Коефіцієнт функціонального використання

 
 

Київський Національний університет імені Тараса Шевченка звільняється від сплати земельного податку як заклад освіти, але він надає в оренду частину своїх будівель. Який коефіцієнт функціонального використання повинен застосовуватися при розрахунку земельного податку за здані в оренду будівлі?

 
 

Закон України № 2535-ХІІ (ст. 12) визначив, що у разі коли підприємства, установи та організації, які користуються пільгами щодо земельного податку, здають у тимчасове користування (оренду) земельні ділянки, окремі будівлі або їх частини, податок за земельні ділянки, зайняті цими будівлями (їх частинами), переданими в тимчасове користування, сплачується у встановлених розмірах на загальних підставах.
При цьому ст. 14 Закону № 2535-ХІІ визначено, що за земельну ділянку, на якій розташовано будівлю, що перебуває у користуванні кількох юридичних осіб, земельний податок нараховується кожній з них пропорційно тій частині площі будівлі, що знаходиться в її користуванні.
Ставки земельного податку встановлюються залежно від того, встановлено чи ні грошову оцінку земель.
Київський Національний університет імені Тараса Шевченка розташовано в м. Києві (грошову оцінку проведено), тому ставки земельного податку встановлюються у розмірі 1% грошової оцінки земельної ділянки. Порядок визначення грошової оцінки земельних ділянок у м. Києві затверджено рішенням Київради від 03.04.2001 р. № 242/1219.
Згідно із зазначеним Порядком грошова оцінка земельних ділянок під будинками i спорудами, які повністю або частково передано в оренду, обчислюється пропорційно площам, що надаються в оренду, із застосуванням коефіцієнта на функціональне використання земельної ділянки (її частини) залежно від виробничо-економічної діяльності орендаря будівель або їх частин.
При визначенні коефіцієнта функціонального використання земельної ділянки слід керуватись наказом Держкомстату України від 05.11.98 р. № 377 «Про затвердження форм державної статистичної звітності з земельних ресурсів та Інструкції з заповнення державної статистичної звітності з кількісного обліку земель (форми №№ 6-зем, 6а-зем, 6б-зем)», зареєстрованим у Мін’юсті України 14.12.98 р. за № 788/3228.
Коефіцієнт функціонального використання землі застосовується платником земельного податку (орендодавцем) при розрахунку земельного податку в частині площ земельних ділянок, які припадають на орендарів, залежно від виду діяльності за КВЕД підприємств-орендарів.

 
 

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
 
По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 33 ВЕРЕСЕНЬ 2002 року;