Про затвердження Технологічної схеми митного контролю та оформлення вантажів, які переміщуються через митний кордон України каналами експрес-перевізників та зберігаються під митним контролем на митному терміналі поштового відділу Східної регіональної митниці

Наказ Східної регіональної митниці
від 28 листопада 2000 року N 680

Зареєстровано в Харківському обласному управлінні юстиції
7 лютого 2001 р. за N 12/480

Із змінами і доповненнями, внесеними
 наказом Східної регіональної митниці
 від 14 січня 2004 року N 22

З метою підвищення чіткої організації митного контролю та митного оформлення товарів та предметів, які переміщуються через митний кордон України в міжнародних експрес-відправленнях та експрес-вантажах каналами експрес-перевізників і зберігаються під митним контролем в складському приміщенні митного терміналу, та на виконання вимог Митного кодексу України, постанови Кабінету Міністрів України N 748 від 15.07.97 року "Про перелік відомостей, що оголошуються громадянами за встановленою формою у разі переміщення ними через митний кордон України товарів та інших предметів", наказу Державної митної служби України від 26.07.2000 року N 405 "Про затвердження Порядку митного контролю та митного оформлення міжнародних експрес-відправлень", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 13.09.2000 року за N 603/4824, та наказу Державного митного комітету України N 198 від 06.05.95 року "Про затвердження Положення про зону митного контролю", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23.05.95 року за N 152/688, НАКАЗУЮ:

1 Затвердити Технологічну схему митного контролю та оформлення вантажів, які переміщуються через митний кордон України каналами експрес-перевізників та зберігаються під митним контролем на митному терміналі поштового відділу Східної регіональної митниці, з додатками NN 1, 2.

2. Затвердити Положення про зону митного контролю складського приміщення митного терміналу поштового відділу Східної регіональної митниці.

2. Пункт 2 втратив чинність

(згідно з наказом Східної
 регіональної митниці від 14.01.2004 р. N 22)

3. Наказ Східної регіональної митниці N 782 від 02.12.98 року вважати таким, що втратив чинність.

4. Начальнику поштового відділу Березному Є. М. та начальнику юридичного відділу Пузікову В. А. забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Харківського обласного управління юстиції.

5. Відповідальність за виконання наказу та затвердженої Технологічної схеми покласти на начальника поштового відділу Східної регіональної митниці Березного Є. М.

6. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника начальника Східної регіональної митниці Сушко В. Т.

 

Начальник митниці 

О. О. Тютюнник 


 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Східної регіональної митниці
від 28 листопада 2000 р. N 680

Зареєстровано
в Харківському обласному управлінні юстиції
7 лютого 2001 р. за N 12/480 


ТЕХНОЛОГІЧНА СХЕМА
митного контролю та оформлення вантажів, які переміщуються через митний кордон України каналами експрес-перевізників та зберігаються під митним контролем на митному терміналі поштового відділу Східної регіональної митниці

Дійсна Технологічна схема розроблена на підставі Митного кодексу України, постанови Кабінету Міністрів України N 748 від 15.07.97 року "Про перелік відомостей, що оголошуються громадянами за встановленою формою у разі переміщення ними через митний кордон України товарів та інших предметів" та наказу Державної митної служби України від 26.07.2000 року N 405 "Про затвердження Порядку митного контролю та митного оформлення міжнародних експрес-відправлень", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 13.09.2000 року за N 603/4824.

I. Загальна частина

1.1. Дія Технологічної схеми поширюється на товари та предмети, які переміщуються у вантажах та міжнародних експрес-відправленнях через митний кордон України каналами експрес-перевізників та проходять митний контроль та оформлення в зоні діяльності Східної регіональної митниці.

1.2. Терміни та поняття, що використовуються у даній Технологічній схемі:

1.2.1. Експрес-перевізник - це транспортна або транспортно-експедиційна компанія, створена відповідно до чинного законодавства України, яка здійснює прискорене перевезення міжнародних вантажів згідно з Конвенцією для уніфікації деяких правил, які стосуються міжнародних повітряних перевезень (Варшава, 1929 р.), Конвенцією про договір міжнародного перевезення вантажів по дорогах (Конвенція CMR, Женева. 1956 р.).

1.2.2. Міжнародне прискорене транспортування вантажів в основному здійснюється авіаційним транспортом, однак можливо застосування іншого виду транспорту, при цьому транспортні засоби можуть бути власними, орендованими чи належати іншим транспортним організаціям.

1.2.3. Митний термінал (далі - термінал) - це комплекс адміністративних складських приміщень, призначених для проведення в повному обсязі процедур митного контролю і оформлення вантажів, які переміщуються експрес-перевізниками і знаходяться під митним контролем.

