Збирання, заготівля окремих видів відходів як вторинної сировини

Як вплинуло на порядок ліцензування прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відходів»?

Законом України від 07.03.2002 р. № 3073-III «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відходів» (далі — Закон № 3073-III) внесено зміни до законів України «Про відходи», «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», «Про оподаткування прибутку підприємств», «Про податок на додану вартість» та до Декрету Кабінету Міністрів України «Про прибутковий податок з громадян».
Щодо ліцензування, то Законом № 3073-III виключено слова «заготівля, обробка окремих видів ресурсоцінних відходів» з п. 38 ст. 9 Закону № 1775-III. Отже, відповідно до Закону № 1775-III ліцензуванню підлягає такий вид господарської діяльності, як збирання, заготівля окремих видів відходів як вторинної сировини (за переліками, встановленими Кабінетом Міністрів України).
Спільним наказом Держкомітету України з питань регуляторної політики та підприємництва i Мінекології та природних ресурсів України від 19.03.2001 р. № 52/105 (зі змінами та доповненнями) затверджено Ліцензійні умови провадження господарської діяльності із збирання, заготівлі окремих видів відходів як вторинної сировини.
Перелік окремих видів відходів як вторинної сировини, збирання та заготівля яких підлягають ліцензуванню, затверджено постановою Кабінету Міністрів Україні від 28.02.2001 р. № 183.

Консультують фахівці
Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 30 СЕРПЕНЬ 2002 року;