СХІДНА РЕГІОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ

від 11.03.98 р. N 161

Про впровадження Технологічної схеми проходження векселя, виданого в сплату ввізного мита при ввезенні майна як внеску іноземного інвестора в статутний фонд підприємства з іноземними інвестиціями та за договорами (контрактами) про спільну інвестиційну діяльність

Із змінами і доповненнями, внесеними
наказом Східної регіональної митниці
від 24 лютого 1999 року N 107

З метою упорядкування організації обліку векселів, наданих у сплату ввізного мита при ввезенні майна як внеску іноземного інвестора в статутний фонд підприємства з іноземними інвестиціями та за договорами (контрактами) про спільну інвестиційну діяльність, наказую:

1. Затвердити Технологічну схему обліку векселів, наданих в сплату ввізного мита при ввезенні майна як внеску іноземного інвестора в статутний фонд підприємства з іноземними інвестиціями та за договорами (контрактами) про спільну інвестиційну діяльність (додається).

2. Встановити, що затверджена Технологічна схема є обов'язковою для всіх оперативних підрозділів митниці, які здійснюють митне оформлення вантажів суб'єктів ЗЕД.

3. Встановити, що до особливого розпорядження митне оформлення майна, що ввозиться в Україну як внесок іноземного інвестора в статутний фонд підприємства з іноземними інвестиціями та за договорами (контрактами) про спільну інвестиційну діяльність, здійснюється у вантажному відділі 7.

4. Скасувати дію наказу СРМ від 5 вересня 1997 р. N 277.

5. Відповідальність за виконання наказу покласти на начальників митних постів та відділів та начальника ВМДіП.

6. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника начальника Східної регіональної митниці Співакова В. В.

 

Начальник митниці 

П. В. Пашко 


 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Східної РМ
від 11 березня 1998 р. N 161 


ТЕХНОЛОГІЧНА СХЕМА
проходження векселя, виданого в сплату ввізного мита при ввезенні товарів як внеску іноземного інвестора до статутного фонду підприємств з іноземними інвестиціями та за договорами (контрактами) про спільну інвестиційну діяльність

I. Загальні положення

Ця Технологічна схема розроблена відповідно до Закону України "Про режим іноземного інвестування" від 19.03.96 р. N 93/96-ВР, Постанови Верховної Ради України "Про введення в дію Закону України "Про режим іноземного інвестування" від 19.03.96 р. N 94/96 та постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку видачі, обліку і погашення векселів, виданих під час ввезення в Україну майна як внеску іноземного інвестора до статутного фонду підприємства з іноземними інвестиціями, а також за договорами (контрактами) про спільну інвестиційну діяльність, та сплати ввізного мита у разі відчуження цього майна" від 07.08.96 р. N 937, постанови Кабінету Міністрів України від 07.08.96 N 928 "Про затвердження Положення про порядок державної реєстрації іноземних інвестицій", постанови Кабінету Міністрів України від 30.01.97 р. N 112 "Про затвердження Положення про порядок державної реєстрації договорів (контрактів) про спільну інвестиційну діяльність за участю іноземного інвестора".

II. Авізування векселя

2.1. В день оформлення інвестиції у митному відношенні суб'єкт ЗЕД звертається до митниці (з 8.30 до 9.30) і надає лист з проханням про авізування векселя, в якому обов'язково зазначає яким чином буде здійснюватись інвестиція: в статутний фонд підприємства (під літерою "Ф") або за договором (контрактом) про спільну інвестиційну діяльність (під літерою "К"). До листа надаються:

- відповідно заповнений простий вексель і дві його копії, які завірені підписами керівника підприємства та головного бухгалтера та печаткою підприємства з проставленням надпису "Копія вірна";

- розрахунок вексельної суми мита;

- копії:

- статутних документів;

- договорів інвестування;

- договорів (контрактів) про спільну інвестиційну діяльність з відмітками банку, про відкриття окремого розрахункового рахунка для спільної інвестиційної діяльності без створення юридичної особи та МЗЕЗіТ, про державну реєстрацію контракту, які завірені у відповідних оперативних підрозділах.

Завірення копій зазначених документів в оперативних підрозділах здійснюється після їх звірки з оригіналами та копіями, які зареєстровані і знаходяться у справах підрозділу, шляхом проставлення підпису та особистої печатки інспектора.

(пункт 2.1 в редакції наказу Східної
регіональної митниці від 24.02.99 р. N 107) 

2.2. Інспектор ВМДіП розглядає надані документи та перевіряє правильність заповнення векселя. Вексель реєструється у відповідному журналі (додаток 1).

На зворотному боці векселя (оригіналу та копій) проставляється штамп "Взято на облік", в якому ставиться дата взяття на облік та порядковий реєстраційний номер з літерою "К" або "Ф".

2.3. Вексель та його копії візуються начальником ВМДіП.

2.4. Вексель та його копії подаються для авізування начальнику митниці (заступнику начальника митниці).

2.5. Начальник митниці (заступник начальника митниці) проставляє на зворотному боці векселя та його копій особистий підпис та гербову печатку митниці.

2.6. Після авізування вексель з копіями в той же день повертається суб'єкту ЗЕД для здійснення митного оформлення інвестиції в оперативному підрозділі митниці. Митне оформлення повинно провадитись відповідно з вимогами п. 5 постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку видачі, обліку і погашення векселів, виданих під час ввезення в Україну майна як внеску іноземного інвестора до статутного фонду підприємства з іноземними інвестиціями, а також за договорами (контрактами) про спільну інвестиційну діяльність, та сплати ввізного мита у разі відчуження цього майна" від 07.08.96 р. N 937.

