• Підтвердження легітимності іншого підприємства



Як пересвідчитись в легітимності чи належній реєстрації іншого підприємства i отримати від державних органів, у тому числі в податкових інспекціях, відомості про інше підприємство, що не становлять комерційної таємниці?

Відповідно до ст. 10 Закону України від 17.09.92 р. № 2614-XII «Про державну статистику» (у редакції Закону України від 13.07.2000 р. № 1922-III) автоматизованою системою збирання, накопичення та опрацювання даних про всіх юридичних осіб, їх філії, відділення, представництва та інші відособлені структурні підрозділи, що знаходяться на території України, а також про юридичних осіб, їх філії, відділення, представництва та інші відособлені структурні підрозділи, що знаходяться за межами України i створені за участю юридичних осіб України, є Єдиний державний реєстр підприємств i організацій України (ЄДРПОУ), який забезпечує єдиний державний облік та ідентифікацію всіх зазначених суб’єктів. Створення i ведення ЄДРПОУ забезпечується органами державної статистики. При цьому органи Держкомстату України здійснюють інформаційно-довідкове обслуговування зацікавлених користувачів відповідно до Положення про Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.96 р. № 118, а також Положення про порядок i умови видачі інформації з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, затвердженого наказом Мінстату України від 12.02.96 р. № 43, зареєстрованим у Мін’юсті України 09.04.96 р. за № 167/1192.
Згідно зі ст. 6 Закону України від 27.03.91 р. № 887-XII «Про підприємства в Україні» та частини першої ст. 8 Закону № 698-ХІІ державна реєстрація підприємств як суб’єктів підприємницької діяльності провадиться у виконавчому комітеті міської, районної в місті ради або в районній, районній міст Києва i Севастополя державній адміністрації (органи державної реєстрації) за місцезнаходженням або місцем проживання суб’єкта. Відомості про зареєстровані суб’єкти підприємницької діяльності вносяться до Реєстру суб’єктів підприємницької діяльності, однією з цілей створення якого є реалізація відповідно до вимог законодавства принципів доступності, гласності та відкритості інформації про суб’єкти підприємницької діяльності для зацікавлених користувачів.
Інформаційні фонди ЄДРПОУ та Реєстру суб’єктів підприємницької діяльності, а також реєстраційні картки суб’єктів підприємницької діяльності включають всі запитувані дані. Користувачами даних названих реєстрів є державні органи, органи місцевого самоврядування та представницькі органи, підприємства, установи, організації та окремі громадяни. Користування даними цих реєстрів є платним. Центральні та місцеві органи державної i виконавчої влади, інші органи, що фінансуються з державного бюджету, користуються даними названих реєстрів за безоплатним принципом.
Відповідно до Закону № 509-ХІІ основним завданням та функцією органів державної податкової служби є здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою i своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків i зборів (обов’язкових платежів). Єдиний банк даних про платників податків — юридичних осіб створений та ведеться в органах державної податкової служби виключно з метою виконання функції обліку платників податків як передумови такого контролю. Інформація про платників податків може надаватись лише на запити правоохоронних органів, органів державної, виконавчої чи судової влади у випадках та у порядку, що визначені законодавством України.
Таким чином, органи державної податкової служби не надають інформацію про одних платників податків іншим платникам податків чи адвокатам, що представляють їх інтереси або надають їм юридичну допомогу.
За підтвердженням легітимності підприємства, отриманням відомостей про ідентифікаційний код, найменування, територіальну належність, місцезнаходження, телефони керівника підприємства слід звертатися до органів Держкомстату України чи органів державної реєстрації, зазначивши дані, які відомі про підприємство.


Консультують фахівці Головного управління інформатизації та обліку ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36 ВЕРЕСЕНЬ 2002 року