1.2.4. Складське приміщення - складське приміщення в структурі митного терміналу поштового відділу Східної регіональної митниці, призначене для проведення процедур митного контролю і оформлення вантажних відправлень суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та фізичних осіб, які переміщуються через митний кордон України каналами експрес-перевізників і зберігаються під митним контролем.

1.2.5. Міжнародне експрес-відправлення (далі - МЕВ) - товари (предмети), належним чином упаковані (крім заборонених законодавством України до переміщення через митний кордон України), що перевозяться експрес-перевізником будь-яким видом транспорту з метою доставки одержувачу у визначений термін.

1.2.6. Вантаж експрес-перевізника (далі - вантаж) - консолідовані за єдиним транспортним документом МЕВ або МЕВ, яке не ввійшло до складу цих консолідованих МЕВ за своїм характером чи за розмірами або з інших причин, і переміщувані експрес-перевізниками через митний кордон України.

1.2.7. МЕВ документального характеру - ділові папери, письмова кореспонденція, ділова чи приватна, авіаквитки, а також будь-які повідомлення, інформація або дані на будь-яких носіях інформації (паперових чи електромагнітних, у тому числі на дискетах, компакт-дисках, плівках тощо), що не мають промислової цінності та заявленої вартості й не містять інформації, переміщення якої через митний кордон України заборонено законодавством або на переміщення якої потрібні дозволи відповідних державних органів.

1.2.8. МЕВ недокументального характеру - МЕВ, умістом якого є товари (предмети) із заявленою вартістю. Таке МЕВ обов'язково супроводжується інвойсом.

1.2.9. МЕВ некомерційного характеру - МЕВ, у товаросупровідних документах на яке зазначено його некомерційний характер, наприклад "not for sale or resale" ("не для продажу чи перепродажу"), "no commercial value" ("не має комерційної вартості"), "value is for customs purposes only" ("вартість тільки для митниці").

1.2.10. Єдиний транспортний документ - транспортний документ, за яким здійснюється перевезення вантажу. Як єдиний транспортний документ можуть використовуватися загальні авіанакладні (AWB - airwaybill, MAWB - master airwaybill), CMR, BILL OF LADING (коносамент) тощо.

1.2.11. Маніфест (реєстр) - товаросупровідний документ, у якому заявлено всі МЕВ, що містяться в цьому вантажі, та який може виступати в ролі єдиного транспортного документа при перевезенні консолідованих МЕВ під митним контролем з митниці відправлення до митниці призначення.

Про МЕВ документального характеру в маніфесті можуть зазначатися загальна кількість місць та загальна вага.

1.2.12. Домашній транспортний документ - індивідуальний номерний транспортний документ на кожне МЕВ у консолідованому вантажі, у якому наведено дані про відправника, одержувача, а також загальний опис товарів (предметів) у МЕВ.

Домашній транспортний документ є водночас угодою між відправником МЕВ та експрес-перевізником про перевезення і пред'явлення МЕВ митниці для проведення митного оформлення.

1.2.13. Документ контролю доставки (далі - ДКД) - документ, за яким здійснюється переміщення вантажу або консолідованого вантажу між митницями України.

1.2.14. Вантажна митна декларація (далі - ВМД) - заява, що містить відомості про товари та предмети і транспортні засоби та мету їх переміщення через митний кордон України або про зміну митного режиму щодо цих товарів, а також інформацію, необхідну для здійснення митного контролю, митного оформленню, митної статистики, нарахування митних платежів.

1.2.15. Митниця відправлення - будь-який митний орган України, з якого починається переміщення вантажу або його частини.

1.2.16. Митниця призначення - будь-який митний орган України, де завершується контроль за переміщенням вантажу або його частини.

1.2.17. Забезпечення експрес-перевізника - пластикова одноразова номерна пломба експрес-перевізника.

1.2.18. Центральна сортувальна станція (далі - ЦСС) - організаційна структура відповідного експрес-перевізника, створена ним для виконання агентських угод з міжнародними корпораціями в галузі міжнародного прискореного транспортування вантажів.

1.2.19. Регіональна сортувальна станція (далі - РСС) - організаційна структура, створена для виконання агентських угод з міжнародними корпораціями з галузі міжнародного прискореного транспортування вантажів та підпорядкована ЦСС.

1.3. Поштовий відділ Східної РМ здійснює митний контроль та оформлення вантажів, що переміщуються через митний кордон України каналами експрес-перевізників:

а) суб'єктів ЗЕД, розташованих у зоні діяльності Східної регіональної митниці;

б) фізичних осіб, вантажі яких переміщуються каналами експрес-перевізників.

1.4. Відправниками та одержувачами МЕВ можуть бути як фізичні (громадяни України, громадяни іноземних держав та особи без громадянства), так і юридичні особи (суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності будь-якої форми власності, державні та громадські установи, представництва іноземних компаній, дипломатичні представництва, міжнародні організації тощо).

