ИСТОРИЧЕСКАЯ СПРАВКА

    Харків - одне з історичних міст України, входить до складу Ліги історичних міст. Його заснування відноситься до середини XVII ст., але ще в 7-8 сторіччях у сучасних межах міста знаходився укріплений форпост Київської Русі - місто Донець (відоме і по літописах, і по "Слову про полк Ігоревий").
    Історична спадщина міста містить у собі велику кількість пам'ятників різних століть. Особливо багате місто архітектурними визначними пам'ятками ХІХ-ХХст.ст., але є видатні спорудження і більш раннього періоду (Покровський і Успенський собори, старий будинок університету й ін.). Найбільш повно представлено два напрямки - модерн і конструктивізм. У Харкові знаходяться 7 державних музеїв (історичний, художній, природи при Національному університеті, літератури й ін.). Десятки музеїв створені на суспільних засадах. Серед пам'ятників монументальної архітектури привертають до себе увагу один із кращих пам'ятників Т.Г. Шевченку, пам'ятник В.М. Каразіну й ін.
    До числа культурної спадщини міста відносяться бібліотеки й інші книжкові й архівні зібрання. Серед них фундаментальна бібліотека ім. В.Г. Короленка (одна з найбільших в Україні) і бібліотека Харківського національного університету.
    Чималу історико-архітектурну цінність представляють сади і парки (серед них найстаріший в Україні університетський ботанічний сад, Лісопарк, комплекс Меморіалу Слави).
    З Харковом пов'язане життя і діяльність багатьох видатних діячів української і російської культури (Г.С. Сковороди, Х.Д. Алчевської, А.С. Макаренка, І.І. Мечникова, М.В. Лисенка й ін.). Є меморіальні квартири, на багатьох будинках є меморіальні і пам'ятні дошки.
    Значний інтерес представляють пам'ятники технічної думки (найстаріша в Україні обсерваторія й ін.).
    По числу пам'ятників, пам'ятників мистецтва, іншим визначним пам'яткам Харків займає друге після Києва місце в Україні, у його музеях зберігаються сотні тисяч документальних матеріалів минулого, у тому числі унікальні, що мають загальнонаціональне значення.

Информация взята с официального сервера Харьковского городского совета, городского головы, исполнительного комитета http://www.city.kharkov.ua/