Про затвердження Технологічної схеми взаємодії Східної РМ та Харківської дирекції залізничних перевезень Південної залізниці при переміщенні через митний кордон товарів та інших предметів у вантажних залізничних поїздах

Наказ Східної регіональної митниці,
Харківської дирекції залізничних перевезень Південної залізниці
від 14 серпня 2002 року N 560/73

Зареєстровано в Харківському обласному управлінні юстиції
2 вересня 2002 р. за N 51/588

Із змінами і доповненнями, внесеними
 наказом Східної регіональної митниці,
 Харківської дирекції залізничних перевезень Південної залізниці
 від 2 лютого 2004 року N 90/10

Відповідно до статей 26, 140 Митного кодексу Українистатті 16 Митного кодексу України, статті 2 Статуту залізниць України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.04.98 р. N 457, з метою врегулювання порядку й умов переміщення товарів та інших предметів у вантажних залізничних поїздах через митний кордон України та на виконання вимог спільного наказу Державної митної служби України та Міністерства транспорту України від 30.03.2001 р. N 231/174 "Про затвердження Порядку взаємодії митниць і залізниць України при переміщенні через митний кордон товарів та інших предметів у вантажних залізничних поїздах", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19.04.2001 р. за N 360/5551, НАКАЗУЄМО:

(преамбула із змінами, внесеними згідно з наказом Східної регіональної
 митниці, Харківської дирекції залізничних перевезень Південної залізниці
 від 02.02.2004 р. N 90/10)

1. Затвердити Технологічну схему взаємодії Східної РМ та Харківської дирекції залізничних перевезень Південної залізниці при переміщенні через митний кордон товарів та інших предметів у вантажних залізничних поїздах (далі - Технологічна схема), що додається.

2. Начальнику відділу організації митного контролю Мартинову М. А. та юридичного відділу Східної РМ Пузікову В. А. забезпечити направлення даного наказу до Харківського обласного управління юстиції для проведення його державної реєстрації.

3. Начальнику загального відділу Східної РМ Єльніковій О. П. забезпечити направлення цього наказу до підрозділів митниці згідно із розсилкою.

4. Начальнику комерційного відділу Харківської дирекції залізничних перевезень Південної залізниці Крочаку Є. Л. ознайомити начальників вантажних станцій та причетних працівників із вимогами Технологічної схеми.

5. Відповідальність за виконання цього наказу покласти на начальників підрозділів Східної РМ та начальників вантажних станцій Харківської дирекції залізничних перевезень Південної залізниці.

6. Контроль за виконанням положень цього наказу покласти на заступників начальника Східної РМ згідно з розподілом функціональних обов'язків та начальника комерційного відділу Харківської дирекції залізничних перевезень Південної залізниці Крочака Є. Л.

 

В. о. начальника
Східної регіональної митниці 

 
О. О. Тютюнник 

Начальник Харківської дирекції
залізничних перевезень
Південної залізниці 

 
 
М. В. Люлін 


 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Східної регіональної митниці,
Харківської дирекції залізничних перевезень Південної залізниці
від 14 серпня 2002 р. N 560/73

Зареєстровано
в Харківському обласному управлінні юстиції
2 вересня 2002 р. за N 51/588 


ТЕХНОЛОГІЧНА СХЕМА
взаємодії Східної регіональної митниці та Харківської дирекції залізничних перевезень Південної залізниці при переміщенні через митний кордон товарів та інших предметів у вантажних залізничних поїздах

Підрозділи Східної РМ та підрозділи Харківської дирекції залізничних перевезень Південної залізниці забезпечують виконання вимог Порядку взаємодії митниць і залізниць України при переміщенні через митний кордон товарів та інших предметів у вантажних залізничних поїздах, затвердженого спільним наказом Державної митної служби України та Міністерства транспорту України від 30.03.2001 р. N 231/174 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19.04.2001 р. за N 360/5551.

Особливості виконання вищезазначеного Порядку в зоні діяльності Східної регіональної митниці наведені нижче.

1. Загальні положення

1.1. Дія Технологічної схеми поширюється на товари та інші предмети (вантажі), що надходять (відправляються) до (з) вантажних станцій Харківської дирекції залізничних перевезень Південної залізниці, які знаходяться в зоні діяльності Східної регіональної митниці.

