Експертна грошова оцінка землі

Новим Земельним кодексом України встановлено, що при здійсненні цивільно-правових угод використовується експертна грошова оцінка землі, а державний нотаріус відмовляється посвідчувати договір відчуження землі під будинком та присадибною ділянкою без її наявності. Проте ніякий орган її не провадить, оскільки немає методики її проведення. Чи можливе у такому випадку нотаріальне посвідчення договору відчуження землі?

Декретом № 7-93 (пп. «б» п. 3 ст. 3) ставку державного мита за посвідчення договорів відчуження земельних ділянок, що перебувають у власності громадян, які здійснюють таке відчуження, встановлено у розмірі 1% суми договору, але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. При визначенні суми державного мита за нотаріальне посвідчення зазначених земельних ділянок слід враховувати положення п. 49 Інструкції про порядок обчислення та сплати державного мита, яким передбачено, що державне мито за посвідчення договорів відчуження земельних ділянок, переданих громадянам безплатно для ведення підсобного господарства, будівництва та обслуговування житлового будинку i господарських будівель (присадибна ділянка), садівництва, дачного i гаражного будівництва, обчислюється з суми договору, але не нижче нормативної ціни земельної ділянки (грошової оцінки).
На сьогодні в Україні діє лише Методика експертної грошової оцінки земельних ділянок несільськогосподарського призначення, затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 16.06.99 р. № 1050. Цю Методику було затверджено на виконання Указу Президента України від 19.01.99 р. № 32 «Про продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення» з метою упорядкування експертної грошової оцінки земельних ділянок несільськогосподарського призначення.
Пунктами 3 та 5 Указу № 32 встановлено, що покупцями земельних ділянок несільськогосподарського призначення можуть бути громадяни — суб’єкти підприємницької діяльності та юридичні особи; дія цього Указу не поширюється на земельні ділянки, надані у користування та передані у власність громадянам України із земель, що перебувають у державній або комунальній власності, для ведення особистого підсобного господарства, будівництва та обслуговування житлового будинку i господарських будівель, дачного i гаражного будівництва, садівництва, а також громадянам i юридичним особам України для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.
Враховуючи вищевикладене, сума державного мита за посвідчення договорів відчуження земельних ділянок обчислюється з вартості (суми) договору, але не нижче експертної грошової оцінки землі, за наявності відповідної Методики її розрахунку. До прийняття та затвердження методик експертної оцінки земель сільськогосподарського призначення, а також земельних ділянок для будівництва i обслуговування житлового будинку, господарських будівель i споруд (присадибних ділянок), дачного i гаражного будівництва та інших земель за призначенням суми державного мита за нотаріальне посвідчення договорів відчуження земельних ділянок необхідно обчислювати з суми, не нижче нормативної грошової оцінки землі.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування фізичних осіб ДПА України

По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 29 від СЕРПЕНЯ 2002 року;