СХІДНА РЕГІОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ

від 01.10.2001 р. N 427

Щодо затвердження Технологічної схеми проходження простих векселів

В зв'язку зі змінами нормативної бази ДМСУ і СРМ, з метою актуалізації та оптимізації бази наказів та технологічних схем по СРМ з окремих питань митного оформлення та справляння платежів наказую:

1. Затвердити Технологічну схему проходження простих векселів, які видаються:

- при ввезенні (пересиланні) товарів на митну територію України (податкові векселі),

- у сплату митних платежів при ввезенні іноземних інвестицій,

- при ввезенні давальницької сировини,

- у сплату податків з продукції, що поставляється за виробничою кооперацією.

2. Встановити, що затверджена зведена Технологічна схема є обов'язковою для виконання всіма оперативними підрозділами митниці, які здійснюють митне оформлення вантажів суб'єктів ЗЕД з застосуванням простих векселів.

3. Вважати такими, що втратили чинність, накази СРМ від 28.08.98 р. N 560, від 16.03.98 р. N 175, від 11.03.98 р. N 161, від 02.08.99 р. N 479, від 17.08.99 р. N 508, від 15.02.99 р. N 86, зі змінами та доповненнями.

4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступників начальника митниці в частині їх повноважень.

 

Начальник Східної РМ 

О. О. Тютюнник 


 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом СРМ
від 1 жовтня 2001 р. N 427 


ТЕХНОЛОГІЧНА СХЕМА
проходження простих векселів, які видаються у випадках, передбачених діючим законодавством, на суму митних платежів при ввезенні товарів на митну територію України

Загальні положення

Ця Технологічна схема розроблена відповідно до Закону України від 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартість", постанови КМУ від 01.10.97 р. N 1104 "Про затвердження Порядку випуску, обігу та погашення векселів, які видаються на суму податку на додану вартість при ввезенні (пересиланні) товарів на митну територію України", зі змінами та доповненнями, та наказу ДМСУ від 09.06.99 N 346 "Про затвердження Інструкції про порядок контролю митними органами за справлянням під час митного оформлення товарів, увезених (пересланих) на митну територію України, та перерахуванням до бюджету податку на додану вартість", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 01.07.99 р. за N 427/3720, Закону України "Про режим іноземного інвестування" від 19.03.96 р. N 93/96-ВР, Постанови Верховної Ради України "Про введення в дію Закону України "Про режим іноземного інвестування" від 19.03.96 р. N 94/96, постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку видачі, обліку і погашення векселів, виданих під час ввезення майна як внеску іноземного інвестора до статутного фонду підприємства з іноземними інвестиціями, а також за договорами (контрактами) про спільну інвестиційну діяльність, та сплати ввізного мита у разі відчуження цього майна" від 07.08.96 р. N 937, постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Положення про порядок державної реєстрації іноземних інвестицій" від 07.08.96 N 928, постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Положення про порядок державної реєстрації договорів (контрактів) про спільну інвестиційну діяльність за участю іноземного інвестора" від 30.01.97 р. N 112, постанови Кабінету Міністрів України "Про заходи щодо посилення контролю за ввезенням в Україну окремих видів товарів, що імпортуються суб'єктами підприємницької діяльності" від 02.04.98 р. N 419 та наказу ДМСУ "Про затвердження Положення про порядок контролю за ввезенням на митну територію України окремих видів товарів" N 267 від 04.05.98 р., із змінами та доповненнями, до Закону України "Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах" від 15.09.95 р. N 327/95-ВР та наказу Міністерства фінансів "Про затвердження Положення про порядок видачі, обліку, погашення та відстрочення оплати (погашення) векселя (письмового зобов'язання), що видається суб'єктом підприємницької діяльності при здійсненні операцій з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах" від 13.02.96 р. N 26, постанови КМУ "Про затвердження Порядку оформлення векселями сплати податків з продукції, що поставляється за виробничою кооперацією, та їх погашення" від 24.11.97 р. N 1303.

