СХІДНА РЕГІОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ

від 10.11.99 р. N 679

Про затвердження Тимчасового порядку знищення непропущених через митний кордон України товарів та інших предметів, які знаходяться під митним контролем

Наказ втратив чинність
(згідно з наказом Східної регіональної митниці
 від 12 січня 2004 року N 08)

З метою впорядкування процесу знищення непропущених через митний кордон України товарів та інших предметів, які знаходяться під митним контролем, на виконання вимог Митного кодексу України, постанов КМУ від 25.08.98 р. N 1340 та від 20.05.99 р. N 868, листів ДМСУ від 22.05.97 р. N 11/6-4632, від 30.07.99 р. N 13/1-2344-ЕП наказую:

1. Затвердити Тимчасовий порядок знищення непропущених через митний кордон України товарів та інших предметів, які знаходяться під митним контролем (далі - Порядок), і ввести його в дію в Східній регіональній митниці з 08.11.99 р.

2. Начальникам відповідних підрозділів СРМ до 08.11.99 р. організувати вивчення затвердженого Порядку особовим складом.

3. Начальникам митниць Східного регіону розробити відповідні технологічні схеми, копії яких направити до ВОМК СРМ до 25.11.99 р.

4. Встановити, що у випадках, коли вантажі, що підлягають знищенню, підконтрольні митницям регіону:

- встановлена Порядком Заява підприємства, а також передбачені п. 2.1 Порядку документи разом з письмовим обгрунтуванням начальника відповідної митниці подаються через загальний відділ на розгляд керівництву СРМ;

- за результатами розгляду наданих документів керівництвом СРМ начальник відповідної митниці регіону видає наказ про знищення або інформує власника вантажу про прийняте рішення.

5. Начальникам митниць регіону та митних підрозділів СРМ до 25.12.99 р. надати свої зауваження та пропозиції щодо Порядку до ВОМК СРМ.

6. Головному інспектору по зв'язках з громадськістю Гордєєвій В. П. довести даний Порядок до суб'єктів ЗЕД.

7. Відповідальність за виконання даного наказу покласти на начальників митниць регіону та на начальників підрозділів СРМ.

8. Контроль за виконанням наказу покласти на заступників начальника СРМ Даниленка А. Г., Коржика В. І. та Пруднікова М. І. згідно розподілу функціональних обов'язків.

 

Начальник
Східної регіональної митниці 

 
П. В. Пашко 


 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Східної РМ
від 10 листопада 1999 р. N 679 


Тимчасовий порядок
знищення непропущених через митний кордон України товарів та інших предметів, які знаходяться під митним контролем

1. Загальні положення

1.1. Даний Тимчасовий порядок (далі - Порядок) розроблений на виконання вимог ст. 18, п. 1 а) ст. 74, ст. 33 Митного кодексу України, постанов КМУ від 25.08.98 р. N 1340 та від 20.05.99 р. N 868, наказу ДМСУ від 09.07.97 р. N 307, листів ДМСУ від 22.05.97 р. N 11/6-4632, від 30.07.99 р. N 13/1-2344-ЕП та з метою впорядкування процесу знищення непропущених через митний кордон України товарів та інших предметів, які знаходяться під митним контролем.

1.2. Терміни, які вживаються у цьому Порядку:

"митниця" - регіональна митниця;

"митний підрозділ" - митний пост, підрозділ митниці, в якому товари та інші предмети, що підлягають знищенню, знаходяться на контролі;

"підприємство" - українські підприємства, установи та інші організації, спільні підприємства, будь-які іноземні суб'єкти господарської діяльності, належним чином зареєстровані на території України, які є власниками товарів та інших предметів, увезених на митну територію України, та (або) стороною зовнішньоекономічного контракту, яка є одержувачем таких товарів та інших предметів відповідно до товаросупровідних документів, а також власники МЛС;

"контролюючі органи" - органи, за результатами контролю яких відповідно до ст. 18 Митного кодексу України можливе завершення митного оформлення товарів та інших предметів, що переміщуються через митний кордон України;

