Переоцінка запасів у бухобліку

Як відображається у податковому обліку переоцінка запасів у бухгалтерському обліку?

Відповідно до п. 24 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затвердженого наказом Мінфіну України від 20.10.99 р. № 246, зареєстрованим у Мін’юсті України 02.11.99 р. за № 751/4044 (далі — ПБО 9), запаси відображаються у бухгалтерському обліку i звітності за найменшою з двох оцінок: первісною вартістю або чистою вартістю реалізації.
Крім того, п. 28 ПБО 9 встановлено, що у разі якщо чиста вартість реалізації тих запасів, які раніше були уцінені та є активами на дату балансу, надалі збільшується, то на суму збільшення чистої вартості реалізації, але не більше суми попереднього зменшення, сторнується запис про попереднє зменшення вартості цих запасів.
Таким чином, сума дооцінки раніше уцінених запасів, яка проводиться відповідно до п. 1.4 Порядку ведення обліку приросту (убутку) балансової вартості покупних товарів (крім активів, що підлягають амортизації, цінних паперів та деривативів), матеріалів, сировини (палива), комплектуючих виробів та напівфабрикатів на складах, у незавершеному виробництві i залишках готової продукції (у тому числі малоцінних предметів на складах), затвердженого наказом Мінфіну України від 11.06.98 р. № 124, та п. 4.9 Порядку складання декларації про прибуток підприємства, не повинна перевищувати суму уцінки (попереднього зменшення) таких запасів. Тобто вартість запасів у обліку не може перевищувати їх первісну вартість, визначену згідно з пунктами 9 — 13 ПБО 9.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 31 СЕРПЕНЬ 2002 року;