ПОЗАРЕАЛІЗАЦІЙНІ ДОХОДИ


Мале приватне підприємство працює за спрощеною системою оподаткування, обліку та звітності і сплачує єдиний податок з виручки від реалізації продукції. Чи повинні позареалізаційні доходи включатися до бази обкладання єдиним податком?


Статтею 1 Указу Президента від 03.07.1998 року № 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" визначено, що виручкою від реалізації продукції вважається сума, фактично отримана суб'єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок а6о(та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції.

Згідно з Порядком ведення Книги обліку доходів і витрат суб'єкта малого підприємництва — юридичної особи, яка застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, затвердженим наказом Державної податкової адміністрації № 477 від 13.10.1998 року (в редакції наказу ДПА № 554 від 12.10.1999 року) у доходній частині відображаються всі надходження, отримані на поточний рахунок та в касу суб'єктом малого підприємництва від продажу продукції, майна, включаючи основні фонди, які належать суб'єкту малого підприємництва і реалізовані у звітному періоді, позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації. До позареалізаційних доходів та виручки від іншої реалізації відносяться суми, фактично отримані на поточний рахунок та в касу від інших операцій (фінансовий результат від продажу цінних паперів, малоцінних швидкозношуваних предметів, матеріалів, палива, орендна плата, проценти, грошові кошти, отримані у вигляді безповоротної фінансової допомоги, кредиторська заборгованість, щодо якої минув строк позовної давності, а також дивіденди, якщо вони не були оподатковані у джерела виплати відповідно до Закону "Про оподаткування прибутку підприємств".

Згідно з Положенням про спрощену форму бухгалтерського обліку суб'єктів малого підприємництва, затвердженим наказом Мінфіну № 196 від 30.09.1998 року, виручка від реалізації продукції (дохід) відображається за вартістю відпущеної (відвантаженої) покупцям готової продукції, товарів, інших матеріальних цінностей, виконаних робіт, ^Іаданих послуг за кредитом рахунку 70 "Доходи від реалізації".

При цьому згідно з Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженою наказом Мінфіну Мв 291 від 30.11.1999 року, рахунок за кредитом 70 "Доходи від реалізації" кореспондує з дебетом рахунку 68 "Розрахунки за іншими операціями". Крім того, суб'єкт малого підприємництва для обкладання єдиним податком враховує доходи, визначені рахунками: "Інший операційний дохід"; "Дохід від участі в капіталі"; "Інші фінансові доходи"; "Інші доходи", "Надзвичайні доходи".

Тобто мале приватне підприємство для обкладання єдиним податком повинно враховувати всі кошти, отримані^ на розрахунковий рахунок та в касу від реалізації продукції, суми позареалізаційних доходів, виручки від іншої реалізації.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 41 жовтень 2002 р