"товари та інші предмети" - непропущені через митний кордон України товари та інші предмети, які знаходяться під митним контролем. Непропущені через митний кордон України товари та інші предмети, які знаходяться під митним контролем, можуть бути знищені тільки в разі необхідності знищення та неможливості вивезення таких товарів за межі митної території України. Знищенню підлягає майно (товари), якість якого не відповідає вимогам стандартів, небезпечне в санітарно-епідемічному відношенні або яке не пройшло відповідного випробування, карантинної обробки чи непридатне до реалізації.

Процедура знищення може застосовуватись до товарів та інших предметів у випадках, коли такі товари та інші предмети:

- не переходять у власність держави;

- переходять у власність держави.

1.5. Знищення товарів та інших предметів проводиться під контролем та з дозволу митниці (рішення про проведення знищення приймається начальником митниці). Підставою для проведення знищення є:

- для товарів та інших предметів, що не переходять у власність держави, - відповідний наказ по митниці про створення комісії по проведенню митного оформлення товарів та інших предметів, які підлягають знищенню;

- для товарів та інших предметів, що переходять у власність держави, - відповідний наказ по митниці та "акт опису, оцінки та передачі майна".

Організація роботи по знищенню здійснюється:

- товарів та інших предметів, що не переходять у власність держави, - заступниками начальника митниці, відповідальними за роботу митних підрозділів згідно з розподілом функціональних обов'язків;

- товарів та інших предметів, що переходять у власність держави, - головою комісії, створеної згідно з наказом СРМ від 18.02.99 р. N 92.

1.8. Операції з товарами та іншими предметами, що не переходять у власність держави, здійснюються за рахунок підприємств, які переміщують ці товари та інші предмети через митний кордон України.

1.9. Відшкодування витрат, пов'язаних із знищенням товарів та інших предметів, що переходять у власність держави, здійснюється згідно з п. 2 наказу Міністерства фінансів України, Державної податкової адміністрації України та Державної митної служби України від 02.04.99 р. N 96/168/197.  

2. Порядок знищення товарів та інших предметів, що не переходять у власність держави

2.1. В разі, якщо товари та інші предмети підпадають під дію п. 1.3 Порядку, підприємство проводить попередні заходи щодо підготовки документів та надає до загального відділу митниці:

- Заяву (додаток 1);

- зовнішньоекономічний контракт (копію);

- товаросупровідні документи (копії);

- рахунки-фактури тощо (копії);

- акт прийому-передачі товарів та інших предметів на зберігання під митним контролем, якщо такі товари знаходяться на відповідальному зберіганні (копію);

- ВМД типу "ІМ-П", якщо така декларація оформлювалась (копію);

- ВМД типу "ІМ-74", якщо товари та інші предмети знаходяться на митному ліцензійному складі (копію);

- ВМД типу "ІМ-72", "ЕК-72", якщо товари та інші предмети розміщені в магазині безмитної торгівлі (копію);

- ВМД типу "ІМ-31", якщо товари та інші предмети знаходяться в режимі тимчасового ввезення (копію), а також згоду на знищення їх власника;

- обгрунтовані висновки контролюючих органів, які визначають можливість та необхідність знищення товарів та інших предметів, а також регламент знищення.

При цьому копії завіряються печаткою підприємства та підписом відповідальної особи.

Якщо підготовка висновків контролюючих служб потребує попередньої роботи безпосередньо з товарами та іншими предметами, підприємство звертається з письмовою заявою про виклик інспектора до начальника митного підрозділу, за згодою якого така робота проводиться тільки в присутності визначеного ним співробітника підрозділу. Результати роботи відображаються останнім в акті довільної форми за підписами представників контролюючих органів та підприємства. Акт складається в трьох екземплярах.

Перший екземпляр з візою начальника митного підрозділу про ознайомлення залишається у справах підрозділу, другий - передається підприємству, а третій - представнику контролюючого органу.

