НОРМИ для пільговиків


Чи розповсюджуються пільги на плату за користування житлом (на всю площу, чи лише у межах певної норми), передбачені для вдів Героїв Радянського Союзу та для членів сім'ї?


У ст. 7 Закону "Про статус ветеранів військової служби і ветеранів органів внутрішніх справ та їх соціальний захист" йдеться про те, що вдови померлих (загиблих) ветеранів військової служби та члени сімей, які перебувають на їх утриманні, користуються пільгами, передбаченими, зокрема, п. 6 ст. 6 цього Закону. А саме: з оплати комунальних послуг, за користування житлом, квартирним телефоном у межах норм, передбачених законодавством, а також знижкою вартості палива у відповідних випадках.

Причому постанова Кабінету Міністрів від 01.08.1996 року № 879 "Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають пільги щодо їх оплати", де передбачено норми, у межах яких надаються пільги щодо оплати житлово-комунальних послуг громадянам, яким пільги передбачено різними законодавчими актами, не проводить розмежування між пільговими категоріями населення (п. 1 названого документа). Отже, при визначенні таких норм необхідно керуватися положеннями цього нормативного акта незалежно від статусу осіб, які мають право на пільги, тобто:

а) на споживання електричної енергії на комунально-побутові потреби у сільських і міських населених пунктах (крім будинків, що обладнані електричними плитами і елек-троопалювальними установками) пільги надаються у розмірі 75 кВт/год на сім'ю з однієї-двох осіб на місяць і додатково 15 кВт/год на кожного іншого члена сім'ї, але не більш як 150 кВт/год на місяць;у сільських і міських населених пунктах у будинках, які обладнані стаціонарними електричними плитами, — у розмірі 100 кВт/год на сім'ю з однієї-двох осіб на місяць і додатково 25 кВт/год на кожного іншого члена сім'ї, але не більш як 200 кВт/год на місяць; у сільських і міських населених пунктах у будинках, обладнаних електроопалювальними установками, — 28 кВт/год на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період із розрахунку 21 кв. метр опалюваної площі на одну особу і додатково 10,5 кв. метра на сім'ю, але не більше загального розміру опалюваної площі;

б) на споживання природного газу для побутових потреб у разі використання на опалення житла у розмірі 21 кв. метра опалюваної площі на одну особу і додатково 10,5 кв. метра на сім'ю — 11 куб. метрів природного газу на 1 кв. метр площі в опалювальний період; у разі користування газовою плитою за наявності централізованого гарячого водопостачання — 9,8 куб. метра на одну особу на місяць; у разі користування газовою плитою за відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача — 18,3 куб. метра на одну особу на місяць; у разі користування газовою плитою та водонагрівачем — 23,6 куб. метра на одну особу на місяць;

в) на плату за користування житлом — 21 кв. метр загальної площі на одну особу і додатково 10,5 кв. метра на сім'ю;

г) на плату за користування тепловою енергією для опалення житла — 21 кв. метр опалюваної площі на одну особу і додатково 10,5 кв. метра на сім'ю.

Отже, у законодавстві передбачені норми щодо надання пільг особам, які повинні враховуватися при їх наданні незалежно від пільгової категорії.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 26 від 29 червня - 5 липня2002 року;