(пункт 2.6 в редакції наказу Східної
 регіональної митниці від 24.02.99 р. N 107) 

2.7. Інспектор вантажного відділу, який відповідає за митне оформлення, перевіряє правильність оформлення документів на іноземну інвестицію, відповідність їх вимогам Закону України "Про режим іноземного інвестування" та проставляє на зворотньому боці оригіналу та копій векселя особисту печатку і підпис, після чого копії векселя повертаються суб'єкту ЗЕД.

2.8. Після здійснення митного оформлення оригінал векселя разом з екземпляром ВМД передається до ВМДіП по окремому реєстру (додаток 2).

III. Погашення векселя

3.1. Після зарахування інвестиції на баланс підприємства (про що свідчить відмітка Державної податкової адміністрації) та державної реєстрації інвестиції, яка здійснюється МЗЕЗіТ, у встановлений строк (30 календарних днів з дня оформлення ВМД) суб'єкт ЗЕД звертається до митниці з листом про погашення векселя, до якого додаються копії векселя з відповідною відміткою Державної податкової адміністрації та інформаційне повідомлення МЗЕЗіТ про державну реєстрацію інвестиції (оригінал та копія). Пакет документів направляється до ВМДіП.

3.2. Погашення векселя здійснюється в наступному порядку:

- перевіряються:

- наявність відмітки ДПА про зарахування інвестиції на баланс підприємства;

- наявність відмітки МЗЕЗторгу на інформаційному повідомленні про державну реєстрацію інвестиції;

- відповідність суми зареєстрованої інвестиції та суми, заявленій у ВМД;

- проставляється на лицьовому боці векселя та його копій штамп "Погашено" з датою погашення;

- вексель і його копії візуються начальником ВМДіП;

- вексель і його копії подаються для погашення начальнику митниці (заступнику начальника митниці).

3.3. Начальник митниці (заступник начальника митниці) на лицьовому боці векселя та його копій проставляє особистий підпис та гербову печатку митниці.

3.4. В журналі реєстрації векселів робиться відповідна відмітка про погашення векселя.

3.5. Після погашення векселя його оригінал, одна копія та оригінал інформаційного повідомлення про державну реєстрацію інвестиції повертаються суб'єкту ЗЕД. Друга копія з відміткою Державної податкової адміністрації та копія інформаційного повідомлення про державну реєстрацію іноземної інвестиції залишаються у справах ВМДіП.

3.6. Якщо вексель не погашено протягом 30 календарних днів з дня оформлення ВМД, векселедавець зобов'язаний внести плату за векселем протягом п'яти календарних днів. У тексті платіжного доручення додатково до встановленого зазначається таке: "За векселем від "___" ____________ 199_ р. N ___ в сплату ввізного мита".

3.7. Копія векселя, що належить суб'єкту ЗЕД (векселедавцю), та копія платіжного доручення з відміткою банку про оплату векселя подаються до митниці для погашення разом з листом на ім'я начальника митниці. Погашення векселя відбувається після зарахування коштів по наданому платіжному дорученню на депозитний рахунок митної установи у зазначеному вище порядку.

3.8. Плата за векселем провадиться у валюті України за її офіційним курсом, визначеним НБУ, що діє на день внесення плати за векселем.

3.9. Якщо протягом п'яти календарних днів після настання терміну внесення плати за векселем суб'єкт ЗЕД не звернувся до митниці із заявою про погашення векселя, векселедержатель діє у відповідності з вимогами п. п. 13 та 14 постанови Кабінету Міністрів України N 937 від 07.08.96 р. "Про затвердження Порядку видачі, обліку і погашення векселів, виданих під час ввезення в Україну майна як внеску іноземного інвестора до статутного фонду підприємства з іноземними інвестиціями, а також за договорами (контрактами) про спільну інвестиційну діяльність, та сплати ввізного мита у разі відчуження цього майна".

 

Начальник 

О. Ф. Дуплій 


 

Додаток 1 


ЖУРНАЛ РЕЄСТРАЦІЇ ВЕКСЕЛІВ,
виданих у сплату ввізного мита під час ввезення в Україну майна як внеску іноземного інвестора в статутний фонд підприємства з іноземними інвестиціями та за договорами (контрактами) про спільну інвестиційну діяльність

N
п/п 

N ВМД, дата 

N векселя 

Назва підприємства, код ЄДРПОУ 

Дата взяття на облік 

Нараховані платежі (мито) 

Відмітка про погашення 

 

 

 

 

 

 

 


 

Додаток 2 


РЕЄСТР
векселів, виданих в сплату ввізного мита при ввезенні майна як внеску іноземного інвестора в статутний фонд підприємства з іноземними інвестиціями або за договорами (контрактами) про спільну інвестиційну діяльність

N
п/п 

Обліковий вексель, дата взяття на облік 

N найменування суб'єкта ЗЕД, код ЄДРПОУ 

N ВМД, дата 

Сума мита 

 

 

 

 

 


Начальник ВВ 

___________________________ 

Здав 

___________________________ 

Прийняв 

___________________________ 


___________

 

НПО "Поверхность"
(www.mdoffice.com.ua)