БАНКІВСЬКИЙ РАХУНОК


Чи є можливість у суб'єктів підприємницької діяльності — фізичних осіб відкривати рахунки в установах банків як фізичним особам без покладення на них фінансових санкції з боку АПА?


Чинне законодавство України, зокрема, інструкція про порядок відкриття та використання рахунків у національній та іноземній валюті, затверджена постановою Національного банку № 527 від 18.12.1998 року, не передбачає жодних обмежень чи заборон щодо відкриття суб'єктами підприємницької діяльності — фізичними особами рахунків в установах банків як фізичним особам. Більш того, Інструкція містить окремі вимоги для суб'єктів підприємницької діяльності та фізичних осіб, які вони повинні виконувати для відкриття рахунків і розпорядження ними.

Установи банку не перевіряють, є фізична особа суб'єктом підприємницької діяльності чи ні. Відкриття рахунку фізичній особі здійснюється на підставі паспорта, договору та довідки 'про присвоєння ідентифікаційного коду. Отже, ніщо не перешкоджає особі самостійно визначати, на підставі чого відкривати рахунки.

Тому висновок щодо необхідності повідомляти Державну податкову службу про відкриття поточного (карткового) рахунку суб'єктом підприємницької діяльності — фізичною особою є помилковим, оскільки суб'єкту підприємницькоТ діяльності не заборонено відкрити рахунок як фізичній особі, якщо його не позбавлено права користуватися рахунком, відкритим до реєстрації особи як суб'єкта підприємницької діяльності.

Щодо застосування фінансових санкцій з боку органів Державної податковоТ служби, то слід врахувати таке. Відповідно до ч. 10 ст. 8 Закону від 07.02.1991 року № 698-ХІІ "Про підприємництво" суб'єкт підприємницької діяльності зобов'язаний направити державному податковому органу, в якому він обліковується як платник податків і зборів (обов'язкових платежів), повідомлення про відкриття або закриття рахунків у банках. Таке повідомлення протягом трьох робочих днів з дня відкриття або закриття рахунку (включаючи день відкриття або закриття) подається особисто або направляється на адресу відповідного державного податкового органу з повідомленням про вручення.

Пункт 1.6 ст. 1 Інструкції про порядок відкриття та використання рахунків у національній та іноземній валюті передбачає, що у разі відкриття поточного або депозитного рахунку суб'єкта підприємницької діяльності до отримання банком повідомлення про взяття рахунку на облік податковим органом операції за цим рахунком здійснюються лише із зарахування коштів.

Тобто, на думку Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва, викладену у листі № 1-221/3852 від 16.07.2002 року, йдеться саме про суб'єкт підприємницької діяльності, але аж ніяк не про фізичну особу. Отже, органи ДержавноТ податкової служби мають право застосовувати фінансові санкції лише до суб'єктів підприємницької діяльності і лише за неповідомлення про відкриття (закриття) рахунків, які відкриваються (закриваються) на підставі свідоцтва про державну реєстрацію.

Крім ст. 8 Закону "Про підприємництво", ст. 24 Закону "Про підприємства в Україні" зобов'язує суб'єкти підприємницької діяльності самостійно, протягом трьох днів з моменту відкриття (закриття) рахунку повідомити податковий орган, в якому вони обліковуються як платники податків, про відкриття (закриття) рахунку. Згідно з Законом України "Про банки і банківську діяльність" установи банків не вправі надавати таку інформацію.

У зв'язку з викладеним (про що йдеться у листі Нацбанку № 25-120/849-2737 від 28.04.2001 року) норма ст. 5 Закону "Про систему оподаткування" щодо надання банками, без відповідних запитів, інформації про проведення банками операції з відкриття банківських рахунків, суперечить Закону України "Про банки і банківську діяльність" і на підставі п. 2 розділу VII "Прикінцеві положення" Закону "Про банки і банківську діяльність" до приведення у відповідність із зазначеним Законом не застосовується.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 33 від серпня 2002 року;