2.3. Загальним відділом заява разом з пакетом документів в установленому порядку за резолюцією начальника митниці надається для розгляду заступнику начальника митниці, відповідальному за роботу митного підрозділу, а її копія - до відділу власної безпеки.

2.4. Заступник начальника митниці розглядає представлені документи (із залученням начальника митного підрозділу) і про результати розгляду доповідає начальнику митниці. Остаточне рішення щодо знищення товарів та інших предметів приймає начальник митниці або особа, яка його заміщує. На підставі такого рішення начальнику митного підрозділу доручається підготовка наказу по митниці про створення комісії по проведенню митного оформлення товарів та інших предметів, які підлягають знищенню. До складу комісії залучаються представники ТПП та контролюючих органів. При цьому підприємство самостійно узгоджує та надає до митного підрозділу дані про конкретних посадових осіб таких комісій. Голова комісії та задіяні в її роботі посадові особи митниці визначаються начальником митного підрозділу за погодженням з заступником начальника митниці.

2.5. В дводенний термін після реєстрації у встановленому порядку наказу по митниці начальник митного підрозділу готує повідомлення підприємству про прийняте рішення. Дата проведення знищення товарів та інших предметів узгоджується начальником митного підрозділу з підприємством в робочому порядку.

2.6. У визначений день підприємство зобов'язане забезпечити належні умови для проведення знищення, а також присутність представників ТПП та контролюючих органів. Присутність задіяних в процедурі знищення співробітників митниці забезпечують відповідні начальники митних підрозділів.

2.7. Знищення проводиться згідно з заявою підприємства в присутності його повноважного представника.

2.8. Після знищення товарів та інших предметів комісією складається Акт (додаток 2), який візується всіма присутніми особами. Кількість примірників Акта залежить від кількості задіяних в процедурі знищення служб. Разом з зазначеним в п. 2.1 Порядку пакетом документів завізований Акт головою комісії надається начальнику митниці для затвердження.

2.9. Після затвердження Акта всі його примірники разом з зазначеним в п. 2.1 Порядку пакетом документів загальним відділом митниці надсилаються до митного підрозділу для розподілу наступним чином:

- один примірник Акта разом з зазначеним в п. 2.1 Порядку пакетом документів залишається в справах митного підрозділу та додається до документів, на підставі яких знищені товари та інші предмети знаходились в цьому підрозділі на контролі;

- інші примірники Акта підлягають врученню повноважному представнику підприємства під розпис останнього на примірнику, який залишається у справах митного підрозділу, для подальшої передачі задіяним в процедурі знищення органам.

Якщо знищені товари та інші предмети перебували на зберіганні під митним контролем, відомості про Акт заносяться в митному підрозділі до програми "Вантаж", як підстава для зняття таких товарів та інших предметів з контролю.

Копія Акта службовою запискою передається митним підрозділом до відділу власної безпеки.

2.10. У випадку прийняття начальником митниці рішення про відмову в знищенні товарів та інших предметів заява підприємства разом з зазначеним в п. 2.1 Порядку пакетом документів направляється загальним відділом до митного підрозділу для підготовки в п'ятиденний термін листа-відповіді підприємству з обгрунтуванням причин неможливості знищення товарів та інших предметів та визначенням подальших дій з ними.

3. Порядок знищення товарів та інших предметів, що переходять у власність держави

3.1. Дія цього пункту поширюється на товари та інші предмети, оприбутковані ВБОЗтаР митниці, в установленому законодавством порядку та які зазначені в п. 1 Порядку обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави, і розпорядження ним, затвердженого постановою КМУ від 25.08.98 р. N 1340.

3.2. Порядок і процедура знищення товарів та інших предметів, зазначених в попередньому пункті, які відповідають вимогам п. 1.3 даного Порядку, визначаються головою комісії, створеної наказом СРМ від 18.02.99 р. N 92, на підставі вимог чинних законодавчих та нормативних документів, а також окремою технологічною схемою.

