СХІДНА РЕГІОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ

від 15.06.2001 р. N 278

Про внесення змін до Технологічної схеми анулювання вантажної митної декларації, затвердженої наказом СРМ від 13.10.98 р. N 671

З метою упорядкування організації анулювання акцизної або попередньої декларації та на виконання наказу ДМСУ від 19.04.2001 р. N 264 наказую:

1. Внести зміни до Технологічної схеми анулювання вантажної митної декларації, затвердженої наказом Східної регіональної митниці від 13.10.98 р. N 671, в частині її доповнення пунктом 9 "Анулювання акцизної або попередньої вантажної митної декларації" (додається).

2. Відповідальність за виконання наказу покласти на начальників оперативних підрозділів митниці, начальників ВІАР та МС, ВМД і П та ВКДВ Східної РМ.

3. Т. в. о. начальника загального відділу Єльніковій О. П. довести цей наказ до відома особового складу митниці згідно розсилки.

4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступників начальника Східної регіональної митниці в частині їх повноважень.

 

Т. в. о. начальника
Східної регіональної митниці 

 
О. Г. Даниленко 


 

Додаток
до наказу СРМ
від 15 червня 2001 р. N 278 


"9. Анулювання акцизної або попередньої вантажної митної декларації.

Рішення про анулювання АД або ПД (далі - АД/ПД) приймається начальником митниці (заступником начальника, до компетенції якого відноситься розгляд даного питання) за письмовою заявою суб'єкта підприємницької діяльності в п'ятнадцятиденний термін, для цього:

9.1. Суб'єкт ЗЕД листом на ім'я начальника митниці звертається з проханням про анулювання АД/ПД, із зазначенням у ньому причин необхідності анулювання. Разом надаються документи, які підтверджують вказані у ньому відомості та необхідні для прийняття рішення. В обов'язковому порядку до звернення додаються: екземпляр (екземпляри) оформленої АД/ПД; всі документи з відмітками митниці, які були використані при митному оформленні і заявлені в опису документів.

Згідно з резолюцією начальника (заступника начальника, до компетенції якого відноситься розгляд даного питання) митниці лист та пакет документів розглядається начальником оперативного підрозділу, де провадилось митне оформлення АД/ПД.

Після розгляду начальником оперативного підрозділу рапорт із супроводжувальним листом (додаток N 2), лист суб'єкта ЗЕД та пакет документів для надання пропозицій щодо можливості анулювання розглядається:

9.1.1. - начальником ВКДВ, в якому проводиться перевірка відсутності факту ввезення вантажу за заявленою до анулювання АД/ПД шляхом направлення запиту засобами електронного зв'язку до прикордонної митниці та оперативного запиту до ЦБД ІАМУ ДМСУ. Підтвердження, що надійшло від митниці, заявленої в АД/ПД як митниця на кордоні, та роздрукований витяг АД/ПД з ЦБД ІАМУ додаються до пакета документів на анулювання, співробітником ВКДВ в ЦБД ІАМУ робиться відмітка "Подана заява на анулювання" та здійснюється запис в рапорті "Вантаж станом на ___ митний кордон України не перетинав. Подана заява на анулювання". В разі перетину вантажу митного кордону України інспектор ВКДВ здійснює запис "Вантаж станом на ____ ввезений на митну територію України. Анулювання АД/ПД N ___ неможливе";

- начальником відділу митних доходів та платежів;

- начальником ВіАР та МС

та з їх відмітками на рапорті про можливість (неможливість) анулювання даної АД/ПД пакет документів надається начальнику (заступнику начальника, до компетенції якого відноситься розгляд даного питання) митниці.

9.2. Начальник (заступник начальника, до компетенції якого відноситься розгляд даного питання) митниці приймає остаточне рішення щодо анулювання АД/ПД, зазначеної у листі суб'єкта ЗЕД, і з відповідною резолюцією направляє пакет документів для анулювання:

- начальнику ВКДВ, в якому проводиться анулювання АД/ПД шляхом внесення до ЦБД ІАМУ відповідної мітки;

- начальнику ВМД і П;

- начальнику ВІАР та МС;

- начальнику вантажного відділу, митного поста, де відбувалося митне оформлення зазначеної АД/ПД.

9.2.1. Для відмови в анулюванні - начальнику оперативного підрозділу, де провадилось оформлення зазначеної АД/ПД, для надання обгрунтованої відповіді суб'єкту ЗЕД.

9.3. У ВМД і П анулюється третій примірник АД/ПД наступним чином:

9.3.1. У графі "А" АД/ПД вноситься запис такого змісту: "Анульовано за зверненням (рапортом) від ______________ N ______________ (зазначається вхідний реєстраційний номер звернення (рапорту) та дата реєстрації)", при цьому примірник АД/ПД перекреслюється хрест-навхрест.

