Порядок здійснення контролю за обігом спирту



Постанову Кабінету Міністрів України від 29.08.2002 р. № 1266 «Про затвердження Порядку здійснення контролю за обігом спирту» (далі — постанова) було прийнято з метою приведення існуючого порядку контролю за зберіганням, відпуском i транспортуванням спирту у відповідність із Законом України від 07.02.2002 р. № 3032-III «Про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання виробництва i обігу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», Указом Президента України від 11.07.2001 р. № 510/2001 «Про посилення державного контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробів» та постановою Кабінету Міністрів України від 07.08.2001 р. № 940 «Про заходи щодо посилення державного контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробів та справлянням акцизного збору».
Постановою затверджено Порядок здійснення контролю за обігом спирту (далі — Порядок). Прийняття постанови сприяє підвищенню ефективності державного контролю за обігом спирту i алкогольних напоїв, активізації роботи з узгодження дій центральних органів виконавчої влади, спрямованих на легалізацію обігу спирту i алкогольних напоїв та здійснення міжгалузевої координації в цій сфері. З метою уніфікації нормативної бази та полегшення орієнтування суб’єктів підприємницької діяльності постановою передбачено особливості отримання спирту залежно від напрямів його використання.
Постановою визначено, що розподіл спирту за напрямами використання здійснюється Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України шляхом визначення щокварталу лімітів на його отримання, а розподіл спирту між суб’єктами підприємницької діяльності — резидентами України здійснюється Департаментом з питань адміністрування акцизного збору i контролю за виробництвом i обігом підакцизних товарів Державної податкової адміністрації України шляхом оформлення наряду на відпуск спирту безпосередньо покупцям за рознарядками органів виконавчої влади. У рознарядках обов’язково зазначаються ідентифікаційний код, банківські реквізити, адреса покупця, мета використання спирту, а також номер i дата видачі ліцензії на провадження покупцем відповідної діяльності (якщо така діяльність ліцензується). Наряд на відпуск спирту є документом суворої звітності, внесення змін до якого заборонено. Відпуск спирту та фракції головної етилового спирту без наряду заборонено.
Постановою визначено перелік документів, які покупець має подати постачальнику для отримання спирту. На покупця та постачальника спирту покладено обов’язок подавати звіти про обсяг виробництва та реалізації спирту.
Пунктом 17 постанови встановлено, що до Єдиного державного реєстру місць зберігання (далі — Єдиний реєстр) вносяться місця зберігання спирту суб’єктів підприємницької діяльності — виробників спирту та алкогольних напоїв і місця зберігання спирту суб’єктів підприємницької діяльності, які отримують спирт для забезпечення виробничих та інших потреб, якщо його кількість перевищує 100 декалітрів на квартал, а також встановлено обов’язкову вимогу щодо роздільного зберігання та обліку спирту орендарем та орендодавцем спиртосховища.
У місцях здійснення технологічного процесу виробництва спирту або продукції з його вмістом має бути зареєстровано одне або кілька місць зберігання спирту.
Постановою встановлено перелік документів, які необхідно подати для отримання довідки про обсяг та мету використання спирту.
На виконання постанови ДПА України розроблено та зареєстровано в Мін’юсті України:
порядок внесення місць зберігання спирту до Єдиного реєстру;
порядок видачі довідки про внесення місця зберігання спирту до Єдиного реєстру.
Крім того, ДПА України розроблено та підготовлено для реєстрації:
порядок оформлення наряду на відпуск спирту;
порядок повернення спирту, спиртовмісних рідин та невиправного браку;
порядок подання звітності про обсяг виробництва i реалізацію спирту та обсяги його надходження i використання;
порядок видачі довідки про відповідність місця зберігання спирту вимогам діючих будівельних, технологічних, протипожежних та санітарних норм i правил, техніки безпеки;
вимоги до місць зберігання спирту;
форму розрахунку потреб у спирті згідно з обсягом виробництва;
форму довідки про обсяг i мету використання спирту;
форму журналу обліку видачі довідок про обсяг i мету використання спирту.
У додатку 1 до Порядку наведено перелік денатуруючих добавок до спирту етилового технічного, а в додатку 2 — перелік продукції, на виробництво якої використовується спирт етиловий денатурований (спирт технічний).
Постановою також визнаються такими, що втратили чинність, постанови Кабінету Міністрів України: від 02.12.96 р. № 1438 «Про Положення про порядок контролю за зберіганням, відпуском i транспортуванням спирту етилового» (Зібрання постанов Уряду України, 1996 р., № 20, ст. 571); від 14.09.98 р. № 1429 «Про затвердження Порядку отримання суб’єктами підприємницької діяльності спирту етилового, що використовується вітчизняними товаровиробниками для виготовлення вибухових речовин, парфумів, нітроцелюлози, пектину, есенції i оцту харчових та напівфабрикатів: спиртованих соків, морсів, настоїв, які реалізуються для промислової переробки i не підлягають реалізації в роздрібній торгівлі» (Офіційний вісник України, 1998 р., № 37, ст. 1357; 1999 р., № 3, ст. 98, № 47, ст. 2299; 2000 р., № 25, ст. 1062, № 29, ст. 1223); від 09.03.99 р. № 342 «Про затвердження Порядку отримання суб’єктами підприємницької діяльності спирту етилового денатурованого (спирту технічного), який використовується для виготовлення продукції з його вмістом» (Офіційний вісник України, 1999 р., № 10, ст. 392, № 35, ст. 1812; 2000 р., № 25, ст. 1062, № 29, ст. 1223, № 45, ст. 1939); від 31.03.99 р. № 498 «Про затвердження Порядку отримання суб’єктами підприємницької діяльності — підприємствами первинного виноробства спирту етилового неденатурованого та його цільового використання» (Офіційний вісник України, 1999 р., № 14, ст. 559; 2000 р., № 25, ст. 1062).


Євдокія ЯРОВА,
начальник управління ліцензування та контролю
за виробництвом алкоголю та тютюну ДААК ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 40 ЖОВТЕНЬ 2002 року