• Уточнений розрахунок акцизного збору



Підприємство самостійно виявило помилку у нарахуванні акцизного збору за минулі періоди та подало уточнений розрахунок, що містить виправлені показники, та довідку про суми акцизного збору, які збільшують або зменшують податкове зобов’язання звітного періоду внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередньому звітному періоді. Чи є законодавчі підстави для застосування до такого підприємства у майбутніх періодах штрафних санкцій, визначених підпунктами 17.1.2 — 17.1.7 п. 17.1 ст. 17 Закону України від 21.12.2000 р. № 2181-III «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»?
(П. Мурашко, Рівненська обл.)

Згідно зі змінами, внесеними наказом ДПА України від 14.08.2001 р. № 325 до Положення, платник акцизного збору зобов’язаний подати уточнений розрахунок, що містить виправлені показники, та довідку про суми акцизного збору, які збільшують або зменшують податкове зобов’язання звітного періоду внаслідок виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах.
Починаючи з 01.04.2001 р. норми відповідальності за правопорушення у сфері оподаткування регулюються ст. 17 Закону України від 21.12.2000 р. № 2181-III «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» (далі — Закон № 2181-III), п. 17.2 якої передбачено, що у випадку коли платник податків до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання, а також самостійно погашає суму недоплати та штраф у розмірі 10% суми такої недоплати, штрафи, визначені підпунктами 17.1.2 — 17.1.7 п. 17.1 цієї статті, а також адміністративні штрафи, які відповідно до законодавства накладаються на платника податків (його посадових осіб) за відповідні правопорушення, не застосовуються.
Таким чином, починаючи з 01.04.2001 р. платник акцизного збору, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання, повинен виконати такі обов’язкові умови: визначити та сплатити суму недоплати, штраф у розмірі 10 відсотків від суми такої недоплати, а також подати податковому органу новий (уточнений) розрахунок акцизного збору, що містить виправлені показники, а у випадку коли платник податків не виконує зазначені вимоги, до нього застосовуються штрафні санкції, передбачені підпунктами 17.1.2 — 17.1.7 Закону № 2181-ІІІ на загальновстановлених підставах.


Консультують фахівці Департаменту з питань адміністрування акцизного збору i контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 39 ЖОВТЕНЬ 2002 року