1.5. Переміщення вантажу з митниці, у зоні діяльності якої розташовано ЦСС (РСС), у митницю, у зоні діяльності якої розташовано РСС (ЦСС), здійснюється під забезпеченням експрес-перевізника або під митним забезпеченням.

1.6. Для контролю за доставкою вантажів з митниці, у зоні діяльності якої розташовано ЦСС (РСС), у митницю призначення (у митницю, у зоні діяльності якої розташовано РСС (ЦСС), застосовується документ контролю за доставкою вантажу.

1.7. Митне оформлення товарів (предметів), що підлягають санітарному, ветеринарному, фітосанітарному, радіологічному, екологічному або іншим видам контролю і переміщуються в МЕВ, може бути завершене тільки після закінчення цих видів контролю.

1.8. Митний контроль та оформлення вантажів суб'єктів ЗЕД, розташованих в зоні діяльності Східної регіональної митниці, які є предметом зовнішньоекономічних операцій з військовою, спеціальною технікою та продукцією військового призначення, гуманітарною допомогою, інвестиціями, а також майном, що тимчасово ввозиться (вивозиться) на (за) митну територію України, за виключенням тимчасово ввезеної (вивезеної) тари, каналами експрес-перевізників, здійснює вантажний відділ N 7 Східної регіональної митниці.

1.9. Митний контроль та оформлення товарів та предметів суб'єктів ЗЕД, розташованих в зоні діяльності Східної регіональної митниці, які є предметом зовнішньоекономічних операцій з тимчасовим вивезенням (ввезенням) марок акцизного збору, які потім будуть ввезені (вивезені) з тютюновими або алкогольними виробами каналами експрес-перевізників, здійснюється вантажними відділами за місцям державної реєстрації суб'єкта ЗЕД.

1.10. Митний термінал, який розташований в Зональному вузлі обробки пошти (далі - ЗВОП) Харківського поштамту, призначений для зберігання товарів та інших предметів, які знаходяться під митним контролем і підпадають під дію ст. ст. 85, 86 Митного кодексу України.

1.11. В разі, коли товари та інші предмети потребують спеціальних умов зберігання, які не можуть бути забезпечені на терміналі, вони можуть зберігатись на територіях підприємств на відповідальному зберіганні у порядку, визначеному чинним законодавствам України, та згідно затвердженої технологічної схеми видачі вантажів на відповідальне зберігання. Також допускається перебування МЕВ на РСС на відповідальному зберіганні у відповідного експрес-перевізника чи його представника.

1.12. Митний огляд вантажів, які перевозяться експрес-перевізником, проводиться з застосуванням технічних засобів контролю та по можливості з інспектором-кінологом.

1.13. Власник складського приміщення митного терміналу зобов'язаний:

- за свій рахунок підтримувати в належному стані територію, споруди, обладнання складського приміщення;

- виключити можливість випуску без проведення митного контролю вантажів, які знаходяться на митному терміналі;

- не створювати перешкод при здійсненні митного контролю.

1.14. Технологія проведення митного контролю і інші заходи, необхідні для митного контролю вантажів, визначаються митними органами і узгоджується з власником терміналу та експрес-перевізниками.

1.15. Вимоги по забезпеченню технологічного процесу і інші заходи по організації митного контролю є обов'язковими для експрес-перевізника та для власника терміналу.

II. Декларування МЕВ

2.1. Товари (предмети), що переміщуються в МЕВ на адресу юридичних осіб, підлягають декларуванню митним органам у встановленому порядку.

2.2. Як декларація на товари (предмети), що переміщуються в МЕВ на адресу фізичних осіб, використовуються домашній транспортний документ та інвойс.

2.3. Також фізичні особи мають право декларувати товари (предмети), що переміщуються в МЕВ з заповненням митної декларації для фізичних осіб (форма якої затверджена постановою Кабінету Міністрів України N 748 від 15.07.97 року "Про перелік відомостей, що оголошуються громадянами за встановленою формою у разі переміщення ними через митний кордон України товарів та інших предметів"), з використанням домашнього транспортного документа та інвойса.

2.4. При здійсненні митного оформлення МЕВ фізичних осіб представником експрес-перевізника та у разі зазначення відправником загального найменування товарів (предметів) у МЕВ (крім МЕВ документального характеру) експрес-перевізник для здійснення митного оформлення подає супровідні документи та оглядовий розпис М 16 (додаток 1) з наведеним у ньому переліком товарів (предметів), що містяться в МЕВ.

Цей перелік використовується для здійснення нарахування та стягнення належних платежів.

III. Митний контроль

3.1. МЕВ перебуває під митним контролем:

- при ввезенні з моменту перетину митного кордону України й до моменту митного оформлення та випуску у вільний обіг митницею призначення;

- при вивезенні з моменту митного оформлення й до моменту перетину митного кордону України.