1.2. Дія Технологічної схеми поширюється також на товари та інші предмети (вантажі), які надходять до інших станцій Південної залізниці на адресу вантажоодержувачів, які акредитовані в зоні діяльності Східної РМ як суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності (далі - суб'єкти ЗЕД).

2. Форма, порядок та терміни надання вантажними залізничними станціями до Східної регіональної митниці інформації про надходження вантажів під митним контролем на станцію призначення та порядок надання документів

2.1. Враховуючи сучасне розташування оперативних підрозділів Східної РМ та залізничних станцій, підпорядкованих Харківській дирекції залізничних перевезень, передача інформації щодо надходження вантажів, які перебувають під митним контролем, від станцій призначення здійснюється шляхом передачі відповідному оперативному підрозділу Східної РМ перевізних документів на даний вантаж.

2.2. Передача перевізних документів на вантаж станцією призначення до підрозділів Східної РМ, які проводять митне оформлення таких вантажів, здійснюється у наступному порядку:

2.2.1. На станціях, де розташовані підрозділи Східної РМ, перевізні документи передаються до таких підрозділів в робочий час безпосередньо працівником станції з обов'язковою реєстрацією факту передачі в окремому журналі, форма якого наведена у додатку. Перевізні документи на вантажі, які надійшли в неробочий час, вихідні або святкові дні, - в перший робочий день.

2.2.2. У разі відсутності на станціях призначення оперативних підрозділів Східної РМ і неможливості забезпечення працівниками залізниці безпосереднього передання ними перевізних документів до вказаних підрозділів Східної РМ, такі документи тимчасово передаються працівником станції одержувачу під розписку в спеціальному журналі.

Форма журналу повинна містити в собі інформацію про дату та час отримання повноважним представником вантажоодержувача перевізних документів, а також зобов'язання вантажоодержувача протягом 1 доби передати вказані документи до оперативного підрозділу Східної РМ та повернути їх на станцію призначення після завершення митного оформлення вантажу.

2.3. При поверненні вантажоодержувачем на залізничну станцію перевізних документів після завершення митного оформлення працівник станції зобов'язаний:

- перевірити наявність відповідних відтисків особистих митних забезпечень на всіх екземплярах перевізних документів;

- звірити відповідність проставлених в перевізних документах відтисків особистих митних забезпечень зразкам, наданим Східною РМ до Харківської дирекції залізничних перевезень.

У разі невідповідності відтисків особистих митних забезпечень наданим зразкам видача вантажу затримується до узгодження питання з Східною РМ.

2.4. Питання розпорядження вантажами, за якими власник не звернувся до кінця терміну їх зберігання під митним контролем, визначеного Митним кодексом України, вирішуються в робочому порядку Східною РМ та Харківською дирекцією залізничних перевезень згідно з діючим законодавством.

3. Порядок митного контролю та митного оформлення товарів та інших предметів при вивезенні їх за межі України

3.1. Виходячи з оперативної обстановки та характеру вантажу, начальником оперативного підрозділу Східної РМ вирішується питання щодо присутності інспектора митниці під час проведення навантажувальних робіт. Зазначене рішення відображається у вигляді внесення відповідного запису в гр. "В" "Завдання на проведення митного огляду", форма якого визначена додатком 4 до Технологічної схеми поетапного оформлення в митному відношенні товарів та інших предметів із застосуванням вантажної митної декларації, затвердженої наказом Східної РМ від 23.01.2001 р. N 29 та зареєстрованої в Харківському обласному управлінні юстиції 29.01.2001 р. за N 7/475.
3.1. Виходячи з оперативної обстановки та характеру вантажу, начальником оперативного підрозділу Східної регіональної митниці вирішується питання щодо присутності інспектора митниці під час проведення навантажувальних робіт. Зазначене рішення відображається у вигляді внесення відповідного запису в аркуші "Завдання на проведення митного огляду", форма якого визначена в Порядку здійснення митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів із застосуванням вантажної митної декларації, який затверджено наказом Державної митної служби від 14.10.2002 N 561 і зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 07.11.2002 за N 877/7165, із змінами.

