УКРАЇНА
ХАРКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА
РОЗПОРЯДЖЕННЯ

Від 23.11.2000 № 2198

Про створення госпрозрахункового підрозділу по
здійсненню робіт щодо забезпечення контролю у
містобудівній сфері управління містобудування
та архітектури

З метою належного забезпечення діяльності інспекції державного архітектурно-будівельного контролю управління містобудування та архітектури Харківської міської ради, згідно пункту 10 Положення про державний архітектурно-будівельний контроль, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.1993 р., № 225, у редакції постанови КМУ від 07.04.1995 р. № 253, та пункту 5.2. Положення про управління містобудування та архітектури Харківської міської ради, затвердженого розпорядженням Харківського міського голови від 06.04.1999 р. № 533, із змінами, внесеними розпорядженням міського голови від 09.11.2000 р. № 2120, керуючись частиною 8 статті 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні",

1. Створити госпрозрахунковий підрозділ по здійсненню робіт щодо забезпечення контролю у містобудівній сфері управління містобудування та архітектури Харківської міської ради шляхом перетворення проектного архітектурно-планувального бюро при управлінні містобудування та архітектури Харківської міської ради.

2. Затвердити Положення про госпрозрахунковий підрозділ по здійсненню робіт щодо забезпечення контролю у містобудівній сфері управління містобудування та архітектури Харківської міської ради, що додається.

3.Начальнику управління містобудування та архітектури Ю.М. Шкодовському забезпечити здійснення всіх необхідних організаційних заходів, пов'язаних із створенням госпрозрахункового підрозділу.

4. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради В.М.Бабаєва.

Міський голова М.Д. Пилипчук

ЗАТВЕРДЖЕНО
розпорядженням Харківського міського голови
від 23.11.2000 р. № 2198

ПОЛОЖЕННЯ ПРО ГОСПРОЗРАХУНКОВИЙ ПІДРОЗДІЛ ПО
ЗДІЙСНЕННЮ РОБІТ ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНТРОЛЮ У
МІСТОБУДІВНІЙ СФЕРІ УПРАВЛІННЯ МІСТОБУДУВАННЯ ТА
АРХІТЕКТУРИ ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Це положення встановлює правовий статус, предмет діяльності, майнові та фінансові питання, питання управління та припинення діяльності госпрозрахункового підрозділу по здійсненню робіт щодо забезпечення контролю у містобудівній сфері управління містобудування та архітектури Харківської міської ради (далі по тексту госпрозрахунковий підрозділ).

1.2. Положення розроблене на підставі:

- пункту 10 Положення про державний архітектурно-будівельний контроль, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.1993 р, № 225, у редакції постанови КМУ від 07.04.1995р. №253;

- Примірного положення про госпрозрахункові підрозділи при місцевих органах містобудування та архітектури, затвердженого наказом Державного комітету України у справах містобудування та архітектури від 11.11.1996 р. № 193;

- пункту 5,2. Положення про управління містобудування та архітектури Харківської міської ради, затвердженого розпорядженням Харківського міського голови від 06.04.1999 р. № 533, із змінами, внесеними розпорядженням міського голови від 09.11.2000 р. № 2120.

1.3. Госпрозрахунковий підрозділ створений шляхом перетворення проектного архітектурно-планувального бюро при управлінні містобудування та архітектури Харківської міської ради та має статус відокремленого госпрозрахункового підрозділу управління містобудування та архітектури Харківської міської ради (далі по тексту Управління),

1.4. Госпрозрахунковий підрозділ е правонаступником всіх прав та обов'язків проектного архітектурно-планувального бюро при управлінні містобудування та архітектури Харківської міської ради, створеного відповідно до розпорядження міського голови від 19.04.99 р. № 608 "Про проектне архітектурно-планувальне бюро" та наказу управління містобудування та архітектури Харківської міської ради від 20.04.99 р. № 3.

1.5. Госпрозрахунковий підрозділ у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, іншими нормативно-правовими актами України, актами відповідних органів місцевого самоврядування. Положенням про управління містобудування та архітектури, наказами Управління, а також цим Положенням.

1.6. Госпрозрахунковий підрозділ підзвітний та підконтрольний Управлінню. Госпрозрахунковий підрозділ має окремий баланс, рахунки в установах банків, печатку з своїм найменуванням, бланки із своїм найменуванням.

1.7. Місцезнаходження госпрозрахункового підрозділу: 6116б, м. Харків, пр-т. Леніна, 38.

