Якщо засновниками компанії будуть дві іноземні фірми (російські), чи може новостворена компанія - юридична особа, перейти на спрощену систему оподаткування (єдиний податок)? Якщо ні, то які законодавчі підстави?

Відповідь:
Згідно зі статтею 1 Указу Президента України від 03.07.98 № 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва" (в редакції Указу від 28.06.99 № 746/99) спрощена система оподаткування, обліку та звітності запроваджується для суб'єктів малого підприємництва, зокрема, юридичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності будь-якої організаційно - правової форми та форми власності, в яких за рік середньооблікова чисельність працюючих не перевищує 50 осіб та обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) не перевищує 1 млн. гривень.

Разом з тим, абзацом четвертим статті 7 Указу передбачено, що дія цього Указу не поширюється на суб'єктів підприємницької діяльності, у статутному фонді яких частки, що належать юридичним особам – учасникам та засновникам даних суб'єктів, які не є суб'єктами малого підприємництва, перевищують 25 відсотків.

Визначення поняття суб'єктів малого підприємництва передбачено Законом України від 19.10.2000 № 2063-ІІІ “Про державну підтримку малого підприємництва”. Згідно із цим Законом надаються правові засади державної підтримки малому підприємництву – вітчизняним виробникам.

Таким чином, якщо засновниками новоствореного суб'єкта малого підприємництва - юридичної особи є іноземні фірми, то такий суб'єкт не може перейти на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності зі сплатою єдиного податку.

Использована информация с сайта Государственной налоговой администрации - www.sta.gov.ua