлення пенсіонерів.

5. Обласному управлінню Пенсійного фонду України постійно аналізувати стан розрахунків підприємств з Пенсійним фондом, вносити пропозиції райдержадміністраціям та райміськвиконкомам про сплату заборгованості товарами та послугами.

6. Райдержадміністраціям, міськрайвиконкомам, управлінням облдержадміністрації: соціального захисту населення, агропромислового комплексу промислової політики, транспорту і зв'язку, паливно-енергетичного комплексу, облспоживспілці надсилати обласному управлінню Пенсійне фонду України до 5 числа кожного кварталу інформацію про хід виконання цього розпорядження.

Обласному управлінню Пенсійного фонду України узагальнену інформацію подавати облдержадміністрації до 10 числа кожного кварталу.

7. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови облдержадміністрації І. С. Бея.

 

Голова обласної державної
адміністрації 

 
О. Дьомін 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
розпорядженням голови облдержадміністрації
від 15 березня 1999 р. N 150

Зареєстровано
в Харківському обласному управлінні юстиції
17 березня 1999 р. за N 11/228 

 

 

 

 

ПОРЯДОК
реалізації матеріальних ресурсів підприємств - боржників Пенсійного фонду України в Харківській області по збору на обов'язкове державне пенсійне страхування

1. Цей порядок визначає механізм реалізації матеріальних ресурсі підприємств, установ та організацій - боржників Пенсійного фонду незалежно від форм власності та господарювання, які зареєстровані платниками збору на державне пенсійне страхування в органах Пенсійного фонду України в Харківській області, шляхом:

виплати заборгованості по пенсії продукцією (послугами) пенсіонерам Харківської області за їх особистою згодою;

реалізації матеріальних ресурсів підприємств-боржників населенню через торговельну мережу.

2. Реалізація матеріальних ресурсів пенсіонерам в рахунок погашення заборгованості з виплати пенсій та реалізація матеріальних ресурсів населенню, з подальшим перерахуванням виручених коштів Пенсійному фонду, здійснюється через мережу торговельних закладів, перелік яки затверджується розпорядженням районної державної адміністрації або рішенням виконкому міської, районної в місті ради.

Дислокація спеціалізованих магазинів або відділів для обслуговування пенсіонерів може включати:

- магазини або відділи для пенсіонерів;

- магазини для всього населення з перерахуванням коштів за реалізовану продукцію боржників до Пенсійного фонду;

- магазини системи райспоживспілок, які реалізують продукцію пенсіонерам.

3. Боржники визначають та надають Пенсійному фонду дані про асортимент товарів, кількість та їх ціни.

4. Для реалізації продукції і товарів в рахунок погашення заборгованості Пенсійному фонду укладається тристоронній договір між Пенсійним фондом, боржником та підприємством торгівлі (форма N 1).

5. Органи Пенсійного фонду надають органам соціального захисту населення примірник тристороннього договору.

6. Постачання товарів боржниками супроводжується товаро-транспортними накладними з відмітками:

- у магазини для пенсіонерів (в т. ч. і системи райспоживспілки) "в рахунок погашення заборгованості для видачі пенсіонерам";

- у магазини для обслуговування всього населення "в рахунок погашенні заборгованості для вільного продажу".

7. Видача продукції і товарів у магазині проводиться на підставі:

- заяви пенсіонера в 2-х примірниках та талону до заяви, заповненого відділом соціального захисту (форма N 2);

- пенсійного посвідчення.

8. У магазинах для пенсіонерів повинна вестися на кожного пенсіонера картка обліку виданої продукції з зазначенням найменування товару кількості, ціни за одиницю продукції та загальної вартості набору, підпису пенсіонера і дати.

9. Підприємства торгівлі на підставі накладних, за якими відпускається пенсіонерам продукція, в рахунок часткового погашення заборгованості по виплаті пенсій та недоїмки по збору на обов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду, складають реєстр у трьох примірниках, і якому зазначається прізвище, ім'я та по батькові пенсіонера, місце проживання пенсіонера та на яку суму він одержав продукцію. У кінці реєстру визначається загальна сума відпущеної продукції в рахунок виплати пенсій за наступний місяць (форма N 3).

Перший примірник реєстру направляється підприємству-боржнику, зберігається з заявами та накладними для відображення бухгалтерських проводок по розрахунках з Пенсійним фондом.

Другий примірник реєстру із заявами пенсіонерів подається у районний відділ соціального захисту населення для утримання з пенсії вартості відпущеної продукції в погашення заборгованості по виплаті пенсій.

Третій примірник реєстру передається в районний відділ Пенсійного фонду України і є підставою для зарахування боржнику платежів по збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.

Реєстр завіряється підписами керівника магазину, скріпляється печаткою і подається в районний відділ соціального захисту населення райдержадміністрацій та районний відділ Пенсійного фонду до 5 числа кожного наступного за звітним місяця.

До реєстру додається звіт про реалізовані матеріальні ресурси в розрізі підприємств-боржників, за формою N 4, що додається.

Сума реалізованої продукції по звіту повинна відповідати сум відпущеної продукції по реєстру.

10. Кошти, виручені від вільного продажу населенню матеріальних ресурсів підприємств-боржників, перераховуються в наступний банківський день після реалізації на розрахунковий рахунок районного відділу Пенсійного фонду, що підтверджується платіжним дорученням. Примірник платіжного доручення направляється підприємству-боржнику і районному відділу Пенсійного фонду. Платіжне доручення є підставою для зменшення сумі недоїмки по збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.

 

 

М. О. Козідубов 

 

Електронну копію тексту надано Харківською обласною державною адміністрацією.