• Віднесення витрат на оплату праці



На яку статтю витрат треба відносити витрати на оплату праці (з усіма відповідними нарахуваннями) слюсарів-ремонтників, які обслуговують i здійснюють ремонт виробничого обладнання?
(ВАТ «Стромацемент», м. Амвросієвка,
Донецька обл.)

Методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про витрати підприємства та її розкриття у фінансовій звітності визначаються Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затвердженим наказом Мінфіну України від 31.12.99 р. № 318 (зі змінами та доповненнями, внесеними наказами Мінфіну України від 14.06.2000 р. № 131 та від 30.10.2000 р. № 304).
Відповідно до п. 15 ПБО 16 витрати на утримання, експлуатацію та ремонт основних засобів, інших необоротних активів загальновиробничого призначення відносяться до складу загальновиробничих витрат. Отже, заробітна плата i нарахування на заробітну плату обслуговуючого персоналу (робітників, які обслуговують i здійснюють ремонт обладнання на виробництві) входять до складу загальновиробничих витрат. У свою чергу загальновиробничі витрати включаються до собівартості реалізованої продукції (робіт, послуг) у частині виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) (змінні загальновиробничі та постійні розподілені загальновиробничі витрати) та нерозподілених постійних загальновиробничих витрат.
Для накопичення інформації про витрати, що входять до складу виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань i господарських операцій підприємств i організацій, затвердженим наказом Мінфіну України від 30.10.99 р. № 291, передбачено застосовування рахунку 23 «Виробництво», призначеного для узагальнення інформації про витрати на виробництво продукції (робіт, послуг), та рахунку 91 «Загальновиробничі витрати», призначеного для обліку виробничих накладних витрат на організацію виробництва та управління цехами, дільницями, відділеннями, бригадами та іншими підрозділами основного й допоміжного виробництва, а також витрати на утримання та експлуатацію машин i устаткування.
Рахунок 23 «Виробництво» ведеться в розрізі видів виробництва, статей витрат i видів або груп продукції, що виробляється, або в розрізі підрозділів підприємства i центрів витрат i відповідальності. Списання безпосередньо загальновиробничих витрат за відповідним розподілом відбувається за дебетом рахунку 23 «Виробництво» та кредитом рахунку 91 «Загальновиробничі витрати».
Рахунок 91 «Загальновиробничі витрати» ведеться за місцем виникнення, центрами i видами витрат. За дебетом рахунку 91 «Загальновиробничі витрати» відображається сума визнаних витрат, за кредитом — щомісячне, за відповідним розподілом, списання на рахунки 23 «Виробництво» та 90 «Собівартість реалізації».
Відповідно до п. 16 ПБО 16 загальновиробничі витрати поділяються на постійні та змінні.
До змінних загальновиробничих витрат належать витрати на обслуговування i управління виробництвом (цехами, дільницями), що змінюються прямо (або майже прямо) пропорційно до зміни обсягу діяльності.
До постійних загальновиробничих витрат відносяться витрати на обслуговування й управління виробництвом, що залишаються незмінними (або майже незмінними) при зміні обсягу діяльності.
Розподіл постійних i змінних загальновиробничих витрат на продукцію, роботи, послуги, що виробляються підприємством, здійснюється по-різному:
змінні загальновиробничі витрати розподіляються на кожний об’єкт витрат з використанням бази розподілу, виходячи з фактичної потужності звітного періоду;
постійні загальновиробничі витрати розподіляються на кожний об’єкт витрат з використанням бази розподілу за нормальної потужності.
Перелік i склад змінних i постійних загальновиробничих витрат підприємство встановлює самостійно.


Кореспонденція рахунків при обліку витрат на заробітну плату персоналу
по обслуговуванню машин та устаткування загальновиробничого призначення
№з/п
Зміст операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн.
Дт
Кт
1
Нараховано заробітну плату 91 «Загальновиробничі витрати» 66 «Розрахунки з оплати праці» 1000
2
Нараховано збори на заробітну плату:до пенсійного фонду — 32 %;внески по безробіттю — 2,1 %;на соціальне страхування — 2,9 %;на соціальне страхування від нещас-них випадків на виробництві — 0,8% (умовно) 91 «Загальновиробничі витрати» 65 «Розрахунки за страхуванням» 378
3
Списано загальновиробничі витрати за відповідним розподілом 23 «Виробництво» 91 «Загальновиробничі витрати» 1000
4
Списано постійні нерозподілені загальновиробничі витрати 90 «Собівартість реалізації» 91 «Загальновиробничі витрати» 378
5
Віднесено витрати на собівартість продукції (робіт, послуг) 90 «Собівартість реалізації» 23 «Виробництво» 1000
6
Списано загальновиробничі витрати на зменшення фінансового результату 79 «Фінансові результати» 90 «Собівартість реалізації» 1378



Для підприємств, які використовують рахунки класу 8, застосовуватиметься рахунок 81 «Витрати на оплату праці», за дебетом якого відображається сума визнаних витрат на оплату праці, за кредитом — списання на рахунок 23 «Виробництво» витрат, які прямо включаються до виробничої собівартості продукції (робіт, послуг), до затрат допоміжних (підсобних) виробництв, на рахунки класу 9 — витрат, що відносяться до виробничих накладних витрат, або, якщо підприємство не застосовує рахунки класу 9, — на рахунок 79 «Фінансові результати».

Відповіді підготовлено за сприяння начальника Управління методології бухгалтерського обліку, заступника голови Методологічної ради з бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України, академіка АЕН України, доцента
Валерія ПАРХОМЕНКА

 

ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 44 ЛИСТОПАД 2002 року