• Майно, придбане за рахунок
державного бюджету



Лабораторії Держстандарту України є державними підприємствами. Чи мають вони право перейти на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, якщо все їх майно було придбане за рахунок коштів держбюджету?

Згідно зі ст. 1 Указу Президента України від 03.07.98 р. № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (у редакції Указу Президента України від 28.06.99 р. № 746/99; далі — Указ № 727/98) спрощена система оподаткування, обліку та звітності запроваджується, зокрема, для юридичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких за рік середньооблікова чисельність працюючих не перевищує 50 осіб i обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 1 млн. грн.
Тобто Указом № 727/98 передбачено застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності зі сплатою єдиного податку для юридичних осіб, які є суб’єктами підприємницької діяльності.
Законом України від 07.02.91 р. № 698-ХІІ «Про підприємництво» (зі змінами та доповненнями; далі — Закон № 698-ХІІ) визначено загальні правові, економічні та соціальні засади здійснення підприємницької діяльності громадянами i юридичними особами на території України.
Відповідно до ст. 1 Закону № 698-ХІІ підприємництво — це безпосередня самостійна, систематична, на власний ризик діяльність по виробництву продукції, виконанню робіт, наданню послуг з метою отримання прибутку, яка здійснюється фізичними та юридичними особами, зареєстрованими як суб’єкти підприємницької діяльності у порядку, встановленому законодавством.
Якщо державні підприємства — лабораторії Держстандарту України зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності у порядку, встановленому законодавством, i є платниками податків i зборів (обов’язкових платежів) на загальній системі оподаткування, то за відповідності вимогам Указу № 727/98 щодо обсягу виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) i середньооблікової чисельності працюючих та за умови сплати всіх установлених податків i зборів (обов’язкових платежів) за попередній звітний (податковий) період такі підприємства можуть перейти на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності зі сплатою єдиного податку.
У разі коли лабораторії Держстандарту України не є суб’єктами малого підприємництва, дія Указу № 727/98 на них не поширюється.


Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36 ВЕРЕСЕНЬ 2002 року