3.2. При проведенні митного контролю та оформлення товарів (предметів), суб'єктів ЗЕД та фізичних осіб, які переміщуються у МЕВ, інспектор поштового відділу Східної регіональної митниці, згідно діючого законодавства, взаємодіє з митною лабораторією, відділом тарифів та вартості та іншими підрозділами Східної регіональної митниці.

3.3. При митному контролі та оформленні МЕВ фізичних осіб присутність одержувача під час митного оформлення обов'язкова, якщо товари (предмети) потребують дозвільних документів державних органів України.

У разі відсутності одержувача (відправника) МЕВ при митному оформленні МЕВ експрес-перевізник несе відповідальність згідно із чинним законодавством за правильність поданих у митний орган необхідних даних про одержувача, за сплату належних платежів та за правильність відомостей, заявлених про товари та предмети, які переміщуються у МЕВ через митний кордон України.

IV. Імпорт

Доставлення МЕВ з митниці, у зоні діяльності якої розташована ЦСС (РСС), або прикордонної митниці до Східної регіональної митниці.

4.1. Співробітники ЦСС (РСС) або експрес-перевізника, відповідальні за доставляння вантажів до інших митниць, консолідують вантажі, призначені одержувачам, що знаходяться у зоні діяльності Східної регіональної митниці, та доставляють ці вантажі (МЕВ) до поштового відділу Східної регіональної митниці для остаточного митного оформлення. ДКД повинен бути виписаний на ім'я особи експрес-перевізника або служби прискореної доставки вантажів, яка здійснює доставку у Східну регіональну митницю.

4.2. Експрес-перевізник бере на себе відповідальність за доставлення та обов'язкове пред'явлення таких МЕВ та документів на них у митницю призначення і несе повну відповідальність у відповідності з Митним кодексом України.

4.3. При прибутті транспортного засобу з МЕВ експрес-перевізників, що знаходяться під митним контролем, представник експрес-перевізника повинен оформити пропуск для в'їзду на територію ЗВОП. Представник експрес-перевізника в присутності співробітника митного терміналу доставляє МЕВ в зону митного контролю (складське приміщення митного терміналу).

4.4. В разі якщо прийнято рішення про проведення догляду вантажу за межами складського приміщення чи видачі вантажу на відповідальне зберігання на склад підприємства, керівник поштового відділу або особа, яка його заміщує, робить запис на описі документів, що надані для митного оформлення, чи на гарантійному зобов'язанні про видачу вантажу на відповідальне зберігання "З проведенням митного догляду на території підприємства", дата, підпис.

4.5. При доставленні співробітником експрес-перевізника МЕВ (консолідованого вантажу) до поштового відділу Східної регіональної митниці інспектор цього відділу перевіряє цілісність та відповідність накладеного митного забезпечення та наявність відміток митниці відправлення на супровідних документах та ДКД. Перевіряє відповідність наявності та їх характеристик з вказаними даними у супровідних документах та ДКД. У кожному випадку невідповідності вмісту відправлення з описом у вантажно-супровідних документах, ДКД або розбіжності в вазі, пошкодженні упаковки, у разі підозри на пошкодження вкладень складається акт (додаток 2), який підписується інспектором митниці, перевізником, представником митного терміналу. Акт складається у чотирьох примірниках:

- один примірник акта залишається у справах митниці;

- другий примірник акта у справах експрес-перевізника;

- третій примірник акта у справах митного терміналу;

- четвертий примірник акта залишається з МЕВ.

При виявленні порушень митних правил складається протокол про порушення митних правил (далі - ПМП).

4.6. Співробітник складського приміщення митного терміналу реєструє МЕВ, у відповідних справах терміналу на товаросупровідних документах проставляє штамп "Вантаж знаходиться в зоні митного контролю", вказує час, дату, підпис.

4.7. Інспектор митниці у відповідному журналі (в електронному вигляді) фіксує факт доставлення МЕВ (консолідованого вантажу), при цьому записує номери авіанакладних (інших товаросупровідних документів), на кожному примірнику товаросупровідних документів проставляє штамп "Під митним контролем" (домашній транспортний документ, інвойс складається представником експрес-перевізника в п'яти примірниках, з яких перший залишається в справах митниці, другий в справах терміналу, останні три в справах експрес-перевізника), оформлює наданий ДКД та в оперативному режимі, згідно окремої технологічної схеми, передає його по реєстру в відділ контролю за доставками вантажів Східної регіональної митниці для повідомлення митниці відправлення про доставку вантажу.

4.8. МЕВ зберігається під митним контролем на митному терміналі - з моменту ввезення МЕВ у зону митного контролю і до моменту випуску у вільне використання в термін, визначений чинним законодавством України.

4.9. Повідомлення отримувачам про надходження на їх адресу МЕВ, які зберігаються під митним контролем в складському приміщенні митного терміналу, здійснюється експрес-перевізниками.