1. Порядок проходження векселя, який видається на суму податку на додану вартість при ввезенні (пересиланні) товарів на митну територію України

1.1. Інспектор оперативного підрозділу митниці при митному оформленні вантажу разом з пакетом документів приймає від платника податку три примірники податкового векселя, оформленого відповідно до положень Закону України "Про податок на додану вартість" від 03.04.97 N 168/97-ВР та постанови КМУ від 01.10.97 р. N 1104, з змінами та доповненнями.

1.2. Інспектор ВМД і П під час митного оформлення ВМД перевіряє:

- підстави для проведення митного оформлення з використанням векселя;

- правильність заповнення векселя;

- правильність нарахування суми ПДВ;

- термін, на який надається вексель;

- наявність банківського забезпечення або довідки про статус імпортера.

Після перевірки інспектор на зворотному боці всіх трьох примірників податкового векселя проставляє особистий штамп "СПЛАЧЕНО".

1.3. Інспектор митниці, який здійснював випуск товару у вільний обіг, проставляє на зворотному боці всіх трьох примірників векселя особисту печатку та N ВМД. При цьому дата видачі векселя, дата відмітки ВМД і П в ВМД про сплату ПДВ та дата випуску товару у вільний обіг повинні співпадати.

1.4. Перший та другий примірники податкового векселя разом з оформленою ВМД по реєстру (додаток 1) оперативним підрозділом митниці передаються до ВМД і П у порядку, обумовленому Технологічною схемою. Якщо вексель авальований на підставі довіреностей, до ВМД і П з кожною ВМД передаються відповідно завірені копії довіреностей.

Інспектор ВМД і П веде облік перших примірників податкових векселів у відповідному журналі (додаток 2).

Другий примірник податкового векселя та копія довідки про статус імпортера залишаються у ВМД і П та зберігаються разом з відповідною ВМД.

Третій примірник податкового векселя повертається платнику податку для власного обліку.

1.5. Перший примірник податкового векселя протягом трьох днів з моменту завершення оформлення ВМД надсилається (передається) відділом митних доходів та платежів до державної податкової інспекції за місцем реєстрації платника податку по реєстру (додаток 3).

1.6. Дата реєстру, яким векселі направлені до ДПІ, зазначається у журналі обліку простих векселів у ВМД і П.

2. Проходження векселів, виданих в сплату ввізного мита при ввезенні майна як внеску іноземного інвестора в статуний фонд підприємства з іноземними інвестиціями та за договорами (контрактами) про спільну інвестиційну діяльність

Взяття векселя на облік.

2.1. В день митного оформлення інвестиції у митному відношенні відповідно заповнений простий вексель і дві його копії, завірені підписами керівника, головного бухгалтера та печаткою підприємства (з проставленням надпису "Копія вірна"), надходять до ВМД і П. До векселя додаються:

- розрахунок вексельної суми (суми мита),

- копії:

- статутних документів, які завірені у відповідних оперативних підрозділах по місцю акредитації суб'єкта ЗЕД, або договорів (контрактів) про спільну інвестиційну діяльність із відмітками банку, про відкриття окремого розрахункового рахунку для спільної інвестиційної діяльності без створення юридичної особи, та Міністерства економіки України, про державну реєстрацію контракту, які завірені у вантажному відділі 7.

Завірення копій зазначених документів в оперативних підрозділах здійснюється після їх звірки з оригіналами, які зареєстровані у підрозділі, з проставленням підпису та особистої печатки інспектора.

2.2. Взяття векселя та його копій на облік провадиться у наступному порядку:

2.2.1. Інспектор ВМД і П, який відповідає за облік векселів, розглядає надані документи та перевіряє правильність заповнення оригіналу векселя та його копій. Вексель реєструється у відповідному журналі (додаток 4). На зворотному боці векселя (оригіналу та копій) проставляє штамп "Взято на облік", в якому зазначається дата взяття на облік та порядковий реєстраційний номер із літерою "К" або "Ф".