9.3.2. У журналі обліку анульованих ВМД (додаток N 1) робиться запис про анулювання, на рапорті проставляється відмітка про анулювання АД/ПД у ВМД і П.

9.3.3. Третій примірник анульованої АД/ПД зберігається у справах АД/ПД і П в окремій папці.

9.3.4. Сплачені по анульованій АД/ПД кошти повертаються суб'єкту ЗЕД чи зараховуються в рахунок наступних платежів за його заявою в триденний термін з моменту анулювання АД/ПД згідно порядку, передбаченому відповідною технологічною схемою.

Пакет документів передається для анулювання до ВІАР та МС.

9.4. У ВІАР та МС анулювання другого примірника АД/ПД провадиться наступним чином:

9.4.1. У графі "А" паперового примірника (примірника для статистики) вноситься запис такого змісту: "Анульовано за зверненням (рапортом) від ______________ N ______________ (зазначається вхідний реєстраційний номер звернення (рапорту) та дата реєстрації)", при цьому примірник АД/ПД перекреслюється хрест-навхрест.

9.4.2. У журналі анульованих ВМД (додаток N 1) робиться запис про анулювання з обов'язковим зазначенням: реєстраційного номера АД/ПД, дати її оформлення, реєстраційного номера листа-звернення підприємства (установи), його назва, реєстраційного номера рапорту начальника підрозділу, де оформлювалась АД/ПД, причини анулювання та підпис особи, яка здійснила анулювання АД/ПД, на рапорті проставляється відмітка про анулювання АД/ПД у ВІАР та МС.

9.4.3. Електронна копія АД/ПД переводиться з режиму "Оформлені ВМД" до режиму "Анульовані ВМД" у загальній базі ВМД Східної регіональної митниці та у регіональній базі ВМД. Анульовані АД/ПД зберігаються в окремій базі ВМД.

9.4.4. Паперовий примірник анульованої АД/ПД (примірник для статистики) зберігається у справах ВІАР та МС в окремій папці.

9.4.5. Пакет документів передається для анулювання до оперативного підрозділу.

9.4.6. Щомісячно рекомендованим листом звичайної пошти не рідше одного разу на місяць (до 10 числа) повідомлення про анулювання АД/ПД передається до ІАМУ ДМСУ.

9.5. В оперативному підрозділі анулюються всі примірники АД/ПД, що залишились, наступним чином:

9.5.1. У графі "А" вноситься запис такого змісту: "Анульовано за зверненням (рапортом) від ______________ N ______________ (зазначається вхідний реєстраційний номер звернення (рапорту) та дата реєстрації)", при цьому примірники АД/ПД та подані документи перекреслюються хрест-навхрест.

9.5.2. У журналі анульованих ВМД (додаток N 1) робиться запис про анулювання, на рапорті проставляється відповідна відмітка.

9.5.3. У журналі обліку АД/ПД робиться запис про анулювання.

9.5.4. Письмово повідомляється суб'єкт ЗЕД - власник вантажу, ДПА за місцем його акредитації та банк, відомості про який зазначені у гр. 28 АД/ПД, про анулювання АД/ПД.

9.5.5. Примірники анульованої АД/ПД та повний пакет документів щодо анулювання зберігаються у справах оперативного підрозділу в окремій теці.

9.6. Якщо суб'єкт підприємницької діяльності подає заяву про анулювання АД/ПД, за якою вантаж увезений на митну територію України, але не пройшов митного оформлення, то рішення про анулювання АД/ПД та про повернення сум платежів приймаються виключно ДМСУ в п'ятнадцятиденний термін. Копія цього рішення надсилається заявникові. Для цього в порядку, визначеному в п. п. 9.1 - 9.5 Технологічної схеми, визначається стан та місцезнаходження ватажу, здійснюється перевірка наявності порушень митних правил. Зазначені матеріали разом із заявою суб'єкта ЗЕД надсилаються до ДМСУ. При отриманні позитивного рішення від ДМСУ анулювання АД/ПД проводиться за процедурою, викладеною в даній ТС.

9.7. Термін розгляду пакета документів у кожному підрозділі для надання пропозицій щодо можливості анулювання не повинен перевищувати 3 діб з моменту надходження пакета документів, якщо потрібна додаткова інформація - до 5 діб; для анулювання - 1 доба з моменту надходження пакета документів."

 

Начальник ВКДВ СРМ 

О. М. Гой 


 

НПО "Поверхность"
(www.mdoffice.com.ua)