2. МЕТА ТА ПРЕДМЕТ ДІЯЛЬНОСТІ ГОСПРОЗРАХУНКОВОГО ПІДРОЗДІЛУ

2.1. Госпрозрахунковий підрозділ створюється з метою здійснення комплексу робіт по контролю за якістю спорудження об'єктів, виробництва будівельних матеріалів, конструкцій та виробів.

2.2. Госпрозрахунковий підрозділ відповідно до покладених на нього завдань виконує такі роботи (надає послуги):

2.2.1. надає замовникам роз'яснення та консультації з питань видачі дозволів інспекцією держархбудконтролю на право виконання будівельних робіт на об'єктах та з інших питань, що входять до компетенції інспекції держархбудконтролю (ДАБК);

2.2.2. забезпечує проведення у встановленому порядку реєстрацію об'єктів будівництва;

2.2.3. виконує на замовлення фізичних та юридичних осіб підготовку документів, пов'язаних з оформленням дозволів на здійснення будівельно-монтажних робіт;

2.2.4. здійснює технічний нагляд за будівництвом, реконструкцією, реставрацією та капітальним ремонтом об'єктів по замовлення замовників (забудовників) на договірній основі;

2.2.5. виконує підготовчі роботи та надає послуги забудовникам по організації роботи державних приймальних (технічних) комісій при прийнятті об'єктів будівництва до експлуатації з підготовкою необхідних документів;

2.2.6. надає послуги з оформлення документів у разі консервації (розконсервації) об'єктів будівництва;

2.2.7. проводить на замовлення забудовників (замовників) перевірки відповідності обов'язковим вимогам будівельних норм, стандартам та технічним умовам якості будівельних робіт, проектної документації для будівництва, розташування, реконструкції, реставрації та 2 капітального ремонту будинків та споруд (обстеження та надання висновків щодо стану несучих та огороджувальних конструкцій і якості будівельно-монтажних робіт), виробництва будівельних матеріалів та виробів;

2.2.8. по замовленням райвиконкомів та організацій виконує роботи по зносу самовільно розпочатих будівництвом об'єктів (після прийняття відповідного рішення виконкому), засипці котлованів і траншей, вивозу та складанню будівельних матеріалів і виробів у встановлені місця та інші роботи по припиненню самовільного будівництва будинків та споруд;

2.2.9. виконує платні механізовані будівельні роботи на замовлення організацій та громадян;

2.2.10. виконує інші роботи (послуги) щодо забезпечення контролю у містобудівній сфері.

2.3. При здійсненні госпрозрахунковим підрозділом видів діяльності, що потребують ліцензії, такі роботи (послуги) можуть проводитися при наявності ліцензії (дозволу), отриманої у встановленому порядку.

3. ГОСПРОЗРАХУНКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ, ФІНАНСУВАННЯ ТА МАЙНО ПІДРОЗДІЛУ

3.1. Госпрозрахунковий підрозділ у процесі виконання покладених на нього завдань взаємодіє з виконавчими органами міської ради, підприємствами, установами та організаціями.

3.2. Роботи та послуги госпрозрахунковий підрозділ надає фізичним та юридичним особам на договірній основі.

3.3. Вартість робіт та послуг, що виконуються госпрозрахунковим підрозділом, визначаються згідно з калькуляцією витрат на договірних засадах.

3.4. Для виконання окремих видів робіт, нагляду за якістю будівельної продукції та * надання інших послуг госпрозрахунковий підрозділ може створювати тимчасові творчі колективи, залучати до роботи на договірних засадах необхідних спеціалістів (організації).

3.5. Структуру госпрозрахункового підрозділу за поданням начальника підрозділу, погодженому з начальником інспекції ДАБК, визначає начальник Управління в залежності від обсягів та направленості робіт.

3.6. Госпрозрахунковий підрозділ здійснює оперативний і бухгалтерський облік результатів своєї діяльності, складає статистичну звітність, своєчасно проводить розрахунки з бюджетом по податках та інших платежах згідно з чинним законодавством.

3.7. Контроль за якістю робіт і фінансово-господарською діяльністю госпрозрахункового підрозділу здійснюють управління містобудування та архітектури, державна податкова служба та інші державні органи в межах їх компетенції.

3.8. Госпрозрахунковий підрозділ утримується за рахунок коштів, одержаних від юридичних та фізичних осіб за виконання робіт та надання послуг, вартість яких визначається на договірних засадах.

3,9. Госпрозрахунковий підрозділ за погодженням з начальником інспекції ДАБК та начальником Управління згідно з колективним договором та чинним законодавством визначає порядок формування і використання фондів соціально-економічного розвитку.

