• Прокат кіновідеофільмів


Акціонерне товариство займається прокатом
кіновідеофільмів. Чи відноситься підприємство до
закладів культури та чи звільняється воно від
сплати земельного податку відповідно до ст. 4
Закону України «Про плату за землю»?
(Ялтинське відділення з прокату кіновідеофільмів)


Згідно зі ст. 12 Закону № 378/96-ВР від земельного податку звільняються вітчизняні заклади культури.

Статтею 21 Закону України від 14.02.92 р. № 2117-ХІІ «Основи законодавства України про культуру» визначено, що до закладів, підприємств i організацій культури відносяться: театри, кіностудії, організації телебачення, радіомовлення, кіновідеопрокату тощо.

Класифікацією організаційно-правових форм господарювання, затвердженою наказом Держстандарту України від 22.11.94 р. № 288 встановлено, що заклади — організаційні структури, які не займаються підприємницькою діяльністю, i фінансування робіт, пов’язаних із їхньою діяльністю, здійснюється за рахунок асигнувань, що виділяються з державного або місцевого бюджету.

Відповідно до ст. Закону України від 25.06.91 р. № 1251-XII «Про систему оподаткування» (у редакції Закону України від 18.02.97 р. № 77/97-ВР) ставки, механізм справляння податків i зборів (обов’язкових платежів) та пільги щодо оподаткування не можуть встановлюватися або змінюватися іншими законами України крім законів про оподаткування.

Товариство з прокату кіновідеофільмів як підрозділ Кримського республіканського підприємства «Кіновідеопрокат» не відноситься до закладів культури. Земельний податок за земельну ділянку, зайняту під це відділення, підприємство повинно сплачувати на загальних підставах.

Консультують фахівці Головного управління оподаткування
юридичних осіб ДПА України


ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 43 ЛИСТОПАД 2002 року