Ювелірні вироби

 
 

Суб’єкт підприємництва здійснює обмін виготовлених ювелірних виробів на брухт, а також реалізує покупцям готові вироби за готівку. Які торгові патенти необхідно придбавати суб’єкту для здійснення цієї діяльності?

 
 

Законом України від 23.03.96 р. № 98/96-ВР «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності (зі змінами та доповненнями) (далі — Закон № 98/96-ВР) визначено порядок патентування торговельної діяльності та діяльності з надання побутових послуг, що здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами.
Згідно зі ст. 3 цього Закону патентуванню підлягає торговельна діяльність, що здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами у пунктах продажу товарів за готівкові кошти, інші готівкові платіжні засоби та з використанням кредитних карток.
Тобто при реалізації ювелірних виробів за готівкові кошти суб’єкту підприємництва необхідно придбавати торговий патент.
Відповідно до ст. 31 Закону № 98/96-ВР під побутовими послугами слід розуміти діяльність, пов’язану з наданням платних послуг для задоволення особистих потреб замовника за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків, включаючи кредитні картки.
Перелік послуг, що відносяться до побутових i підлягають патентуванню, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.98 р. № 576 «Про затвердження переліку послуг, що належать до побутових i підлягають патентуванню». До зазначеного переліку включено послуги з ремонту та виготовлення ювелірних виробів (код 13446 — 13468).
Тобто підприємству, що надає послуги з виготовлення ювелірних виробів з обміном їх на брухт, необхідно придбавати торговий патент на здійснення діяльності з надання побутових послуг.
Згідно з п. 20 Положення щодо виготовлення, зберігання i реалізації торгових патентів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.98 р. № 1077, у разі провадження підприємницької діяльності в одному пункті продажу товарів в одному окремому приміщенні, будівлі або їх частинах двох чи більше видів діяльності, що підлягають патентуванню (роздрібна торгівля i вид побутових послуг) суб’єктом підприємницької діяльності придбавається два торгових патенти: на торговельну діяльність i на діяльність з надання побутових послуг.
Таким чином, суб’єкт підприємництва, який здійснює в одному окремому приміщенні, будівлі або їх частинах торговельну діяльність i діяльність з надання побутових послуг, придбаває два торгових патенти: один — на торговельну діяльність, другий — на діяльність з надання побутових послуг

 
 

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
 
По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 33 ВЕРЕСЕНЬ 2002 року;