2.2.2. Вексель та його копії підписує начальник ВМД і П.

2.2.3. Вексель та його копії подаються начальнику митниці (заступнику начальника митниці) для проставлення підпису у штампі "Взято на облік".

2.2.4. Вексель та його копії передаються до загального відділу для проставлення гербової печатки.

2.3. Після взяття на облік вексель та його копії у той же день повертаються суб'єкту ЗЕД для здійснення митного оформлення інвестиції в оперативному підрозділі митниці відповідно з вимогами п. 5 постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку видачі, обліку і погашення векселів, виданих під час ввезення майна як внеску іноземного інвестора до статутного фонду підприємства з іноземними інвестиціями, а також за договорами (контрактами) про спільну інвестиційну діяльність, та сплати ввізного мита у разі відчуження цього майна" від 07.08.96 р. N 937.

2.4. Інспектор ВМД і П в оперативному підрозділі (ВВ-7) перевіряє підстави для застосування векселя, правильність його оформлення та нарахування мита.

2.5. Інспектор вантажного відділу, який відповідає за митне оформлення, перевіряє правильність оформлення документів на іноземну інвестицію, відповідність їх вимогам Закону України "Про режим іноземного інвестування" та проставляє на зворотному боці оригіналу та копій векселя особисту печатку і підпис, після чого копії векселя повертаються суб'єкту ЗЕД.

2.6. Після здійснення митного оформлення оригінал векселя разом з третім примірником ВМД передається до ВМД і П по окремому реєстру (додаток 5), у порядку, передбаченому технологічною схемою митного оформлення, затвердженою відповідними наказами по СРМ.

Погашення або анулювання векселя.

2.7. Після зарахування інвестиції на баланс підприємства (про що свідчить відмітка Державної податкової адміністрації) та державної реєстрації інвестиції, яка здійснюється Мінекономіки, у встановлений строк (до 30 календарних днів із дня оформлення ВМД) до ВМД і П надаються копії векселя та інформаційне повідомлення Мінекономіки про державну реєстрацію інвестиції (оригінал та копія) з відповідними відмітками Державної податкової адміністрації.

2.8. Погашення векселя здійснюється в наступному порядку:

Інспектор ВМД і П, який відповідає за облік векселів, перевіряє:

2.8.1. Відповідність інформаційного повідомлення про державну реєстрацію, заявленим у ВМД та вексельним даним.

2.8.2. Наявність на копіях векселя та інформаційному повідомленні про державну реєстрацію інвестиції відмітки ДПА про зарахування інвестиції на баланс підприємства.

2.8.3. Відповідність суми зареєстрованої інвестиції та суми, заявленої у ВМД.

2.8.4. На лицьовому боці векселя та його копій проставляється штамп "Погашено" із датою погашення.

2.8.5. Вексель і його копії підписуються начальником ВМД і П.

2.8.6. Вексель та його копії подаються начальнику митниці (заступнику начальника митниці) для проставлення підпису у штампі "Погашено".

2.8.7. Вексель та його копії передаються до загального відділу для проставлення гербової печатки.

2.8.8. Інспектор ВМД і П, який відповідає за облік векселів, робить відповідну відмітку про погашення векселя в журналі реєстрації векселів.

2.9. Після погашення векселя розподіл його екземплярів провадиться згідно вимог діючого законодавства.

2.10. Якщо митне оформлення з застосуванням даного векселя в день взяття його на облік не провадилось, вексель може бути анульований в наступному порядку:

2.10.1. Інспектор ВМД і П після надання суб'єктом ЗЕД векселя та двох його копій та отримання службової записки начальника ВВ-7, яка підтверджує, що митне оформлення з застосуванням векселя не провадилось, на лицьовому боці векселя та його копій проставляє штамп "Погашено" із датою погашення та з доданням напису "Без митного оформлення".

2.10.2. У штампі проставляється підпис начальника ВМД і П.

2.10.3. Вексель та його копії подаються начальнику митниці (заступнику начальника митниці) для проставлення підпису у штампі "Погашено".