4.10. Експрес-перевізники у разі необхідності можуть надати комерційні та товаросупровідні документи одержувачу по підготовці всіх необхідних документів для проведення митного оформлення МЕВ.

4.11. Декларування МЕВ здійснюється безпосередньо власником або на підставі договору - його уповноваженою особою.

4.12. Митне оформлення МЕВ здійснюється у відповідності до діючих технологічних схем, наказів і розпоряджень Державної митної служби України та наказів Східної регіональної митниці. МЕВ надається для митного догляду співробітником митного терміналу. Митний догляд та оформлення МЕВ проводиться інспектором поштового відділу (або інспектором вантажного відділу Східної регіональної митниці - у випадках, обумовлених у пунктах 1.8; 1.9 цієї Технологічної схеми) у присутності співробітника митного терміналу, одержувача, співробітника експрес-перевізника (у разі необхідності), представника підприємства чи митного брокера в порядку, визначеному діючим законодавством України.

4.13. У кожному випадку невідповідності вмісту відправлення з описом у вантажно-супровідних документах складається акт (додаток 2), який підписується інспектором митниці, співробітником терміналу, представником експрес-перевізника або одержувачем. При виявленні порушень митних правил складається протокол про ПМП.

4.14. Після закінчення проведення митного оформлення МЕВ (оформлення ВМД, вантажу < 100 $ США, вантажу фізичних осіб) інспектор митниці проставляє на товаросупровідних документах відтиск особистої номерної печатки і підпис на кожному примірнику товаросупровідних документів. Один примірник товаросупровідних документів (домашній транспортний документ, інвойс) залишається у справах поштового відділу Східної регіональної митниці, другий примірник у справах одержувача, третій примірник у справах терміналу. Відтиски особистої номерної печатки є підставою співробітнику складського приміщення митного терміналу для видачі МЕВ одержувачу.

4.15. Всі МЕВ з моменту ввезення у зону митного контролю і до закінчення митного оформлення зберігаються під митним контролем в складському приміщенні митного терміналу під забезпеченням митниці та власника терміналу.

4.16. У разі, якщо одержувач МЕВ в усній або письмовій формі відмовляється від отримання вантажу або проведення митного оформлення, то співробітник експрес-перевізника робить запит до відправника про подальшу долю вантажу. Якщо відправник відмовляється від вантажу, експрес-перевізник письмово повідомляє митні органи про відмову від вантажу з метою передачі у власність державі або знищення під контролем митниці.

4.17. Повернення МЕВ відправникові у разі відмови одержувача та згоди відправника на повернення оформлюється у наступному порядку:

- МЕВ суб'єктів ЗЕД та МЕВ фізичних осіб - у режимі транзиту з проставленням необхідних відміток на товаротранспортних документах в режимі транзиту.

4.18. Підставою для митного оформлення таких МЕВ є:

- письмове звернення експрес-перевізника до Східної регіональної митниці з наведеним у зверненні переліком номерів домашніх транспортних документів на ці МЕВ;

- копії домашніх транспортних документів на МЕВ, які підлягають поверненню.

V. Експорт

5.1. Митний контроль та митне оформлення експортних МЕВ, фактурна вартість яких перевищує суму, еквівалентну 100 доларам США, і які належать юридичним особам, здійснюються в загальному порядку в митниці за місцем розташування відправника або в зоні діяльності іншої митниці за наявності листа-відкріплення з митниці за місцем розташування відправника.

5.2. Митний контроль та митне оформлення експортних МЕВ, фактурна вартість яких не перевищує суму, еквівалентну 100 доларам США, і які належать юридичним особам (незалежно від місця їх розташування), можуть здійснюватись як у митниці за місцем розташування відправника, так і в митниці, у зоні діяльності якої розташовано ЦСС (РСС). Підставою для митного оформлення таких МЕВ є подання митниці експрес-перевізником товаросупровідних документів (авіанакладної, інвойса, дозвільних документів, передбачених законодавством). Лист-відкріплення в цьому разі не застосовується.

5.3. Митний контроль та митне оформлення МЕВ (крім МЕВ документального характеру) фізичних осіб здійснюються в зоні діяльності будь-якої митниці незалежно від місця проживання відправника МЕВ за умови подання митниці експрес-перевізником товаросупровідних документів та дозвільних документів, передбачених законодавством.

5.4. МЕВ, оформлені в митниці за місцем розташування відправника, доставляються експрес-перевізником за документами, що підтверджують митне оформлення цього МЕВ, у митницю, у зоні діяльності якої розташовано ЦСС (РСС).

5.5. Відправник МЕВ оформлює транспортні документи у співробітника експрес-перевізника, який надає МЕВ та всі необхідні транспортні документи інспектору митниці для проведення митного оформлення.