 

Начальник відділу
організації митного контролю 

 
В. Б. Лад 


 

Додаток 1
до Тимчасового порядку знищення непропущених через митний кордон України товарів та інших предметів, які знаходяться під митним контролем 


Начальнику ______________________________________
(назва митного органу)

ЗАЯВА

Підприємство __________________________________________________,
                                                                    (повна назва підприємства) 
код за ЄДРПОУ ________________________________________________,

адреса: ________________________________________________________,

тел. ___________________________________________________________,

банківські відомості:

банк __________________________________________________________,
                                                                     (назва банку, адреса) 

р/р _______________________ МФО _______________

в/р _______________________ МФО _______________,

акредитаційний N _______ від "___" ____________ 199_ р.,

просить Вашого дозволу на знищення вантажу ______________________,
                                                                                                                      (назва вантажу)
що надійшов на нашу адресу за:

документом контролю доставки ___________________________________,

контрактом _____________________________________________________,

товаросупровідними документами _________________________________

та знаходиться під митним контролем на складі (МЛС) підприємства
_______________________________________________________________
                                                               (назва підприємства)
за адресою _____________________________________________________,

у зв'язку з ______________________________________________________
_______________________________________________________________
(зазначаються причини неможливості оформлення вантажу у митному відношенні,    вивезення за межі митної території України, передачі на користь державі та    реквізити документів, які це підтверджують.)

Місце проведення знищення
_______________________________________________________________
_______________________________________________________________

Зобов'язуємось забезпечити належні умови для знищення вантажу.

Додаток:* _______

Керівник підприємства _________________

Головний бухгалтер ____________________

М. П.

____________
* Зазначаються реквізити документів та кількість аркушів.

 

Додаток 2
до Тимчасового порядку знищення непропущених через митний кордон України товарів та інших предметів, які знаходяться під митним контролем 


"Затверджую" начальник митниці
_____________________________
                             (П. І. Б.)
"___" ____________ 199_ р. 


АКТ ЗНИЩЕННЯ

"___" ____________ 199_ р. ______________________________
                                                         (місце складання акта)

На виконання наказу по митниці від "___" ____________ 199_ р. N _____ по проведенню знищення вантажу ______________________________________
_______________________________________________________________,
                                                                  (назва вантажу)
який надійшов на адресу __________________________________________,
                                                                         (назва підприємства, код ЄДРПОУ)
в зв'язку ________________________________________________________
                                                                 (причини)
та у відповідності до вимог листа ДМСУ від 22.05.97 р. N 11/6-4632 комісією у складі:

- голова комісії: _________________________________________________
                                                                                (посада, П. І. Б.)
- члени комісії: __________________________________________________
                                                                               (посада, П. І. Б.)
_______________________________________________________________
                                                                               (посада, П. І. Б.)
проведено знищення вантажу - __________________________, в кількості
                                                                                        (назва вантажу)
_________________________________________, який надійшов на адресу
                                            (кількість місць, вага)
_______________________________________________________________
                                              (назва підприємства, код ЄДРПОУ)
з ______________________________________________________________
                                        (країна, назва підприємства-нерезидента)
по документах __________________________________________________
                                       (реквізити документів: контракт, ттн, рахунки-фактури, ВМД тощо)
та згідно _______________________________________________________
                                            (реквізити документів ТПП, інших контролюючих служб)
не підлягають вжитку та подальшому використанню.

Знищення та утилізація проводилась шляхом ________________________
_______________________________________________________________
                                                             (методи знищення)
- голова комісії: _________________________________________________
                                                                            (посада, підпис, П. І. Б.)
- члени комісії: __________________________________________________
                                                                           (посада, підпис, П. І. Б.)
_______________________________________________________________
                                                                           (посада, підпис, П. І. Б.)
- присутні особи: ________________________________________________
                                                                                (підпис, П. І. Б.) 

____________

 

НПО "Поверхность"
(www.mdoffice.com.ua)