2.10.4. Вексель та його копії передаються до загального відділу для проставлення гербової печатки.

2.10.5. Інспектор ВМД і П, що відповідає за облік векселів, робить відповідну відмітку про анулювання у векселі та в журналі реєстрації векселів.

2.11. Після погашення векселя розподіл його екземплярів провадиться згідно вимог діючого законодавства.

2.12. Якщо вексель не погашено протягом 30 календарних днів із дня оформлення ВМД, векселедавець зобов'язаний внести плату за векселем протягом п'яти календарних днів після строку погашення. У тексті платіжного доручення додатково до встановленого зазначається: "За векселем від "___" ____________ 200_ р. N ___ у сплату ввізного мита".

2.13. Копія векселя, що належить суб'єкту ЗЕД (векселедавцю), та копія платіжного доручення з відміткою банку про оплату сум, зазначених у векселі, подаються до ВМД і П для погашення. Погашення векселя відбувається після зарахування коштів по наданому платіжному дорученню на депозитний рахунок митної установи у зазначеному вище порядку.

2.14. Плата за векселем провадиться у валюті України за її офіційним курсом, визначеним НБУ, що діє на день внесення плати за векселем.

2.15. Якщо протягом п'яти календарних днів після настання терміну внесення плати за векселем суб'єкт ЗЕД не звернувся до митниці із заявою про погашення векселя, векселедержатель діє у відповідності з вимогами п. п. 13 та 14 постанови Кабінету Міністрів України N 937 від 07.08.96 р. "Про затвердження Порядку видачі, обліку і погашення векселів, виданих під час ввезення в Україну майна як внеску іноземного інвестора до статутного фонду підприємства з іноземними інвестиціями, а також за договорами (контрактами) про спільну інвестиційну діяльність, та сплати ввізного мита у разі відчуження цього майна".

2.16. При оформленні ПД на ввезення в Україну вантажів як внеску майна до статутного фонду підприємства з іноземними інвестиціями порядок взяття на облік векселя такий, як при оформленні у вільний обіг (п. 2.1. - 2.5. цієї Схеми).

2.17. Погашення векселя, виданого в сплату мита при оформленні ПД на ввезення в Україну вантажів як внеску майна до статутного фонду підприємства з іноземними інвестиціями, провадиться після доставки вантажу в порядку, зазначеному в п. п. 2.7.4. - 2.7.8. п. 2.7. цієї Схеми.

3. Проходження векселя, виданого в сплату ввізного (вивізного) мита, ПДВ та акцизного збору при здійсненні операцій з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах

Взяття на облік.

3.1. Суб'єкт ЗЕД надає до Державної податкової адміністрації три примірники векселя з метою взяття на облік. Перший примірник векселя залишається у ДПА, другий та третій примірники, авізовані ДПА, повертаються суб'єкту ЗЕД. Другий примірник векселя використовується для пред'явлення митним органам, третій - для власного обліку.

3.2. При митному оформленні давальницької сировини до оперативного підрозділу надаються авізовані другий та третій примірники векселя.

3.3. Контроль за правильністю нарахування платежів по векселю провадить інспектор відділу митних платежів, працюючий на II етапі в оперативному підрозділі.

3.4. Інспектор митниці, що оформив декларацію, на зворотному боці другого та третього примірників векселя проставляє номер ВМД, підпис, особисту печатку.

3.5. Разом з оформленою ВМД другий примірник векселя з оперативного підрозділу митниці по реєстру передається до ВМД і П (додаток 6).

3.6. Інспектор ВМД і П веде облік наданих примірників векселів у відповідному журналі (додаток 7).

Погашення векселя та зняття з обліку.

3.7. Інспектор ВМД і П, який відповідає за облік векселів, видає суб'єкту ЗЕД другий примірник векселя для митного оформлення готової продукції та погашення в ДПА під письмове зобов'язання (додаток 8) про повернення погашеного другого примірника векселя до закінчення встановлених термінів.