5.6. Відправник МЕВ або митний брокер надає в поштовий відділ Східної регіональної митниці (або у вантажний відділ Східної регіональної митниці - у випадках, обумовлених у пунктах 1.8; 1.9 цієї Технологічної схеми) митну декларацію, товаросупровідні документи та інші документи, які необхідні для проведення митного контролю та оформлення. Інспектор митниці у відповідності до діючих технологічних схем, наказів Східної регіональної митниці та наказів і розпоряджень Державної митної служби України проводе митний контроль та оформлення МЕВ.

5.7. МЕВ, які направляються за кордон каналами експрес-перевізників, оформлюються у порядку, визначеному митним законодавством України та дійсною Технологією, і направляються по ДКД для консолідації у митницю, в зоні якої розташовано ЦСС, або в прикордонну митницю для випуску за межі митної території України.

5.8. МЕВ суб'єктів ЗЕД вартістю до 100 доларів США та МЕВ фізичних осіб направляються до митниці призначення по ДКД.

5.9. МЕВ суб'єктів ЗЕД вартістю більше 100 доларів США направляються до митниці призначення по ВМД.

5.10. МЕВ, відправлений до митниці призначення, знімається з митного контролю відділом контролю за доставкою вантажів Східної регіональної митниці після отримання повідомлення про надходження вантажу до митниці призначення згідно митного законодавства.

VI. Транзит

6.1. МЕВ, що прямують транзитом через митну територію України, оформлюються в режимі згідно з митним законодавством.

VII. Умови та порядок нарахування платежів

7.1. Нарахування та стягнення митних платежів під час митного оформлення товарів (предметів), які переміщуються в МЕВ, здійснюється згідно із законодавством.

7.2. Митні платежі за товари (предмети), які переміщуються у МЕВ фізичними особами, можуть сплачуватись експрес-перевізниками. Для нарахування та стягнення митних платежів використовується бланк оглядового розпису N 16 (додаток 1) у порядку, передбаченому розділом 10 наказу Державної митної служби України від 26.07.2000 року N 405 "Про затвердження Порядку митного контролю та митного оформлення міжнародних експрес-відправлень", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 13.09.2000 року за N 603/4824.

VIII. Порядок роботи співробітника поштового відділу з вантажами в зоні митного контролю складського приміщення ЗВОП м. Харкова

8.1. У разі виявлення ознак порушень митних правил співробітник митниці складає протокол про ПМП, а МЕВ у разі необхідності затримується і передається на склад Східної регіональної митниці з зарахуванням на бухгалтерський і складський облік.

8.2. У відповідності до вимог ст. 33 Митного кодексу України навантажувально-розвантажувальні роботи здійснюються експрес-перевізником або терміналом.

IX. Порядок здійснення складських операцій

9.1. Весь облік складських операцій на митному терміналі, де встановлено зону митного контролю, покладається на керівника митного терміналу. Облік повинен здійснюватись у відповідності до вимог чинного законодавства України. Керівник митного терміналу несе відповідальність перед експрес-перевізником, одержувачем (відправником) за товари та інші предмети, що зберігаються під митним контролем. Межі відповідальності керівника митного терміналу перед експрес-перевізниками визначається договорами про взаємовідносини сторін.

9.2. Питання про відшкодування витрат митному терміналу за зберігання товарів та інших предметів під митним контролем, у т. ч. не запитаних одержувачем, по яких здійснена відмова від отримання, вирішується між власником терміналу та експрес-перевізником та власником МЕВ згідно чинного законодавства та договорів про спільну діяльність. Східна регіональна митниця не несе відповідальності перед власником терміналу по відшкодуванню вищезазначених витрат.

9.3. Митні збори за зберігання товарів та інших предметів під митним контролем стягуються у встановленому законодавством порядку.

9.4. Розміщення на складі товарів та інших предметів, що зберігаються під митним контролем, а також їх видача можуть здійснюватись тільки з дозволу та під контролем митниці.

9.5. За дотримання умов зберігання товарів та інших предметів під митним контролем, їх збереження керівник терміналу несе повну відповідальність перед Східною регіональною митницею у відповідності до вимог чинного законодавства України.

X. Заключні положення

10.1. Експрес-перевізник гарантує дотримання вимог митного законодавства щодо режиму в зонах митного контролю та оперативного вирішення питань, що виникають в ході співробітництва між експрес-перевізником та Східною регіональною митницею.

10.2. При порушенні вимог доставки МЕВ, консолідованих вантажів в Східну регіональну митницю експрес-перевізник несе відповідальність згідно чинного законодавства України.

10.3. При порушенні вимог доставки МЕВ, консолідованих вантажів експрес-перевізником у митницю призначенню експрес-перевізник несе відповідальність згідно чинного законодавства України.

10.4. Всю матеріальну відповідальність перед одержувачем та відправником за доставку вантажу експрес-перевізник бере на себе.

 

Начальник поштового відділу
Східної регіональної митниці 

 
Є. М. Березний 


 

Додаток 1 


ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ОГЛЯДОВИЙ РОЗПИС N ______

"___" ____________ 20__ р.

