ПЕНСІЯ ДЕРЖСЛУЖБОВЦЯ


Яким є мінімальний стаж для одержання пенси державного службовця?


Загальні правила обчислення стажу для призначення пенсії державного службовця містяться у статті 37 Закону "Про державну службу" від 16.12.1993 року. Право на пенсію за віком мають (відповідно до статті 12 Закону "Про пенсійне забезпечення" від 5.11.1991 року): чоловіки — після досягнення 60 років; жінки — після досягнен-

ня 55. Так, встановлено, що на одержання пенсії державного службовця мають право особи, які досягли встановленого законодавством України пенсійного віку, за наявності загального трудового стажу для чоловіків — не менше 25 років, для жінок — не менше 20 років, у тому числі стажу державної служби — не менше 10 років.

У разі відставки державного службовця, який не досяг пенсійного віку, але має достатній для призначення пенсії стаж (для чоловіків — 25, для жінок — 20 років) і відпрацював на посадах першої чи другої категорії не менш

як п ять років, йому виплачується щомісячно 85 відсотків його посадового окладу з урахуванням надбавок за ранг та за вислугу років до досягнення пенсійного віку ( ст. 31 Закону).

Особам, які мають необхідний десятирічний стаж держслужбовця, пенсії призначаються в розмірі 80 відсотків суми їх посадового (чинного) окладу з урахуванням надбавок, передбачених Законом про державну службу, без обмеження граничного розміру пенсії. Пенсія держ-службовцю виплачується у повному розмірі незалежно від його заробітку (прибутку), одержуваного після виходу на пенсію.

За кожний повний рік роботи понад 10 років на державній службі пенсія збільшується на один відсоток заробітку, але не більше 90 відсотків посадового (чинного) окладу з урахуванням надбавок, передбачених Законом про держслужбу, без обмеження граничного розміру пенсії. Державний службовець, звільнений з такої служби у зв'язку з засудженням за умисний злочин, вчинений з використанням свого посадового становища, або вчиненням корупційного діяння, позбавляється права на одержання вказаної пенсії. У таких випадках пенсія держслужбовцю призначається на загальних підставах. У разі виходу на пенсію при наявності стажу державної служби не менше 10 років таким особам виплачується грошова допомога у розмірі 10 місячних посадових окладів.

По материалам газеты "Юридичний вісник України"