3.10.Для виконання покладених завдань госпрозрахунковий підрозділ користується майном, що набувається в результаті його діяльності та майном, що передається йому у встановленому порядку на праві оперативного управління.

3.11.Контроль за якістю робіт і фінансово-господарською діяльністю госпрозрахункового підрозділу здійснюють управління містобудування та архітектури, державна податкова служба та інші державні органи в межах їх компетенції.

Госпрозрахунковий підрозділ самостійно веде облік результатів своєї діяльності та бухгалтерський звіт, відповідно до вимог чинного законодавства України. Начальник та головний бухгалтер госпрозрахункового підрозділу несуть відповідальність за достовірність наданої обліково-звітної інформації.

4. КЕРІВНИЦТВО ГОСПРОЗРАХУНКОВИМ ПІДРОЗДІЛОМ

4.1. Госпрозрахунковий підрозділ очолює начальник, який призначається на посаду і звільняється з посади наказом начальника Управління за поданням начальника інспекції ДАБК.

4.2. Начальник госпрозрахункового підрозділу:

- організовує діяльність госпрозрахункового підрозділу, передбачену розділом 2 цього Положення та здійснює поточне керівництво його діяльністю;

- розпоряджається коштами підрозділу в межах затверджених кошторисів;

- видає в межах своєї компетенції накази, контролює їх виконання;

- відкриває та закриває рахунки в установах банків, має право першого підпису фінансових документів;

- подає на затвердження начальнику Управління, попередньо погодивши з начальником інспекції ДАБК, структуру, штатний розпис, кошторис витрат госпрозрахункового підрозділу, перелік робіт (послуг) з калькуляцією тарифів на зазначені роботи (послуги);

- призначає та звільняє з посади працівників підрозділу за погодженням з начальником інспекції ДАБК;

- затверджує функціональні обов'язки працівників підрозділу;

- застосовує до працівників відповідно до законодавства заохочення та дисциплінарні стягнення, а також заходи матеріальної відповідальності;

- визначає умови і порядок оплати працівників підрозділу залежно від результатів госпрозрахункової діяльності та у відповідності до вимог чинного законодавства України;

- укладає з третіми особами (на підставі довіреності) від імені Управління угоди (договори тощо) з метою виконання покладених на підрозділ завдань та забезпечення його діяльності;

- здійснює інші повноваження, що надані начальником Управлінням. 4.3.Начальник госпрозрахункового підрозділу несе персональну відповідальність за виробничу та фінансову діяльність госпрозрахункового підрозділу в межах своїх повноважень та відповідно до чинного законодавства України. Щоквартально начальник госпрозрахункового підрозділу звітує перед Управлінням про хід виконання робіт (надання послуг) госпрозрахунковим підрозділом.

5. ПРАЦІВНИКИ ГОСПРОЗРАХУНКОВОГО ПІДРОЗДІЛУ

5.1. Працівники госпрозрахункового підрозділу виконують свої функціональні обов'язки згідно розділу 2 цього положення на підставі законодавства, будівельних норм, стандартів та технічних умов на виконання робіт, погодженої та затвердженої проектної документації в межах функцій госпрозрахункового підрозділу та умов договорів.

5.2. Працівники госпрозрахункового підрозділу мають право:

- повідомляти інспекцію ДАБК про необхідність припинення будівництва об'єктів, окремих видів робіт, які знижують міцність та експлуатаційну надійність будинків і споруд або загрожують життю та здоров'ю людей;

- звертатися в інспекцію держархбудконтролю з пропозиціями про притягнення до відповідальності згідно з чинним законодавством України посадових осіб, що допустили неякісне виконання будівельних робіт, застосування конструкцій, виробів та будматеріалів, не передбачених проектом;

- приймати участь у розгляді інспекцією ДАБК або іншими уповноваженими органами матеріалів про порушення у містобудівній сфері;

- користуватися архівом та іншою містобудівною документацією Управління, в тому числі інспекції держархбудконтролю.

Працівники госпрозрахункового підрозділу у своїй діяльності керуються нормами чинного законодавства України, наказами начальника управління і начальника госпрозрахункового підрозділу.

6. ПРИПИНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ГОСПРОЗРАХУНКОВОГО ПІДРОЗДІЛУ

6.1. Реорганізація або ліквідація госпрозрахункового підрозділу здійснюється за поданням начальника Управління відповідним розпорядженням міського голови відповідно до чинного законодавства України.

7. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

7.1.Зміни і доповнення до цього Положення вносяться за поданням начальника Управління розпорядженням міського голови.