Назва митниці _____________________________
_________________________________________

N інвойса _________________________________

Прізвище одержувача _______________________
_________________________________________

Країна відправлення ________________________ 


| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
л
і
н
і
я

в
і
д
р
і
з
у
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |  

  
М 16

МИТНИЦЯ

N інвойса ___________

"___" ____________ 20__ р.  

Платежі, нараховані митницею

Вид платежу 

грн. 

коп. 

Митні збори 

  

  

Мито 

  

  

Акцизний збір 

  

  

ПДВ 

  

  

Усього 

  

  


Сума словами
____________________
____________________
____________________

Інспектор митниці
____________________

N
з/п 

Найме-
нування предметів, їх відмінні ознаки та ціна 

Кіль-
кість 

Код за ТН ЗЕД 

Платежі, нараховані митницею  

Митні збори 

Мито 

Акцизний збір 

ПДВ 

Усього 

Ставка 

Сума 

Ставка 

Сума 

Ставка 

Сума 

Ставка 

Сума 

Сума 

грн. 

коп. 

грн. 

коп. 

грн. 

коп. 

грн. 

коп. 

грн. 

коп. 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  



Митні платежі нарахував інспектор 

(підпис, прізвище, ініціали) 


 

Додаток 2 


АКТ
ВКЛАДЕННЯ МІЖНАРОДНОГО ЕКСПРЕС-ВІДПРАВЛЕННЯ

"___" ____________ 200_ р.

Відправник _________________________________________________

Одержувач __________________________________________________

За товаросупровідними документами:

авіанакладною_______________________________________________,

інвойсом (рахунком-фактурою) _________________________________

Здійснено огляд з розпакуванням вантажних місць:
____________________________________________________________
Найменування вантажу
____________________________________________________________

Кількість місць ____________ Вид упаковки ______________________

Причина огляду (потрібне підкреслити):

1. Відповідність вантажу даним товаросупровідних документів.

2. Визначення країни походження товару.

3. Визначення коду товару.

4. Пошкодження або нецілість упаковки.

5. Наявність предметів, заборонених до ввезення в Україну.

6. Інші причини (зазначити)
____________________________________________________________
____________________________________________________________

У результаті огляду було встановлено:
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
________________________________

Вантажні місця знову запаковано в нашій присутності.

Охоронний чек N

Присутні (посада, підпис, ініціали, прізвище)

__________________
__________________
__________________ 

______________
______________
______________ 

______________
______________
______________ 


 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Східної регіональної митниці
від 28 листопада 2000 р. N 680

Зареєстровано
в Харківському обласному управлінні юстиції
7 лютого 2001 р. за N 13/481 


ПОЛОЖЕННЯ
про зону митного контролю складського приміщення митного терміналу поштового відділу Східної регіональної митниці

Положення втратило чинність 
(згідно з наказом Східної регіональної митниці
 від 14 січня 2004 року N 22)

З метою чіткої організації.митного контролю за товарами та предметами, які переміщуються через митний кордон України в міжнародних експрес-відправленнях та експрес-вантажах, запобігання спробам порушень митних правил при митному оформленні та на виконання статті 23 Митного кодексу України, наказу Державного митного комітету України N 198 від 06.05.95 року "Про затвердження Положення про зону митного контролю", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23.05.95 р. за N 152/688, на території ЗВОП Харківського поштамту Харківської дирекції Українського підприємства поштового зв'язку "Укрпошта" встановлюється зона митного контролю.

1. Терміни і поняття

1.1. У цьому Положенні розуміється:

Зона митного контролю - територія, визначена митницею як місце тимчасового або постійного проведення митного контролю та зберігання товарів під митним контролем.

Режим зони митного контролю - порядок доступу та перебування в таких зонах, включаючи службових осіб, які безпосередньо забезпечують процес митного контролю, осіб-декларантів, громадян, уповноважених пред'явити для контролю товари та інші предмети, а також порядок переміщення товарів та інших предметів за (в) межі зони митного контролю.

Забезпечення режиму зони митного контролю - сукупність організаційних заходів, інженерно-технічних споруд і засобів, що запобігають доступу в зону митного контролю сторонніх осіб та самовільному вилученню з неї товарів і інших предметів.

2. Встановлення зони митного контролю

2.1. Зона митного контролю створюється з метою запобігання спробам з боку юридичних та фізичних осіб переміщення через митний кордон товарів та інших предметів з порушенням законодавства України, в складському приміщенні митного терміналу поштового відділу Східної регіональної митниці, на території Харківської дирекції підприємства поштового зв'язку "Укрпошта", Зональному вузлі обробки пошти Харківського поштамту - встановлюється зона митного контролю в приміщенні згідно додатка до Положення про зону митного контролю складського приміщення митного терміналу поштового відділу Східної регіональної митниці.

