Довідка форми № 8ДР



Обов’язковість подання до державних податкових інспекцій відомостей про суми виплачених фізичним особам доходів і утриманих з них податків та інших обов’язкових платежів керівниками і посадовими особами підприємств, установ, організацій усіх форм власності, включаючи Національний банк України та його установи, комерційними банками, іншими фінансово-кредитними установами (далі — юридичні особи) та фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності передбачена ст. 9 Закону України від 22.12.94 р. № 320/94-ВР «Про Державний реєстр фізичних осіб — платників податків та інших обов’язкових платежів» (із змінами та доповненнями) (далі — Закон № 320/94-ВР).
Відповідно до зазначеної статті цього Закону та на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 06.11.97 р. № 1232 «Про заходи щодо впровадження ідентифікаційних номерів фізичних осіб — платників податків та інших обов’язкових платежів» наказом ДПА України від 30.12.97 р. № 473 (у редакції наказу ДПА України від 06.01.99 р. № 10, зареєстрованого в Мін’юсті України 15.03.99 р. за № 163/3456) було затверджено форму довідки про суми виплачених доходів і утриманих з них податків фізичних осіб —
ф. № 8ДР (далі — довідка) і Порядок заповнення та подання юридичними особами всіх форм власності й фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності довідки ф. № 8ДР (далі — Порядок), який регулює порядок заповнення та подання юридичними особами всіх форм власності та фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності до податкових органів довідки ф. № 8ДР, яка має містити відомості юридичних осіб усіх форм власності та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності про своїх найманих працівників. На основі цих даних щокварталу поповнюється інформаційний фонд Державного реєстру фізичних осіб — платників податків та інших обов’язкових платежів.
Юридичні та фізичні особи повинні заповнювати довідки на всіх фізичних осіб, що перебували з ними в трудових відносинах, незважаючи на те, отримували останні дохід у звітному періоді чи не отримували, а також на засновників (громадян) господарських товариств, яким провадились виплати у звітному періоді. Якщо ж підприємство має нульову чисельність, а його засновники не отримували у звітному періоді доходи, то у такому випадку потрібно заповнювати довідку так само, як і в разі відсутності факту виплат працівникам у звітному періоді.
Інформація про суми виплачених доходів і утриманих з них податків фізичних осіб, що має міститься у довідці, надається за звітний квартал.
Довідки подаються до органів державної податкової служби щокварталу до 15 числа місяця, наступного за звітним періодом. При цьому згідно з листом ДПА України від 07.04.99 р. № 5265/7/29-0119 «Про роз’яснення щодо заповнення довідок за формою № 8ДР» та керуючись нормою, передбаченою ст. 87 Цивільного процесуального кодексу України, довідки, які подано до 15 числа включно, вважаються поданими своєчасно.
До редакції «Вісника» надходить багато запитань щодо порядку заповнення довідки ф. № 8ДР. Пропонуємо увазі читачів роз’яснення деяких типових ситуацій щодо порядку заповнення довідки залежно від ознак доходів та пільг щодо прибуткового податку, підготовлені за сприяння заступника начальника Головного управління інформатизації та обліку ДПА України Богдана Миськіва та головного державного податкового інспектора Головного управління інформатизації та обліку ДПА України Наталії Григорович.