• Валютна виручка



Українське підприємство на території Російської Федерації здійснює виробничу діяльність. Згідно із законодавством Російської Федерації при реалізації товарів (робіт, послуг) іноземними виконавцями на території Російської Федерації, які не перебувають на обліку в податковому органі Росії, підприємства сплачують ПДВ до бюджету в повному обсязі за рахунок коштів, що перераховуються іноземним суб’єктам, у результаті чого українське підприємство отримує валютну виручку, передбачену контрактом, зменшену на суму сплаченого на території Російської Федерації ПДВ. Чи порушується в цьому випадку порядок здійснення розрахунків у іноземній валюті?

Статтею 1 Закону України від 23.09.94 р. № 185/94-ВР «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» (далі — Закон № 185/94-ВР) визначено, що виручка резидентів у іноземній валюті підлягає зарахуванню на їх валютні рахунки в уповноважених банках у терміни виплати заборгованостей, зазначені в контрактах, але не пізніше 90 календарних днів з дати митного оформлення (виписки вивізної вантажної митної декларації) продукції, що експортується, а в разі експорту робіт (послуг), прав інтелектуальної власності — з моменту підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг, експорт прав інтелектуальної власності. Перевищення зазначеного терміну потребує індивідуальної ліцензії Нацбанку України.
Відповідно до ст. 4 Закону № 185/94-ВР порушення резидентами термінів, передбачених статтями 1 i 2 цього Закону, тягне за собою стягнення пені за кожний день прострочення у розмірі 0,3 відсотка суми неодержаної виручки (митної вартості недопоставленої продукції) в іноземній валюті, перерахованої у грошову одиницю України за валютним курсом Нацбанку України на день виникнення заборгованості.
Пунктом 2.3 Інструкції про порядок здійснення контролю i отримання ліцензій за експортними, імпортними та лізинговими операціями, затвердженої постановою Правління Нацбанку України від 24.03.99 р. № 136 та зареєстрованої в Мін’юсті України 28.05.99 р. за № 338/3631, передбачено зняття банком експортної операції резидента з контролю після зарахування виручки за цією операцією (або її частини у разі здійснення обов’язкового продажу) на поточний рахунок останнього.
При цьому слід зазначити, що розмір виручки резидента в іноземній валюті визначається виходячи з умов договору та відображеної вартості експортованих товарів (робіт, послуг) в первинних документах, які засвідчують фактичне виконання зовнішньоекономічної операції. Тобто надходження в установлений термін валютної виручки не в повному обсязі, передбаченому контрактом, а зменшеному на суму сплаченого податку на території Російської Федерації, не звільняє резидента України від відповідальності, передбаченої ст. 4 Закону № 185/94-ВР.
Отже, виручка українського підприємства від наданих послуг нерезиденту Російської Федерації підлягає зарахуванню на його рахунок у банку в строки виплати заборгованості, зазначеної в контракті, але не пізніше 90 календарних днів з моменту підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг.

Консультують фахівці Головного управління податкового аудиту та валютного контролю ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 42 ЛИСТОПАД 2002 року