2.2. Зона митного контролю складського приміщення митного терміналу експрес-перевізників являє собою огороджену та охороняєму територію, яка недоступна для самовільного проникнення до неї та самовільного вилучення з неї товарів та інших предметів.

2.3. Зона митного контролю обладнана:

а) системою охорони та охоронної сигналізації, огороджена;

б) системою протипожежної охорони;

в) системою освітлення території та споруд.

2.4. Переміщення товарів та інших предметів на територію зони митного контролю або за її межі контролюється Східною регіональною митницею і здійснюється виключно за її дозволом.

3. Технологія оформлення в зоні митного контролю

3.1. При митному оформленні та інших, передбачених законодавством операціях з товарами в зоні митного контролю, застосовуються технологічні схеми, затверджені Східною регіональною митницею. Контроль за виконанням Технології покладається на начальника поштового відділу, особовий склад якого безпосередньо здійснює митний контроль.

3.2. Вимоги щодо забезпечення технологічного процесу та інших заходів організації митного контролю Східна регіональна митниця доводить до відома керівників експрес-перевізників та власника складського приміщення митного терміналу. Ці вимоги є обов'язковими для виконання всіма співробітниками митного терміналу та експрес-перевізників.

3.3. Керівник поштового зв'язку має права та обов'язки в межах, визначених діючим законодавством України.

4. Межі зон митного контролю

4.1. Зоною митного контролю визначено:

а) складське приміщення митного терміналу поштового відділу Східної регіональної митниці, де зберігаються товари та предмети під митним контролем, які переміщуються в міжнародних експрес-відправленнях та експрес-вантажах каналами експрес-перевізників. 

4.2. Межі зон митного контролю за вказівкою митниці позначаються власником шляхом відповідними позначками з встановленням табличок з написом: "Зона митного контролю. Стороннім вхід заборонено".

4.3. Режим зони митного контролю інспекторським складом поштового відділу Східної регіональної митниці доводиться до осіб, які безпосередньо присутні під час проведення контролю.

5. Право доступу у зону митного контролю

5.1. Право доступу у зону митного контролю мають співробітники поштового відділу, які безпосередньо здійснюють митний контроль. Доступ в разі службової необхідності з зону митного контролю інших співробітників митниці здійснюється тільки з дозволу начальника поштового відділу.

5.3. Керівництво та співробітники митного терміналу, експрес-перевізників (список яких затверджується начальником поштового відділу), власник вантажу або його представник мають право знаходитись у зоні митного контролю в складському приміщенні поштового зв'язку тільки у присутності інспектора митниці.

5.4. У випадку виробничої або іншої необхідності у зоні митного контролю можуть перебувати інші особи за умови обов'язкового узгодження з начальником поштового відділу Східної регіональної митниці, який здійснює контроль.

5.5. При необхідності начальником поштового відділу Східної регіональної митниці, який здійснює контроль, до зони митного контролю можуть бути допущені представники інших державних контролюючих служб.

5.6. Доступ у зону митного контролю співробітників спеціалізованих підрозділів правоохоронних та податкових органів здійснюється тільки з дозволу керівництва Східної регіональної митниці в порядку, передбаченому чинним законодавством України.

5.7. Технічне обслуговування приміщень: прибирання, планові ремонтні роботи та інше здійснюється тільки за дозволом начальника поштового відділу та в присутності інспектора митниці.

5.8. В інших непередбачених випадках режим зони митного контролю корегує керівник поштового відділу Східної регіональної митниці.

6. Відповідальність за порушення режиму зони митного контролю

6.1. Особи, винні в порушенні режиму зон митного контролю, несуть адміністративну, кримінальну або іншу відповідальність у відповідності до чинного законодавства України.

 

Начальник поштового відділу
Східної регіональної митниці 

 
Є. М. Березний 


 

Додаток
до Положення про зону митного контролю складського приміщення митного терміналу поштового відділу Східної регіональної митниці

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Східної регіональної митниці
від 28 листопада 2000 р. N 680 


Зона митного контролю, встановлена у складському приміщенні митного терміналу поштового відділу Східної регіональної митниці, який розташований за адресою: м. Харків, Привокзальна площа, 2, Зональний вузол обробки пошти Харківського поштамту Харківської дирекції підприємства поштового зв'язку "Укрпошта", другий поверх, приміщення N 27/К

Схема розміщення складського приміщення митного терміналу поштового відділу Східної регіональної митниці у Зональному вузлі обробки пошти Харківського поштамту

 

1, 2, 3, 4 - приміщення поштового відділу Східної регіональної митниці.

27/К - складське приміщення митного терміналу поштового відділу Східної регіональної митниці, де зберігаються товари та предмети під митним контролем, які переміщуються в міжнародних експрес-відправленнях та експрес-вантажах каналами експрес-перевізників.

____________