При цьому у ВМД і П залишається ксерокопія цього примірника векселя, завірена підписами керівника підприємства, головного бухгалтера та печаткою підприємства з проставленням напису "Копія вірна".

3.8. При митному оформленні готової продукції від суб'єкта ЗЕД надходить другий примірник векселя до оперативного підрозділу митниці.

3.9. Інспектор митниці, що оформив декларацію, на зворотному боці другого примірника векселя проставляє номер ВМД, підпис, особисту печатку.

3.10. Другий примірник векселя повертається суб'єкту ЗЕД для погашення у ДПА.

3.11. Після погашення другий примірник векселя з відміткою ДПА повертається суб'єктом ЗЕД безпосередньо до ВМД і П.

3.12. Інспектор ВМД і П, який відповідає за облік векселів, робить відповідну відмітку у журналі реєстрації векселів про його погашення. У випадку відсутності у передбачений законодавством термін інформації стосовно погашення векселя вживає заходи по її одержанню.

Другий примірник векселя залишається у справах ВМД і П і зберігається разом з відповідною ВМД.

4. Проходження векселя, виданого в сплату податків з продукції, що поставляється за виробничою кооперацією, та їх погашення

Взяття на облік.

4.1. Суб'єкт ЗЕД надає до Державної податкової адміністрації три примірники векселя з метою взяття на облік. Перший примірник векселя залишається у ДПА, другий та третій примірники, авізовані ДПА, повертаються суб'єкту ЗЕД. Другий примірник векселя використовується для пред'явлення митним органам, третій - для власного обліку.

4.2. При митному оформленні продукції, що поставляється за виробничою кооперацією, до оперативного підрозділу надаються авізовані другий та третій примірники векселя.

4.3. Контроль за правильністю нарахування платежів на векселі провадить інспектор відділу митних платежів, працюючий на II етапі в оперативному підрозділі.

4.4. Інспектор митниці, що оформив декларацію, на зворотному боці другого та третього примірників векселя проставляє номер ВМД, підпис, особисту печатку.

4.5. Разом з оформленою ВМД другий примірник векселя з оперативного підрозділу митниці по реєстру передається до ВМД і П (додаток 9).

4.6. Інспектор ВМД і П, який відповідає за облік векселів, заносить до журналу (згідно додатку 10).

Погашення векселя та зняття з обліку.

4.7. Інспектор ВМД і П, який відповідає за обліком векселів, видає суб'єкту ЗЕД другий примірник векселя для погашення в ДПА під письмове зобов'язання (додаток 8) про повернення погашеного другого примірника векселя до закінчення встановлених термінів.

При цьому у ВМД і П залишається ксерокопія цього примірника векселя, завірена підписами керівника підприємства, головного бухгалтера та печаткою підприємства з проставленням напису "Копія вірна".

4.8. Після погашення векселя векселедержателем другий примірник векселя повертається суб'єктом ЗЕД безпосередньо до ВМД і П.

4.9. Інспектор ВМД і П, який відповідає за облік векселів, робить відповідну відмітку у журналі реєстрації векселів про його погашення.

Другий примірник векселя залишається у справах ВМД і П і зберігається разом з відповідною ВМД.

 

Начальник ВМД і П 

О. Ф. Дуплій 


 

Додаток 8
до наказу СРМ
від 1 жовтня 2001 р. N 427 


Східна регіональна митниця

Вих. N ______ від ______

ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

________________________________________________________________
________________________________________________________________
                          (назва суб'єкта підприємництва, його адреса, код ЄДРПОУ)
просить видати другий примірник векселя, складеного
 "___" ____________ 200_ р.

до ВМД N __________  та взятого на облік __________________________
                                                                                                          (назва ДПА)
за N __________ на суму ______________,  для його погашення в ДПА.

Зобов'язуюсь повернути погашений другий примірник векселя в строк до ___________

Керівник
підприємства 

______________ 
(підпис) 

_________________ 
П. І. Б. 


Місце печатки

____________

 

НПО "Поверхность"
(www.mdoffice.com.ua)