ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
Харків

від 7 липня 2003 року № 210

Про заходи щодо недопущення необгрунтованого
підвищення споживчих цін

Зареєстровано в Харківському
обласному управлінні юстиції
"7" липня 2003 р за № 40/646

Проведені перевірки цін на основні продукти харчування показали, що в області останнім часом мають місце випадки їх значного зростання.

Аналіз свідчить, що здебільшого зростання цін економічно не обгрунтоване, і, в основному, пов'язане з підвищенням відпускних цін суб'єктами підприємницької діяльності, які займаються оптовою торгівлею, торговельних надбавок у роздрібній мережі.

Все це загострює соціальну напругу в області.

З метою посилення контролю за формуванням і застосуванням економічно обгрунтованих цін, недопущення надмірного їх зростання на основні продукти харчування, стабілізації споживчого ринку та соціального ціноутворення", пунктом 3 Указу Президента України від 24 липня 1995 року № 640 "Про обласні, Київську та Севастопольську міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації" :

1. Затвердити на період до 1 вересня 2003 р.:

граничні рівні рентабельності при виробництві борошна, хліба (із суміші борошна житнього та пшеничного, із борошна пшеничного 1 гатунку, із борошна пшеничного вищого гатунку, батона з борошна пшеничного вищого гатунку), макаронних і круп'яних виробів для підприємств і організацій всіх форм власності в розмірі 5 відсотків до собівартості їх виробництва;

граничні рівні торговельних надбавок до відпускних цін підприємств-виробників або митної вартості на основні продукти харчування для підприємств і організацій всіх форм власності, що займаються торговельною діяльністю (додається).

2.Головному управлінню економіки та ринкових відносин облдержадміністрації, управлінню зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації разом з Державною інспекцією з контролю за цінами в Харківській області, райдержадміністраціям, виконкомам місцевих рад установити контроль за станом споживчого ринку, правильністю формування цін на основні продукти харчування, вживати заходів 'до недопущення порушень чинного законодавства з питань формування цін.

3. Головному управлінню сільського господарства і продовольства облдержадміністрації, Головному управлінню економіки та ринкових відносин облдержадміністрації, Головному управлінню промисловості, транспорту і зв'язку облдержадміністрації, управлінню зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації, райдержадміністраціям, виконкомам місцевих рад, облспоживспілці, підприємствам, організаціям харчової та переробної промисловості і торгівлі всіх форм власності забезпечити максимальне наповнення споживчого ринку товарами місцевого виробництва.

4.3апропонувати Харківському обласному територіальному відділенню Антимонопольного комітету України посилити контроль щодо захисту законних інтересів споживачів шляхом застосування заходів щодо запобігання і припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції на ринку продовольчих товарів.

5.Запропонувати Державній інспекції з контролю за цінами в Харківській області здійснювати постійний контроль за правильністю формування та застосування цін.

6.Головному управлінню економіки та ринкових відносин облдержадміністрації про хід виконання розпорядження інформувати і облдержадміністрацію щомісячно до 10 числа наступного за звітним місяця до 10 жовтня 2003 року включно.

7.Контроль за виконанням розпорядження залишаю за собою.

Перший заступник голови обласної державної адміністрації
О. Колесніков

ЗАТВЕРДЖЕНО
розпорядженням голови
облдержадміністрації
"7" липня 2003р. № 210

Зареєстровано в Харківському
обласному управлінні юстиції
"7" липня 2003 р за № 40/646

Граничні рівні торговельних надбавок до відпускних цін підприємств-виробників
або митної вартості на основні продукти харчування для підприємств і організацій
всіх форм власності, що займаються торговельною діяльністю

№№ пп

Найменування товарів

Граничні рівні торговельних надбавок до відпускних цін підприємств-виробників або митної вартості (у відсотках)

1

Борошно пшеничне вищого гатунку

10

2

Макаронні вироби

10

3

Крупи:

ячнєва
гречана
манна
пшоно
рис

 


10
10
10
10
10

4

Цукор-пісок

10

1. Перерозподіл торговельних надбавок між оптовими і роздрібними підприємствами торгівлі здійснюється за умови , що граничний рівень оптової надбавки складає 3%.

2.У торговельних надбавках врахована оптова надбавка та податок на додану вартість. Понад рівень торговельних надбавок можуть включатися транспортні витрати від станції (порту, пристані) виробника продукції до станції (порту, пристані) першого покупця, а також транспортні витрати у випадках вивезення покупцями товару автомобільним транспортом безпосередньо зі складу виробника, за винятком внутрішньоміських перевезень.

3. Залишки товарів на підприємствах і в організаціях роздрібної та оптової торгівлі усіх форм власності, які вказані в додатку, привести у відповідність з цим розпорядженням з дня введення його в дію та.реалізувати їх за цінами, сформованими з урахуванням торговельних надбавок, які передбачені цим розпорядженням.

Заступник голови обласної державної адміністрації,
керівник апарату
І.Ріяка