(пункт 3.1 в редакції наказу Східної регіональної митниці,
 Харківської дирекції залізничних перевезень Південної залізниці
 від 02.02.2004 р. N 90/10)

3.2. Після завершення митного оформлення відповідна кількість екземплярів вантажної митної декларації (у випадку її заповнення) разом з супровідними та перевізними документами передається особі, уповноваженій на декларування, з метою подальшого їх пред'явлення станції відправлення для прийняття вантажу до перевезення.

4. Порядок митного контролю та митного оформлення транзитних вантажів

4.1. У разі зміни митного режиму до товарів з "імпорт" на "транзит" порядок митного контролю та митного оформлення вантажів співпадає з порядком, визначеним в розділі третьому цієї Технологічної схеми.

5. Митний контроль у разі аварії або настання обставин непереборної сили

5.1. Якщо при перевезенні товарів (вантажів) під митним контролем через зону діяльності Східної РМ стало неможливим подальше їх транспортування через несправність транспортного засобу (аварію, настання обставин непереборної сили, технічні причини), до Східної РМ подається заява за підписом начальника відповідної залізничної станції з доданням належним чином засвідчених відповідними органами документів, що підтверджують аварію або настання обставин непереборної сили (надзвичайних або невідворотних обставин чи подій).

Залежно від виду обставин непереборної сили документи, що підтверджують їх дію, можуть видаватися місцевими органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, власником підприємства, на якому відбувається страйк, або уповноваженим ним органом (представником), об'єднаннями, торгово-промисловими палатами, органами Міністерства внутрішніх справ України, іншими спеціально уповноваженими на це державними органами, а також міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади тощо.

5.2. Співробітник відділу контролю за доставленням вантажів реєструє заяву в журналі повідомлень від Південної залізниці про аварії або настання обставин непереборної сили (додаток) та доповідає в письмовій формі про отриману інформацію начальнику Східної РМ.

5.3. За рішенням начальника Східної РМ визначається підрозділ митниці, що здійснюватиме митний контроль та митне оформлення вантажів, зазначених в пункті 5.1 даної Технології. Начальник відповідного підрозділу та начальник відділення по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил Східної РМ призначають співробітників, яким належить здійснити контроль за перевантаженням (згідно із обставинами, що склалися) та оформити необхідні документи.

За результатами проведеного перевантаження складається Акт, який підписується співробітниками митниці та залізниці, а у разі виникнення необхідності присутності під час проведення перевантаження представників інших державних органів Акт підписується також і представниками цих органів.

5.4. Для своєчасного інформування митниці призначення (відправлення) підрозділ митниці, який проводив операції, зазначені в п. 5.3, протягом чотирьох годин з моменту складання Акта перевантаження службовою запискою передає до відділу контролю за доставленням вантажів Східної РМ копію зазначеного Акта та копії документів, що прямують з вантажем (вантажна митна декларація, документ контролю за доставкою товарів, супровідні документи).

 

Начальник відділу організації
митного контролю
Східної регіональної митниці 

 
М. А. Мартинов 

Начальник комерційного відділу
Харківської дирекції залізничних перевезень Південної залізниці 

 
 
Є. Л. Крочак 


 

Додаток
до Технологічної схеми взаємодії Східної РМ та Харківської дирекції залізничних перевезень Південної залізниці при переміщенні через митний кордон товарів та інших предметів у вантажних залізничних поїздах 


Журнал реєстрації передачі перевізних документів від Південної залізниці

N
п/п 

Дата подання товаросупровідних документів

Назва та адреса станції призначення 

Перелік ТСД 

Посада,
П. І. Б. та підпис особи, що передала ТСД 

П. І. Б. та підпис інспектора, який отримав ТСД 

Примітки 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  


Журнал повідомлень від Південної залізниці про аварії або настання обставин непереборної сили

N
п/п 

Назва станції/
номер телефону 

Хто передав інформацію/час 

Стислий опис пригоди 

Номер залізничної накладної/
кількість 

Номер транспортного засобу/
кількість 

Тип транспортного засобу (вагон, контейнер тощо) 

Кому передана інформація (назва підрозділу, П. І. Б./час) 

Примітки 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  


____________